Για «νέα φάση» στη στρατιωτική της επέμβαση στο Αφρίν μιλά η Τουρκία
Τραυματισμένα παιδιά από πρόσφατη επίθεση αντικαθεστωτικών στη Δαμασκό... |
Δυσκολίες συναντά η εφαρμογή της ομόφωνης απόφασης 2401 που ελήφθη το Σάββατο από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή 30ήμερης εκεχειρίας σε όλες τις εμπόλεμες ζώνες της Συρίας, πέρα από την Ανατολική Γκούτα (που βρίσκεται μερικές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα, Δαμασκό) και το Αφρίν, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Ιμπεριαλιστικές, μεγάλες και μικρότερες, δυνάμεις που συμμετέχουν με ποικίλους τρόπους στον πόλεμο, ερμηνεύουν την απόφαση κατά το δοκούν, με γνώμονα τα δικά τους γεωπολιτικά συμφέροντα. Αυτό είχε ως συνέπεια να συνεχιστούν και χτες οι βομβαρδισμοί, μεταξύ άλλων, σε Α. Γκούτα και Αφρίν, με αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των θυμάτων...
Ετσι, χτες το απόγευμα, με φόντο τη συνέχιση των βομβαρδισμών, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε πεντάωρη κατάπαυση των βομβαρδισμών στην Α. Γκούτα από σήμερα Τρίτη και για 30 μέρες από τις 9 π.μ. έως τις 2 το μεσημέρι και τη δημιουργία ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» για την απομάκρυνση αμάχων σε περιοχή που δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Λίγες ώρες πριν, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε δηλώσει πως η κατάσταση στην Ανατολική Γκούτα «είναι πολύ ανησυχητική» επειδή οι αντικαθεστωτικοί χρησιμοποιούν ντόπιους αμάχους (και παιδιά) ως ομήρους. Επίσης, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, εξέφρασε «ανησυχία» για τις απειλές των ΗΠΑ και άλλων χωρών να ασκήσουν βία σε βάρος των συριακών κυβερνητικών αρχών με πρόσχημα ατεκμηρίωτες αναφορές για χρήση αερίου χλωρίου την Κυριακή σε βομβαρδισμό στην πόλη Σιφουρίγια...
Η ανακοίνωση του Πούτιν για πεντάωρη παύση των βομβαρδισμών στην Α. Γκούτα αποδοκιμάστηκε από τον αναπληρωτή πρέσβη της Βρετανίας στον ΟΗΕ, Τζόναθαν Αλεν, ο οποίος δήλωσε ότι δεν είναι ούτε συμμόρφωση με την απόφαση 2401 του ΟΗΕ ούτε επαρκής, «αλλά δείχνει ότι μπορεί να εφαρμοστεί». Αντίθετα, σχολιάστηκε ως θετική από τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Μ. Τζ. Ζαρίφ, ο οποίος εκτίμησε ότι μπορεί να οδηγήσει σε «αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών και της τρομοκρατικής δράσης» ένοπλων ομάδων.
Παράλληλα, χτες, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν, επιλέγοντας να σημειώσει ότι η απόφαση του ΟΗΕ αφορά και τον κουρδικό θύλακα Αφρίν, όπου βρίσκεται για έκτη βδομάδα σε εξέλιξη η χερσαία επέμβαση του τουρκικού στρατού. Πάντως, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγκ, ανακοίνωσε την άφιξη ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και του στρατού στην περιοχή, τονίζοντας ότι η επιχείρηση «μπαίνει σε νέα φάση». Επιπλέον, Τούρκοι αξιωματούχοι απαίτησαν από τις αρχές της Τσεχίας την έκδοση του ηγέτη των Κούρδων της Συρίας, Σαλίχ Μουσλίμ, κατηγορώντας τον για «τρομοκρατία»...
Ας σημειωθεί πάντως ότι την Κυριακή είχαν επικοινωνήσει με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε σχέση με τις εξελίξεις στη Συρία, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. Του τόνισαν ότι «είναι πλέον ζωτικής σημασίας» η εφαρμογή της απόφασης του ΟΗΕ «γρήγορα και πλήρως», καλώντας τη Ρωσία να ασκήσει «τη μέγιστη πίεση» στο συριακό καθεστώς προκειμένου «να σταματήσουν αμέσως οι αεροπορικές επιθέσεις και οι μάχες» γιατί αυτό είναι βάση «για την προώθηση πολιτικής λύσης στην ειρηνευτική διαδικασία της Γενεύης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».
Στη Μόσχα φτάνει σήμερα ο Γάλλος ΥΠΕΞ
Copyright 2017 The Associated |
Από προηγούμενη συνάντηση των Λαβρόφ - Λε Ντριάν |
Το σύνθετο παζάρι που απλώνεται μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαίων έρχεται να αναδείξει και η σημερινή άφιξη του Γάλλου ΥΠΕΞ Ζαν Υβ Λε Ντριάν στη Μόσχα.
Η επίσκεψη γίνεται μετά και από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι Πρόεδροι των δύο χωρών, Εμανουέλ Μακρόν και Βλαντιμίρ Πούτιν, μαζί και με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, συζητώντας μεταξύ άλλων τις εξελίξεις στη Συρία. Ανακοίνωση των Ηλυσίων Πεδίων εξηγούσε ότι ο Μακρόν τόνισε πως «όλοι όσοι έχουν επιρροή» πρέπει να συμβάλουν στην εφαρμογή της τελευταίας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για εκεχειρία, ειδικά «οι χώρες του "σχήματος της Αστάνα" (σ.σ. Ρωσία, Ιράν, Τουρκία)». Μάλιστα, πρόσθεσε, Παρίσι και Βερολίνο «είναι έτοιμοι να εργαστούν σχετικά με τη Ρωσία και τους Ευρωπαίους εταίρους τους».
Στο μεταξύ, στη Μόσχα βρέθηκε χτες και ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ Αουγκούστο Σάντος Σίλβα, που συνάντησε τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Ο τελευταίος υποστήριξε ότι «επιδεικνύουμε αρκετή καλή βούληση για να ανοίξουμε εκ νέου, χωρίς προϋποθέσεις, όλους τους τρόπους διαλόγου, συνεργασίας και αμοιβαία επωφελών επιχειρηματικών σχεδίων, που είχαν παγώσει μετά την άνοιξη του 2014». Οι δυο υπουργοί συνομίλησαν για τη «σημερινή κατάσταση των σχέσεων της Ρωσίας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ», ενώ «ανταλλάχθηκαν απόψεις για την κατάσταση στην Ουκρανία, τη Συρία, τη Λιβύη και για μερικά αφρικανικά ζητήματα», όπως ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ.
Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, η Λισαβόνα είναι ένας από τους σημαντικότερους ευρωπαϊκούς εταίρους της Μόσχας, «τηρώντας συστηματικά μια ισορροπημένη προσέγγιση στην εξωτερική της πολιτική». Μάλιστα, «δεδομένης της συνεργασίας με την Πορτογαλία στις εκλογές για επιτροπές του ΟΗΕ, οι δυο πλευρές συζητούν για την περαιτέρω υποστήριξη των υποψηφίων και εκπροσώπων των δυο χωρών κατά τις εκλογές σε διεθνείς οργανισμούς».
Εμφαση δόθηκε στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών και ιδιαίτερα σε «υποσχόμενους τομείς, όπως η διεθνής πιστοποίηση, η ενεργειακή απόδοση, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο ενεργειακός εφοδιασμός, οι καινοτομίες στη μηχανική και τη βιομηχανία», σημειώνει η ρωσική πλευρά. Σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο «TASS», ο Σάντος Σίλβα δήλωσε πως η πορτογαλική κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη από τον σημερινό όγκο συναλλαγών με τη Ρωσία και ελπίζει σε άμεση βελτίωση, ενώ ρωσικές επενδύσεις θα μπορούσαν να γίνουν στον τουρισμό, τη μηχανολογία και σε τομείς μεταποίησης, πρόσθεσε.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Εντείνονται στις ΗΠΑ η κουβέντα για την οπλοκατοχή και οι διεργασίες γύρω από το περιθώριο το Κογκρέσο να λάβει μέτρα περιορισμού της χρήσης τους, ενώ παραμένει ισχυρό το λόμπι των κατασκευαστών και ιδιοκτητών όπλων (NRA), με φόντο και το μακελειό της 14ης Φλεβάρη στο λύκειο «Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας» της Φλόριντα, με αποτέλεσμα 17 νεκρούς μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Κάποιοι από τους περίπου 3.200 μαθητές του αιματοβαμμένου λυκείου της Φλόριντα μετέβησαν δοκιμαστικά στο σχολείο τους την Κυριακή, προτού επιστρέψουν κανονικά αύριο Τετάρτη. Αρκετοί υποφέρουν από μετατραυματικό στρες, ενώ άλλοι προσπαθούν να το αποβάλουν συμμετέχοντας σε κινητοποιήσεις. Οι πιο κεντρικές κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί στις 14 Μάρτη, οπότε θα πραγματοποιηθεί ολιγόωρη αποχή από τα μαθήματα σε πολλά σχολεία των ΗΠΑ, και στις 24 Μάρτη, οπότε έχει προγραμματιστεί διαδήλωση στην Ουάσιγκτον με βασικό αίτημα αυστηρότερους ελέγχους στην πώληση ημιαυτόματων και αυτόματων όπλων.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, συνεχίζονται οι έρευνες του ανεξάρτητου ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ για την πιθανή ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Την Κυριακή, ο Αυστριακός πρώην καγκελάριος, Αλφρεντ Γκουζενμπάουερ, διέψευσε ότι πληρωνόταν από το λόμπι της λεγόμενης «Ομάδας των Αψβούργων» του Πολ Μάναφορτ, πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για λογαριασμό του πρώην Προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Επιβεβαίωσε, ωστόσο, ότι είχε «αποζημιωθεί» για τις προσπάθειες που κατέβαλε υπέρ της προσέγγισης Ουκρανίας - ΕΕ το 2012 και το 2013. Παράλληλα, ανακοινώθηκε πως ο Ρίτσαρντ Γκέιτς, πρώην σύμβουλος του Τραμπ στην προεκλογική του εκστρατεία, έκανε συμφωνία με τις αρμόδιες αρχές, στις οποίες παραδέχτηκε την ενοχή του για τις κατηγορίες της συνωμοσίας και της ψευδούς κατάθεσης, ώστε να μην εκτίσει ποινή στις φυλακές.
Η οπλοκατοχή και οι έρευνες για τις σχέσεις προεκλογικού επιτελείου του Προέδρου Τραμπ με τη Ρωσία και την πιθανή ανάμειξη της τελευταίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 φαίνεται πως θα συνεχίσουν να οξύνουν τις ενδοαστικές κόντρες, μέχρι τη διεξαγωγή των ενδιάμεσων βουλευτικών εκλογών του Νοέμβρη.