«HOCHTIEF Air Rort», για να το συνηθίσουμε σιγά σιγά... |
Ολοκληρώθηκε λοιπόν το αεροδρόμιο, το οποίο στοίχισε 700 δισ. το κατασκευαστικό μέρος, ενώ μαζί με άλλες παράλληλες κατασκευές, όπως η μεταφορά της «Ολυμπιακής», που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη θα φτάσει στα 890 δισ. δρχ. (2.629 εκατομμύρια ΕΥΡΩ). Ενα αεροδρόμιο πλήρως ιδιωτικό - όπως τόνισαν και χτες τα στελέχη της «Χόχτιφ» - και πανάκριβο. «Το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" είναι ένα ιδιωτικό αεροδρόμιο, μια νέα εποχή αρχίζει» είπε απερίφραστα μιλώντας χτες στα εγκαίνια το μεγάλο αφεντικό, ο Γερμανός γενικός διευθυντής του αεροδρομίου Matthias Mitscherlich. Πρόκειται για ένα αεροδρόμιο, που, με βάση την αποικιοκρατική σύμβαση, έχει χρυσοπληρωθεί από τον ελληνικό λαό η κατασκευή του, ενώ τώρα ο ίδιος θα κληθεί να το ξαναπληρώσει και ως χρήστης. Τεράστια υπερκέρδη θα αποκομίσει η «Χόχτιφ» και από τη λειτουργία του για 25 χρόνια, καθώς θα κατέχει το 45% των μετοχών της εταιρίας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών», παρότι συμμετείχε στη χρηματοδότησή του με πολύ λιγότερο από 10%. «Τη νύφη» βέβαια δε θα πληρώσουν μόνο οι χρήστες, εξαιτίας των πανάκριβων τελών και εξυπηρετήσεων, αλλά και το περιβάλλον των Μεσογείων, καθώς μέχρι τώρα κανένα έργο δεν έχει γίνει ως αντιστάθμισμα για τη χωροθέτηση του αεροδρομίου. Σοβαρές επίσης επιπτώσεις θα υπάρξουν στους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο και γενικότερα στις αερομεταφορές, καθώς η ιδιωτικοποίηση θα αλλάξει άρδην τις εργασιακές τους σχέσεις.
Στα χτεσινά εγκαίνια ήταν λοιπόν όλοι εκεί. Ολόκληρο σχεδόν το Υπουργικό Συμβούλιο, πολλοί βουλευτές, ο αρχηγός της ΝΔ Κ. Καραμανλής, ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων - και βασικός εμπνευστής του τρόπου κατασκευής του με τη ληστρική συγχρηματοδότηση - Στ. Μάνος, αλλά και πολλοί εκπρόσωποι της ντόπιας πλουτοκρατίας.
Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στην ομιλία του έκανε λόγο πολλές φορές για «δύσκολη πορεία» στην υλοποίηση του έργου, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι «το νέο αεροδρόμιο είναι αποτέλεσμα μιας διαχρονικής προσπάθειας, αποτέλεσμα αποφάσεων διαφορετικών κυβερνήσεων». Αρκετά μακριά από προηγούμενες οργίλες παρεμβάσεις του, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης έκανε λόγο για «εθνικά συμφέρουσα σύμβαση», ενώ εξύμνησε τις προσπάθειες για την κατασκευή του τόσο των κυβερνητικών παραγόντων, όσο και του κόμματος της ΝΔ. Και βέβαια δεν απέφυγε να μιλήσει για όσους καταστροφολογούν, κάνοντας όμως την αυτοκριτική του για... την ένταση και το πάθος του λόγου του.
«Σήμερα δεν κάνουμε τίποτε άλλο από κάτι που είναι αυτονόητο. Παραδίδουμε ένα σύγχρονο αεροδρόμιο» δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Χρ. Βερελής, ο οποίος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει «τους Ελληνες και τους Ευρωπαίους πολίτες που το συγχρηματοδότησαν»...
Στο τέλος της εκδήλωσης απογειώθηκε ένα αεροπλάνο της «Ολυμπιακής» υπό το πρόσταγμα όχι του ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας, αλλά του πρωθυπουργού...
Να δικαιολογήσει τη θεαματική «στροφή» του κόμματός του στο θέμα της παρουσίας του στη χτεσινή φιέστα επιχείρησε ο Κ. Καραμανλής. Και το έκανε παρουσιάζοντας το κόμμα του ως «υπεύθυνη δύναμη» και λόμπι άσκησης πίεσης για να προχωρήσει νέα μεγάλα έργα. Προσερχόμενος στη «φιέστα του Λαλιώτη», ο πρόεδρος της ΝΔ υπενθύμισε ότι η ΝΔ ήταν αυτή που σχεδίασε και ξεκίνησε το έργο, το οποίο «ανήκει σε όλους τους Ελληνες». Παράλληλα εμφανίστηκε και αυτός «υπεράνω» κομματικών αντιπαραθέσεων (όταν πρόκειται βέβαια για το κοινό συμφέρον της πλουτοκρατίας), λέγοντας ότι το κόμμα του δε θα ακολουθήσει «αμετροεπείς και διχαστικές νοοτροπίες», αλλά επιλέγει να ασκήσει πιέσεις για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις σε άλλα σημαντικά έργα για την «εύρυθμη λειτουργία του αεροδρομίου, όπως οι οδικές προσβάσεις και ο προαστικός σιδηρόδρομος».
Περισσότερο σαφής και αποκαλυπτικός ήταν ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αφ' ενός υποστήριξε ότι η επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης που έκανε η κυβέρνηση Σημίτη επιβάρυνε με 200 δισ. δρχ. επιπλέον τον ελληνικό λαό και από την άλλη τόνισε ότι πρόκειται για ιδιωτικό αεροδρόμιο, αφού τις αποφάσεις «τις παίρνει η γερμανική πλευρά, η οποία και τιμολόγησε όλες τις υπηρεσίες του αεροδρομίου και η ελληνική πλευρά δέχτηκε ότι με τη σύντμηση της διάρκειας της σύμβασης έπρεπε τα τέλη να είναι υψηλότερα». Ταυτόχρονα υπερασπίστηκε τη «Χόχτιφ», λέγοντας ότι «εκτέλεσε έγκαιρα και σωστά το έργο της»! Δεν παρέλειψε βέβαια να αφήσει αιχμές για τον Κ. Λαλιώτη, επισημαίνοντας ότι χτες εμφανίστηκε «μαζεμένος και κάπως απολογητικός», ενώ τόνισε ότι το νέο αεροδρόμιο είναι «κατά κύριο λόγο έργο της ΝΔ».
Οι πρώτες πτήσεις από και προς το νέο αεροδρόμιο
Τις 3.100 δρχ. θα στοιχίζει η τετράωρη στάθμευση, δηλαδή το πάρκινγκ μικρής διάρκειας στο νέο αεροδρόμιο. Δηλαδή 1.000 δρχ. την πρώτη ώρα και από 700 δρχ. οι επόμενες τρεις. Για στάθμευση μακράς διάρκειας, υπάρχει κι άλλο πάρκινγκ, το οποίο, όμως, στοιχίζει 3.400 δρχ. την ημέρα.
Και αυτές οι τιμές είναι ενδεικτικές του τι σημαίνει ιδιωτικό αεροδρόμιο, όπως αυτό θα λειτουργεί με βάση τη ληστρική σύμβαση που υπογράφηκε. Αυτές βέβαια οι τιμές έρχονται να προστεθούν στα ήδη πανάκριβα τέλη αεροδρομίου, που θα αυξήσουν την τιμή των εισιτηρίων κατά 15% περίπου, στις 350 δρχ. που θα στοιχίζει το κάθε καροτσάκι αποσκευών, αλλά και στις τιμές των άλλων εξυπηρετήσεων αεροδρομίου, που θα είναι επίσης πανάκριβες, καθώς στο αεροδρόμιο θα λειτουργούν 80 περίπου ιδιωτικές επιχειρήσεις με «συμβάσεις παραχώρησης».
Στο νέο αεροδρόμιο δε θα γίνονται αναγγελίες πτήσεων. Οι επιβάτες και επισκέπτες πρέπει να συμβουλεύονται τους πίνακες και τις οθόνες αναχωρήσεων - αφίξεων. Επίσης το κάπνισμα θα επιτρέπεται μόνο σε συγκεκριμένους χώρους με ειδική σήμανση. Η στάθμευση θα επιτρέπεται μόνο στους προκαθορισμένους χώρους και στα πάρκινγκ, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα δίνονται κλήσεις και θα αφαιρούνται πινακίδες κυκλοφορίας!
Ο κεντρικός και ο δορυφορικός αεροσταθμός θα έχουν ξεχωριστούς χώρους για πτήσεις Εσωτερικού / εντός Σένγκεν και για πτήσεις με προορισμό χώρες εκτός Συνθήκης Σένγκεν.
Αλλαγές, συγχωνεύσεις, αλλά και ματαιώσεις πτήσεων φέρνει σε «Ολυμπιακή Αεροπορία» και «Αεροπλοΐα» η πρώτη μέρα λειτουργίας του αεροδρομίου Σπάτων.
Από την «Αεροπλοΐα» ανακοινώθηκε ότι σήμερα οκτώ πτήσεις θα προσγειωθούν στα Σπάτα, αντί του Ελληνικού. Πρόκειται για τις πτήσεις 053 από Κύθηρα, με ώρα προσγείωσης τις 3.20 μ.μ., 653 από Μύκονο στις 9.55 μ.μ., 757 από Σάμο στις 6.10 μ.μ., 767 από Χίο στις 7.15 μ.μ., 775 από Λήμνο στις 4.30 μ.μ., 007 από Νάξο στις 7.05 μ.μ., 635 από Κεφαλονιά στις 8.10 μ.μ. και 073 από Πάρο στις 5.30 μ.μ.
Αύριο, που η εταιρία του αεροδρομίου Σπάτων θέτει τον περιορισμό για αναχωρήσεις μετά τις 6 π.μ., θα ματαιωθούν οι πτήσεις της «Αεροπλοΐας» 750 για Σάμο και 552 για Σαντορίνη, ενώ θα συγχωνευτούν σε μια οι πτήσεις 630 για Κεφαλονιά και 640 για Ζάκυνθο. Επίσης, αύριο αλλάζουν ώρα αναχώρησης οι πτήσεις για: Σαντορίνη, με ώρα αναχώρησης στις 6 π.μ., Χίο, στις 6 π.μ., Λήμνο στις 6.10 π.μ., Ιωάννινα στις 9.30 π.μ. και Μύκονο στις 6.20 π.μ.
Ανάλογες αλλαγές θα γίνουν και στις πτήσεις της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», ενώ το τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης επιβατών του νέου αεροδρομίου είναι 35.30.000.
Σε διαφορετικό μήκος κλίματος με αυτό της φιέστας και της παράτας που προσπάθησε να δώσει η κυβέρνηση θριαμβολογώντας για τα μεγάλα έργα, κινήθηκε το Συνδικάτο Οικοδόμων, το οποίο με δεκάδες πανό που είχε αναρτήσει γύρω από το αεροδρόμιο και κατά μήκος της Αττικής Οδού, θύμιζε τους εργαζόμενους που έπεσαν θύματα της υπερεκμετάλλευσης προκειμένου να συντελεστεί το «μεγάλο θαύμα» που δε σταματά να διαφημίζει η κυβέρνηση.
Σε άλλα σημεία, οι οικοδόμοι δήλωναν την απόφασή τους να αγωνιστούν ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που εξυπηρετεί τη «Χόχτιφ» και τα άλλα μονοπώλια, και να περάσουν τα μεγάλα έργα στη διαχείριση του λαού στον οποίο ανήκουν.
Αιφνιδιαστική τροπολογία της Βάσως Παπανδρέου χτες στη Βουλή. Συζητείτα σήμερα!
Με αιφνιδιαστική τροπολογία (που θα συζητηθεί σήμερα στη Βουλή) επιχειρεί τώρα το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης, να «περάσει» την πολιτική του επιλογή για μετάταξη σε προσωποπαγείς θέσεις των δημόσιων υπαλλήλων που ήταν αποσπασμένοι στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Κατατέθηκε χτες από την υπουργό Βάσω Παπανδρέου και προβλέπει την υποχρεωτική μετάταξη σε θέσεις αντίστοιχου κλάδου ή και «σε προσωρινό κλάδο που συνίσταται αυτοδίκαια».
Επισημαίνεται ότι μετά τη μετάταξη διατηρείται το μισθολογικό καθεστώς, καθώς και το ασφαλιστικό καθεστώς, ενώ «η υπηρεσία τους στη ΝΑ θεωρείται ως πραγματική και συντάξιμη υπηρεσία που διανύθηκε στην υπηρεσία στην οποία μετατάσσεται. Στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου σημειώνεται ότι με την ισχύουσα κατάσταση «διακωλύεται ο οργανωτικός επανασχεδιασμός των υπουργείων και η σύνταξη σύγχρονων οργανισμών σε αυτά».
Να σημειώσουμε ότι η τροπολογία αντιτίθεται στο αίτημα των δημοσιών υπαλλήλων, που έχουν ζητήσει την ύπαρξη ενιαίας εργασιακής σχέσης για όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα και στις ΝΑ και όχι τη σύσταση προσωποπαγών θέσεων που συνιστούν επί της ουσίας κατάργηση του καθεστώτος με τη συνταξιοδότηση του υπάλληλου.
Να θυμίσουμε επίσης, ότι στα πλαίσια της αναθεώρησης του Συντάγματος που συζητείται στη Βουλή, το ΚΚΕ, έχει ζητήσει να συμπεριληφθούν οι εργαζόμενοι στις ΝΑ στους δημόσιους υπάλληλους και να διέπονται από το ίδιο καθεστώς.