Eurokinissi |
Από τις καταστροφές που προκάλεσε η φωτιά |
Στην προσπάθεια σύλληψής του, άλλοι μετανάστες αντέδρασαν. Τον απέσπασαν από τα χέρια των αστυνομικών και στη συνέχεια, μέσα στο ΚΥΤ, μπήκαν ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας, με συνοδεία διμοιρίας. Φωτιές ξέσπασαν σε σημεία του Κέντρου, ενώ διάφορες ομάδες δεν επέτρεπαν την είσοδο και την ανάπτυξη των πυροσβεστικών δυνάμεων. Ο απολογισμός των επεισοδίων ήταν δύο κοντέινερ καμένα και άλλα δύο με σημαντικές ζημιές. Επίσης κάηκαν δύο σκηνές που χρησιμοποιούνταν ως αποθήκες, ενώ καταστράφηκε μεγάλη τέντα που λειτουργούσε ως χώρος αναψυχής όσων έμεναν στον καταυλισμό. Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως οικογένειες με παιδιά, εγκατέλειψαν για λόγους ασφαλείας τον καταυλισμό και προσέφυγαν στα γύρω χωράφια. Τελικά, με παρέμβαση της Αστυνομίας, η Πυροσβεστική έσβησε τις φωτιές και η κατάσταση ομαλοποιήθηκε μετά από τρεις ώρες.
Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία (3-2) από το Πενταμελές Εφετείο Πειραιά η αίτηση αναστολής της ποινής του επιχειρηματία Μ. Γιαννουσάκη για την υπόθεση του «Νoor 1». Οι δύο δικαστές που μειοψήφησαν θεώρησαν ότι έπρεπε να γίνει δεκτή με όρους. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, η πρόεδρος του δικαστηρίου είπε ότι «τα αρμόδια όργανα της πολιτείας έχουν την υποχρέωση να διασφαλίσουν την ακεραιότητα και τη ζωή» του επιχειρηματία, που επικαλείται κίνδυνο για τη ζωή του όσο βρίσκεται στη φυλακή.
Οι τηλεφωνικές συνομιλίες που έχουν καταγραφεί από νόμιμη άρση απορρήτου τηλεφωνικών επικοινωνιών μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην πειθαρχική διαδικασία (δίκη) κατά υπαλλήλων (και στην συγκεκριμένη περίπτωση κατά αστυνομικών) που εμπλέκονται σε εγκληματικές πράξεις, επισημαίνει σε γνωμοδότησή του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χ. Βουρλιώτης. Αφορμή αποτέλεσαν τρεις υποθέσεις αστυνομικών (δύο στην Αττική και μία στην περιφέρεια), η συμμετοχή των οποίων σε κακουργηματικά αδικήματα είχε καταγραφεί σε τηλεφωνικές συνομιλίες, μετά από νόμιμη άρση απορρήτου που είχε ζητηθεί.