Η μέρα της απελευθέρωσης της Βαρσοβίας, 13 Φεβρουαρίου 1945 |
Η ιστορία άρχισε από το 1938, όταν η χιτλερική Γερμανία, ύστερα από την κατάληψη της Αυστρίας και της Τσεχοσλοβακίας όρισε πρώτο αντικειμενικό σκοπό της επιθετικής της πολιτικής την επίθεση κατά της Πολωνίας. Η κατάστρωση του σχεδίου άρχισε το 1938, αμέσως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας του Μονάχου. Στις 24 Οκτωβρίου 1938 ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ρίμπεντροπ επέδωσε στον Πολωνό πρεσβευτή στο Βερολίνο διακοίνωση όπου αξίωνε την προσάρτηση του Γκντάνσκ στη Γερμανία και την παραχώρηση μιας ζώνης ετεροδικίας στην Πομερανία (το λεγόμενο πολωνικό διάδρομο) για την κατασκευή αυτοκινητόδρομου και σιδηροδρόμου. Ο Ρίμπεντροπ σ' εκείνη τη συνάντηση άφησε να εννοηθεί ότι η Πολωνία θα αποζημιωνόταν σε βάρος της Σοβιετικής Ενωσης.
Στις 21 Μαρτίου 1939 έχουμε το ναζιστικό τελεσίγραφο που προκαλεί την αγανάκτηση του πολωνικού λαού. Η κυβέρνηση της Πολωνίας απορρίπτει το τελεσίγραφο, ωστόσο δεν αποκλείει τη συμμαχία με τη Γερμανία για μια κοινή εκστρατεία κατά της Σοβιετικής Ενωσης. Αυτή την αντισοβιετική θέση της πολωνικής κυβέρνησης επικροτούν και τα δυτικά «δημοκρατικά» κράτη. Μόνον όταν στις 31 του Μάρτη οι γερμανικές απειλές έγιναν τελείως σαφείς, η Αγγλία και η Γαλλία δήλωσαν ότι παρέχουν «εγγυήσεις» σε περίπτωση που γινόταν επίθεση κατά της Πολωνίας.
Στις 30 Αυγούστου η ναζιστική Γερμανία στέλνει «για τα μάτια του κόσμου» ένα δεύτερο τελεσίγραφο, ενώ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Φρ. Ρούσβελτ, το μόνο που λέει είναι ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Την αυγή της 1ης Σεπτέμβρη 1939, τα γερμανικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Πολωνία. Ο πόλεμος αρχίζει.
1910 Ιδρύθηκε το Εργατικό Κέντρο στην Αθήνα. Την ίδια μέρα απέργησαν οι ναυτοθερμαστές του Πειραιά. Η απεργία τους λήγει με την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
1919 Ανακηρύχτηκε η Σοβιετική Δημοκρατία της Ουγγαρίας. Κράτος της δικτατορίας του προλεταριάτου, που διατηρήθηκε έως την 1η του Αυγούστου 1919. Η δημιουργία της ήταν αποτέλεσμα της επαναστατικής εξέγερσης που προκάλεσε η έντονη πολιτική και οικονομική καταπίεση στον Ουγγαρία κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η επίδραση της μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Η σοβιετική εξουσία στην Ουγγαρία καταλύθηκε από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Αντάντ με την υποστήριξη των ντόπιων αντεπαναστατικών στοιχείων. Παρά τη σύντομη διάρκειά της (133 μέρες) η Σοβιετική Δημοκρατία της Ουγγαρίας είχε μεγάλη ιστορική σημασία για την ανάπτυξη του ουγγρικού και του διεθνούς εργατικού κινήματος. Η Ουγγαρία ήταν η πρώτη χώρα μετά τη Ρωσία που εγκαθίδρυσε σοβιετική εξουσία.
1934 Μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας πραγματοποιείται στην Αθήνα μεγαλειώδες συλλαλητήριο κατά των μεγάλων ξένων εταιριών. Παρά τα απαγορευτικά μέτρα έκλεισαν τα καταστήματα κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου και πάνω από 70.000 εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο Πεδίον του Αρεως. Την επομένη οι ιδιοκτήτες φορτηγών και λεωφορείων της Αθήνας και του Πειραιά κατέβηκαν σε απεργία. Οι απεργοί απέκρουσαν την επίθεση της Αστυνομίας, έστησαν οδοφράγματα στους δρόμους του Μαραθώνα, των Μεγάρων και της Λιβαδειάς. Η Αστυνομία πυροβόλησε και τραυμάτισε πολλούς. Ηταν μια περίοδος έντονων απεργιακών κινητοποιήσεων. Ενώ το 1933 κηρύχτηκαν 473 απεργίες με 100 χιλιάδες απεργούς εργάτες, το 1934 έγιναν 482 απεργίες με 182 χιλιάδες απεργούς.
Στα δυτικά και βόρεια θα υπάρχουν πρόσκαιρες νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός. Το πρωί κατά τόπους στα ηπειρωτικά η ορατότητα θα είναι περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί ασθενείς και στα νότια μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 7-21, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 9-22, στα νησιά από 13-22 και στη Θεσσαλονίκη από 9-20 βαθμούς.
Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12-23 βαθμούς.
ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ των καινούριων γκάλοπ που διεξάγονται αυτό το διάστημα σπεύδει να αξιοποιήσει ο Δ. Αβραμόπουλος, προκειμένου να φουσκώσει με «φρέσκο αέρα» τα πανιά του κόμματός του (σελίδα 9)
ΜΑΧΗΤΙΚΗ πορεία πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο ΠΙΚΠΑ, ενώ η Γενική Συνέλευση στον ΕΟΠ απέρριψε το εκβιαστικό δίλημμα του υπουργού Υγείας να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις για να συναντηθεί μαζί τους (σελίδες 10 - 11)
ΠΑΝΕΠΑΡΧΙΑΚΗ συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 31 Μάρτη, στην πλατεία Μαντουδίου, αποφασίστηκε σε σύσκεψη φορέων, ανέργων, αγροτών, ΕΒΕ και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στη Λίμνη της Εύβοιας, με θέμα την ανεργία και την ανάπτυξη της περιοχής (σελίδα 14)
ΗΡΘΕ στην Ελλάδα πριν από 31 χρόνια, κυνηγημένος για τις πολιτικές του απόψεις απ' την πατρίδα του το Πακιστάν και, τώρα, θέλουν να τον απελάσουν εντός «15 ημερών»... (σελίδες 24 - 25)
ΧΩΡΙΣ να ανατρέπει τα επιχειρήματα της «Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας» για την ιστορικότητα του τόπου που θα γίνει το κωπηλατοδρόμιο, ο Ευ. Βενιζέλος κλείνει το διάλογο εμμένοντας στις θέσεις του (σελίδα 27)
ΝΑ ΜΗ γίνει ο Αβραάμ Λεσπέρογλου το εξιλαστήριο θύμα σκοπιμοτήτων, αλλά να έχει μια δίκαιη δίκη την ερχόμενη Παρασκευή στο Εφετείο, τονίστηκε σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε χτες η Επιτροπή Αλληλεγγύης (σελίδα 30)
ΔΙΕΘΝΕΣ έτος μνήμης Τζίνας Μπαχάουερ έχει οριστεί το 2001, καθώς φέτος συμπληρώνονται είκοσι πέντε χρόνια από το θάνατο της κορυφαίας αυτής πιανίστας του αιώνα μας (σελίδα 32)
ΤΟ ΧΑΟΣ στα ερτζιανά όπως φαίνεται θα συνεχιστεί, παρά τις αντίθετες διακηρύξεις της κυβέρνησης, καθώς αποδείχνεται πλέον ότι το επιχείρημα της λειτουργίας του αεροδρομίου, που ήταν το «έναυσμα» για να δοθούν οι άδειες και να μεταφερθούν οι κεραίες, ήταν «πλαστό» (σελίδα 35)
ΕΝΑΣ ξεχωριστός αγώνας, με «άρωμα» και «χρώμα» που θα άρμοζε σε έναν μεγάλο τελικό, φιλοξενείται σήμερα στη «Λεωφόρο», όπου Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός παίζουν τον επαναληπτικό μεταξύ τους αγώνα και, βέβαια, το εισιτήριο για τα ημιτελικά του Κυπέλλου (σελίδα 39)