Από την πλευρά της κυβέρνησης η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου επισήμανε ότι με βάση τις ισχύουσες θέσεις «δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά το όλο σύστημα, ούτε τα υπουργεία ούτε οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και πρέπει να τελειώσει αυτή η εκκρεμότητα».
«Θέλετε να προχωρήσετε στις αποσπάσεις παρά και ενάντια στις θέσεις των εργαζομένων», σημείωσε παρεμβαίνοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης, τονίζοντας πως «δική μας αντίληψη είναι το ότι θα πρέπει να υπάρχει ενιαία σχέση εργασίας στο δημόσιο και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Τότε να ήσασταν σίγουροι ότι δε θα υπήρχαν αντιδράσεις των εργαζομένων. Τώρα τους λέτε πηγαίνετε εκεί, διατηρήστε το μισθολόγιο το οποίο έχετε αλλά όμως ο κρατικός προϋπολογισμός θα προβλέπει για εσάς στο μέλλον το θα παίρνετε στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση». Παράλληλα, έθεσε το ερώτημα στην κυβέρνηση του, γιατί δεν προχώρησε όπως προβλέπει ο νόμος, δηλαδή με την πρώτη φάση μετατάξεων που προβλέπει αίτηση του ενδιαφερομένου και μετά στη δεύτερη φάση που εναπόκειται πλέον το θέμα στο συμβούλιο του κάθε υπουργείου, αναρωτώμενος «γιατί δεν προχωρήσατε στο δεύτερο στάδιο;»
«Απαράδεκτη, αυταρχική, αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική μεθόδευση», χαρακτηρίζει η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ με, χθεσινή, ανακοίνωσή της την κυβερνητική τροπολογία καλώντας τους εργαζόμενους «να αποκαλύψουν και να αντισταθούν στις πρακτικές αυτές». Στην ανακοίνωση, επίσης, αφού υπογραμμίζονται οι κυβερνητικές ευθύνες, διατυπώνεται η προειδοποίηση πως «η ΑΔΕΔΥ με τις ομοσπονδίες της θα αγωνιστεί με όλα τα μέσα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την ορθολογιστική και αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών στην κατεύθυνση της ποιοτικής εξυπηρέτησης των πολιτών».
Τέλος, η ΑΔΕΔΥ, με άλλη ανακοίνωσή της εκφράζει την υποστήριξή της στην απόφαση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, για κήρυξη 48ωρης Πανελλαδικής απεργίας σήμερα και αύριο, με αίτημα την απόσυρση της τροπολογίας που επιβάλλει τις υποχρεωτικές μετατάξεις.
Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας, «είναι πλέον βάσιμοι οι κίνδυνοι για την υγεία και τη ζωή όσων ζουν εκεί και φυσικά και των Ελλήνων φοιτητών στα γιουγκοσλαβικά πανεπιστήμια. Τα κρούσματα καρκίνου και λευχαιμίας σε δεκάδες Ευρωπαίους στρατιώτες που υπηρέτησαν στη Βοσνία και στο Κόσσοβο είναι αδιαμφισβήτητοι μάρτυρες των κινδύνων που υπάρχουν και καμιά μέτρηση από όσες προγραμματίστηκαν δεν μπορεί να αναιρέσει αυτό το γεγονός». Στην εισηγητική έκθεση τονίζεται επίσης πως «η ελληνική κυβέρνηση, που φέρνει την ευθύνη της συμφωνίας για τους βομβαρδισμούς, που γνώριζε τους πιθανούς κινδύνους μόλυνσης αλλά και σήμερα είναι εκ των πραγμάτων πλήρως ενημερωμένη για το όλο πρόβλημα, οφείλει να κάνει δεκτό το αίτημα των Ελλήνων φοιτητών για μετεγγραφή τους σε ελληνικά πανεπιστήμια».
Ψηφίστηκε, τελικά, κατά πλειοψηφία, η τροπολογία για τις ποσοστώσεις γυναικών σε νομαρχιακά - δημοτικά ψηφοδέλτια
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε χτες στη Βουλή, η τροπολογία σύμφωνα με την οποία είναι υποχρεωτική η συμμετοχή κατά 1/3 γυναικών, στους συνδυασμούς που κατέρχονται στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Από την πλευρά του το ΚΚΕ ψήφισε «παρών», ενώ οι βουλευτές του σημείωσαν ότι αλλού και όχι στις ποσοστώσεις πρέπει να αναζητηθούν τα υπαρκτά προβλήματα στην ισοτιμία των γυναικών.
Από την πλευρά της η υπουργός Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου, σημείωσε πως «είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη στη συμμετοχή των γυναικών» σημειώνοντας πως το μέτρο στοχεύει στο «να αλλάξουν κάποιες νοοτροπίες» και έχει «μεταβατικό χαρακτήρα».
Σχολιάζοντας συνολικά την αντιμετώπιση της κυβέρνησης στο θέμα των γυναικών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, σχολίασε ότι «προβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο την ισοτιμία και εξισώνοντας ποσοστώσεις με κατάκτηση ισοτιμίας, αποπροσανατολίζουμε το θέμα. Το ζήτημα της ισοτιμίας των γυναικών δεν είναι οι ποσοστώσεις». Πρόσθεσε παράλληλα πως «το ΚΚΕ από τη γέννησή του πρωτοστατεί στο να μπουν οι γυναίκες μπροστά σε όλες τις κοινωνικές διεργασίες. Ηταν αυτό το οποίο σήκωσε τη σημαία του να ψηφίζουν οι γυναίκες. Ηταν αυτό που συνέβαλλε σε μια σειρά από επιτυχίες, στον κοινωνικό τομέα, των γυναικών».
Επίσης, απορρίφθηκαν χτες μετά τις σχετικές ψηφοφορίες που έγιναν στη Βουλή, οι αιτήσεις για άρσεις ασυλίας 8 βουλευτών. Με 194 ψήφους κατά απορρίφθηκε η αίτηση για την άρση ασυλίας της βουλευτού του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη, μετά από μήνυση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ε. Γιανόπουλου, για δημοσίευμα του περιοδικού «Νέμεσις» σχετικά με την «αντιστασιακή δράση» του πρώην υπουργού. Επίσης απορρίφθηκε η αίτηση για άρση ασυλίας του βουλευτή Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ Γκαλήπ Γκαλήπ για κείμενό του στο βιβλίο υπογραφών του μνημείου του Κεμάλ Ατατούρκ. Κατά της άρσης τάχθηκαν 166 βουλευτές.