ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Οχτώβρη 2017
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΕ
48ωρη απεργία για μισθούς και συνθήκες εργασίας

Σε ενιαίο αγώνα όλων των εργαζομένων του ομίλου καλούν οι ταξικές δυνάμεις

Από παλιότερη εξόρμηση των Σωματειακών Επιτροπών του ΣΕΤΗΠ στον ΟΤΕ
Από παλιότερη εξόρμηση των Σωματειακών Επιτροπών του ΣΕΤΗΠ στον ΟΤΕ
Σε 48ωρη απεργία κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ στις 30 και 31 Οκτώβρη, με αίτημα αιχμής την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ).

Η εργοδοσία, πατώντας πάνω σε όσα έχει «κατοχυρώσει» μέσω προηγούμενων ΣΣΕ (μειώσεις μισθών, διαχωρισμός εργαζομένων κ.ά.), εκβιαστικά λέει στους εργαζόμενους ότι δεν θα πρέπει να διεκδικούν αυξήσεις μισθών και βελτίωση των όρων εργασίας, προκειμένου τάχα να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας τους...

Κάλεσμα από την ΕΣΚ ΟΤΕ

Η ΕΣΚ ΟΤΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία, τονίζοντας ότι «ο αγώνας των εργαζομένων πρέπει να δοθεί με κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών μας». Οι εργαζόμενοι, τονίζει, πρέπει «να συμμετέχουν ενεργά στις αποφάσεις, τόσο για το πλαίσιο πάλης όσο και για τις μορφές των κινητοποιήσεων». Στην κατεύθυνση αυτή, τονίζει την ανάγκη διεξαγωγής Γενικών Συνελεύσεων σε κάθε χώρο δουλειάς του ΟΤΕ. Γι' αυτό και η πρότασή της στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΜΕ ΟΤΕ ήταν, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμετοχή των εργαζομένων στις Γενικές Συνελεύσεις, να κηρυχθούν αν χρειαστεί στάσεις εργασίας ή 24ωρη απεργία, όπως έγινε και στη Θεσσαλονίκη, με σημαντική ανταπόκριση των εργαζομένων.

Από την άλλη μεριά βρίσκεται η πλειοψηφία της ΟΜΕ ΟΤΕ, που αρκείται σε κάποιες ενημερώσεις και αρνείται να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις, θέλει τους εργαζόμενους στο περιθώριο. Θέλει να απεργήσουν για ψίχουλα, διατηρεί το μισθολογικό διαχωρισμό των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, αποφεύγει συστηματικά να καλέσει στην απεργία το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στον Ομιλο.

Γι' αυτό η ΕΣΚ τονίζει: «Είναι πολύ κρίσιμο να έχει επιτυχία η απεργία ως απάντηση στην εργοδοσία, την κυβέρνηση, που αποτελεί τον ισχυρό σύμμαχο της διοίκησης του ΟΤΕ, όπως και κάθε μονοπωλίου, αλλά και στην πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ (...) που εμποδίζει την οργάνωση των εργαζομένων και αποκρύπτει ότι το κύριο αίτιο των δεινών που βιώνουν είναι το συνεχές κυνήγι της αύξησης της κερδοφορίας από πλευράς εργοδοσίας».

Η ΕΣΚ καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για να καταργηθεί το απαράδεκτο καθεστώς του διαχωρισμού των εργαζομένων του Ομίλου, σε νέους - παλιούς, μητρικών - θυγατρικών, απευθείας - μέσω τρίτων εταιρειών. Να παλέψουν για την υπογραφή μιας ενιαίας ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους, που να προβλέπει: Κατάργηση κάθε ελαστικής μορφής εργασίας. Μόνιμη, σταθερή δουλειά με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Μισθολογικά κλιμάκια στα επίπεδα που ήταν πριν τις μειώσεις (ΣΣΕ 2011) ως βάση διαπραγμάτευσης, με αίτημα τις πραγματικές αυξήσεις και την αναπλήρωση των απωλειών. Ενταξη όλων των εργαζομένων της e-Value στην ενιαία ΣΣΕ. Αμεσες προσλήψεις προσωπικού. Μέτρα υγείας και ασφάλειας κ.ά.

Οι Σωματειακές Επιτροπές ΣΕΤΗΠ στον Ομιλο ΟΤΕ

Στους εργαζομένους της Cosmote e-Value, που φτάνουν πλέον τους 5.500, το 1/3 του προσωπικού του Ομίλου, απευθύνονται οι Σωματειακές Επιτροπές του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής, καλώντας τους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία.

Απέναντί τους έχουν την εργοδοσία, η οποία με τη στήριξη των εργοδοτικού συνδικαλισμού, επικαλούμενη «την κερδοφορία της και τον ανταγωνισμό», αρνείται να τους συμπεριλάβει στη σύμβαση.

Στο πλευρό της, ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ στην Ομοσπονδία «ούτε καν βάζουν στο τραπέζι το τι μέλλει γενέσθαι με τους εργαζόμενους της Cosmote e-Value. Παράλληλα, οι προτάσεις τους για τη νέα σύμβαση δείχνουν ποιος είναι ο πραγματικός τους ρόλος μέσα στο κίνημα: Ουσιαστικά στηρίζουν την κερδοφορία του ΟΤΕ και κάνουν το παν να ταχθούμε πίσω από αυτή».

Οι Σωματειακές Επιτροπές τονίζουν: «Η σύμβαση δεν είναι κάτι μακρινό για εμάς. Δεν αφορά μόνο τους συναδέλφους στον ΟΤΕ, στην Cosmote. Μας αφορά όλους. Οσο υπάρχουν αυτές οι σχέσεις εργασίας, οι διαχωρισμοί, τόσο συμπαρασύρουν όλους τους εργαζόμενους προς τα κάτω. Οι διαχωριστικές γραμμές που βάζει η εργοδοσία και συντηρούν οι εργοδοτικές συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν πρέπει να μας αφορούν. Εχουμε όλοι τα ίδια συμφέροντα και μόνο έναν τρόπο να τα καταφέρουμε: Την οργάνωσή μας στο κλαδικό και επιχειρησιακό σωματείο, στο πλευρό των ταξικών δυνάμεων. Την οργάνωση του αγώνα, την απεργία, διεκδικώντας μια καλύτερη ζωή, ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας. Στις 30 - 31 Οκτώβρη απεργούμε όλοι οι εργαζόμενοι στον Ομιλο ΟΤΕ».

Απεργία σήμερα και αύριο στα ΜΜΕ

Σε σύσκεψη και απεργιακή συγκέντρωση καλεί το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ

Να συμμετάσχουν μαζικά σήμερα και αύριο στη 48ωρη απεργία στα ΜΜΕ και να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, διεκδικώντας αγωνιστικά τα κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με γνώμονα τις απώλειες της προηγούμενης περιόδου και τις ανάγκες τους, καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ.

Υπογραμμίζει την ανάγκη, ο αγώνας να πάρει «σάρκα και οστά» από τα «κάτω», με συνελεύσεις σε κάθε τόπο δουλειάς, με Επιτροπές Αγώνα, που θα ενημερώνουν, θα διεκδικούν και θα οργανώνουν τους εργαζόμενους, συζητώντας και αποφασίζοντας τις μορφές πάλης σε συντονισμό με το ταξικό εργατικό κίνημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γραμματεία Τύπου και ΜΜΕ του ΠΑΜΕ διοργανώνει σήμερα Τρίτη σύσκεψη στις 13.00 στην ΕΣΗΕΑ (1ος όροφος) και αύριο Τετάρτη απεργιακή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της για τις εξελίξεις στον ΕΔΟΕΑΠ και τη στάση των πλειοψηφιών των Ενώσεων, «για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι οι κυβερνητικές - εργοδοτικές συνδικαλιστικές δυνάμεις θέλουν να ρίξουν μια τουφεκιά στον αέρα. Για άλλη μια φορά δείχνουν ότι απεχθάνονται την ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων δημοσιογράφων, την επιθετική πάλη και διεκδίκηση.

Γι' αυτό απορρίπτουν συστηματικά όλες τις προτάσεις της "Δημοσιογραφικής Συνεργασίας" για συνελεύσεις μέσα στους τόπους δουλειάς, για να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι, για να οργανωθεί η πάλη από τα κάτω.

Γι' αυτό οι εργοδοτικές - κυβερνητικές πλειοψηφίες των ΕΣΗΕΑ - ΕΠΗΕΑ προτιμούν να παζαρεύουν και να συνδιαλέγονται, πίσω από κλειστές πόρτες υπουργείων με κυβέρνηση και εργοδοσία, "λύσεις" για τον ΕΔΟΕΑΠ και την Ασφάλιση που τσακίζουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επικούρηση».

Να οργανώσουμε το δικό μας κλαδικό Συνδικάτο Τύπου και ΜΜΕ

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ τονίζει: «Οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουν με το δικό τους αυτοτελές σχέδιο αντεπίθεσης. (...) Αυτό απαιτεί να πάρουμε την οργάνωση της πάλης στα δικά μας χέρια. Να προσπεράσουμε όλα τα εμπόδια που θέτουν οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες και να οργανώσουμε το δικό μας κλαδικό Συνδικάτο Τύπου και ΜΜΕ. Που μέλη του θα είναι δίχως περιορισμούς όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου, ανεξάρτητα από ειδικότητα και σχέση εργασίας. Που θα είναι ανοιχτό για τις χιλιάδες των συναδέλφων μας που δουλεύουν για να βγάλουν το ψωμί τους, αλλά κλειστό στα αφεντικά του κλάδου και στα διευθυντικά στελέχη τους. Που θα παλεύει για Κοινωνική Ασφάλιση για όλους αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πάντα σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες μας. Το κλαδικό Συνδικάτο Τύπου και ΜΜΕ θα αποτελέσει επιθετική απάντηση στο κλίμα απογοήτευσης, μιζέριας, αποστροφής της συλλογικής πάλης που έχουν επιβάλλει στον κλάδο τα συνδικαλιστικά τσιράκια των εργοδοτών και των κυβερνήσεων».

ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
Δεν «παραγράφεται» η δυνατότητα διεκδίκησης οφειλόμενων δεδουλευμένων

Τα οφειλόμενα δεδουλευμένα «δεν παραγράφονται» ακόμα και μετά την πάροδο μεγάλου χρονικού διαστήματος στο οποίο ο εργαζόμενος δεν άσκησε το δικαίωμα της καταγγελίας σε βάρος του εργοδότη για μη καταβολή υπερωριών, κυριακάτικων ή διαφορών αποδοχών, έκρινε το αρμόδιο Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Η απόφαση αφορά εργάτη της Εγνατίας Οδού, που διεκδικεί αποζημίωση έως και 250.000 ευρώ (για διαφορές αποδοχών, διαφορές επιδομάτων αδείας καθώς και επιδομάτων εορτών, μη καταβολή προσαύξησης 75% για κυριακάτικη εργασία τις Κυριακές, την προσαύξηση για παροχή εργασίας το Σάββατο, μη καταβολή νόμιμης υπερωριακής εργασίας και παροχή ιδιόρρυθμης υπερωριακής εργασίας), έχοντας προσφύγει στη Δικαιοσύνη 3 χρόνια μετά την απόλυση του.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε δύο δικαστικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης (Πρωτοδικείο, Εφετείο) οι οποίες είχαν απορρίψει τις προσφυγές του εργάτη, με το σκεπτικό ότι αφενός διεκδίκησε το επίμαχο πόσο τρία χρόνια μετά την απόλυσή του και αφετέρου το διάστημα που εργαζόταν δεν διαμαρτυρήθηκε για τις επίμαχες οικονομικές διαφορές.

Ο Αρειος Πάγος ανέπεμψε την υπόθεση στο Εφετείο για νέα εκδίκαση, από άλλους δικαστές, ενώ επιδίκασε στην εργοδότρια εταιρεία τα δικαστικά έξοδα του χειριστή.

Εντατικοποίηση και παραβάσεις στο πιεστήριο της «Καθημερινής»

Εντατικοποίηση της εργασίας και παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας ανέδειξε ο έλεγχος που διενήργησε στις 22/9 στο πιεστήριο της «Καθημερινής» στο Κορωπί η Επιθεώρηση Εργασίας Παλλήνης, ύστερα από σχετική καταγγελία της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Τύπου και Χάρτου.

Σύμφωνα με την έγγραφη απάντηση της Επιθεώρησης προς τα σωματεία, από τον έλεγχο προέκυψαν τα εξής: Βρέθηκαν δύο εργαζόμενοι απασχολούμενοι σε υπερωριακή εργασία και ζητήθηκε το βιβλίο υπερωριών, το οποίο όμως δεν επεδείχθη και επιβλήθηκε πρόστιμο. Επιπλέον βρέθηκαν δεκατέσσερις εργαζόμενοι απασχολούμενοι σε υπερεργασία, για τους οποίους ζητήθηκε να καταβληθούν οι αντίστοιχες προσαυξήσεις και να προσκομιστούν οι εξοφλητικές αποδείξεις στην Επιθεώρηση Εργασίας. Τέλος, βρέθηκαν τέσσερις εργαζόμενοι απασχολούμενοι σε διαφορετική μέρα ή ώρα από τη δηλωθείσα στο σύστημα «Εργάνη». Η επιχείρηση προσκόμισε γραπτές εξηγήσεις, οι οποίες δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές και επιβλήθηκε νέο πρόστιμο.

Οπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους τα συνδικάτα του χώρου, «είναι φανερό πως η εντατικοποίηση στο εργοστάσιο της "Καθημερινής" είναι ένα σταθερό φαινόμενο, που δείχνει να μην επηρεάζεται από ελέγχους των διάφορων υπηρεσιών και πρόστιμα».

«Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα με το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου», τονίζουν, «δεν πρόκειται να αφήσουμε τους συναδέλφους μας ανυπεράσπιστους στον κίνδυνο εργατικού ατυχήματος που παραμονεύει δουλεύοντας τόσες ώρες. Το Συνδικάτο είναι στη διάθεση κάθε συναδέλφου, ανεξάρτητα αν είναι μέλος του ή όχι. Θα αξιοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσον και κάθε μορφή οργάνωσης της πάλης για να διασφαλίσουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ