ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΑΛΤΙΝΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Αντιδράσεις για τα σχέδια κατασκευής εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Με τη μαζική συμμετοχή τους στη Λαϊκή Συνέλευση, οι κάτοικοι του Βαλτινού εξέφρασαν την απόφασή τους να αγωνιστούν με όλα τα μέσα για να μην προχωρήσει η ρυπογόνα επένδυση
Με τη μαζική συμμετοχή τους στη Λαϊκή Συνέλευση, οι κάτοικοι του Βαλτινού εξέφρασαν την απόφασή τους να αγωνιστούν με όλα τα μέσα για να μην προχωρήσει η ρυπογόνα επένδυση
Στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής ιδιωτικοποίησης και παράδοσης της ηλεκτρικής ενέργειας στο κεφάλαιο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιχειρεί να «φυτέψει» ένα ακόμα ρυπογόνο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βιορευστά (φυτικά έλαια, μαγειρικά λάδια και λίπη κ.ά.), στο χωριό Βαλτινό Τρικάλων, αδιαφορώντας, προκλητικά, για τις επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια «επένδυση» στο φυσικό περιβάλλον, στη γεωργική παραγωγή και την ανθρώπινη υγεία και μη λαμβάνοντας καθόλου υπόψη της τις μαζικές και έντονες λαϊκές αντιρρήσεις και αντιδράσεις.

Εκτός από την προαναφερόμενη «επένδυση» στο Βαλτινό Τρικάλων, σε εξέλιξη βρίσκεται η εγκατάσταση 4 ανάλογων εργοστασίων στο Μεσολόγγι κι ενός ακόμα στη Ρόδο.

Θα πρέπει εδώ να τονιστεί ότι τα κέρδη που μπορούν να έχουν οι ιδιώτες επενδυτές στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με βιορευστά είναι μεγάλα, καθώς θα πωλούν στη ΔΕΗ το ηλεκτρικό ρεύμα που θα παράγουν, σε τιμή διπλάσια από αυτή που η ΔΕΗ το πουλάει στους καταναλωτές. Συγκεκριμένα, όσοι διαθέτουν μηχανές παραγωγής μέχρι 500 kWe, θα πουλούν σε τιμή 0,2 ευρώ/KWH, όταν η ΔΕΗ πουλάει στους οικιακούς καταναλωτές σε τιμή 0,1/KWH. Αυτήν τη διαφορά την πληρώνουν οι καταναλωτές, μέσω του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπής Αέριων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), που επιβάλλεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Μαζική λαϊκή αντίδραση

Το πανέμορφο εκκλησάκι στο δασάκι της Παναγίας λίγο έξω από το Βαλτινό, που έχει χαρακτηριστεί Αναγνωρισμένο Μνημείο Φύσης και Ομορφιάς, και βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων από το χώρο που προορίζεται για την κατασκευή του ρυπογόνου εργοστασίου
Το πανέμορφο εκκλησάκι στο δασάκι της Παναγίας λίγο έξω από το Βαλτινό, που έχει χαρακτηριστεί Αναγνωρισμένο Μνημείο Φύσης και Ομορφιάς, και βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων από το χώρο που προορίζεται για την κατασκευή του ρυπογόνου εργοστασίου
Στις 24/8/ 2017, λοιπόν, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας εξέδωσε την με τον αρ. πρωτοκόλλου 1884/104587/ΠΕ2016 απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση και λειτουργία σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιορευστών ισχύος 500 kWe, φερόμενης ιδιοκτησίας της «ΛΕΚΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΕ», στη θέση «Τηγάνας» της Τοπικής Κοινότητας Βαλτινού του Δήμου Τρικκαίων, παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις όλων των αρμόδιων τοπικών οργάνων, όπως το Τοπικό Συμβούλιο Βαλτινού, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Δήμου Τρικκαίων, το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων, το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας.

Αμεση ήταν η αντίδραση των κατοίκων του Βαλτινού, οι οποίοι, σε μαζική λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 10 Σεπτέμβρη στην πλατεία του χωριού, αποφάσισαν:

1. Να εκδοθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας για τις ενέργειες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

2. Να προβεί ο δήμος σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την ακύρωση της απόφασης.

3. Να διερευνηθεί η δυνατότητα ακύρωσης του μισθωτηρίου συμβολαίου.

4. Να ενημερωθούν και τα διπλανά χωριά - και κυρίως το Δενδροχώρι που είναι πιο κοντά στη σχεδιαζόμενη επένδυση από το Βαλτινό -, προκειμένου να υπάρξει μαζική κινητοποίηση και παράσταση διαμαρτυρίας στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στη Λάρισα.

Να σημειώσουμε ότι οι αντιρρήσεις για την «επένδυση» που εκφράστηκαν στη συνέλευση από εκπροσώπους της δημοτικής αρχής Τρικκαίων, κέντραραν περισσότερο στο ότι ο ενδιαφερόμενος επενδυτής δεν ενημέρωσε σχετικά τις τοπικές αρχές και τους κατοίκους και όχι τόσο στην ουσία του θέματος. Χαρακτηριστικά, ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δ. Παπαστεργίου, στην επιστολή του προς τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας Νικ. Ντίτορα (κοινοποιείται και προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος), αναφέρει: «Σε καμία περίπτωση η δημοτική αρχή και η τοπική κοινωνία των Τρικάλων δεν είναι αντίθετη σε επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που ενισχύουν την τοπική μας οικονομία και δημιουργούν νέες θέσεις απασχόλησης. Πάντα θα συνηγορούμε θετικά σε φιλικές προς το περιβάλλον επενδύσεις, οι οποίες όμως αξιοποιούν τοπικά διαθέσιμες πρώτες ύλες, ώστε να αποκτά νόημα η τοπική αειφορεία και προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα, όμως, επενδύσεις αυτού του είδους λόγω της περιβαλλοντικής τους επίπτωσης, απαιτούν και την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, προκειμένου να εξασφαλίζεται η απαιτούμενη συναίνεση που αποτελεί βασικό παράγοντα ομαλής λειτουργίας της επένδυσης. Και στην περίπτωση της Τ. Κ. Βαλτινού, όπως και στην πλειοψηφία αντίστοιχων περιπτώσεων, οι εν δυνάμει επενδυτές φροντίζουν να λειτουργούν στο παρασκήνιο, αποκόπτοντας κάθε επικοινωνία με τους κατοίκους των τοπικών κοινωνιών».

Σοβαροί κίνδυνοι

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στη Λαϊκή Συνέλευση, η καύση των συγκεκριμένων βιορευστών από το εργοστάσιο θα επιβαρύνει το φυσικό περιβάλλον και θα έχει επιπτώσεις στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και στην υγεία των κατοίκων. Επιπλέον, όπως προκύπτει και από την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, τα εν λόγω βιορευστά παράγονται στο μεγαλύτερο μέρος τους από ενεργειακές καλλιέργειες - κύρια ελαιοκράμβης - γεγονός που καθιστά την υπόψη «επένδυση» ακόμη πιο εχθρική για το περιβάλλον και τη γεωργική παραγωγή, καθώς και γεωργική γη δεσμεύεται και πόροι καταναλώνονται. Πρόκειται για τα περιβόητα «βιοκαύσιμα 1ης γενιάς», τα οποία η επιστημονική κοινότητα έχει προ πολλού απορρίψει.

Η χωροθέτηση της «επένδυσης» γίνεται σε γη υψηλής παραγωγικότητας αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων (σιτάρι, καλαμπόκι, οπωροκηπευτικά, κρέας, γάλα κ.ά.) και σε πολύ μικρή απόσταση από τα σπίτια των χωριών (1.300 περίπου μέτρα από το Βαλτινό και 900 από το Δενδροχώρι), απέχει λιγότερα από 500 μέτρα από το δάσος φράξου της Παναγίας, που αποτελεί Αναγνωρισμένο Μνημείο της Φύσης, ενώ βρίσκεται δίπλα σ' ένα μικρό ποτάμι που διασχίζει τα δύο χωριά.

Ερώτηση του ΚΚΕ

Ερώτηση για το θέμα προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος κατέθεσαν στη Βουλή οι Γ. Λαμπρούλης και Κ. Στεργίου, βουλευτές του ΚΚΕ, οι οποίοι, αφού αναφέρονται στις επιπτώσεις που θα έχει η λειτουργία αυτού του εργοστασίου στο φυσικό περιβάλλον, τη γεωργική παραγωγή και στην υγεία των κατοίκων, σημειώνουν: «Η μονάδα που δημιουργείται στην Τ. Κ. Βαλτινού, όπως και άλλες παρόμοιες ανά την Ελλάδα, προωθείται στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των προκατόχων της για την ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας και την παράδοσή της στο κεφάλαιο, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις. Διασφαλίζει σταθερή, υψηλή και εγγυημένη κερδοφορία στους επενδυτές, που θα την πληρώνουν πανάκριβα τα λαϊκά στρώματα και φέρνει τη σφραγίδα της ΕΕ που προωθεί την απελευθέρωση και την ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς «τι μέτρα προτίθενται να πάρουν για την ανάκληση της συγκεκριμένης απόφασης και για τη ματαίωση της σχεδιαζόμενης, εχθρικής για το περιβάλλον και την αγροτική παραγωγή, εγκατάστασης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».


ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ
Εργα που εξυπηρετούν τις ανάγκες κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων

Παρέμβαση της Τομεακής Επιτροπής Μαγνησίας του ΚΚΕ

Τις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων στον κλάδο του Τουρισμού και της Εστίασης εξυπηρετούν τα έργα που προκρίνονται στην κατεύθυνση των αναπλάσεων του αστικού κέντρου του Βόλου, ενώ απουσιάζουν παντελώς έργα όπως η αντισεισμική θωράκιση και ο έλεγχος δημόσιων κτιρίων, σχολείων, παιδικών σταθμών, απαλλοτριώσεις ελεύθερων χώρων, κατασκευή σχολικών κτιρίων και άλλων σχολικών υποδομών, έργα για φοιτητική μέριμνα κ.τ.λ.

Στα παραπάνω αναφέρεται με ανακοίνωσή της η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ, ζητώντας ανάμεσα σε άλλα να παρθούν επείγοντα μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας.

Σε σχετική ανακοίνωση η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ επισημαίνει: «Η περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή Βόλου προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και στα κόμματα που ψήφισαν τα μνημόνια, εξωραΐζοντας τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν και θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν. Ακόμη, προετοιμάζουν το έδαφος για τις επόμενες πολιτικές συμμαχίες ενόψει των εκλογών στην Τοπική Διοίκηση. Οι συνεχείς ανακοινώσεις για τα εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ που προγραμματίζουν να διαθέσουν σε διάφορα έργα το επόμενο διάστημα δεν πρέπει να αποπροσανατολίσουν τις λαϊκές οικογένειες της πόλης. Ετσι κι αλλιώς αυτά θα τα διαχειριστούν εργολαβικές εταιρείες, που, όπως έχει αποδειχτεί και από τα έργα που έχουν προηγηθεί στην πόλη (βλ. ΕΡΓΗΛ - ΔΕΥΑΜΒ), έχοντας στο οπλοστάσιο τους νόμους του αστικού κράτους, λυμαίνονται το δημόσιο πλούτο και εκμεταλλεύονται με μισθούς πείνας και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας τους εργαζομένους τους».

Η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ καλεί τα λαϊκά στρώματα της περιοχής, μέσα από την οργανωμένη δράση, να διεκδικήσουν:

«-- Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές κοινωνικές εγκαταστάσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών.

-- Εργα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής - αντιπυρικής προστασίας. Ελεγχο όλων των σχολικών συγκροτημάτων και χώρων μαζικής εστίασης της νεολαίας (αθλητικά κέντρα, εστίες κ.τ.λ.).

-- Πλήρη κρατική χρηματοδότηση, που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών με φορολόγηση στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, της εκκλησιαστικής περιουσίας κ.τ.λ.

-- Καμιά συρρίκνωση και κατάργηση δομών και υπηρεσιών, αλλά διεύρυνσή τους.

-- Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, των ΣΔΙΤ και της παράδοσης των υπηρεσιών σε ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ.

-- Μόνιμη σταθερή εργασία, καμιά απόλυση, προσλήψεις προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Επίσης, να διεκδικήσουν επείγοντα μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας, όπως: Να μειωθούν 50% τα δημοτικά τέλη. Να μειωθούν τα τιμολόγια ύδρευσης και άρδευσης. Να παρθούν μέτρα για την προστασία των φτωχών οικογενειών και των αστέγων με αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας. Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του για τους ανέργους. Να διατεθεί δωρεάν γεύμα για όλα τα παιδιά στα σχολεία. Να απαλλαχτούν από λογαριασμούς των ΔΕΚΟ τα δημόσια σχολικά κτίρια».

Τέλος, να αναφέρουμε ότι δεν προχωρούν σημαντικά έργα, όπως η ολοκλήρωση του περιφερειακού, η σύνδεσή του με την Αθηνών, η παράκαμψη Αγριάς - Λεχωνίων της Ε.Ο. Βόλου - Τσαγκαράδας, τα περιβαλλοντικά έργα στο λιμάνι του Βόλου, η κάλυψη των αναγκών σε σχολική στέγη, έργα αντιπυρικής προστασίας, η ανάπτυξη και η συντήρηση του βιολογικού καθαρισμού, στέγαση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, έργα ανάπλασης των λαϊκών γειτονιών. Επιπλέον, σε τραγική κατάσταση βρίσκονται το οδικό δίκτυο και τα πεζοδρόμια της πόλης, που σε πολλές περιπτώσεις θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο.

Οσον, δε, αφορά διάφορες δομές (γραφεία διευκόλυνσης, Job Center, Κοινωνικών Δομών, Κοινωνικής Υποστήριξης, Κοινωνικού Κέντρου, onestopshop σε θύλακα φτώχειας, και άλλα τέτοια), στο πλαίσιο της δήθεν «κοινωνικής πολιτικής» τους, απευθύνονται στα πιο εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα, παραπέμποντας την ικανοποίηση στοιχειωδών τους αναγκών στη «φιλανθρωπία» του συσσιτίου και στα ψίχουλα του κοινωνικού παντοπωλείου, υλοποιώντας τις οδηγίες της ΕΕ για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας, στην οποία έχουν καταδικάσει τα αστικά κόμματα χιλιάδες λαϊκές οικογένειες.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ