Παρέμβαση από το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή
Τις ανατροπές που δέχτηκαν στα κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα οι 9.000 ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης του Προσωπικού της Εμπορικής Τράπεζας (ΤΕΑΠΕΤΕ) από το νόμο - λαιμητόμο 4387/2016, έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση, που συζητήθηκε προχτές Πέμπτη, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, απαιτώντας την επαναφορά των δικαιωμάτων τους.
Οπως επισήμανε, το ΤΕΑΠΕΤΕ με προηγούμενους νόμους (2005 και 2006) είχε υπαχθεί στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΠ), χωρίς να θιγούν οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι παροχές συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων (μέχρι το τέλος του 2012), ωστόσο μειώθηκαν οι εργοδοτικές εισφορές για να διευκολυνθεί η πώληση της Εμπορικής Τράπεζας. Τώρα, η σημερινή κυβέρνηση, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων, έρχεται να καταργήσει πλέον και τους όρους και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων του ΤΕΑΠΕΤΕ, παραβιάζοντας ταυτόχρονα και το καταστατικό του το οποίο είναι σε ισχύ.
«Μειώθηκαν ταυτόχρονα με το νόμο αυτό το ποσοστό αναπλήρωσης από 3,314% για κάθε χρόνο ασφάλισης σε 1,75%. Καταργήθηκε το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς σχετικά με το χρόνο θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, που προέβλεπε το καταστατικό», σημείωσε ο Χρ. Κατσώτης, προσθέτοντας ότι «έτσι, απαλλάσσεται με τη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης για άλλη μια φορά η τράπεζα ALPHA BANK, ως διάδοχος της Εμπορικής, φορτώνοντας βέβαια το κόστος της ασφάλισης στους ίδιους τους ασφαλισμένους».
Ζήτησε από τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης να απαντήσει αν θα καταργήσει το νέο θεσμικό πλαίσιο που πλήττει τα δικαιώματα των ασφαλισμένων στο ΤΕΑΠΕΤΕ και παραβιάζει το καταστατικό του Ταμείου και αν θα στελεχωθεί η αρμόδια υπηρεσία του ΕΦΚΑ (προσυνταξιοδοτικών παροχών) με το αναγκαίο και έμπειρο προσωπικό, ώστε να εφαρμόζεται πλήρως και χωρίς παραβιάσεις το καταστατικό του ΤΕΑΠΕΤΕ.
Ο υφυπουργός, Τ. Πετρόπουλος, παραδέχτηκε ότι οι τράπεζες οι οποίες δεν πλήρωναν τις υποχρεώσεις τους ευθύνονται για το γεγονός ότι το Ταμείο έφτασε σε ένα σημείο που από «το 2016 δεν μπορούσε πια να πληρώνει», και γι' αυτό «ο μόνος τρόπος διάσωσης του πυρήνα του δικαιώματος των ασφαλισμένων ήταν η υπαγωγή τους στον ΕΦΚΑ», ενώ ισχυρίστηκε ότι οι προσαυξήσεις που τους επιβλήθηκαν έγιναν... για να έχουν καλύτερες ασφαλιστικές παροχές «σε σχέση με ασφαλισμένους άλλων κατηγοριών», όταν τους έκοψαν ακόμα και τις παιδικές κατασκηνώσεις! Συνεχίζοντας την κοροϊδία, πρόσθεσε ότι... «σε καμία περίπτωση, εμείς με τις ρυθμίσεις αυτές δεν δώσαμε άφεση χρέους στις τράπεζες που οφείλουν».
Απαντώντας ο Χρ. Κατσώτης σημείωσε ότι η κυβέρνηση, αντί να επιβάλει με νόμο στις τράπεζες να πληρώσουν, επιβάλλει «την εύκολη λύση, που ήταν η αφαίρεση δικαιωμάτων και η μείωση των παροχών προς τους ασφαλισμένους. Εσείς, όμως, επιλέξατε αυτό που το σύστημα θέλει: Την απαλλαγή της εργοδοσίας και του κράτους από τις ασφαλιστικές εισφορές».
Την ίδια ώρα, σε απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα την Πέμπτη 21/9, ενάντια στα σχέδια της διοίκησης της τράπεζας να σταματήσει να καταβάλλει τις υποχρεώσεις της στο λογαριασμό που αφορά στις επικουρικές συντάξεις (ΛΕΠΕΤΕ), με κίνδυνο να καταργηθεί.
Η «Ενιαία Συνδικαλιστική Αγωνιστική Συμπαράταξη» (ο συνδυασμός που συγκροτούν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Σωματείο Εργαζομένων στην Εθνική) καλεί στην απεργία, αλλά και στη συγκέντρωση που οργανώνουν τη Δευτέρα 18/9 το κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων ΔΕΚΟ - Τραπεζών, στις 11 π.μ., στο υπουργείο Εργασίας.
Με αφορμή της εξελίξεις στο ΛΕΠΕΤΕ, επισημαίνει πως «για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους της Εθνικής, η "δίκαιη ανάπτυξη" που μας υπόσχονται, μεταφράζεται σε κόψιμο της επικούρησης, μείωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας, εντατικοποίηση της δουλειάς με απλήρωτες υπερωρίες, νοικιασμένη εργασία και απειλές για παραπάνω μείωση του προσωπικού!». Ακόμα, αναδεικνύει τις ευθύνες εκείνων των συνδικαλιστικών δυνάμεων που σε Σωματείο και ΟΤΟΕ στήριξαν τις αντεργατικές πολιτικές.
Οι εργαζόμενοι, υπογραμμίζει, «έχουμε πληρώσει και συνεχίζουμε να πληρώνουμε με το παραπάνω. Δεν έχουμε καμιά ευθύνη για τα ελλείμματα των Ταμείων. Οι ευθύνες βαραίνουν το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που το υπηρετούν. (...)
Την Πέμπτη 21/9 απεργούμε για: Πλήρη και άμεση κάλυψη των ελλειμμάτων των Ταμείων μας από την ΕΤΕ. Επαναφορά της εργοδοτικής εισφοράς στο Ταμείο Αυτασφάλειας και άρση του κουρέματος. Να σταματήσουν τα κάθε λογής προγράμματα εθελούσιων εξόδων. Να μπουν στον Κανονισμό και στα οικεία ασφαλιστικά ταμεία όλοι οι ενοικιαζόμενοι, χαμηλόμισθοι ειδικοί συνεργάτες, οι συνάδελφοι από το ΙΚΥ. Να καλυφθούν τα τεράστια κενά που άφησαν πίσω τους οι εθελούσιες με προσλήψεις εργαζομένων με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Δημόσια Κοινωνική Υποχρεωτική Ασφάλιση για όλους».
Κάλεσμα στην κινητοποίηση στις 18/9 και στην απεργία στις 21/9 απευθύνει με ανακοίνωσή του και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ - Τραπεζών.
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία |
Στην ανακοίνωσή του, την οποία μοίρασε και στη διάρκεια της χτεσινής κινητοποίησης, ο Σύλλογος επισημαίνει πως ο εργαζόμενος στοχοποιήθηκε από την εργοδοσία μέσα από τη διαδικασία της «αξιολόγησης» προσωπικού και απολύθηκε με το πρόσχημα ότι δεν είναι «συνεπής», «παραγωγικός» και «δεν συμβαδίζει με τις αξίες της εταιρείας». Οπως εξηγεί, ο πραγματικός λόγος της απόλυσης «είναι ότι ο συνάδελφος σήκωσε το ανάστημά του απέναντι στις συνθήκες ομηρίας που προσπαθεί να επιβάλει η επιχείρηση στους εργαζόμενους». Κριτήριο για την «αξιολόγηση» των εργαζομένων είναι οι στόχοι και τα κέρδη της επιχείρησης, για την επίτευξη των οποίων επιστρατεύονται τρομοκρατία, καταδίωξη της συνδικαλιστικής δράσης, κυρώσεις που φτάνουν μέχρι και την απόλυση.
«Αξιολογήσεις, εσωτερικοί κανονισμοί, ατομικές συμβάσεις με σμπαραλιασμένα εργασιακά δικαιώματα, εντατικοποίηση, δουλειά - λάστιχο, μισθοί πείνας συνθέτουν μια ασφυκτική κατάσταση μέσα στους εργασιακούς χώρους του κλάδου μας και όχι μόνο», αναφέρει ο Σύλλογος και υπογραμμίζει τις ευθύνες των κυβερνήσεων που στρώνουν το έδαφος για την «υγιή ανάπτυξη» πάνω στα ερείπια των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας τη Δευτέρα 18/9 στις 9 π.μ. και στην ΕΛΣΤΑΤ (Πειραιώς 46) την Τρίτη 19/9 στις 9 π.μ., καλεί η Πρωτοβουλία Ερευνητών «Ιδιωτών Συνεργατών» ΕΛΣΤΑΤ.
Οι εργαζόμενοι διεκδικούν: Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Καμία μείωση των αποδοχών μέσω παρακράτησης εισφορών υπέρ ΕΦΚΑ. Να καταργηθεί το καθεστώς πληρωμής με δελτίο παροχής υπηρεσιών και αποδείξεις δαπάνης/ τίτλους κτήσης. Να ασφαλίζονται και να φορολογούνται ως μισθωτοί. Αναδρομική αναγνώριση του χρόνου ασφάλισης όχι σε βάρος τους.
Στο σχετικό κάλεσμα αναφέρεται:
«Από το Γενάρη του 2017 παραμένουμε απλήρωτοι/ες οι εργαζόμενοι/ες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που εργαζόμαστε για τη συλλογή του στατιστικού υλικού και αμειβόμαστε με απόδειξη δαπάνης, ως "Ιδιώτες Συνεργάτες" (ΙΣ). Η διοίκηση της ΕΛΣΤΑΤ προβάλλει ως δικαιολογία για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων το γεγονός ότι το υπουργείο Εργασίας δεν έχει εκδώσει εγκύκλιο που να καθορίζει το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών για αυτήν την κατηγορία των εργαζομένων.
Θυμίζουμε ότι αντίστοιχο πρόβλημα υπήρχε και με τα δεδουλευμένα του 2016, τα οποία καταβλήθηκαν μετά από κινητοποιήσεις μας στην ΕΛΣΤΑΤ και στο υπουργείο Εργασίας.
Η ΕΛΣΤΑΤ χαρακτηρίζει ως "ιδιώτες συνεργάτες" τους εργαζόμενους που καλύπτουμε μια πάγια ανάγκη της. Ενώ μας απασχολεί σε καθεστώς εξαρτημένης εργασίας, αρνείται την υπογραφή σύμβασης. Δεν είμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες, ούτε αυτοαπασχολούμενοι/ες. Εργαζόμαστε με βάση τα χρονοδιαγράμματα που θέτει η ΕΛΣΤΑΤ και αμειβόμαστε με τις αποδοχές που αυτή καθορίζει, οι οποίες δεν επαρκούν για την κάλυψη βασικών αναγκών μας.
Το υπουργείο Εργασίας με τη μη έκδοση της σχετικής διευκρινιστικής εγκυκλίου εμπαίζει χιλιάδες αμειβόμενους με τίτλους κτήσης/απόδειξη δαπάνης και τους σπρώχνει στη μαύρη εργασία. Την ίδια στιγμή διακινούνται σενάρια για ασφαλιστικές εισφορές ύψους 30% που θα βαρύνουν τους εργαζόμενους και όχι τους εργοδότες, ενώ το υπουργείο γνωρίζει πολύ καλά ότι σε πολλές περιπτώσεις πίσω από το άθλιο καθεστώς αμοιβής με αποδείξεις δαπάνης υποκρύπτεται εξαρτημένη εργασία».
Συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα πραγματοποίησαν χτες εργολαβικοί εργάτες στην εταιρεία «Τεχνοστήλ», καθώς δεν τους είχε καταβληθεί η εξόφληση Αυγούστου.
Κάτω από την πίεση της κινητοποίησης ο εργολάβος κατέθεσε έναντι των οφειλομένων, λίγη ώρα αφότου ξεκίνησε η συγκέντρωση, και δεσμεύτηκε ότι θα τους εξοφλήσει μέχρι τη Δευτέρα.
Ωστόσο, η διορισμένη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διοίκηση της ΛΑΡΚΟ δεν επέτρεψε στους εργάτες να πάνε για δουλειά, χαρακτηρίζοντάς τους αδικαιολογήτως απόντες. Επιπλέον, σύμφωνα με καταγγελία του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας η διεύθυνση του εργοστασίου ενημέρωσε τους εργολαβικούς εργάτες που ήταν προγραμματισμένο να δουλέψουν Σαββατοκύριακο να μην πάνε για δουλειά και να έρθουν από Δευτέρα, ενώ σε τέσσερις εργαζόμενους είπε να μην πάνε καθόλου για δουλειά την επόμενη βδομάδα! Πρόκειται για μεθόδευση που στόχο έχει να φοβίσει τους εργάτες που αντιδρούν διεκδικώντας στοιχειώδη δικαιώματα.
Ανάλογη στάση κράτησε η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ στην πρόσφατη απεργία στο εργοστάσιο ενάντια στις απολύσεις εργολαβικών εργατών. Οπως αναφέρει το Συνδικάτο σε καταγγελία του, «για να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους πέρασαν σαν αδικαιολογήτως απόντα όσα μέλη μας απέργησαν στις 29/8 απέναντι σε αυτήν την κατάσταση γαλέρας που επικρατεί στην ΛΑΡΚΟ. Παράλληλα, τη μέρα της απεργίας έβαλαν εργαζόμενους και εγκαταστάσεις που είναι περιουσία του ελληνικού λαού σε κίνδυνο, γιατί, θέλοντας να μας απαξιώσουν, δεν δέχτηκαν προσωπικό ασφαλείας, καθώς επίσης παραβίασαν την εναπομείνασα εργατική νομοθεσία για να στήσουν απεργοσπαστικό μηχανισμό».