Η «Τόσκα» του Τζάκομο Πουτσίνι σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία - σκηνικά - κοστούμια Νίκου Σ. Πετρόπουλου έρχεται στις 26 Γενάρη και για πέντε ακόμα παραστάσεις (28, 31/1 και 4, 6, 9/2) στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», στις 20.00, στο πλαίσιο του αφιερώματος της ΕΛΣ στον Στέφανο Λαζαρίδη.
Η παραγωγή αυτή πρωτοπαρουσιάστηκε το 2007, μετά από πρόσκληση του τότε καλλιτεχνικού διευθυντή της ΕΛΣ Στέφανου Λαζαρίδη, στον Νίκο Σ. Πετρόπουλο, ο οποίος μετέφερε τη δράση του έργου στην περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στη Ρώμη. Ο Στέφανος Λαζαρίδης σημείωνε για την παραγωγή: «Η μετατόπιση του ιστορικού πλαισίου δεν επηρεάζει το βασικό θέμα της όπερας, που αφορά στα συναισθήματα και τις επιθυμίες των τριών βασικών χαρακτήρων. Φιλοδοξεί όμως να φέρει στο νου εικόνες πολύ πιο οικείες σε όλους μας, από συνθήκες που οι παλιότεροι έχουν ζήσει και οι νεότεροι έχουν ακούσει από αφηγήσεις και δει μέσα από ντοκιμαντέρ και τον κινηματογράφο. Συνθήκες οριακές, που αποτελούν τη βάση για τις συγκρούσεις που πραγματεύεται η όπερα του Πουτσίνι». Η όπερα ανέβηκε από την Εθνική Λυρική Σκηνή για πρώτη φορά το 1942, με την 19χρονη Μαρία Κάλλας στον ομώνυμο ρόλο.
Οπως σημειώνεται: «Η "Τόσκα" είναι το κατεξοχήν έργο του κορυφαίου συνθέτη, που ευθυγραμμίζεται στα ιδεώδη του βερισμού - του ιταλικού κινήματος του νατουραλισμού. Για τον Πουτσίνι ο ρεαλισμός έγκειται στην αγριότητα των καταστάσεων και των εντάσεων ανάμεσα στους πρωταγωνιστές και αποδίδεται από τη μουσική με τρόπο άμεσο, χωρίς αφύσικες ωραιοποιήσεις. Η επιθυμία του συνθέτη ήταν, το έργο να μη θυμίζει καθόλου όπερα. Για να το επιτύχει αυτό προχώρησε σε σοβαρές επεμβάσεις στο ποιητικό κείμενο με στόχο την ανάπτυξη μιας διαρκούς σκηνικής δράσης.
Ενας από τους λόγους για τους οποίους η "Τόσκα" παραμένει μέχρι σήμερα μία από τις δημοφιλέστερες όπερες, είναι τα χαρακτηριστικά της κεντρικής ηρωίδας. Η Τόσκα αποτελεί το πρότυπο της οπερατικής ντίβας, τόσο με το τραγούδι όσο και με τη συμπεριφορά της. Ολοι της οι χειρισμοί και τα συναισθήματα στοιχειοθετούν το κατεξοχήν οπερατικό στερεότυπο της ματαιόδοξης λυρικής τραγουδίστριας, παραδομένης στα δυνατά της ένστικτα. Πρωταγωνιστεί, είτε βρίσκεται πάνω στη σκηνή είτε πίσω από αυτή».
Στον ρόλο της Τόσκα βρίσκεται η σπουδαία υψίφωνος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Τσέλια Κοστέα. Στο ρόλο του Σκάρπια εμφανίζεται ο διακεκριμένος βαρύτονος της ΕΛΣ Δημήτρης Τηλιακός. Τον Μάριο Καβαραντόσι θα ερμηνεύσει στην πρώτη διανομή ο διακεκριμένος Τσέχος τενόρος Πάβελ Τσέρνοχ και στη δεύτερη, ο διακεκριμένος τενόρος της ΕΛΣ Δημήτρης Πακσόγλου. Στον ρόλο του Αντζελότι ο Τάσος Αποστόλου.
Την παραγωγή διευθύνει ο αρχιμουσικός της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Λουκάς Καρυτινός. Την ευθύνη της προετοιμασίας της Χορωδίας της ΕΛΣ έχει ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος και της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ η Κωνσταντίνα Πιτσιάκου.
Πρόκειται για ένα από τα πιο βαθιά και ώριμα έργα του «Πατέρα» του νεοελληνικού θεάτρου. Μια από τις φετινές παραστάσεις που αξίζει κανείς να δει.
Σ' ένα νεοκλασικό αρχοντικό που καταρρέει, ζουν ο ξεπεσμένος μεγαλοαστός και η αφοσιωμένη οικονόμος του. Εκεί καταφθάνει εξ Ευρώπης και ο τεχνοκράτης ανιψιός και κληρονόμος. Ξαφνικά εισβάλλει ένας πολυμήχανος επιχειρηματίας μαζί με την όμορφη γυναίκα του, προάγγελοι μιας αναπότρεπτης κατεδάφισης. Με «κράχτη» τις πραγματικές αντίκες και την ιστορία του σπιτιού, θα πουλάνε πλαστογραφημένα έπιπλα πατιναρισμένα με ψεύτικες ιστορίες που μαγεύουν πάντα τους νεόπλουτους. Το σχέδιο μπήκε σε εφαρμογή και αποδίδει. Ο σκόρος όμως κατατρώει τις αντίκες... Το τραγούδι της φθοράς κυριαρχεί παντού.
Ο Καμπανέλλης, ως λογοτέχνης, είναι μάστορας των ανατροπών. Το έργο τελειώνει αριστουργηματικά, με τρόπο ιδιοφυή και αποκαλυπτικό, που οδηγεί στη συνειδητοποίηση.
Παίζουν με τη σειρά που εμφανίζονται: Κώστας Καζάκος, Γιώργος Δάμπασης, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Αννα Γεραλή, Ομηρος Πουλάκης.
Σκηνικά - Κοστούμια: Κατερίνα Καμπανέλλη
Μουσική σύνθεση - Επιμέλεια: Αλέξανδρος Καζάκος
Μέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή στις 21.15, Σάββατο στις 18.30 και στις 21.15, Κυριακή στις 20.00.
Πληροφορίες - Κρατήσεις: 2103625520, 2103636144 και 2103644921.
Το βιβλίο μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη το 1990 από τον Ρομπ Ράινερ, με τους Τζέιμς Κάαν και Κάθι Μπέιτς. Η τελευταία για το ρόλο της Αννυ Γουίλκς βραβεύτηκε με «Οσκαρ» πρώτου γυναικείου ρόλου. Το σενάριο είναι του Ουίλιαμ Γκόλντμαν, ο οποίος βασίστηκε στο ομώνυμο μπεστ σέλερ του Στίβεν Κινγκ, ενώ πρόκειται για μια ολοκαίνουργια διασκευή του η οποία παίχτηκε για πρώτη φορά στο Μπρόντγουεϊ το 2016, με πρωταγωνιστές τους Μπρους Γουίλις και Λόρι Μέτκαλφ.
Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος. Σκηνοθεσία - δραματολογική επεξεργασία: Τάκης Τζαμαργιάς. Σκηνικά - κοστούμια: Εδουάρδος Γεωργίου. Φωτισμός: Αλέκος Γιάνναρος. Μουσική: Κωστής Ξενόπουλος. Ηχητικός σχεδιασμός (Sound design): Κατερίνα Βάμβα. Κινησιολογική επιμέλεια: Φρόσω Κορρού. Βοηθός σκηνοθέτη: Ιωάννα Ζέρβα.
Παραγωγή: Παναγιώτα Παρασκευοπούλου, Κωστής Ξενόπουλος.
Για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.
Μέρες και ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη 20.00, Πέμπτη 20.00, Παρασκευή 21.15, Σάββατο 21.15, Κυριακή 21.15.
Ενα μουσικό οδοιπορικό στην ξενιτιά, στη μετανάστευση, αλλά και στο ταξίδι, στη ζωή, στη χαρά, στον έρωτα, με ελληνικά τραγούδια και τραγούδια της Μεσογείου, παρουσιάζει ο Γιώργος Νταλάρας με την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Ανδρέα Κατσιγιάννη, στις 15 και 16 Γενάρη στην Ιερά Οδό. Μαζί τους ο Ιταλός συνθέτης και τραγουδιστής Εντι Νάπολι, οι τραγουδιστές Θοδωρής Κοτονιάς και Ρία Ελληνίδου και η εντυπωσιακή χορωδία «Fonέs». Σημαντική ακόμα συμμετοχή είναι και αυτή του ηθοποιού Τάσου Νούσια. Ολοι μαζί επί σκηνής τραγουδούν και αφηγούνται ιστορίες της ξενιτιάς, που έχουν βιώσει άνθρωποι με διαφορετική καταγωγή αλλά κοινούς πόνους, χαρές και ιστορίες ζωής...
Μαζί τους συμπράττουν και 14 σπουδαίοι σολίστες μουσικοί: Ανδρέας Κατσιγιάννης - σαντούρι, Φίλιππος Ρέτσιος - πλήκτρα, Νίκος Μέρμηγκας - μπουζούκι, Γιώργος Μάτσικας - μπουζούκι, Αποστόλης Βαλαρούτσος - κιθάρα, Κώστας Κωνσταντίνου - μπάσο, Κυριάκος Γκουβέντας - βιολί, Αποστόλης Βαγγελάκης - πνευστά, Νίκος Σαμαράς - τρομπέτα, Μάνος Γρυσμπολάκης - ακορντεόν, Πέτρος Κούρτης - κρουστά, Θέμης Συμβουλόπουλος - κρουστά, Μιχάλης Καλιοντζίδης - ποντιακή λύρα. Συμμετέχει ο Γιώργος Παπαχριστούδης στο πιάνο.
Ενορχηστρωτική επιμέλεια: Ανδρέας Κατσιγιάννης, Γιώργος Παπαχριστούδης.
Διδασκαλία της χορωδίας «Fonέs»: Μαρίνα Σάττι.
Οι «Περσινές Βροχές» του Χρήστου Καρασαββίδη, μετά το πρώτο επιτυχημένο τους ανέβασμα, επιστρέφουν ανανεωμένες, ειδικά για τη σκηνή του θεάτρου «TempusVerum - Eν Αθήναις» (Ιάκχου 19, Γκάζι, τηλέφωνο 210.342.5170), από τις 13 Γενάρη και κάθε Σάββατο στις 18.30, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Ενδυματολόγος: Βασιλική Σύρμα. Σκηνογράφος: Ηλέκτρα Σταμπούλου. Παίζει η Δώρα Παρδάλη.
«Να είσαι σίγουρος, αγάπη μου, πως όποιο αριστούργημα γνώρισε ο κόσμος και δεν είχε γεύση από χώμα, φύλλα κι αλμυρό νερό, το κάναμε εμείς, οι άνθρωποι. Γι' αυτό να μας έχεις εμπιστοσύνη. Μόνο εμείς απομείναμε. Κι η ποίηση. Κι ο πόλεμος όσο μεγάλος κι αν είναι, δεν έχει ποίηση. Γι' αυτό μην πας».
Μια ηθοποιός αναμετράται με τα γεγονότα που στιγμάτισαν τέσσερις δεκαετίες πολέμων, ερώτων και απωθημένων: Από την άνοιξη του 1914 έως τις αρχές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ακροπατώντας ανάμεσα στα περασμένα και τα μελλοντικά μεγαλεία των ανθρώπων, ξετυλίγεται η ιστορία μιας κοπέλας που ξαφνικά χάνει τα πάντα, καθώς ο αγαπημένος της ετοιμάζεται να ριχτεί στον πόλεμο που μόλις έχει ξεκινήσει. Ενας συνδυασμός ποιητικού ρεαλισμού και πραγματικών γεγονότων, πάνω στον έρωτα της ζωής και στον πόλεμο του θανάτου.