Eurokinissi |
Τα «ανταλλάγματα» που απέσπασε για λογαριασμό της αστικής τάξης στο ταξίδι του στις ΗΠΑ προέταξε στην απάντησή του ο πρωθυπουργός |
Συγκεκριμένα, ο Αλ. Τσίπρας απαντώντας στη βολική «κριτική» των υπόλοιπων αστικών κομμάτων για τα «οφέλη» από το ταξίδι στις ΗΠΑ και το αν «παζάρεψε» και πήρε αρκετά για τους στόχους της αστικής τάξης, είπε ότι «για πρώτη φορά ακούσαμε τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ να μιλάει δημόσια για την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους» και πως «στην κατ' ιδίαν συνάντηση δεσμεύτηκε για πρωτοβουλίες στενής παρακολούθησης του θέματος αυτού».
Επέμεινε ότι πήγε στις ΗΠΑ για να εξυπηρετήσει τα «εθνικά συμφέροντα» (βλ. των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων), παραπέμποντας στη «γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας» λόγω του «ρόλου ως πυλώνα σταθερότητας» που διαδραματίζει «σε μια σημαντική περιοχή που είναι από τις πιο ασταθείς», εξαιτίας βέβαια των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών όπου συμμετέχει «μέχρι τα μπούνια» η κυβέρνηση.
Εμμέσως πλην σαφώς ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή του καταφέρνει να αξιοποιεί τους ανταγωνισμούς για να προσκομίσει οφέλη στην ελληνική αστική τάξη από τη μετατροπή της χώρας σε «κόμβο Ενέργειας, μεταφορών και τηλεπικοινωνιών μεταξύ τριών ηπείρων» και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο αμερικανικό ενδιαφέρον για την Αλεξανδρούπολη και την εγκατάσταση πλωτού σταθμού υγροποιημένου αερίου από τις ΗΠΑ.
Επανέλαβε, εξάλλου, την ικανοποίησή του για τον Ντόναλντ Τραμπ, που «ενθάρρυνε τους Αμερικανούς επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα».
Παραπέρα, επιχείρησε να υποβαθμίσει τις συζητήσεις και τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ για την περαιτέρω αξιοποίηση από μέρους τους της Σούδας και της αναβάθμισης των «F-16». Ειδικά για τη βάση, είπε ότι η αναφορά του στις ΗΠΑ, ενώπιον Τραμπ, περί αναβάθμισης της Σούδας, ήταν για μελλοντική αναβάθμιση, που θα αφορά «το ρόλο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη βάση της Σούδας» και ότι δεν έχει συζητηθεί «αναβάθμιση για αεροσκάφη». Στην πραγματικότητα, ισχύει ακριβώς το αντίθετο.
Για την αναβάθμιση των «F-16», ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά «διαπραγμάτευση» με τις ΗΠΑ για τον αριθμό των αεροσκαφών και το τελικό ποσό της αναβάθμισης, μιλώντας για «ταβάνι» 1,1 δισ. σε βάθος δεκαετίας. Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να συνδέσει και το ζήτημα με την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, ωστόσο απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στις τοποθετήσεις των αρμόδιων Αμερικανών παραγόντων ότι η «αναβάθμιση» αυτή θα βοηθήσει την ελληνική Πολεμική Αεροπορία να υποστηρίξει την «ασφάλεια» και τα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή.
Την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός «ξέπλενε» ξανά τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και το ρόλο των ΗΠΑ, δεν δίσταζε για να αμβλύνει τις εντυπώσεις και παίζοντας τη γνωστή απάτη «άλλο η κυβέρνηση - άλλο το κόμμα», να χρησιμοποιήσει το ταξίδι του στην Κούβα για την κηδεία του Φιντέλ Κάστρο, λέγοντας πως «είμαι αυτός που πριν ένα χρόνο βρέθηκα και στην Αβάνα».
Το σενάριο σε ορισμένες από αυτές περιλαμβάνει και «ειδικά όπλα», ενδεχομένως και πυρηνικά
Σε ασκήσεις διαχείρισης «ειδικών όπλων», στα οποία ενδέχεται να περιλαμβάνονται και πυρηνικά, εμπλέκεται η ελληνική Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) το 2017, υλοποιώντας τη στρατηγική της μεγαλύτερης εμπλοκής στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για την ευρύτερη περιοχή.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΑ, η ΠΑ καλείται φέτος να σηκώσει ένα «βαρύ» πρόγραμμα ΝΑΤΟικών ή με ΝΑΤΟικό «καπέλο» ασκήσεων, όπως η NATO TIGER MEET, οι ΝΑΤΟικές ασκήσεις ηλεκτρονικού Πολέμου TRIAL EMBOW και TRIAL MACE, η επίσης ΝΑΤΟική BRILLIANT ARROW, η ιταλική VEGA, η οποία θα διεξαχθεί σε ευρεία περιοχή περιλαμβάνουσα τις νήσους Σικελία και Σαρδηνία, καθώς και την Τυρρηνική Θάλασσα, και η BLUE FLAG, πολυεθνική αεροπορική άσκηση του Ισραήλ με τη συμμετοχή επτά χωρών (Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ινδία, Ιταλία και Πολωνία).
Ανάμεσα στις τέτοιες ασκήσεις ξεχωρίζουν οι:
-- STEADFAST NERVE ως «ΝΑΤΟική Τακτική Ασκηση Ανευ Στρατευμάτων που αφορά στο Σύστημα Διοίκησης και Ελέγχου επιχειρήσεων ειδικών όπλων».
-- STEADFAST FLOW ως «ΝΑΤΟική Τακτική Ασκηση Ανευ Στρατευμάτων διαδικασιών εφοδιαστικής υποστήριξης» και
-- STEADFAST NIBUS ως «ΝΑΤΟική Τακτική Ασκηση Ανευ Στρατευμάτων που αφορά επιχειρήσεις ειδικών όπλων».
Φυσικά, δεν είναι πρώτη φορά που η ΠΑ κάνει τέτοιες ασκήσεις. Για παράδειγμα, το Μάρτη του 2014, η Αεροπορική Βάση του Αράξου πήρε μέρος στη ΝΑΤΟική «εκπαίδευση στη σχεδίαση επί πυρηνικών αποστολών STEDFAST NERVE II», όπως ανακοινωνόταν από το ίδιο το ΓΕΕΘΑ. Ωστόσο, η τέτοια συμμετοχή φέτος έρχεται στον απόηχο ανησυχητικών πληροφοριών και απόρρητων εγγράφων περί εκτεταμένων εργασιών στον Αραξο, ώστε να υποδεχτεί «ειδικά όπλα», ενδεχομένως και πυρηνικά.
Παραπέρα, σύμφωνα με ανώτερες πηγές του ΓΕΑ, εκτός από τον Αραξο, που βρίσκεται σε φάση «εκσυγχρονισμού», αναβαθμισμένους ρόλους επιδιώκουν και για τις Αεροπορικές Βάσεις Ανδραβίδας και Καλαμάτας.
Για την Ανδραβίδα, επιδιώκουν «αναβάθμιση του Κέντρου Εκπαίδευσης Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), σε πολυδύναμο κέντρο εκπαίδευσης, με τη συμμετοχή ξένων χωρών και την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης», ώστε να αναλάβει τελικά «ρόλο Διεθνούς Κέντρου Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης». Οτι στοχεύουν η άσκηση «Ηνίοχος», που κάνει με έδρα την Ανδραβίδα η ΠΑ, με συμμετοχή και άλλων χωρών π.χ. ΗΠΑ και Ισραήλ, «να γίνει η ανταγωνιστικότερη Ασκηση στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου».
Για την Καλαμάτα, θέλουν η 120ή Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος να αναδειχτεί σε «πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης». Είναι προς τούτο σε προχωρημένες συζητήσεις για διακρατική συμφωνία με ΗΠΑ ή Καναδά, ώστε να καταρτίσουν ένα Μνημόνιο Κατανόησης (MoU), όπου θα πατήσουν ενδιαφερόμενες εταιρείες για να παράσχουν αναγκαίο υλικό και υποστήριξη, π.χ. προσφορά με τη μέθοδο leasing εκπαιδευτικών αεροσκαφών. Αναφέρουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον από χώρες του Κόλπου και ευρωπαϊκές να στείλουν εδώ πιλότους τους για εκπαίδευση και ότι μπορούν να εκπαιδεύουν έως και 150 ξένους μαθητές κατ' έτος.
Σε ό,τι αφορά την περιλάλητη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα «F-16», οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν ότι στόχος είναι να αναβαθμιστούν και τα 85 αεροσκάφη «F-16» Block 52 σε έκδοση VIBER. Με τα λεγόμενα «απάρτια», εξαρτήματά τους που θα αφαιρεθούν, καθώς δεν θα χρειάζονται στη νέα έκδοση VIBER, να αναβαθμιστούν στην έκδοση 52 τα υπάρχοντα 38 Block 50. Την απάντηση της αμερικανικής πλευράς (κυβέρνησης και του αμερικανικού μονοπωλίου της «Lockheed Martin») για το κόστος την αναμένουν από μέρα σε μέρα, με πιθανή ημερομηνία τις 3/11.
Για τα παλαιότερα αεροσκάφη τύπου Block 30, είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με 5 ενδιαφερόμενους, και κυρίως την κυβέρνηση της Κροατίας, για να τους πουλήσουν 12 αεροσκάφη. Τα δε 20 που θα μείνουν να αποτελέσουν μια εκπαιδευτική μοίρα που θα αναλάβει όλο το φόρτο εκπαίδευσης πιλότων σε «F-16».
Για το χρονοδιάγραμμα αναβάθμισης, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αρχές του 2018 μπορούν να φτάσουν στην ΕΑΒ (θα λειτουργήσει ως υπεργολάβος της «Lockheed») τα πρώτα εξαρτήματα που θα φορεθούν σε ένα αεροσκάφος, το οποίο θα πετάξει κατόπιν στις ΗΠΑ, όπου θα γίνουν οι αναγκαίες μετρήσεις και δοκιμές. Με την επιστροφή του στην Τανάγρα θα λειτουργήσει ως μοντέλο για την αναβάθμιση και των λοιπών αεροσκαφών εδώ. Οι υπολογισμοί στο ΓΕΑ αναφέρουν ότι μπορούν έτσι να αναβαθμίζονται 12 αεροσκάφη κατ' έτος.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΑ, από τις 577 παραβιάσεις, από τουρκικά αεροσκάφη, των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Aθηνών το 2013, ανεβήκαμε σταδιακά στις 801 το 2014, 826 το 2015, 902 το 2016 και στις 944 φέτος μέχρι τις 22/10.
Σε ό,τι αφορά τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, από τις 1.671 πέρυσι, ο αριθμός τους αυξήθηκε κατακόρυφα, στις 2.847 μέχρι 22/10 φέτος. Αντίστοιχη αύξηση έχουν οι οπλισμένοι σχηματισμοί που βγάζει η τουρκική Πολεμική Αεροπορία στο Αιγαίο, από 86 πέρυσι σε 237 μέχρι στιγμής φέτος. Ενώ αυξήθηκαν και οι εμπλοκές, από 68 πέρυσι σε 167 μέχρι στιγμές φέτος. Εξάλλου, έχουν καταγραφεί και 36 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος έως τις 22/10 φέτος (πέρυσι ήταν 57).
Σε σχόλιό του για την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Η σημερινή (σ.σ. την Παρασκευή) ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή ήρθε για να επιβεβαιώσει ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ απέναντι στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εμπλέκουν ακόμα περισσότερο τη χώρα μας στους επικίνδυνους, για το λαό μας, ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Γι' αυτόν το λόγο, άλλωστε, επέλεξε έναν ανώδυνο αντίπαλο στο πρόσωπο του προέδρου του Ποταμιού, ο οποίος βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την ίδια στιγμή που και ο ίδιος και οι υπουργοί του δεν απάντησαν σε κανένα από τα κρίσιμα ερωτήματα που έθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, σχετικά με τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς και την αναβάθμιση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στην Ελλάδα.
Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι η παρουσία του στην κηδεία του Κουβανού ηγέτη Φιντέλ Κάστρο, την οποία και σήμερα με πολύ θράσος εκμεταλλεύτηκε, όπως και οι επισκέψεις στη Μακρόνησο, δεν είναι παρά το ντεκόρ για το "πολιτικό στριπτίζ" και τις επαίσχυντες συμφωνίες που υπέγραψε με τις ΗΠΑ και την "διαβολικά καλή" κυβέρνηση Τραμπ. Είναι αυτό που σοφά λέει ο λαός μας "τιμάμε (ενίοτε) τους νεκρούς για να θάψουμε τους ζωντανούς"».