ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ισχνή ανάκαμψη με διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα

Συνάντηση θα έχει το Σάββατο ο Ευ. Τσακαλώτος με την Κρ. Λαγκάρντ

Eurokinissi

Συνάντηση θα έχει το Σάββατο ο Ευ. Τσακαλώτος με την Κρ. Λαγκάρντ
Ρυθμούς ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία οριακά υψηλότερους σε σχέση με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, προβλέπει η πλευρά του ΔΝΤ, στην έκθεση για την παγκόσμια οικονομία (World Economic Outlook), που δημοσιοποιήθηκε χτες ενόψει της ετήσιας συνόδου των κρατών - μελών του και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

Σήμερα αναμένεται και η «συνοδευτική» έκθεση του ιμπεριαλιστικού Οργανισμού σχετικά με τη διαμόρφωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στους κρατικούς προϋπολογισμούς του 2018 και των επόμενων ετών, μέχρι και το 2022, ενώ σε κάθε περίπτωση, η «επόμενη μέρα» είναι σπαρμένη με διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα, με ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο της προσθήκης και νέων μέτρων από την επόμενη χρονιά, πέρα και πάνω από αυτά που έχουν ενσωματωθεί στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018, που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση τα ήδη προβλεπόμενα αντιλαϊκά μέτρα, το ύψος των «πλεονασμάτων» για το 2018 απέχει και μάλιστα σε πολύ μεγάλο βαθμό από το στόχο για τη διαμόρφωσή τους στο 3,5%, γεγονός που εκ των πραγμάτων θέτει στο «τραπέζι» και νέα ζητήματα και συμπληρωματικά «προαπαιτούμενα». Σήμερα, επίσης, αναμένεται να δοθεί στην δημοσιότητα και η έκθεση του ΔΝΤ σχετικά με τη «χρηματοπιστωτική σταθερότητα» στην παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, ο ρυθμός ανάκαμψης του ΑΕΠ για το 2017 αναμένεται στο 1,8% και για το 2018 στο 2,6%.

Ουσιαστικά διαβλέπουν φαινόμενα «κόπωσης» για τη συνέχεια, προβλέποντας ρυθμό μεγέθυνσης μόλις 1% για το 2022, ενώ σε κάθε περίπτωση, οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ στηρίζονται στην ολόπλευρη εφαρμογή των μέτρων της αντιλαϊκής πολιτικής.

Θυμίζουμε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, από την πλευρά του, σύμφωνα με το κεντρικό σενάριο, προβλέπει μακροπρόθεσμους ρυθμούς ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία, κατά μέσο όρο μόλις στο 1,3% το χρόνο για την περίοδο μέχρι το 2060. Να σημειωθεί ότι η σωρευτική κατρακύλα του παραγόμενου ΑΕΠ, από το 2008 μέχρι σήμερα, έχει φτάσει στο 26%, ποσοστό που με βάση τις προβλέψεις τους θα ανακτηθεί μετά από 20 χρόνια, δηλαδή το 2038.

Την ίδια ώρα, τα ποσοστά της επίσημης ανεργίας, με βάση τις προβλέψεις του ΔΝΤ, προβλέπεται ότι θα παραμένουν ουσιαστικά στο ύψος τους, αφού η ανεργία εκτιμάται για το 2017 στο 22,3% και για το 2018 στο 20,7%. Θυμίζουμε τις σχετικά πρόσφατες επισημάνσεις από τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος, Π. Τόμσεν, σύμφωνα με τον οποίο θα χρειαστούν 21 χρόνια προκειμένου η επίσημη ανεργία στην Ελλάδα να υποχωρήσει στα προ κρίσης επίπεδα.

Ταυτόχρονα, το ζήτημα της διαχείρισης του κρατικού χρέους αποδεικνύεται βασικός μοχλός για την επιτάχυνση των αντιλαϊκών διεργασιών και μάλιστα σε ορίζοντα πολλών δεκαετιών, μέχρι το 2060, όπως προβλέπεται και από τη σχετική απόφαση - συμφωνία στο Γιούρογκρουπ στις 15 του Ιούνη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, από 180,2% του ΑΕΠ φέτος, θα διαμορφωθεί στο 184,5% το 2018, για να «υποχωρήσει» σταδιακά στο 161,2% το 2022, έναντι στόχου στο 60% που προβλέπεται στο «Σύμφωνο Σταθερότητας» της ΕΕ.

«Ανιση» ανάκαμψη στην παγκόσμια οικονομία

Παρουσιάζοντας την έκθεση, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Μ. Ομπσφελντ, εστίασε, μεταξύ άλλων, σε παράγοντες της «άνισης ανάκαμψης στην παγκόσμια οικονομία», ξεχωρίζοντας 3 σημεία:

-- Ανιση ανάκαμψη μέσα στις ίδιες τις χώρες. Ακόμα και όταν το ΑΕΠ αυξάνεται στις ανεπτυγμένες οικονομίες, η ονομαστική και πραγματική αύξηση των μισθών παραμένει χαμηλή. Αυτή η υστέρηση των μισθών ακολουθεί πολλά έτη κατά τα οποία τα μέσα πραγματικά εισοδήματα αυξάνονταν πολύ πιο αργά (ή και καθόλου) σε σχέση με τα εισοδήματα στην κορυφή της «πυραμίδας».

-- Ανιση ανάκαμψη μεταξύ των χωρών. Οπως είπε, οι οικονομίες που ταξινομούνται στην κατηγορία των «αναδυόμενων», καθώς και οι «χαμηλού εισοδήματος εξαγωγείς εμπορευμάτων», ιδίως οι εξαγωγείς Ενέργειας, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν «προκλήσεις», όπως και πολλές χώρες που αντιμετωπίζουν πολιτικές αναταραχές και εμφυλίους στη Μέση Ανατολή, τη βόρεια και υποσαχάρια Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

-- Ανιση ανάκαμψη με την πάροδο του χρόνου. Στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, η ανάπτυξη του κατά κεφαλήν ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο ετησίως στο 1,4% την περίοδο 2017 - 2022, σε σύγκριση με το 2,2% ετησίως κατά την περίοδο 1996 - 2005.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, οι εκτιμώμενοι ρυθμοί μεγέθυνσης του ΑΕΠ, για το 2017 και το 2018 αντίστοιχα, διαμορφώνονται ως εξής:

  • Παγκόσμια οικονομία: 3,6% και 3,7%
  • ΗΠΑ: 2,2% και 2%
  • Ευρωζώνη: 2,1% και 1,9% (Γερμανία 2,0% και 1,8%, Γαλλία 1,6% και 1,8%, Ιταλία 1,5% και 1,1% κ.ά.)
  • Βρετανία: 1,7% και 1,5%
  • Κίνα: 6,8% και 6,5%
  • Ιαπωνία: 1,5% και 0,7%
  • Ρωσία: 1,8% και 1,6%
  • Καναδάς : 3% και 2,1%
  • Βραζιλία : 0,7% και 1,5%
  • Ινδία: 6,7% % και 7,4%
Κυβερνητικό κλιμάκιο στις ΗΠΑ

Συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρ. Λαγκάρντ, θα έχουν αυτό το Σάββατο στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Χουλιαράκης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από την πλευρά τους τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του «κουαρτέτου» επανέρχονται στην Αθήνα για την τρίτη «αξιολόγηση» στις 23 Οκτώβρη, ενώ αμέσως μετά τη Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας (μετά τις 15/10) αναμένονται στην Αθήνα τα «τεχνικά κλιμάκια».

Υπενθυμίζεται ότι από τις 14 έως τις 18 Οκτώβρη, επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, όπου θα συναντηθεί με τον Ντ. Τραμπ, άλλους πολιτικούς παράγοντες, ενδιαφερόμενους επενδυτές και φορείς της ομογένειας. Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσει στις ΗΠΑ μια πλειάδα υπουργών. Ηδη βρίσκεται εκεί ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δ. Βίτσας, ενώ ένα άλλο υπουργικό κλιμάκιο αναχωρεί σήμερα για τις ΗΠΑ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλ. Χαρίτσης, μιλώντας χτες στον ρ/σ «Στο Κόκκινο», ανέφερε ότι το υπουργικό κλιμάκιο θα παρουσιάσει σε επενδυτές, funds και τράπεζες τους στόχους και τα μέσα υλοποίησης που προσφέρει το «εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο». Οπως είπε, «για εμάς έχει σημασία σε αυτές τις επαφές να υπάρξει μία παρουσίαση της στρατηγικής, ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, σε σχέση με τις επενδύσεις. Αυτό ζητούν σε αυτή τη νέα φάση οι επενδυτές: Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, πού εστιάζεται η ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων (σε κλάδους και τομείς). Αυτή είναι η δουλειά που θα γίνει τις επόμενες ημέρες στις ΗΠΑ για να αξιοποιήσουμε τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί για την ελληνική οικονομία, μετά και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές».

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Την Κυριακή η διεθνιστική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ διοργανώνει σειρά μεγάλων πολιτικών - πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Στο πλαίσιο αυτού του προγραμματισμού, την Κυριακή 15 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό, θα πραγματοποιηθεί διεθνιστική εκδήλωση με θέμα «100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Ο καπιταλισμός είναι το χθες, ο σοσιαλισμός είναι το αύριο».

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα απευθύνουν χαιρετισμό οι αντιπροσωπείες των Κομμουνιστικών Κομμάτων που θα συμμετάσχουν στη συνεδρίαση της Συντακτικής Επιτροπής της «Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης». Θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με διεθνιστικά επαναστατικά τραγούδια.

Στην εκδήλωση για τη Μάχη της Ηλεκτρικής

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί στην εκδήλωση που διοργανώνει η ΔΕΗ για τη Μάχη της Ηλεκτρικής, σήμερα Τετάρτη στις 7 μ.μ., στον ιστορικό χώρο του εργοστασίου της ΔΕΗ, στον Αγ. Γεώργιο στο Κερατσίνι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ