Από τη χτεσινή συγκέντρωση έξω από το ΥΠΠΟ |
Μετά την πρώτη συγκέντρωση που πραγματοποίησε το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτακτου Προσωπικού του ΥΠΠΟ έξω από το υπουργείο στις 29 του Μάρτη, χωρίς να δεσμευτεί η πολιτική ηγεσία για οριστική επίλυση του προβλήματος υπέρ των εργαζομένων, χτες οι εργαζόμενοι επανήλθαν, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών συναδέλφων τους από τις αρχαιολογικές εφορείες της επαρχίας, καθώς και συναδέλφων τους στο Σύλλογο Αρχαιολόγων Εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα και στην ΤΑ, οι οποίοι ενώθηκαν μαζί τους, αποκλείοντας την κυκλοφορία στην Μπουμπουλίνας και απαιτώντας άμεση απάντηση του υπουργού στο αίτημά τους.
Ο υπουργός την ίδια ώρα παρουσίαζε σε συνέντευξη Τύπου μέσα στο ΥΠΠΟ, τις εκδηλώσεις για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα, επιβεβαιώνοντας, σημειολογικά, ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης δεν είναι η πραγματική προστασία του αρχαιολογικού μας πλούτου, αλλά η προώθηση των πολιτιστικών, κοσμοπολίτικων «μεγαλοϊδεατισμών» της άρχουσας τάξης.
Αναλόγως... ασαφή απάντηση έλαβε και η Επιτροπή των Συμβασιούχων, στη συνάντησή της με τη γγ του ΥΠΠΟ, Λίνα Μενδώνη, η οποία επανέλαβε τη «θέληση του υπουργού για καλύτερη ρύθμιση»...
Οι απαντήσεις αυτές έγιναν δεκτές από τους συγκεντρωμένους με σαρκαστικά σχόλια και συνθήματα, ενώ επί τόπου αποφασίστηκε η πραγματοποίηση γενικής συνέλευσης έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο. Η πρόταση των προεδρείων των σωματείων τους για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αφορά: 3ωρη στάση εργασίας σήμερα από τις 12μ έως τις 3 μμ και συγκέντρωση στα εκδοτήρια της Ακρόπολης, 24ωρη απεργία αύριο και στις 10/4, οπότε θα συγκεντρωθούν έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου θα εγκαινιαστεί μια νέα συλλογή και 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο ΥΠΠΟ στις 19/4.
Οι συμβασιούχοι προτάσσουν την αναγκαιότητα στελέχωσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τονίζοντας το κοινώς αποδεκτό, πως περίπου 360 μόνιμοι αρχαιολόγοι για 30.000 μνημεία και εκατοντάδες ανασκαφές είναι ελάχιστοι, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση και στις άλλες ειδικότητες που καλύπτουν οι συμβασιούχοι (αρχιτέκτονες, μηχανικοί, συντηρητές μνημείων, φύλακες αρχαιολογικών χώρων κ.ά.).
Η χτεσινή κινητοποίηση των συμβασιούχων αρχαιολόγων στον ιδιωτικό τομέα και την ΤΑ συνεχίστηκε από τις 7.30μμ και μέχρι αργά το βράδυ με καθιστική διαμαρτυρία στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα. Οι συμβασιούχοι, κρατώντας πλακάτ, πανό, πολύχρωμα φανάρια και έχοντας σχηματίσει με αναμμένα κεριά τη λέξη «αρχαιολόγοι», ενημέρωναν τους περαστικούς για τα αιτήματά τους και διάβαζαν την ανακοίνωσή τους με ντουντούκα. Να σημειώσουμε ότι συνεχίζοντας τον αγώνα τους σήμερα στις 8πμ, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες ο υπουργός Αιγαίου και τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου, στην οποία παραβρέθηκε και μίλησε και ο υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος, ο Νίκος Σηφουνάκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα και στη σημασία του συνεδρίου για τη διάσωση και ανάδειξη του αιγαιοπελαγίτικου πολιτισμού με έργα, επιστημονικές συναντήσεις, εκδόσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα.
Από την πληθώρα των εισηγήσεων στο συνέδριο, οι οποίες διαρθρώνονται σε πέντε ενότητες, επιλέγουμε ενδεικτικά μερικά από τα θέματά τους: Μουσειακή ανάδειξη του απολιθωμένου δάσους, των παλαιοντολογικών ευρημάτων σε Λήμνο, Θήρα, Ρόδο, Κίμωλο. Αρχαιολογικοί χώροι Κάτω Φανών και Εμπορίου Χίου, Αρχοντικίου και Μαύρης Ράχης Ψαρών, Πολιόχνη και Κουκονήσι Λήμνου, Μέσα Λέσβου. Προμελέτη αναστήλωσης αρχαίου θεάτρου Ηφαιστίας Λήμνου. Ανάδειξη νεκρόπολης και του Ηραίου Σάμου κ.ά. Μουσικά σταυροδρόμια στο Αιγαίο. Οι απολιθωμένοι νάνοι ελέφαντες της Τήλου. Ροδιακή υαλουργία. Ανασκαφή στο ιερό του Απόλλωνα Ερεθιμίου στη Ρόδο, στο ιερό του Απόλλωνα στην Αλάσαρνα της Κω. Μεσαιωνικό εργαστήρι ζάχαρης στη Ρόδο. Ο προϊστορικός οικισμός Φτελιάς Μυκόνου. Λεξικό ιδιωμάτων Καρπάθου. Αποτύπωση μαρμάρινων εκκλησιαστικών γλυπτών 16ος-20ός αιώνας, κ.ά.
Ο πάπυρος -βραβείο της Ακαδημίας για το Λεξικό του Δημητράκου |
Μετά από είκοσι χρόνια εργασίας, η οποία βασίστηκε σε 3.000 Ελληνες συγγραφείς και σε 10.000 βιβλία, κυκλοφόρησε το περίφημο 9τόμο «Μεγάλο Λεξικόν της Ελληνικής Γλώσσης» (10.000 σελίδες). Το λεξικό, το 1953, απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς θεωρήθηκε «Ηράκλειος Αθλος», του γλωσσολόγου Γεωργίου Αναγνωστοπούλου και των συνεργατών του, άθλος με τον οποίο «ερμηνεύονται πάσαι αι διαδοχικαί των λέξεων σημασίαι» και «παρατίθενται αι συγγενείς έννοιαι και οι νεόπλουτοι όροι και οι λόγιοι τύποι».
Το «Μέγα Λεξικόν της Ελληνικής Γλώσσης», που «έθρεψε» γλωσσικά πολλές γενιές, επανακυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Πρόοδος» και παρουσιάστηκε χtες από τους πανεπιστημιακούς καθηγητές Γ. Μπαμπινιώτη, Μ. Κοπιδάκη, Χρ. Χαραλαμπάκη, Δ. Δημητράκο και τον συγγραφέα Θ. Βαλτινό.
Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης ήταν φέτος ο τιμώμενος στην τελετή που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, στην Ουάσιγκτον, στο Μουσείο Ολοκαυτώματος, ημέρα αφιερωμένη στη λογοτεχνία για το Ολοκαύτωμα. Μετά την ομιλία για τη ζωή και το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, διαβάστηκαν αποσπάσματα από το «Μαουτχάουζεν» και ακολούθησε συναυλία με τον ομώνυμο κύκλο τραγουδιών. Ο συγγραφέας μίλησε για τις εμπειρίες του από τη φυλάκισή του για δυόμισι χρόνια στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν και υπογράμμισε «να μην ξεχνάμε τέτοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως το Ολοκαύτωμα, ώστε να μην επαναληφθούν».
Τη Δευτέρα, στο Κέντρο Συγγραφέων της Ουάσιγκτον διαβάστηκε το θεατρικό έργο του «Χώρα Ιψεν», ενώ ο ίδιος μίλησε για το έργο του, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στις ΗΠΑ σε σκηνοθεσία Αλαν Κουλάκοβ, με συμμετοχή της Ελληνίδας ηθοποιού Ιωάννας Γκαβάκου.
Σήμερα, στο Πανεπιστήμιο της Ν. Υόρκης θα διαβαστούν αποσπάσματα έργων του, συνοπτική αναφορά της δουλιάς του και συζήτηση του Ι. Καμπανέλλη με τους παρισταμένους. Στις 10 του Απρίλη, στο Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού θα διαβαστεί ο μονόλογός του «Γράμματα στον Ορέστη» και η Καίτη Μυριβήλη θα μιλήσει για την προσφορά του.