ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Καμιά ελληνική συμμετοχή στο παιχνίδι του πολέμου και της λείας

Συνάντηση και συζήτηση με τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Την ύπαρξη των προϋποθέσεων για μια πολεμική κατάσταση στα Βαλκάνια, ενδεχομένως και ενός γενικευμένου πολέμου, όσο εξακολουθεί η παρουσία του ΝΑΤΟ και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, επισήμανε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε δηλώσεις της αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον Κ. Σημίτη, συνάντηση που ζήτησε το ΚΚΕ, προκειμένου να ενημερωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και να καταθέσει τις θέσεις του.

Η Αλέκα Παπαρήγα ζήτησε από τον Κ. Σημίτη να μη συμμετάσχει η Ελλάδα καθ' οιονδήποτε τρόπο σε καμία στρατιωτική δύναμη, όποια μορφή κι αν προσδοθεί σε αυτή, να μην υπάρξει καμία συμμετοχή στο παιχνίδι του πολέμου και της λείας σε βάρος άλλων λαών, ενώ τόνισε την επιτακτική ανάγκη του παμβαλκανικού λαϊκού αγώνα εναντίον όσων κυβερνήσεων στηρίζουν τα ΝΑΤΟικά σχέδια και την πολιτική της ΕΕ και με αίτημα αιχμής να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια.

Αντιθέτως ο πρωθυπουργός - σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου - φρόντισε να διευκρινίσει πως οι πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για... εξομάλυνση της κατάστασης κινούνται αποκλειστικά στα πλαίσια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ενημέρωσε επιπλέον την Αλ. Παπαρήγα για τις συνομιλίες του με τον Πρόεδρο της ΠΓΔ της Μακεδονίας.

Στο πνεύμα αυτό ο Κ. Σημίτης επιχείρησε να εμφανίσει την ΕΕ ως... εγγυητή της ειρήνης και της σταθερότητας. Αναφερόμενος στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ΠΓΔΜ είπε πως η ΕΕ στέλνει σαφές μήνυμα πως λογικές τετελεσμένων γεγονότων, σύγκρουσης, εθνικισμού και μεγαλοϊδεατισμού δεν είναι αποδεκτές... Παρέλειψε ωστόσο να αναφέρει πως το κοινό ανακοινωθέν της Στοκχόλμης περιλαμβάνει και μηνύματα - υποδείξεις προς τη γείτονα χώρα για «ουσιαστικές εσωτερικές μεταρρυθμίσεις με έμφαση στα δικαιώματα των μειονοτήτων»!

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε και τα περί «αλληλεγγύης και βοήθειας της ΕΕ προς την ΠΓΔΜ», η οποία και «θα ενδυναμωθεί». Δε διευκρίνισε αν «βοήθεια» εννοείται και η στρατιωτική επέμβαση, πράγμα που καθόλου δεν αποκλείστηκε στη Σύνοδο της Στοκχόλμης. Τέλος, δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει πως η ΕΕ έχει τον τρόπο της να οδηγήσει την ΠΓΔΜ στις «αγκάλες» της, λέγοντας: «Η ΕΕ έχει στα χέρια της ισχυρά κίνητρα (;) (οικονομικά και πολιτικά) που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη του λαού της ΠΓΔΜ, στη συνεργασία των εθνοτήτων και τη δημιουργία μιας πολυεθνικής κοινωνίας και την πορεία της προς την Ευρώπη»! Τα περί ανάπτυξης του λαού, συνεργασίας κ.λπ. δεν είναι παρά προφάσεις εν αμαρτίαις. Το ζητούμενο είναι ένα: Η «πορεία προς την Ευρώπη» της γειτονικής χώρας και ποιο σωστά η χειραγώγησή της από την ΕΕ.

Τέλος σε ό,τι αφορά στο θέμα της ονομασίας, ο Κ. Σημίτης δήλωσε πως παραμένει σε εκκρεμότητα και διαμήνυσε στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδας πως δε θα πρέπει να θεωρεί ότι «η ανάπτυξη των πολύ καλών διμερών σχέσεων ξεπερνά το θέμα του ονόματος. Αυτό παραμένει και πρέπει να υπάρξουν κάποιες κινήσεις από πλευράς τους».

Απαιτείται παμβαλκανικός λαϊκός αγώνας

Εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε σχετικά με τη συνάντηση και τις εξελίξεις στη Βαλκανική:

«Ζητήσαμε τη συνάντηση αυτή για να ακούσουμε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό την ενημέρωση γύρω από τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και, βεβαίως, να πούμε τις συγκεκριμένες θέσεις μας. Παρά το γεγονός ότι τα γεγονότα δείχνουν πότε αύξηση πότε μείωση των εντάσεων, εμείς θεωρούμε ότι οι προϋποθέσεις για μια πολεμική ατμόσφαιρα και πολεμική κατάσταση στα Βαλκάνια παραμένουν και θεωρούμε ότι το επόμενο διάστημα, να σας πω και τα επόμενα χρόνια, αν δεν υπάρξει άρδην αλλαγή της κατάστασης, ο κίνδυνος πολεμικών συγκρούσεων και ενδεχομένως και ενός γενικευμένου πολέμου δεν είναι έξω από τις πραγματικές προβλέψεις.

Ιδιαίτερα σημειώσαμε στον πρωθυπουργό ότι όσο υπάρχει το ΝΑΤΟ και η ιμπεριαλιστική επέμβαση, ο κίνδυνος του πολέμου είναι παρών. Δεύτερο, δεν πρέπει να υποτιμηθούν και οι βλέψεις που αναπτύσσονται από την πλευρά των βαλκανικών κυβερνήσεων, οι οποίες προσπαθούν να πάρουν μέρος στο παιχνίδι στο πλευρό του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, ολοκληρώνοντας μάλιστα την εικόνα με αντιδραστικά μέτρα στο εσωτερικό. Οι βλέψεις των κυβερνήσεων είναι ένας πρόσθετος παράγοντας, που μπορεί να δημιουργήσει μια όξυνση και μια αναμέτρηση ανάμεσα στις ίδιες τις βαλκανικές χώρες. Βεβαίως, δεν μπορεί κανείς να μιλήσει με λεπτομέρειες πώς, πού, με ποιες αφορμές μπορούν να εκδηλωθούν αυτά τα γεγονότα, αλλά ως τάσεις υπάρχουν.

Από τον πρωθυπουργό ζητήσαμε να μη συμμετάσχει η Ελλάδα σε καμία στρατιωτική δύναμη, με φαντάρους, σε καμία στρατιωτική δύναμη, ούτε με τη μορφή της KFOR, ούτε με τη μορφή βαλκανικής ταξιαρχίας, ανοιχτής ή συγκαλυμμένης δύναμης που καθοδηγείται από το ΝΑΤΟ και παίζει το ρόλο του ΝΑΤΟ. Δε συμφωνούμε με την άποψη που λέει ότι όταν η Ελλάδα μένει απ' έξω, χάνει στα Βαλκάνια από άποψη ρόλου. Εμείς τέτοιο ρόλο παρέμβασης στα Βαλκάνια τον καταδικάζουμε και γενικά ο ελληνικός λαός πρέπει να ξέρει ότι δε θα εξασφαλίσει τα σύνορά του και τη σταθερότητά του συμμετέχοντας στο παιχνίδι του πολέμου και της λείας σε βάρος άλλων λαών.

Τέλος, με την ευκαιρία, θα ήθελα για άλλη μια φορά να τονίσουμε ότι από τη στιγμή που υπάρχει ένας τέτοιος συσχετισμός δύναμης στα Βαλκάνια, αυτό που έχει σημασία είναι ο παμβαλκανικός λαϊκός αγώνας. Οι βαλκανικοί λαοί πρέπει να σταθούν και κατά των κυβερνήσεών τους, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στηρίζουν τα ΝΑΤΟικά σχέδια και την πολιτική της ΕΕ, και από την άλλη μεριά βεβαίως το ακόμη πιο στενό σημείο επαφής είναι ο αγώνας για να φύγει το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια».

ΠΓΔΜ - ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
«Ωρα διαλόγου», λένε Σολάνα και Ρόμπερτσον στα Σκόπια...
  • Πρόθυμος για διάλογο, δηλώνει ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, ενώ ο Α.Τζαφέρι επαναφέρει το αίτημα «συνταγματικών αλλαγών»
  • Ησυχία επικρατούσε χτες στο Τέτοβο, ενώ αντίθετα στη Νότια Σερβία οι Αλβανοί αυτονομιστές αντάρτες προχωρούσαν σε μπαράζ επιθέσεων

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΣΚΟΠΙΑ.-

Ηρεμία φάνηκε να επικρατεί το περασμένο 24ωρο στο Τέτοβο, όπου άρχισε η σταδιακή επιστροφή των περίπου 30.000 κατοίκων που είχαν εγκαταλείψει την πόλη τις τελευταίες δυόμισι με τρεις βδομάδες... Η κυβέρνηση των Σκοπίων, μάλλον αισθητά ικανοποιημένη από την πορεία των «επιτυχημένων», όπως δηλώνει η ίδια, «εκκαθαριστικών επιχειρήσεων» έναντι των Αλβανών αυτονομιστών στο βορρά της ΠΓΔΜ, δέχτηκε μέσα στο τελευταίο 48ωρο αφ' ενός τα επαινετικά σχόλια των Τζωρτζ Ρόμπερτσον (ΓΓ του ΝΑΤΟ) και του Χαβιέ Σολάνα, (επικεφαλής της ΕΕ για εξωτερική πολιτική και ασφάλεια) για τον τρόπο που χειρίστηκε την κρίση, και αφ' ετέρου την ακόλουθη «συμβουλή»: «παρήλθε η ώρα των συγκρούσεων. Ηρθε η ώρα του πολιτικού διαλόγου»...

Εντούτοις, στέλεχος των Αλβανών αυτονομιστών που δρουν στην ΠΓΔΜ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ισχυρίστηκε πως οι αντάρτες δεν έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους και πως «επειδή ο πόλεμος σταματάει για μια μέρα δε σημαίνει ότι τελείωσε».

Ομως, αν στο Τέτοβο επικρατούσε ηρεμία, στην κοιλάδα του Πρέσεβο οι αυτονομιστές Αλβανοί εξαπέλυαν σειρά επιθέσεων κατά των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων... Εν μέσω τέτοιων πυρών αναφέρθηκε πως βρέθηκε και ολιγομελής ομάδα παρατηρητών της ΕΕ...

«Η ένταση της επίθεσης μειώθηκε»...

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση των κυβερνητικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ, καθώς τα Σκόπια ανακοίνωσαν πως ελέγχουν και πάλι το συντριπτικό αριθμό των περιοχών που ήλεγχαν οι Αλβανοί αυτονομιστές αντάρτες από τις αρχές του μήνα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας, Γκεόργκι Τρενταφίλοφ, μιλώντας αργά προχτές το βράδυ για την πορεία των επιχειρήσεων των κυβερνητικών δυνάμεων επιβεβαίωσε πως «μειώθηκε η ένταση της επιχείρησης», πως «οι αντάρτες βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση και μετρούν πολλούς τραυματίες» και ότι θα «οι τρομοκράτες θα πρέπει να ενώσουν πάλι τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν τις δικές μας»...

Νωρίς το πρωί, ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Κρις Γιανόφσκι ανακοίνωνε πως άρχισε να σημειώνεται κύμα επιστροφής μερικών εκατοντάδων κατοίκων του Τέτοβο και μεθοριακών χωριών της ΠΓΔΜ, οι οποίοι (περίπου 30.000) είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους από την έναρξη των συγκρούσεων. Ο Γιανόφσκι δεν μπόρεσε να εκτιμήσει τον ακριβή αριθμό όσων επιστρέφουν, ούτε εάν η τάση επιστροφής θα είναι μόνιμη στην παρούσα χρονική περίοδο, λέγοντας πως «αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των μελλοντικών εξελίξεων»...

Παράλληλα, στο μέτωπο των Αλβανών αυτονομιστών δεν εκπέμπονταν σαφή μηνύματα. «Διοικητής» του «Απελευθερωτικού Στρατού» στο Λίπκοβο της ΠΓΔΜ δήλωνε χτες το απόγευμα στο «Γαλλικό Πρακτορείο»: «Ο «ΟΥΤΣΕΚΑ» είναι έτοιμος να απαντήσει σε νέες επιθέσεις.. Κρατάμε τις θέσεις μας και περιμένουμε. Είμαστε έτοιμοι να αμυνθούμε...Σήμερα είναι λίγο πιο ήσυχα, αλλά επειδή ο πόλεμος σταματάει για μια μέρα δε σημαίνει ότι τελείωσε».

Ο ίδιος, που αυτοαποκαλείται με το ψευδώνυμο «Ινδιάνος», εξέφρασε επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο έναρξης ευρέος διαλόγου για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση, λέγοντας πως ο «διάλογος στην ΠΓΔΜ δεν έχει αρχίσει ακόμη» πως «όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση του στρατού της Μακεδονίας». Ο «Ινδιάνος» υπερασπίστηκε, τέλος, τις επιθέσεις της οργάνωσής του, λέγοντας πως στη σύγκρουση αυτή οι αντάρτες του «Απελευθερωτικού Στρατού «δεν είναι οι επιτιθέμενοι, αλλά οι υπερασπιστές των συμφερόντων ενός ελεύθερου λαού που διεκδικεί τα δικαιώματά του»

Οι Τζ. Ρόμπερτσον και Χ. Σολάνα στα Σκόπια

«Παρήλθαν οι συγκρούσεις. Ηρθε η ώρα του διαλόγου» Σ' αυτό το μοτίβο κυμάνθηκαν οι συναντήσεις των Τζ. Ρόμπερτσον (ΓΓ του ΝΑΤΟ) και του Χαβιέ Σολάνα (επικεφαλής της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας) με την ηγεσία της ΠΓΔΜ και αρχηγούς κομμάτων των Αλβανών στη χώρα...

Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τραϊκόφσκι, δε φάνηκε να εισπράττει αρνητικά τα μηνύματα των Δυτικών αξιωματούχων περί «διαλόγου». Εντούτοις, επέσειε την προσοχή στο γεγονός πως όσες αλλαγές και βελτιώσεις γίνουν για την αποκλιμάκωση της έντασης θα πρέπει να αφορούν «όλους τους πολίτες της Μακεδονίας». Οπως δήλωσε ο Τραϊκόφσκι μετά τις συναντήσεις που είχε με τους Χ. Σολάνα και Τζ. Ρόμπερτσον: «Ολοι οι πολίτες της Μακεδονίας έχουν το δικαίωμα για μια καλύτερη ζωή... Ετσι θα πρέπει να ξεκινήσουμε ριζικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο ενός πολιτικού διαλόγου»... Σύμφωνα με τον Τραϊκόφσκι αυτός ο ευρύς πολιτικός διάλογος «μεταξύ των κομμάτων» θα περιλάβει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις όλων των πολιτών, Αλβανών Τσιγγάνων, Σέρβων και Σλαβομακεδόνων», καθώς στόχος του θα είναι η προάσπιση «των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών και όχι των δικαιωμάτων συγκεκριμένων ομάδων».

Οι Ρόμπερτσον και Σολάνα από την πλευρά τους δεν παρέλειψαν κατά τη συνάντησή τους με τον Πρόεδρο Τραϊκόφσκι να εκφράσουν τη «βασική» υποστήριξη ΝΑΤΟ και ΕΕ για τη στάση που επέδειξε η κυβέρνηση στο χειρισμό της κρίσης, τονίζοντας παράλληλα πως θα πρέπει η κυβέρνηση να πιέσει το στρατό να δείξει ανοχή και να κατευθύνει τις προσπάθειες προς την εξεύρεση «ειρηνικού τρόπου επίλυσης της κρίσης».

«Θα προτιμούσα να είμαι ωμός: Πιστεύω πως υπάρχουν δύο επιλογές για το λαό αυτής της χώρας: μία ενωμένη Μακεδονία ή ένα ακόμη βαλκανικό λουτρό αίματος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρόμπερτσον, εκφράζοντας την ελπίδα πως τα Σκόπια θα επιλέξουν τελικώς «το δρόμο της ενότητας, καθώς εμείς υποστηρίζουμε την εδαφική κυριαρχία και ενότητα της Μακεδονίας και απορρίπτουμε την τρομοκρατία». Και ο Ρόμπερτσον κατέληξε λέγοντας:«Η Μακεδονία απολαμβάνει τη σταθερή υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, προκειμένου ν α δράση κατά αυτών που χρησιμοποιούν τις σφαίρες από τις κάλπες»(...)

Κάτι ανάλογο δήλωσε νωρίτερα χτες το απόγευμα και ο Χ.Σολάνα στο Τέτοβο, όπου εμφανίστηκε να βαδίζει... χέρι-χέρι με τον Αρμπέν Τζαφέρι (ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό).«Πρέπει να επιτύχετε μία λύση σ' αυτά τα προβλήματα, όχι με τα όπλα, αλλά με διαπραγματεύσεις και με συμμετοχή στην πολιτική διαδικασία... Πιστεύουμε ότι τελείωσαν οι μάχες. Στον 21ο αιώνα η βία δεν έχει θέση... Ολα τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με διάλογο και πολιτικά μέσα... Αυτό είναι Ευρώπη...», δήλωσε ο Σολάνα, αποφεύγοντας στη συνέχεια να σχολιάσει όσα δήλωσε πρότερα ο Τζαφέρι.

Ο Τζαφέρι, μιλώντας σε δημοσιογράφους, είχε προτείνει «διάλογο που θα αποσκοπούσε στην αλλαγή του Συντάγματος, με στόχο ένα πολυ-εθνικό κράτος με αναλογική εκπροσώπηση σε πολιτικούς φορείς». Και ο Τζαφέρι κατέληξε λέγοντας επί λέξει:«Δεν μπορούμε να αλλάξουμε την πραγματικότητα... Δεν μπορούμε να εκκαθαρίσουμε το έδαφος. Το μόνο πράγμα που μπορούμε να αλλάξουμε είναι η βασική ιδέα του κράτους»... Τέλος, αναφερόμενος στην επίσκεψη Σολάνα στο Τέτοβο είπε πως «την ειρήνη δεν την έφεραν ούτε τα ρώσικα και τα ουκρανικά ελικόπτερα, ούτε τα ελληνικά και τα βουλγαρικά τανκς... αλλά η Ευρώπη».

Επιθέσεις αυτονομιστών στη Νότια Σερβία

Στις μεθοριακές με την ΠΓΔΜ περιοχές του Κοσσυφοπεδίου, Γερμανοί στρατιώτες της «ΚΦΟΡ» ανακοίνωσαν πως συνέλαβαν περίπου 30 Αλβανούς. Οι Γερμανοί εξέφρασαν την πεποίθηση πως οι συλληφθέντες ήταν μέλη του «Απελευθερωτικού Στρατού» που εισήλθαν στο Κοσσυφοπέδιο από την ΠΓΔΜ με πολιτική αμφίεση... Την ίδια στιγμή, η πολυεθνική δύναμη της «ΚΦΟΡ» επιχειρούσε να ενισχύσει περαιτέρω τις δυνάμεις της κυρίως στα σύνορα Κοσσυφοπεδίου με την ΠΓΔΜ, ενώ παρακολουθούσε με σχετική... ανησυχία την έναρξη επιθέσεων Αλβανών αυτονομιστών στη σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο.

Σύμφωνα με το σερβικό κέντρο Τύπου στο Μπουγιάνοβατς, Αλβανοί αυτονομιστές άνοιξαν νωρίς χτες το πρωί πυρ με όλμους, αυτόματα πυροβόλα όπλα, εκτοξευτήρες ρουκέτας σε στρατηγικής σημασίας φυλάκιο της σερβικής αστυνομίας στο Τσεράβαζκα (κοντά στο Πρέσεβο), το οποίο βρίσκεται εντός της- έως πρότινος- «ουδέτερης ζώνης» των πέντε χιλιομέτρων... Οπως γνωστοποιήθηκε οι Σέρβοι αστυνομικοί ανταπάντησαν στα πυρά, καθώς «οι εκρήξεις στο Πρέσεβο ακούγονταν σε απόσταση 25 χλμ, εντός της πόλης Μπουγιάνοβατς»..

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με το σερβικό κέντρο Τύπου από νωρίς το πρωί της Δευτέρας έως τουλάχιστον χτες το απόγευμα οι αντάρτες εξαπέλυαν τακτικές επιθέσεις κατά σερβικών θέσεων κοντά στο Μπουγιάνοβατς. Επιθέσεις αυτονομιστών κατά σερβικών θέσεων αναφέρθηκαν κοντά στην πόλη Μέντβεγια.

Δεν ανακοινώθηκαν θύματα ή τραυματισμοί από το νέο κύμα επιθέσεων των αυτονομιστών, παρά μόνον πως χτες το πρωί τα μέλη μιας μικρής ομάδας παρατηρητών της ΕΕ «βρέθηκαν εν μέσω πυρών που εκτοξεύονταν από τα πυροβόλα Αλβανών αυτονομιστών».

Πάντως, σύμφωνα με δήλωση ανώνυμου Σέρβου αστυνομικού αξιωματούχου στο πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», κατά τις χτεσινές συγκρούσεις κοντά στο φυλάκιο Τσεράβαζκα σκοτώθηκαν δύο Αλβανοί αυτονομιστές εκ των οποίων ο ένας λεγόταν «Μιέκρα» και ήταν «τοπικός διοικητής των αυτονομιστών». Εντούτοις, οι Αλβανοί αυτονομιστές αποποιήθηκαν την ευθύνη των συγκρούσεων που σημειώνονται εδώ και ένα 48ωρο σε Πρέσεβο και Μπουγιάνοβατς λέγοντας πως είναι προβοκάτσιες της σερβικής κυβέρνησης, με σκοπό το σαμποτάρισμα των ενδεχόμενων συνομιλιών για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο ζήτημα...

8ο ΦΟΡΟΥΜ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συζητούν για το πλιάτσικο στη ΝΑ Ευρώπη

To 8o Φόρουμ Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται στις 2 και 3 του Απρίλη στη Θεσσαλονίκη υπό τη σκιά της νέας σοβαρής κρίσης που συγκλονίζει τα Βαλκάνια με επίκεντρο την ΠΓΔΜ. Οπως ανακοινώθηκε χτες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι οργανωτές του Φόρουμ, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, στη φετινή διοργάνωση θα παραστούν ο πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας Ζ. Ζίζιτς, ο Ελληνας πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής και πολλά υψηλόβαθμα στελέχη διεθνών οικονομικών οργανισμών.

Το Φόρουμ, κατά τους οργανωτές, φιλοδοξεί να αναδειχτεί σε «αντίποδα ειρηνικής συνύπαρξης και πλατφόρμα γόνιμης ανταλλαγής απόψεων για την ολοκλήρωση της περιφερειακής κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης... Το Φόρουμ μπορεί επίσης και λειτουργεί ως ιμάντας εξομάλυνσης των κατά καιρούς εμφανιζομένων αρνητικών εξελίξεων στην περιοχή».

Είναι τόση η προσήλωση των οργανωτών στην «εξομάλυνση», ώστε δε διστάζουν να αποκαλούν, στο κείμενο για την ταυτότητα του 8ου Φόρουμ, το προηγούμενο καθεστώς της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας «μαύρη τρύπα των Βαλκανίων» και να επιχαίρουν για την παρουσία των εκπροσώπων της νέας γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης.

Πέρα όμως από τις όποιες μεγαλοστομίες των οργανωτών, αντικείμενο του 8ου Φόρουμ Θεσσαλονίκης είναι η πορεία των χωρών της ΝΑ Ευρώπης προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Από την άποψη αυτή το Φόρουμ θα έπρεπε να αποκαλείται «ιμάντας προώθησης της ένταξης των χωρών της περιοχής στις ευρωατλαντικές δομές».

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Φόρουμ θα συμμετάσχουν στελέχη διεθνών οργανισμών και χρηματοδοτικών κολοσσών, όπως η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ανασυγκρότησης της ΝΑ Ευρώπης, ο όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), καθώς και ο αμερικανικός επενδυτικός φορέας «Overseas Private Investment Corporation».

H έναρξη των εργασιών του Φόρουμ θα γίνει με χαιρετισμό του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης Γιώργου Πασχαλίδη και στους ομιλητές συμπεριλαμβάνονται ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Βασίλης Τακάς, ο συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας, Μπόντο Χόμπαχ, ο ΥΠΕΘΟ Γιάννος Παπαντωνίου, υπουργοί των κυβερνήσεων όλων των χωρών της Βαλκανικής που συμμετέχουν στις εργασίες, η εκπρόσωπος της οικονομικής επιτροπής του ΟΗΕ Larisa Kapitsa, o αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Larry Napper, εκπρόσωποι διεθνών χρηματοδοτικών και επενδυτικών οργανισμών. Επίσης στις ομάδες εργασίας θα συμμετέχουν ο υπουργός Μεταφορών, Χ. Βερελής και οι υφυπουργοί Εργασίας Χ. Πρωτόπαππας και Ανάπτυξης κ. Καλαφάτης και οι ομόλογοί τους από τις βαλκανικές χώρες.

  • Στο μεταξύ επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 31 Μάρτη και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος, μαζί με τον Κώστα Σημίτη και τον Κώστα Καραμανλή, θα μιλήσει σε εκδήλωση για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, με θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη: τα επόμενα 20 χρόνια», που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 8 το βράδυ.
«Συντονίζονται» Αθήνα και Σόφια

Πολλαπλασιάζονται οι επαφές Αθήνας και Σόφιας, καθώς η κατάσταση στην ΠΓΔΜ παραμένει ασταθής και ο κίνδυνος μιας γενικευμένης σύγκρουσης μεταξύ των δύο μεγαλυτέρων εθνοτήτων, που αποτελούν αυτό το κράτος, μεγάλος. Ετσι, λοιπόν, μετά την έκτακτη επίσκεψη που πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή στη Σόφια ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, χτες οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών είχαν μια ακόμη τηλεφωνική επικοινωνία.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης, ενημέρωσε λεπτομερώς τον Βούλγαρο ομόλογό του, Ιβάν Κόστοφ, για τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στη Στοκχόλμη, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου της βουλγαρικής κυβέρνησης.

Οι τελευταίες εξελίξεις στην ΠΓΔΜ υπήρξαν το κύριο θέμα της τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο πρωθυπουργών, οι οποίοι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της βουλγαρικής κυβέρνησης, συντόνισαν εκ νέου τις θέσεις των δυο χωρών. Κοινή είναι η άποψη των δυο πρωθυπουργών για την ανάγκη, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να συνδυάσει την αποφασιστική στάση έναντι των προκλητικών ενεργειών των εξτρεμιστών με τον πολιτικό διάλογο, ώστε να αποτραπεί επιδείνωση της κατάστασης, προστίθεται στην ανακοίνωση της Διεύθυνσης Πληροφόρησης και Δημοσίων Σχέσεων του Υπουργικού Συμβουλίου της Βουλγαρίας.

Τυχόν αποχώρηση του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών από την κυβέρνηση συνασπισμού στην ΠΓΔΜ μπορεί να προκαλέσει σοβαρά πολιτικά προβλήματα συμφώνησαν οι κ.κ. Σημίτης και Κόστοφ, οι οποίοι συζήτησαν τρόπους αποτροπής αυτού του ενδεχομένου, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Από την ανακοίνωση, φαίνεται ότι, τόσο η Ελλάδα, όσο και η Βουλγαρία συμμετέχουν στην προσπάθεια άσκησης πίεσης που έχει αποφασίσει η Δύση, προκειμένου η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να συνομιλήσει με τους «εξτρεμιστές και τρομοκράτες» Αλβανούς. Στο πλαίσιο αυτών των πιέσεων, θα πρέπει να τοποθετηθεί και η σημερινή επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου στα Σκόπια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ