Eurokinissi |
«Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει σε αυτό το δρόμο», είπε χτες ο Κλ. Ρέγκλινγκ (φωτ. από την πρόσφατη συνάντηση με τον πρωθυπουργό) |
Στη σχετική ανακοίνωση του ΕSM, επισημαίνεται ότι η απόφαση έρχεται μετά την έγκριση του συμπληρωματικού μνημονίου και την ολοκλήρωση όλων των «προαπαιτούμενων» δράσεων από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ μία πρόσθετη εκταμίευση, ύψους 800 εκατ. ευρώ, θα εξεταστεί μετά το Σεπτέμβρη, με την προϋπόθεση ότι θα σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους σε ιδιώτες.
Να σημειωθεί ότι η εκταμίευση των 7,7 δισ. θα «αξιοποιηθεί» από την κυβέρνηση για τις αποπληρωμές τοκοχρεολυσίων του κρατικού χρέους, ύψους περίπου 6,3 δισ. ευρώ, για τις «υποχρεώσεις» του Ιούλη προς την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και ιδιώτες πιστωτές, ενώ το υπολειπόμενο ποσό θα κατευθυνθεί στις αποπληρωμές ληξιπρόθεσμων χρεών σε ιδιώτες.
Με τη χτεσινή εκταμίευση, τα δάνεια στο πλαίσιο του τρέχοντος μνημονίου με την Ευρωζώνη φτάνουν σε σύνολο τα 39,4 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική στήριξη από τα ταμεία διάσωσης της Ευρωζώνης διαμορφώνεται σε 181,2 δισ. ευρώ.
Νωρίτερα χτες, στο πλαίσιο των «προαπαιτούμενων» αντιλαϊκών μέτρων, ο υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου υπέγραψε την Υπουργική Απόφαση σχετικά με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στο λιανεμπόριο, στην οποία καταγράφονται αναλυτικά οι περιοχές - «φιλέτα», ουσιαστικά σε ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο και σε περιοχές που δραστηριοποιούνται οι μεγάλες αλυσίδες, σε τουριστικά μέρη, σε περιοχές του Πειραιά, στο δήμο Θεσσαλονίκης και στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».
Ενδεικτικό είναι και το σκεπτικό της Υπουργικής Απόφασης. Οπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, έλαβε υπόψη παράγοντες όπως:
-- Τον αυξημένο αριθμό αεροπορικών αφίξεων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και στον Διεθνή Κρατικό Αερολιμένα Θεσσαλονίκης.
-- Τον αυξημένο αριθμό αφίξεων πλοίων κρουαζιέρας και επιβατηγών πλοίων στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, καθώς και σκαφών αναψυχής στις μαρίνες του παραλιακού μετώπου της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών.
-- Το αυξημένο ποσοστό πληρότητας ξενοδοχειακών κλινών και του αυξημένου συνολικού αριθμού διανυκτερεύσεων αλλοδαπών επισκεπτών.
-- Την υψηλή συγκέντρωση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στους δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Παλαιού Φαλήρου και Γλυφάδας.
-- Τη σημαντική συγκέντρωση εμπορικών δραστηριοτήτων στις οριζόμενες περιοχές, όπως αυτή αποτιμάται σε όρους συνολικού αριθμού καταστημάτων λιανικού εμπορίου, συνολικού κύκλου εργασιών και επισκεψιμότητας των καταναλωτών.
Μάλιστα, η πρόκληση έχει και συνέχεια, καθώς σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση «οι νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα πρέπει να θεσμοθετούνται κατ' εξαίρεση, ώστε να εξυπηρετηθούν σκοποί δημοσίου συμφέροντος, διασφαλίζοντας το δικαίωμα των εργαζομένων στην κυριακάτικη αργία και την εφαρμογή της ισχύουσας εργασιακής νομοθεσίας».
Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση βαφτίζει τα συμφέροντα των καπιταλιστών ως «δημόσιο συμφέρον», με γνώμονα την διόγκωση του τζίρου και των κερδών που βάζουν στο χέρι οι μεγάλες αλυσίδες και οι ισχυροί όμιλοι του λιανεμπορίου.
Μεθαύριο Δευτέρα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το συμβούλιο Γιούρογκρουπ με κεντρικό ζήτημα τις διεργασίες, τα παζάρια και τους ανταγωνισμούς γύρω από την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ) στην Ευρωζώνη.
Σε αυτό το πλαίσιο, η συζήτηση που βέβαια θα συνεχιστεί στην επόμενη περίοδο με τις κυβερνήσεις και τα επιτελεία της ΕΕ, εστιάζει στην «ενίσχυση ήδη υφιστάμενων μέσων, όπως το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο συντονισμού της οικονομικής πολιτικής» ή ακόμη και στη «σύνδεση της χρηματοδοτικής στήριξης από τον προϋπολογισμό της ΕΕ με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σχετικό «έγγραφο προβληματισμού» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, «ανοίγουν» και πάλι τα ζητήματα της «τραπεζικής ένωσης» και βέβαια σε συνδυασμό με τους τρόπους επιμερισμού των κινδύνων και της ενδεχόμενης χασούρας που συνεπάγονται τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και ως εργαλείο για τις «μοιρασιές» στον επόμενο γύρο καπιταλιστικής συσσώρευσης.
Να σημειωθεί πως αυτήν τη βδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την ανακεφαλαιοποίηση της Monte dei Paschi di Siena από την κυβέρνηση της Ιταλίας μέσω πακέτου κρατικής διάσωσης ύψους 5,4 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί το κεφαλαιακό κενό που προκάλεσαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Σύμφωνα, δε, με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, τα «μη εξυπηρετούμενα δάνεια» εμφανίζονται στο 4,8% της μάζας του τραπεζικού δανεισμού στην ΕΕ, ενώ, την ίδια ώρα, ξεπερνούν το 40% στην Ελλάδα και την Κύπρο, βρίσκονται στο 18,5% στην Πορτογαλία και στο 14,8% στην Ιταλία.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ζητήματα στρατηγικής σημασίας και για τα τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου, εν αναμονή βέβαια των «αναπτυξιακών πακέτων» για την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων και των άλλων παρεμβάσεων που αποσκοπούν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων. Επίσης, η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων αποτελεί ζήτημα αιχμής και για τους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους όσο και συνολικά για το κεφάλαιο, ενόψει και της απογείωσης των στόχων για την απομείωση των προβληματικών δανείων από το 2018, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ξαναμοίρασμα της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών, όσο και για τα «κόκκινα» δάνεια των λαϊκών νοικοκυριών.
Σε αυτό το επίπεδο, από τις αρχές Αυγούστου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η ειδική πλατφόρμα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ενώ από την 1η Γενάρη 2018 οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να μεταβιβάζουν το σύνολο των στεγαστικών δανείων σε funds και άλλους «επενδυτές».
Παράλληλα, στο πλαίσιο της διαδικασίας του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν τον δημοσιονομικό προσανατολισμό της Ευρωζώνης για το 2018.
Στην ατζέντα βρίσκεται και η Ιρλανδία, αναφορικά με την ειδική «εποπτεία μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος», που ισχύει μέχρις ότου αποπληρωθεί τουλάχιστον το 75% των δανείων διάσωσης που χορηγούνται από την ΕΕ.
Τέλος, να σημειωθεί ότι στην επίσημη ατζέντα της μεθαυριανής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ δεν προβλέπεται συζήτηση σχετικά με το αντιλαϊκό πρόγραμμα στην Ελλάδα.
Η πρώτη απόφαση του Αρείου Πάγου, επαναλαμβάνοντας προγενέστερες αποφάσεις του, με βάση νόμους του 1920 και του 1955, ορίζει ότι ακόμα και η μακροχρόνια μη καταβολή των δεδουλευμένων ενός μισθωτού από την εργοδοσία δεν αρκεί από μόνη της για να θεμελιώσει την έννοια της «βλαπτικής μεταβολής» των όρων της σύμβασης εργασίας του.
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό σήμερα για τους περίπου 1,5 εκατομμύριο απλήρωτους εργαζόμενους; Οτι όσο μακρόχρονη και να είναι η απληρωσιά τους, από τη στιγμή που η εργοδοσία αποφεύγει να τους απολύσει, μπορούν μεν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους, αλλά δεν μπορούν με κανέναν τρόπο να διεκδικήσουν αποζημιώσεις απόλυσης, προκειμένου να ξεφύγουν από την ομηρία.
Να το ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, γιατί είδαμε αυτές τις μέρες και υπουργούς της κυβέρνησης να βγαίνουν στα κάγκελα επειδή «ανακάλυψαν» ξαφνικά την ταξικότητα των δικαστηρίων: Οι αποφάσεις της αστικής Δικαιοσύνης πατάνε πάνω στο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο του αστικού κράτους, πάνω δηλαδή στο πλαίσιο του οποίου την παγίωση και την παραπέρα εμβάθυνση ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το τέταρτο μνημόνιο.
Το ίδιο ακριβώς αντεργατικό πλαίσιο απαιτούν να διατηρηθεί στο ακέραιο και μετά την τυπική ολοκλήρωση του τρέχοντος μνημονίου τόσο οι ενώσεις του εγχώριου κεφαλαίου, όπως ο ΣΕΒ, όσο και οι διεθνείς «εταίροι» του. Γι' αυτό και το δίκιο της τάξης τους οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να το βρουν μέσα σε αυτά τα τείχη, παρά μόνο μέσα από την πάλη για το γκρέμισμά τους!