Copyright 2017 The Associated |
Οι εκπρόσωποι ΗΠΑ, Κίνας, Ρωσίας συζητούν μετά την πρόσφατη επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας |
Η Βόρεια Κορέα προχώρησε χτες τα ξημερώματα σε μία ακόμα δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου, ο οποίος εκτιμάται ότι ήταν μεσαίου βεληνεκούς, διένυσε 3.700 χιλιόμετρα πετώντας πάνω και από την ιαπωνική νήσο Χοκάιντο, καταλήγοντας στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.
Μερικά λεπτά αργότερα, η Νότια Κορέα προχώρησε και αυτή σε στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά, κινητοποιώντας δύο βαλλιστικούς πυραύλους «Hyunmoo-2A». Ο Πρόεδρος της χώρας, Μουν Τζε-ιν, συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, διαμηνύοντας ότι «σε αυτές τις συνθήκες δε γίνεται διάλογος με το Βορρά», αλλά και ότι «αυτό που θα καταφέρουν οι προκλήσεις του θα είναι μόνο να βαθύνουν τη διπλωματική και οικονομική του απομόνωση». Ακόμα, έδωσε εντολές να γίνουν αναλύσεις και προετοιμασίες «για νέες δυνητικές βορειοκορεατικές απειλές, όπως επιθέσεις με ηλεκτρομαγνητικό παλμό και βιοχημικά όπλα», σύμφωνα με εκπρόσωπο της νοτιοκορεατικής προεδρίας.
Στο Τόκιο, ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε υποστήριξε πως ενέργειες όπως αυτή «απειλούν την παγκόσμια ειρήνη», ενώ ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιοσιχίντε Σούγκα δήλωσε ότι η χώρα «σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και άλλες χώρες» θα αντιδράσει «με τον προσήκοντα τρόπο και με την αίσθηση του επείγοντος».
Στο Πεκίνο, η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Χούα Τσουνουίνγκ καταδίκασε τη νέα βορειοκορεατική δοκιμή, συστήνοντας ξανά «αυτοσυγκράτηση σε όλες τις πλευρές».
Από τη μεριά της Ουάσιγκτον, το σχόλιο που είχε γίνει μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ήταν αυτό του υπουργού Αμυνας Τζέιμς Μάτις, που είπε ότι η νέα δοκιμή ανάγκασε «εκατομμύρια Ιάπωνες να σκύψουν και να καλυφθούν» (αναφερόμενος στο σύστημα συναγερμού «J» που ενεργοποιήθηκε σε διάφορες περιοχές της Ιαπωνίας).
Χτες το βράδυ (ώρα Ελλάδας), το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμενόταν να συνεδριάσει εκτάκτως ακόμα μια φορά, λίγες μέρες μετά τις νέες κυρώσεις που είχε αποφασίσει ομόφωνα να επιβάλει στη Βόρεια Κορέα. Τόσο οι νέες κυρώσεις, όσο και συνολικά η συζήτηση για το πώς θα διασφαλιστούν η «σταθερότητα» και η «ασφάλεια» στην Κορεατική Χερσόνησο, εντάσσονται σε ένα σύνθετο παζάρεμα που κλιμακώνεται σε όλη την περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού, εκφράζοντας την όξυνση του ανταγωνισμού καταρχήν ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, αλλά και τη Ρωσία, όπως δείχνουν και οι στρατιωτικές ασκήσεις που διευρύνουν όλες οι πλευρές.
ΑΣΤΑΝΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--
Στη δημιουργία και στον έλεγχο βασικών ζωνών «αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» στη Συρία συμφώνησαν χτες στην Αστάνα του Καζακστάν κυβερνητικοί αξιωματούχοι Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας, που είναι οι τρεις εγγυήτριες χώρες της εκεχειρίας στην εμπόλεμη χώρα.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους, διπλωμάτες των τριών χωρών στην Αστάνα, όπου ολοκληρώθηκαν χτες διήμερες ενδοσυριακές μεταξύ άλλων διαβουλεύσεις, επισημαίνουν ότι οι ζώνες «αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» θα δημιουργηθούν πλήρως ή εν μέρει στην Ανατολική Γκούτα της Δαμασκού και στις επαρχίες Ιντλίμπ, Χομς, Λατάκεια, Χαλέπι και Χάμα για τουλάχιστον έξι μήνες, που μπορεί να παραταθούν στο μέλλον. Αργότερα, ο Αλεξάντερ Λαβρεντίεφ, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στην Αστάνα, δήλωσε ότι μία από τις ζώνες «αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» δημιουργείται στη νότια Συρία με την ενεργό συμμετοχή των ΗΠΑ και της Ιορδανίας, χώρες που ενδέχεται να συνεχίζουν να παίζουν ρόλο στη συγκεκριμένη περιοχή.
Νωρίτερα χτες, η τουρκική κυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» ανέφερε σε ρεπορτάζ της, στο οποίο δεν επικαλείται πηγές, πως Ρωσία, Τουρκία και Ιράν σχεδιάζουν να διαιρέσουν την επαρχία Ιντλίμπ στα τρία, με τουρκικές δυνάμεις και (υποστηριζόμενους από την Τουρκία) μισθοφόρους του Ελεύθερου Συριακού Στρατού στο βορειοδυτικό τμήμα της στη μεθόριο με την Τουρκία. Το ρεπορτάζ της ίδιας εφημερίδας ανέφερε ότι οι ιρανικές δυνάμεις και οι δυνάμεις του συριακού στρατού θα αναπτυχθούν στις νοτιοανατολικές περιοχές, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις θα βρίσκονται ανάμεσα στις δύο ζώνες.
Αναφορικά με τις ζώνες «αποκλιμάκωσης συγκρούσεων», ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ρεξ Τίλερσον, και τον ενημέρωσε διεξοδικά για τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία.
Επιπλέον, χτες το ρωσικό συντονιστικό κέντρο στη Συρία ανακοίνωσε ότι επτά διοικητές αντικαθεστωτικών ομάδων που έχουν υπό τις εντολές τους συνολικά περίπου 1.000 άνδρες, αποφάσισαν να αλλάξουν πλευρά και να ενταχθούν στο συριακό στρατό... Δεν έγινε γνωστή η ταυτότητα αυτών των ομάδων.
Τέλος, χτες ο Χάμζα Μπιν Λάντεν, ένας από τους γιους του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ιδρυτή της «Αλ Κάιντα», κάλεσε τους ισλαμιστές να συμμετάσχουν ή να προσφέρουν υποστήριξη σε «ιερό πόλεμο» («τζιχάντ») στη Συρία εναντίον του καθεστώτος Ασαντ και της Δύσης, σε ηχογραφημένο μήνυμά του που διανεμήθηκε προχτές. Σε προηγούμενα ηχητικά του μηνύματα, ο Χάμζα, που προαλείφεται ως αντικαταστάτης του πατέρα του, είχε απευθύνει εκκλήσεις για ενότητα μεταξύ των τζιχαντιστών, ώστε να κλιμακωθούν οι επιθέσεις εναντίον της Δύσης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--
Νέες επαφές για το Κυπριακό αναμένονται, μπροστά και στις συναντήσεις που θα έχει ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Μεταξύ άλλων, έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις Κύπριου Προέδρου με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και τον ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Χτες, η ειδική αντιπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, συνάντησε τόσο τον Ν. Αναστασιάδη όσο και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, προετοιμάζοντας τις επαφές με τον Γκουτέρες στις ΗΠΑ.
Στο μεταξύ, ο Ακιντζί παραβρέθηκε σε συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη με θέμα «Συμπεράσματα για το μέλλον των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και για την Τουρκία υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων», την οποία διοργάνωσαν η Ενωση Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Τουρκίας (TOBB) και το τουρκικό Ιδρυμα Οικονομικής Ανάπτυξης (KV).
Ο Ακιντζί υπογράμμισε ότι το ψευδοκράτος πρέπει να έχει «μία υγιή και στενή σχέση με την Τουρκία. Εχουμε ανάγκη τη συνεργασία με την Τουρκία στον τομέα της οικονομίας και της πολιτικής καθώς και να κινούμαστε με πνεύμα αλληλεγγύης». Ενώ υποστηρίζοντας ότι το ψευδοκράτος επιθυμεί ειλικρινά μια «ομοσπονδιακή δομή» στην Κύπρο είπε: «Η φόρμουλα είναι απλή. Είτε θα δημιουργήσουμε μια δομή με δύο ιδρυτικά κράτη υπό μια στέγη - γιατί, είτε το αποδεχθούν είτε όχι, η "Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου" είναι μια οντότητα, μια πραγματικότητα, είναι ένα κράτος, μπορεί να μην το αναγνωρίζουν αλλά είναι μια δομή, είναι ένα κράτος, μια δημοκρατία, με τη Βουλή του, την κυβέρνησή του, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του και, το πιο σημαντικό, με το λαό του - είτε στο πλαίσιο μιας λύσης θα καταστήσουμε την οντότητα αυτή νέο ιδρυτικό κράτος, ισότιμο με εκείνους και θα βρεθούμε υπό ομοσπονδιακή στέγη είτε θα συνεχίσουμε πλάι πλάι ως δύο διαφορετικές στέγες».
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΑΓΚΥΡΑ.--
Την προθυμία του για διαπραγματεύσεις με άμεσο στόχο την εξεύρεση λύσης στην κρίση που έχει ξεσπάσει στις σχέσεις με γειτονικές χώρες στον Περσικό Κόλπο και την Αίγυπτο εξέφρασε χτες ο εμίρης του Κατάρ, Ταμίμ αλ Θάνι, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο.
Η Μέρκελ, από την πλευρά της, εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι συνεχίζεται έως σήμερα η κρίση που έχει ξεσπάσει στις σχέσεις του Κατάρ με άλλες χώρες του Κόλπου από τις 5 Ιούνη και υποστήριξε τις μεσολαβητικές προσπάθειες του Κουβέιτ και των ΗΠΑ προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης.
Προχτές βράδυ, ο Καταριανός εμίρης είχε μεταβεί στην Αγκυρα, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, με τον οποίο διατηρεί στενές σχέσεις. Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την επιθυμία τους να βρεθεί λύση στην κρίση «με διπλωματικά μέσα».
Επόμενος σταθμός του Καταριανού εμίρη είναι το Παρίσι, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.
ΑΓΚΥΡΑ.--
Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν Υβ Λε Ντριάν αναμενόταν χτες να ολοκληρώσει διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, με την ατζέντα των επαφών του να περιλαμβάνει «τα βασικά περιφερειακά και διεθνή ζητήματα». Ανακοίνωση που εξέδωσε το γαλλικό ΥΠΕΞ πριν τις επαφές, σημείωνε ότι «η επίσκεψη γίνεται στο πλαίσιο ενός απαιτητικού και εποικοδομητικού διαλόγου που έχουμε με την Τουρκία». Σημείωνε ότι μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχει τακτική ανταλλαγή απόψεων, όπως και ότι ο Λε Ντριάν θα εστίαζε σε θέματα όπως η συριακή κρίση, η αναζήτηση πολιτικής λύσης σε αυτή, οι προοπτικές που διαμορφώνονται για την περίοδο μετά την αντιμετώπιση του «Ισλαμικού Κράτους». Ακόμα, στην ημερήσια διάταξη θα βρεθεί «η συνεργασία στον τομέα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» αλλά και των «κλιματικών προκλήσεων».
Τα πρώτα ρεπορτάζ τουρκικών ΜΜΕ - μέχρι χτες το απόγευμα - εμφάνιζαν ως βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ του Λε Ντριάν και του Τούρκου ομολόγου του Μ. Τσαβούσογλου την πρόσφατη σύλληψη ενός Γάλλου δημοσιογράφου στα τουρκο-ιρακινά σύνορα του οποίο οι τουρκικές αρχές κατηγορούν ότι συνδέεται με το ΡΚΚ. Ο Λε Ντριάν θα συναντιόταν και με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν.