ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ |
Στη μνήμη των συντρόφων ΘΕΜΗ ΣΠΕΗ (φωτ.), ΤΣΙΡΕΚΑ ΤΑΣΟΥ και ΣΠΥΡΟΥΛΙΑ ΤΑΣΟΥ, σύντροφοι και φίλοι του ΚΚΕ από το Σίδνεϊ Αυστραλίας προσφέρουν για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ 650 δολάρια Αυστραλίας.
***
ΦΩΤΟ
Στις 5 Αυγούστου 2017 άφησε την τελευταία της πνοή η ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΑ ΚΥΡΓΙΟΥ, από το χωριό Βρυσούλα Ιωαννίνων, κάτοικος Πρωτόπαπα Ζίτσας Ιωαννίνων.
Ο σύζυγός της, Θάνος, αντί στεφάνου, προσφέρει στη μνήμη της, μέσω ΚΟΒ Ζίτσας, 100 ευρώ στο ΚΚΕ, για να γίνει το Κόμμα ακόμα πιο δυνατό.
Επίσης, σύντροφοι και φίλοι του Κόμματος προσφέρουν, αντί στεφάνου, 100 ευρώ στο ηρωικό ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ζίτσας.
***
ΦΩΤΟ
Στις 30 Μάρτη 2017 «έφυγε» από κοντά μας ο σύντροφος ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ Α. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ, μετά από ταλαιπωρία έξι μηνών από προβλήματα υγείας. Τάφηκε στο Γύθειο, όπου έμενε τα τελευταία δέκα χρόνια.
Γεννήθηκε το 1921 στη Γέρμα, ένα μικρό χωριό της Λακωνίας. Ηταν το έκτο παιδί της οικογένειας και στα δύο του χρόνια έχασε τον πατέρα του. Τότε άρχισαν τα δύσκολα χρόνια για την οικογένεια.
Κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες τελείωσε το Γυμνάσιο, κάποιες τάξεις στην Αρεόπολη Λακωνίας και τις υπόλοιπες στην Αθήνα, παραμονές του πολέμου. Στην Κατοχή βρέθηκε υπάλληλος στον ΣΕΚ στην Αθήνα και μετά στη Λάρισα. Το Νοέμβρη του 1942 οργανώθηκε στο ΕΑΜ και δραστηριοποιήθηκε καλύπτοντας ανάγκες του αγώνα.
ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ-ΣΤΈΛΙΟΣ |
Εως το τέλος της ζωής του έμεινε αταλάντευτα πιστός στις ιδέες του και στο όραμα της Εθνικής Αντίστασης.
Στη μνήμη του οι ανιψιές του Ελένη και Αντωνία προσφέρουν στο ΚΚΕ 400 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Γυθείου.
***
ΦΩΤΟ
Σήμερα, Κυριακή 17/9/2017, συμπληρώνεται ένας χρόνος από το «φευγιό» του ΖΩΗ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ, σε ηλικία 65 χρόνων. Γεννήθηκε στην Ακροποταμιά Πηνείας Ν. Ηλείας το 1951 από αγροτική οικογένεια. Στα πρώτα γυμνασιακά χρόνια πεθαίνει η μητέρα του Πηνελόπη. Εισάγεται μεταξύ πρώτων στη Νομική Σχολή Αθήνας και εντάσσεται στην Αντι-ΕΦΕΕ την περίοδο της χούντας.
Μετά τη μεταπολίτευση οργανώνεται στο ΚΚΕ και παλεύει με το ταξικό κίνημα στις θέσεις που κάθε φορά τον εκλέγουν οι συνάδελφοί του, τόσο στο χώρο του Χάρτου - Τύπου και αργότερα στο σωματείο στην «Κατσέλης». Καθημερινός αναγνώστης του «Ριζοσπάστη».
ΜΠΑΡΜΠΟΥΡΗΣ ΤΑΣΟΣ |
***
ΦΩΤΟ
Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια απουσίας του συντρόφου ΝΙΚΟΥ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΥ. Η στάση ζωής του θα είναι για εμένα παντοτινός φάρος έμπνευσης και πίστης στα κομμουνιστικά ιδεώδη.
Στη μνήμη του προσφέρω 50 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Μηχανικών του Τομέα Κατασκευών της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής, για την οικονομική ενίσχυση του τιμημένου ΚΚΕ.
Σπύρος Ρεκατσίνας
***
ΦΩΤΟ
Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΓΚΑΡΜΠΟΥΝΗΣ γεννήθηκε το Σεπτέμβρη του 1919 στη Στενήμαχο της Βουλγαρίας, απ' όπου ήρθε ως πρόσφυγας το 1925. Φοίτησε στη Γεωπονική Σχολή της Θεσσαλονίκης στη διάρκεια της μεταξικής δικτατορίας, η οποία τον συνέλαβε και τον φυλάκισε. Στην Κατοχή ανέπτυξε αντιστασιακή δράση ως μέλος του ΕΑΜ τόσο στην Αθήνα τις πρώτες μέρες της κατοχής όσο και στη Βόρεια Ελλάδα. Συνελήφθη στο Χοροπάνι Νάουσας το Μάρτη του 1944 από τους Γερμανούς και φυλακίστηκε στο στρατόπεδο «Παύλου Μελά» στη Θεσσαλονίκη. Ως γεωπόνος διετέλεσε διευθυντής της ΥΕΒ Δράμας και στη συνέχεια διευθυντής Γεωργίας Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης, μέχρι το 1979 που συνταξιοδοτήθηκε. Μέχρι το θάνατό του, τον Αύγουστο του 2017, έζησε στη Δράμα, στηρίζοντας πάντοτε το ΚΚΕ και τους αγώνες του. Στη μνήμη του τα παιδιά του προσφέρουν στον «Ριζοσπάστη» το ποσό των 100 ευρώ.
***
ΦΩΤΟ 2
Για τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από το θάνατο του συζύγου μου ΠΑΥΛΟΥ και πέντε χρόνων από το θάνατο της κόρης μου ΣΟΦΙΑΣ, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΚΟ Κάτω Χαλανδρίου.
Νίκη Τσισμετζή
ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΛΥΒΑΣ |
ΦΩΤΟ
Στις 11 Αυγούστου 2017 «έφυγε» από κοντά μας, σε ηλικία 81 ετών, η αγωνίστρια ΕΛΕΝΗ ΖΗΤΗΡΙΔΟΥ - ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ. Ηταν μέχρι και τις τελευταίες μέρες της ζωής της πιστή στις αρχές και τις αξίες του ΚΚΕ, το οποίο υπηρέτησε με ευλάβεια και προσήλωση ως εργαζόμενη, μητέρα και γιαγιά, παίρνοντας μέρος σε όλες τις δραστηριότητες του κινήματος.
Ηταν από τα ιδρυτικά μέλη και στέλεχος του Συλλόγου Γυναικών Πολίχνης Θεσσαλονίκης και από τα παράπλευρα θύματα του Εμφυλίου. Σε ηλικία ενός έτους έμεινε ορφανή από μητέρα και στα 11 της χρόνια έχασε και τον πατέρα της Ιωσήφ Ζητηρίδη, που σκοτώθηκε ως μαχητής μέσα από τις γραμμές του ΔΣΕ αγωνιζόμενος ενάντια στο φασισμό και την εκμετάλλευση.
Στη μνήμη της ο γιος της Παναγιώτης Χαραλαμπίδης κατέθεσε το ποσό των 500 ευρώ (250 ευρώ στον «Ριζοσπάστη», του οποίου ήταν πιστή αναγνώστρια, και 250 ευρώ στην ΚΟΒ Πολίχνης).
***
ΦΩΤΟ
«Εφυγες» πρόωρα, πριν οκτώ μήνες και μας λείπεις αδελφέ και σύντροφε στον αγώνα ΣΤΕΛΙΟ. Στη μνήμη σου προσφέρουμε στο Κόμμα μας, που υπηρέτησες μέχρι το τέλος της ζωής σου, 100 ευρώ μέσω ΚΟΒ Δάφνης.
Η οικογένειά σου, Ράντος Δημήτρης, Ράντου Κυριακή, Ράντου Σοφία, Ράντος Κωνσταντίνος
***
ΦΩΤΟ
Στη μνήμη των γονιών μας, ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ του Ιωάννου, οικοδόμου, από την Κριτσά Λασιθίου, παλαίμαχου κομμουνιστή και αντιστασιακού του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, που πέθανε στις 8/9/1987 και ΠΑΠΑΔΙΩΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ συζ. Χρήστου, από την Κριτσά Λασιθίου, που πέθανε στις 29/5/1992, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 300 ευρώ.
ΠΑΥΛΟΣ ΤΣΙΣΜΕΤΖΗΣ |
***
ΦΩΤΟ
Πέρασαν 40 μέρες από την ώρα που σταμάτησε να χτυπά η καρδιά του συντρόφου μου στη ζωή ΘΑΝΑΣΗ ΜΟΥΖΑ.
Στη μνήμη του προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Αρτέμιδας - Σπάτων 100 ευρώ.
Ελένη Μουζα
***
ΦΩΤΟ
Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ γεννήθηκε στο Αμπελοχώρι Τζουμέρκων στις 18/2/1921. Εφυγε από το χωριό του τη μέρα της Αγ. Τριάδας τον Ιούνη του 1942 και εντάχθηκε στο χωριό Χώσεψη (Κυψέλη Αρτας) στον ΕΛΑΣ στο τάγμα του Τζουμερκιώτη. Εκπαιδεύτηκε στη Σχολή Υπαξιωματικών του ΕΛΑΣ, όπου πήρε το ψευδώνυμο Καπετάν Τραμουντάνας. Εδρασε στην ορεινή και πεδινή περιοχή της Αρτας, συμμετείχε σε ειδικές αποστολές με τις ομάδες των Καταχνιά, Μεράντζα και Πάκου για την απελευθέρωση της Αρτας. Με τη συνθήκη της Βάρκιζας ορίστηκε υπεύθυνος παράδοσης οπλισμού που έγινε στα Λέλοβα (Θεσπρωτικό Πρεβέζης), όπου και αποστρατεύτηκε.
Εμεινε πιστός στο ΚΚΕ όλη του τη ζωή μέχρι τον Αύγουστο του 2016 που «έφυγε» από τον άδικο τούτο κόσμο, όπως έλεγε.
Στη μνήμη του οι σύντροφοι από το Αμπελοχώρι προσφέρουν 20 ευρώ για οικονομική ενίσχυση στο ΚΚΕ, μέσω της ΤΟ Ιωαννίνων.
***
ΦΩΤΟ
Η Τασία Κολυβά από τη Λεύκη Ιθάκης προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ιθάκης, στη μνήμη του άντρα της, μέλους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΚΩΣΤΑ ΚΟΛΥΒΑ (Ταΰγετου).
ΣΟΦΙΑ ΤΣΙΣΜΕΤΖΗ |
ΦΩΤΟ
Πριν από δύο χρόνια «έφυγε», ξαφνικά, από τη ζωή ο σύντροφος ΛΟΥΚΑΣ ΚΩΤΣΑΔΑΜ. Ενα «φευγιό» αναπάντεχο κι οδυνηρό, που σκόρπισε απέραντη θλίψη και βαθιά πίκρα στους δικούς του ανθρώπους, στους συντρόφους και τους φίλους του.
Επαναστάτης ακλόνητος, μελετημένος κι ικανός. Ανταποκρίθηκε πρόθυμα και επάξια σε όποια δουλειά τού εμπιστεύτηκε το Κόμμα. Επειθε και παρακινούσε με το λόγο του και, προπάντων, με το προσωπικό του παράδειγμα.
Φίλος πολύτιμος, συμπαραστάτης κι αρωγός. Να σε νοιάζεται πραγματικά, όχι μόνο όταν είστε κοντά, αλλά και όταν ο χρόνος και οι αποστάσεις «επιχειρούν» να σας απομακρύνουν.
Ανθρωπος αγωνιστής, ανιδιοτελής κι αισιόδοξος. Ετσι όπως αρμόζει να είναι κάθε κομμουνιστής.
Στη μνήμη σου, αγαπημένε κι αξέχαστε φίλε μου, προσφέρω 250 ευρώ για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».
Θανάσης Σούρλας
Λάρισα
***
ΦΩΤΟ
Στη μνήμη του πολυαγαπημένου μου παππού, ΣΤΡΑΤΗ (ΣΤΕΛΙΟΥ) ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ, πρωτοπαλίκαρου του Αρη, προσφέρω για οικονομική ενίσχυση του Κόμματος, μέσω ΚΟΒ Λιβαδειάς, 100 ευρώ.
Αρης Β.
***
ΦΩΤΟ
Στις 13 Αυγούστου «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος μας πατέρας, σύζυγος και αδερφός ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΥΤΣΗΣ, στα 71 του χρόνια. Πιστός στις ιδέες του ΚΚΕ, συμμετείχε στους αγώνες για την ειρήνη και την προκοπή του λαού μας. Από την πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης και τη Νεολαία Λαμπράκη μέχρι και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ.
Στη μνήμη του η σύζυγός του Λίτσα, η κόρη του Διονυσία και η αδερφή του Ανδριανή Τσούτση προσφέρουν στην ΤΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ 150 ευρώ, μαζί με τις ευχαριστίες τους για τη συμπαράσταση των συντρόφων στις δύσκολες στιγμές.
Παράλληλα, απευθύνουν ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Πρέβεζας για τη βαθιά ανθρώπινη αντιμετώπιση τόσο στον ίδιο όσο και στην οικογένειά του.
ΚΩΤΣΑΔΑΜ ΛΟΥΚΑΣ |
Στη μνήμη των αδερφών μου και συντρόφων, ΓΙΑΝΝΗ και ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΞΙΩΤΗ, που «έφυγαν» ανέλπιστα μέσα σε λίγες μέρες, προσφέρω στο Κόμμα 50 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Κεντρικού Διαμερίσματος Πάτρας.
Βικτωρία Αξιώτη
***
ΦΩΤΟ
Στη μνήμη του ΝΙΚΟΥ ΠΥΚΝΗ η οικογένεια του αδερφού του Ντίνου και Σούλας Πυκνή αντί για στεφάνι προσφέρει 150 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Πετρούπολης.
***
ΦΩΤΟ
Στη μνήμη του συντρόφου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΑΤΡΑΚΟΥΚΑ, που «έφυγε» πρόωρα, στις 10 Αυγούστου 2017, η ΚΟΒ Μουριάς - Πηγής Τρικάλων του ΚΚΕ και η οικογένειά του προσφέρουν 50 ευρώ για οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω της ΤΕ Τρικάλων του Κόμματος.
***
ΦΩΤΟ
Στη μνήμη του συντρόφου και πατέρα ΤΑΣΟΥ ΜΠΑΡΜΠΟΥΡΗ, με την ευκαιρία μιας επίσκεψης στο Ρετζίκι, στον τόπο που έκλεισε τα μάτια του για πάντα, προσφέρουμε μέσω ΚΟΒ Πεύκων 50 ευρώ στο ΚΚΕ.
Ελένη Λάμπρου - Μπαρμπούρη
Κωνσταντής Μπαρμπούρης
ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ |
ΖΩΗΣ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ |
ΘΕΜΗΣ ΣΠΕΗΣ |
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΓΚΑΡΜΠΟΥΝΗΣ |
ΝΙΚΟΣ ΠΥΚΝΗΣ |
ΕΛΕΝΗ ΖΗΤΗΡΙΔΟΥ - ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ |
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ |
ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΟΥΖΑΣ |
ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΥΤΣΗΣ |
ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΑ ΚΥΡΓΙΟΥ |
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΤΡΑΚΟΥΚΑΣ |
ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ |
ΡΑΝΤΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ |
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΣΒΕΡΚΙΔΗ - ΤΖΙΧΑ |
Στη μνήμη της μητέρας τους ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΤΖΙΧΑ που έφυγε από τη ζωή στις 4 Σεπτέμβρη 2017, οι Αννέτα Τζίχα - Ντιντίφα και Κώστας Τζίχας προσφέρουν 100 ευρώ στην Κ.Ο. Σάμου για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ στα ιδανικά του οποίου έμεινε πιστή ως το τέλος της ζωής της.
Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΣΒΕΡΚΙΔΗ - ΤΖΙΧΑ γεννήθηκε το 1926 στους Βουρλιώτες Σάμου. Σε ηλικία 12 χρόνων χάνει τον πατέρα της ενώ 2 χρόνια αργότερα ξεσπά ο Β' Παγκόσμιος Ιμπεριαλιστικός Πόλεμος. Ανάμεσα στους εκατοντάδες νέους που φεύγουν για τη Μέση Ανατολή βρίσκεται και ο αδελφός της Νίκος Σβερκίδης που συμμετέχει δραστήρια στην Αντιφασιστική Στρατιωτική Οργάνωση και κλείνεται στα «σύρματα» από τους άγγλους ιμπεριαλιστές. Με την επιστροφή του , η Αντιγόνη γίνεται μέλος της ΕΠΟΝ και μαζί με τη μητέρα της εμπνέονται από τα ιδανικά του σοσιαλισμού και στέκονται στο πλάϊ του ως τον ηρωικό θάνατό του ως μαχητής του ΔΣΕ Σάμου. Διώκονται, φυλακίζονται, εξορίζονται, δημεύεται η περιουσία τους αλλά δεν υποχωρούν.
Το 1951 παντρεύεται τον Σταμάτη Τζίχα επίσης μαχητή του ΔΣΕ και δίνουν μαζί τον αγώνα της επιβίωσης στις δύσκολες μετεμφυλιακές συνθήκες στο χωριό τους. Στην περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας όταν ο άντρας της συλλαμβάνεται και παίρνει το δρόμο της εξορίας, εκείνη στέκεται ακλόνητη και αντιμετωπίζει μαχητικά τις νέες συνθήκες φροντίζοντας τα δυο τους παιδιά. Μαζί με τον άντρα της, παρέμειναν πάντα στη πρώτη γραμμή του λαϊκού κινήματος ,πιστοί στα οράματα της νέας σοσιαλιστικής κοινωνίας, χωρίς να συμβιβαστούν και να υποχωρήσουν ως το τέλος της ζωής τους.
Στη μνήμη των αγωνιστών ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΤΖΙΧΑ και ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΔΑΔΑΡΟΥ που έφυγαν πρόσφατα από τη ζωή, ο Σταύρος Κουτράκης προσφέρει 50 ευρώ στην Κ.Ο. Σάμου για την ενίσχυση του ΚΚΕ, του Κόμματος που υπερασπίστηκαν και στάθηκαν δίπλα του μέχρι τέλους.
-- Η Δήμητρα Πέτρουλα αντί για προσκύνημα στα Πετρουλιάνικα προσφέρει στο ΤΣ Πειραιά της ΚΝΕ 500 ευρώ.
-- Ο Κώστας Σταθόπουλος προσφέρει για την ενίσχυση του Κόμματος 500 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Μαραθώνα - Νέας Μάκρης.