Associated Press |
Ισραηλινοί αστυνομικοί συγκεντρώνουν στοιχεία στο χώρο όπου εκδηλώθηκε η επίθεση αυτοκτονίας |
Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στη Μέση Ανατολή μετά από τη νέα βομβιστική επίθεση, την τρίτη μέσα στις τελευταίες δύο ημέρες, εντός του Ισραήλ, ενώ τα αυτόνομα εδάφη θυμίζουν «καζάνι που βράζει». Η Αραβική Σύνοδος Κορυφής ολοκλήρωσε τις διήμερες εργασίες της, καταδικάζοντας την ισραηλινή τακτική, προχωρώντας σε περαιτέρω λήψη μέτρων στήριξης της παλαιστινιακής Ιντιφάντα, αποτυγχάνοντας, όμως, να καταλήξει σε κάποια οριστική συμφωνία για το θέμα του Ιράκ. Στο τελικό ανακοινωθέν, ο αραβικός κόσμος χρησιμοποιεί, για πρώτη φορά μετά από καιρό, ιδιαίτερα «σκληρή γλώσσα» απέναντι στις ΗΠΑ, μετά από το αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ανάπτυξη προστατευτικής, για τον παλαιστινιακό λαό, δύναμης.
Φορτωμένος με εκρηκτικά πλησίασε, χτες τα ξημερώματα, Παλαιστίνιος κομάντο αυτοκτονίας ομάδα Ισραηλινών μαθητών θρησκευτικού σχολείου που περίμεναν το θωρακισμένο σχολικό τους. Από την ισχυρότατη έκρηξη έχασαν τη ζωή τους 2 μαθητές, εκτός από τον κομάντο αυτοκτονίας, ενώ άλλοι 4 τραυματίστηκαν σοβαρά. Η επίθεση, της οποίας την ευθύνη ανέλαβε με τηλεφώνημά της η «Χαμάς», σημειώθηκε κοντά στην εβραϊκή κοινότητα Σντεχ Χεμέντ, κατά μήκος της «πράσινης γραμμής» κοντά στην πόλη Καλκιλία. Λίγη ώρα αργότερα, εξουδετερώθηκαν άλλες δύο βόμβες που είχαν τοποθετηθεί στις υπαίθριες αγορές, της Νετάνια και της Πέταχ Τίκβαχ, αντίστοιχα. Στην ανακοίνωσή της, η «Χαμάς» προειδοποιεί για, τουλάχιστον, άλλες επτά επιθέσεις αυτοκτονίας στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Associated Press |
Από κηδεία εντεκάχρονου θύματος του ισραηλινού στρατού |
«Είναι σαφής η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε πλέον, και θα προσπαθήσουμε να βάλουμε τέλος σε αυτήν», αρκέστηκε να δηλώσει ένας προβληματισμένος Αριέλ Σαρόν, κατά την αναγγελία της σύγκλησης εκτάκτου Υπουργικού Συμβουλίου ασφαλείας, για αργά χτες το βράδυ. «Θα απαντήσουμε αποφασιστικά, την κατάλληλη ώρα, στον τρόμο», προειδοποιούσε ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Ούζι Λαντάου, ενώ ο υπουργός Αμυνας Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ καταδείκνυε ως αποκλειστικό υπεύθυνο της κλιμάκωσης τον Παλαιστίνιο ηγέτη. Οι πιέσεις προς την ισραηλινή ηγεσία να αναλάβει άμεση στρατιωτική σκληρή δράση, (με δεδομένες τις προτάσεις ακόμη και για ανακατάληψη αυτόνομων εδαφών) έχουν ενταθεί.
Τεταμένη η ατμόσφαιρα, χτες, όμως, και στα παλαιστινιακά εδάφη. Ενας 9χρονος Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του και άλλα 3 μικρά παιδιά τραυματίστηκαν πολύ σοβαρά από οβίδα του ισραηλινού στρατού, που δεν είχε εκραγεί ανάμεσα στα σπίτια τους, όπου και έπαιζαν, στην πόλη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας. Μία νεαρή Παλαιστίνια πέθανε από ασφυξία, εξαιτίας της βροχής δακρυγόνων που έριξε ο ισραηλινός στρατός σε διαδηλωτές στην πόλη Τζενίν, ενώ στη Χεβρώνα συνεχίστηκαν, χτες, για δεύτερη ημέρα, οι βανδαλισμοί παλαιστινιακών περιουσιακών στοιχείων, στη συνοικία Αμπού Σνέινεχ, από όπου προήλθαν τα θανατηφόρα, για το 10μηνο νήπιο, πυρά τη Δευτέρα το βράδυ. Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος Ναμπίλ Αμρ, απηχώντας και τις δηλώσεις του Γιάσερ Αραφάτ στο Αμμάν, τόνισε ότι «καταδικάζεται η τρομοκρατία» και συμπλήρωσε ότι η ευθύνη της όξυνσης βαρύνει το Ισραήλ, με την παρατεταμένη κατοχή, την άρνηση των συνομιλιών και τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό.
Στο «βέτο» των Ηνωμένων Πολιτειών σταμάτησε, χτες το πρωί, η υιοθέτηση της παλαιστινιακής πρότασης για αποστολή δύναμης παρατηρητών στα αυτόνομα εδάφη με στόχο την προστασία του παλαιστινιακού πληθυσμού. Η πρόταση είχε εξασφαλίσει τους αναγκαίους 9 ψήφους για να τεθεί προς ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Στην τελική διαδικασία απείχαν οι Βρετανία, Γαλλία, Νορβηγία, Ιρλανδία και Ουκρανία, αλλά το τελικό «όχι» είπαν οι ΗΠΑ παγώνοντας την, κατά πλειοψηφία, εφαρμογή της απόφασης.
Οπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας «ήταν ανεπαρκής γιατί, αν και αναφερόταν στην ασφάλεια των πολιτών και των δύο πλευρών, δεν αναφερόταν στην ανάληψη ευθυνών από την παλαιστινιακή ηγεσία». Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στον ΟΗΕ, Νάσερ αλ Κίντουα, μίλησε για «μια πολύ δυσάρεστη στιγμή, ιδιαίτερα λόγω της νέας αμερικανικής ηγεσίας». Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι από το 1990 ως σήμερα, οι ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει το «βέτο» 5 φορές και όλες αφορούν τη Μέση Ανατολή, στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν αρνητικές, για το Ισραήλ, αποφάσεις.
«Την επικίνδυνη για τον παλαιστινιακό λαό κατάσταση», επισημαίνει στο τελικό της ανακοινωθέν η Αραβική Σύνοδος, που επιρρίπτει τις ευθύνες στην «ευρύτατη επιθετικότητα των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής» και ζητά «την άμεση άσκηση δίωξης ως εγκληματιών πολέμου Ισραηλινών αξιωματούχων, για όσα έχουν πράξει σε βάρος όλων των αραβικών πληθυσμών». Στο τελικό κείμενο, το οποίο παρουσίασε ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Εσμάτ Αμπντέλ Μεγκίντ, εκφράζεται η «βαθύτατη δυσαρέσκεια των Αράβων για το "βέτο" των ΗΠΑ, του οποίου η αιτιολόγηση είναι φαιδρή και απαράδεκτη». Επίσης, η Αραβική Σύνοδος ενέκρινε την άμεση αποδέσμευση κονδυλίων για τη μηνιαία στήριξη της Παλαιστινιακής Αρχής, επιμένει στην ανάπτυξη διεθνούς δύναμης προστασίας και προχωρά στην ενεργοποίηση αραβικού μποϊκοτάζ προς το Ισραήλ, του οποίου η εφαρμογή θα συζητηθεί σε επιμέρους συναντήσεις υπό την επίβλεψη της επιτροπής μποϊκοτάζ.
Επιμένοντας στην εικόνα ενότητας του αραβικού κόσμου, άλλωστε ήταν η πρώτη τακτική σύνοδος με τη συμμετοχή όλων των μελών μετά από δέκα χρόνια, ο ΓΓ του Συνδέσμου υποβάθμισε την αποτυχία επίτευξης κοινής στάσης στο θέμα του Ιράκ, το οποίο δεν αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν. Ο ετήσιος Πρόεδρος της Συνόδου, Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα, εξουσιοδοτήθηκε να συνεχίσει τις διπλωματικές επαφές στη βάση της Διακήρυξης του Αμμάν, ενός ανεπίσημου κειμένου, στο οποίο ζητείται η άμεση άρση των κυρώσεων με σεβασμό στην εθνική κυριαρχία τόσο του Ιράκ όσο και του Κουβέιτ. Επίσης, επισήμως, ζητείται η καταβολή αποζημιώσεων στη Λιβύη, ενώ ομοφώνως προκρίθηκε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αμρ Μούσα για τη θέση του ΓΓ του Συνδέσμου, καθώς και η αραβική στήριξη προς την υποψηφιότητα του Κόφι Ανάν για ΓΓ του ΟΗΕ.
Associated Press |
Τανκ του στρατού της ΠΓΔΜ στην περιοχή του Κουμάνοβο |
Το πλαίσιο ενός μελλοντικού «πολιτικού διαλόγου» μεταξύ της κυβέρνησης των Σκοπίων και των «πολιτικών ηγετών των Αλβανών» της ΠΓΔΜ κατέγραψε χτες ο επικεφαλής της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας Χαβιέ Σολάνα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου. Ο Σολάνα επανέλαβε τη θέση του για «ακόμη και σήμερα» έναρξη πολιτικών διαπραγματεύσεων στα Σκόπια, με στόχο τη βελτίωση της θέσης της αλβανικής μειονότητας στην ΠΓΔΜ, πρότεινε να προωθηθούν οι αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας κατά τα αιτήματα της αλβανικής μειονότητας και να παραστούν οι Αλβανοί ηγέτες των Σκοπίων στην προγραμματισμένη για τις 9 Απρίλη τελετή υπογραφής της νέας «Συμφωνίας Σταθερότητας και Σύνδεσης» της ΠΓΔΜ με την ΕΕ, ώστε να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης και ενότητας...
Το ίδιο 24ωρο, ο στρατός και οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας της ΠΓΔΜ προχωρούσαν στο τελικό στάδιο αντεπίθεσης σε βάρος και των τελευταίων - όπως διαφαίνεται...- θέσεων των Αλβανών αυτονομιστών, βομβαρδίζοντας χωριά όπως το Γκράτσανε, Λίπκοβο, Μπρεστ, Μάλινο Μάλα και Γκόσιντσε...
Και οι Αλβανοί αυτονομιστές; Ο Σόκολι, διοικητής του λεγόμενου Απελευθερωτικού Στρατού, μιλώντας χτες στο πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», εξέφρασε την «οργή» του για το γεγονός πως οι κυβερνητικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ συνεχίζουν τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο βορρά της χώρας, «αν και οι αντάρτες έχουν κηρύξει εδώ και μέρες μονομερή εκεχειρία»... Ο Σόκολι δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει πως οι Αλβανοί αντάρτες έχουν λάβει «νέες θέσεις εντός και εκτός του Τέτοβο και είναι έτοιμοι να δώσουν μάχη σε περιοχές που ήδη ελέγχουν»...
«Σ' όλες τις συναντήσεις μου με τους Μακεδόνες ηγέτες... επισήμανα πως μετά τη σταθεροποίηση της στρατιωτικής κατάστασης ήρθε η ώρα να συγκεντρωθούμε στην πολιτική ατζέντα. Η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη... Οι Αλβανοί ηγέτες είναι σε νευρική κατάσταση... Είναι αβέβαιο πώς θα αντιδράσουν στη στρατιωτική επίθεση...». Κάπως έτσι άρχισε χτες την ομιλία του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου ο Χαβιέ Σολάνα (επικεφαλής της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας). Ο Σολάνα πήγε και παραπέρα... προτείνοντας άμεση έναρξη «ακόμη και σήμερα ενός πολιτικού διαλόγου στα Σκόπια με τη συμμετοχή των ντόπιων Αλβανών πολιτικών ηγετών», με στόχο «τη με πολιτικά και όχι με στρατιωτικά μέσα επίλυση των ανησυχιών» που εκφράζει η αλβανική μειονότητα...
Οπως είπε, «θα πρέπει να εμφανιστεί στον αλβανικό πληθυσμό πως υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία προώθησης των συμφερόντων της κοινότητάς τους». Γι' αυτό και πρότεινε την επίσπευση των «αλλαγών στο Σύνταγμα της Μακεδονίας ώστε να συμπεριλαμβάνονται περισσότερα δικαιώματα για την αλβανική κοινότητα», αλλά και την πρόσκληση των Αλβανών ηγετών της ΠΓΔΜ στην προγραμματισμένη για τις 9 του Απρίλη υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης μεταξύ των Σκοπίων και της ΕΕ, «για να εμφανιστεί η αλληλεγγύη και η ενότητα της ηγεσίας της χώρας». Οσον αφορά όμως στο θέμα της υπογραφής της συμφωνίας «Σταθερότητας και Σύνδεσης με την ΕΕ», ο Σολάνα φέρεται να υπαινίχθηκε (σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο) πως ίσως αλλάξει η ημερομηνία υπογραφής, καθώς η προοπτική αυτή «δε θα μπορέσει να υλοποιηθεί, παρά μόνον εάν όλα τα μέρη απόσχουν από τη βία και δεσμευτούν να επιλύσουν τα πολιτικά τους προβλήματα μέσω του διαλόγου».
Ο Σολάνα ολοκλήρωσε την ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, λέγοντας πως την ερχόμενη βδομάδα θα επιστρέψει στην περιοχή «για περισσότερες συζητήσεις» και όπως φαίνεται... νέες πιέσεις προς την ηγεσία των Σκοπίων.
Επικριτικό σχόλιο για τις απραγματοποίητες, ως επί το πλείστον, υποσχέσεις της Δύσης για οικονομική βοήθεια προς την ΠΓΔΜ, έκανε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σεργκάν Κερίμ, πριν τη συνάντησή του με την Αυστριακή ομόλογό του Μπενίτα Φερέρο - Βάλντερ στη Βιέννη.
Ο Κερίμ επέκρινε τη Δύση για «καθυστερήσεις και δισταγμούς στη χορήγηση βοήθειας», με σκοπό την ανόρθωση της οικονομίας της χώρας του, η οποία δοκιμάζεται ιδιαίτερα από την πραγματοποίηση των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας το 1999 και του παρεπόμενου μαζικού κύματος Κοσσοβάρων προσφύγων στο έδαφος την ΠΓΔΜ... Οπως είπε, οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις ή τα καθυστερημένα μέτρα οικονομικής βοήθειας «αποτελούν πραγματικά ντροπή για τη Δύση. Ο προϋπολογισμός μας κατέρρευσε, η οικονομία μας επίσης και οι επενδυτές είναι διστακτικοί»...
Στο μεταξύ, μία άλλη ενδιαφέρουσα εξέλιξη σημειώθηκε στο Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών του Αρμπέν Τζαφέρι. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο της ΠΓΔΜ και το πρακτορείο «Κόσοβα Νιους», ο Χισνί Σακίρι, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του «Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών», ανακοίνωσε χτες πως θα ενταχθεί στον αυτονομιστικό «Απελευθερωτικό Στρατό», γιατί «οι μακεδονικές δυνάμεις ασφαλείας κατέφυγαν στη βία σε βάρος του αλβανικού πληθυσμού»...Δεν έγινε άμεσα γνωστό εάν αυτή η δήλωση Σακίρι σημαίνει παράλληλα και την αποχώρησή του από το «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών»....
Από τις 07.00 το πρωί χτες ο στρατός και οι ειδικές αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ - με τη συνοδεία αρμάτων μάχης και στρατιωτικά ελικόπτερα - σφυροκοπούσαν με πυρά βαρέως πυροβολικού μία σειρά από χωριά που θεωρούνταν ως τα τελευταία προπύργια των Αλβανών αυτονομιστών. Το χωριό Γκρατσάνε βομβαρδίστηκε σφόδρα, αφού προηγουμένως εκκενώθηκε. Το ίδιο και τα χωριά Λίπκοβο, Μπρεστ, Μάλινο Μάλο, Γκόσιντσε...
Αργότερα, οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ ανακοίνωσαν πως εντόπισαν δύο μεγάλα κρησφύγετα γεμάτα οπλισμό στα χωριά Λάβτσε και Σέλτσε. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, ορισμένα από τα όπλα, τα οποία προφανώς εγκαταλείφθηκαν από Αλβανούς αντάρτες που υποχώρησαν μετά την έναρξη των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων των τακτικών δυνάμεων, είναι «σύγχρονα και τελειοποιημένα».
Ο Νικόλα Ντιμιτρόφ, σύμβουλος ασφαλείας του Προέδρου της ΠΓΔΜ Μπόρις Τραϊκόφσκι, αναφέρθηκε στην πραγματοποίηση της χτεσινής επιχείρησης των κυβερνητικών δυνάμεων, κάνοντας λόγο για «δράση στο τελικό στάδιο» και προειδοποίησε σιβυλλικά για την υπαρκτή απειλή «μιας τρομοκρατίας στα αστικά κέντρα»...
Την ίδια ώρα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αντόνιο Μιλοσόφσκι δήλωνε χαρακτηριστικά: «Αυτή είναι η τελική μας επιχείρηση για την εγκαθίδρυση ελέγχου σε μία έκταση γης... Θέλουμε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για τη συνέχιση του πολιτικού διαλόγου»...
Αντίθετα, στο άλλο άκρο κυμάνθηκαν οι δηλώσεις του Σόκολι, διοικητή του λεγόμενου Απελευθερωτικού Στρατού των Αλβανών αυτονομιστών που δρουν στην ΠΓΔΜ...
Εκφράζοντας την αγανάκτησή του για το γεγονός πως «οι κυβερνητικές μακεδονικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις παρά την προσφορά των ανταρτών για κήρυξη εκεχειρίας», δεν παρέλειψε να καταφερθεί κατά των ξένων αξιωματούχων, που επισκέφθηκαν την ΠΓΔΜ τις τελευταίες μέρες, για το γεγονός πως αποκλείουν τους αυτονομιστές από το μελλοντικό τραπέζι διαλόγου για την επίλυση της κρίσης. Ετσι, ο Σόκολι αρκέστηκε στην ακόλουθη προειδοποίηση: «Κηρύξαμε εκεχειρία, αλλά οι Μακεδόνες μας προκαλούν... Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε στις περιοχές που ελέγχουμε». Ποιες είναι οι περιοχές αυτές; Κατά τον Σόκολι, οι Αλβανοί αυτονομιστές αντάρτες έχουν τις τελευταίες μέρες καταλάβει «νέες θέσεις» εντός και εκτός της πόλης του Τέτοβο... Επιπλέον «έχουν ενισχύσει αριθμητικά τις δυνάμεις τους με την προσφορά περισσότερων εθελοντών»... Ο Σόκολι δεν αναφέρθηκε πάντως στο ενδεχόμενο εξαπόλυσης επιθέσεων και στο κέντρο των Σκοπίων...
Στο Κοσσυφοπέδιο, πάντως, η ΚΦΟΡ προφασιζόταν πως κάνει ό,τι μπορεί για να σφραγίσει τα σύνορα της επαρχίας με την ΠΓΔΜ και να αναχαιτίσει το πήγαινε - έλα των Αλβανών αυτονομιστών. Ο Ρίτσαρντ Χέφερ, μιλώντας χτες ως εκπρόσωπος της ΚΦΟΡ, για να αποδείξει τον παραπάνω ισχυρισμό, ανακοίνωσε τα εξής: Τον περασμένο μήνα στρατιώτες της πολυεθνικής δύναμης στάλθηκαν στα σύνορα και κατέσχεσαν πέντε αυτόματα όπλα, κάπου 10.000 γύρους πυρομαχικών πυροβολικού, πέντε αντι-αρματικά όπλα, κάπου 100 γύρους πυρομαχικών αυτόματων πυροβόλων και τουλάχιστον 60 νάρκες. Επιπλέον, συνέλαβαν κάπου 200 Αλβανούς ένοπλους και ύποπτους για εξτρεμιστική δράση που πηγαινοέρχονταν στο Κοσσυφοπέδιο από και προς την ΠΓΔΜ. Βέβαια, ο Χέφερ δεν είπε πως τα παραπάνω «κατορθώματα» της ΚΦΟΡ δεν αποτελούν παρά σταγονίδιο μπροστά στη δράση και τις ενισχυμένες δυνάμεις των Αλβανών αυτονομιστών....
Ο ίδιος πάντως έπλεξε το εγκώμιο «της αποφασιστικής δράσης της ΚΦΟΡ κατά των Αλβανών εξτρεμιστών», λέγοντας πως ενισχύσεις της πολυεθνικής δύναμης έχουν σταλεί στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και προχωρούν σε «επιθετικές επιχειρήσεις έρευνας και σφραγίσματος των περιοχών, στο στήσιμο και λειτουργία νέων φυλακίων ελέγχου, θέσεις παρατηρητών, με σκοπό την ανίχνευση, εντοπισμό και αποτροπή οποιασδήποτε παράνομης διασυνοριακής δραστηριότητας από Αλβανούς εξτρεμιστές».
Επιστολή διαμαρτυρίας προς την Πρεσβεία της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας στην Αθήνα απέστειλε ο υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης, με την οποία καταγγέλλει τις μαζικές συλλήψεις στελεχών του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας και της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς, ως προσπάθεια φίμωσης κάθε φωνής διαμαρτυρίας για τη δράση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως ακολούθως:
«Οπως μεταδίδεται από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων οι γιουγκοσλαβικές αρχές προχώρησαν σε μαζικές συλλήψεις στελεχών του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας και της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς.
Να σημειώσουμε ότι ένας από τους συλληφθέντες, ο Ντάνιλο Πάντοβιτς, επρόκειτο να συμμετέχει στις πρόσφατες εκδηλώσεις του Βαλκανικού Αντι-ΝΑΤΟικού κέντρου στη Θεσσαλονίκη, αλλά, όπως φαίνεται, εξαιτίας της σύλληψής του δεν μπόρεσε να φτάσει ως εκεί.
Θεωρούμε ότι οι απαράδεκτες αυτές συλλήψεις, στόχο τους έχουν να τρομοκρατήσουν το λαό της Γιουγκοσλαβίας, να φιμώσουν κάθε φωνή αντίστασης και διαμαρτυρίας στα εγκλήματα, τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και στην PAX AMERICANA.
Το ΚΚΕ καταγγέλλει τις συγκεκριμένες ενέργειες των ομοσπονδιακών γιουγκοσλαβικών αρχών, που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με δημοκρατικά αισθήματα των λαών μας και θυμίζουν απαράδεκτες αμερικανόπνευστες δικτατορικές συμπεριφορές, τις οποίες έχει γνωρίσει ο ελληνικός λαός στο παρελθόν.
Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των στελεχών του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας και της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς. Σ' αυτήν την κατεύθυνση το Κόμμα μας θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε τα ΝΑΤΟικά σχέδια τρομοκρατίας να μην περάσουν».
ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-
Σε μαζική λιποταξία προχωρούν οι Κροάτες από τις Ενοπλες Δυνάμεις της Κροατο-μουσουλμανικής Ομοσπονδίας. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», μέσα στο τελευταίο 24ωρο, περισσότεροι από 1.900 από τους περίπου 7.500 Κροάτες στρατιώτες της Βοσνίας, εγκατέλειψαν τους στρατώνες υπακούοντας στις... προτροπές του κόμματος της «Κροατικής Δημοκρατικής Ενωσης» που ζητεί την αυτονόμηση και των κροατο-κατοικούμενων περιοχών της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και τη μελλοντική ένωσή τους με την Κροατία.
Η «Κροατική Δημοκρατική Ενωση» είχε προχτές καλέσει τους στρατευμένους Κροάτες «να λιποτακτήσουν προσωρινά», σε μία έμπρακτη αποδοκιμασία της νέας πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας που διορίστηκε από τον ύπατο διοικητή του ΟΗΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Τουλάχιστον δυο νεκροί φέρονται να είναι τα θύματα των βομβαρδισμών που εξαπέλυσαν οι ισραηλινές δυνάμεις κατά των παλαιστινιακών εδαφών, όπως μετέδωσαν αργά χτες το βράδυ τα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν, ο θάνατος των δύο Παλαιστίνιων από τις αεροπορικές επιδρομές των Ισραηλινών δυνάμεων εναντίον στόχων των επίλεκτων δυνάμεων της φρουράς του Αραφάτ, στη Δυτική Οχθη, γνωστοποιήθηκε από νοσοκομειακές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, αξιωματούχος του παλαιστινιακού Ερυθρού Σταυρού δήλωσε, εξάλλου, ότι οι νεκροί είναι ένα μέλος των επίλεκτων δυνάμεων της φρουράς του Γιάσερ Αραφάτ και ένας Παλαιστίνιος πολίτης.
Ας σημειωθεί ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας και στη Ραμάλα, με αφορμή την επίθεση αυτοκτονίας ενός Παλαιστινίου εναντίον δύο νεαρών Ισραηλινών.
Η αεροπορική επιχείρηση, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Ρούτερ, που επικαλέστηκε δηλώσεις του εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού, τερματίστηκε λίγο πριν τις 10μ.μ. (ώρα Ελλάδας) και διήρκεσε περίπου μια ώρα.