ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Στις «ράγες» των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου

Eurokinissi

Η ιδιαίτερη θέση που κατέχουν ο σιδηρόδρομος και οι υποδομές συνδυασμένων μεταφορών και εμπορευματικών κέντρων στο στόχο της εγχώριας αστικής τάξης για μετατροπή της Ελλάδας σε διεθνή διαμετακομιστικό κόμβο και κέντρο «Logistics», τονίστηκε κατά τη διάρκεια του χτεσινού συνεδρίου υπό τον τίτλο «Επενδύοντας στις Σιδηροδρομικές Μεταφορές» που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ομίλου του ΟΣΕ.

Στο συνέδριο παρευρέθηκε και μίλησε πλήθος στελεχών του Ομίλου ΟΣΕ, εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις συνδυασμένες μεταφορές καθώς και εκπρόσωποι των Οργανισμών Λιμένων Πάτρας και Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας κυρίως την «ανάγκη» - από τη σκοπιά βεβαίως των συμφερόντων του εγχώριου κεφαλαίου - εκτέλεσης νέων έργων υποδομής που θα βελτιώσουν τη λειτουργία του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου, με στόχο τη σύνδεσή του με βιομηχανικές περιοχές και μεγάλα λιμάνια. «Ανάγκη» βέβαια που καλύπτεται με γενναία δημόσια χρηματοδότηση ώστε, όπως σημειώθηκε χαρακτηριστικά, «να μη μείνει πίσω» η Ελλάδα στον ανταγωνισμό που αναπτύσσεται στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου στο συγκεκριμένο τομέα.

Σημαντικές υποσχέσεις για όλα τα παραπάνω παρείχε στους εκπροσώπους των επιχειρήσεων εκ μέρους της κυβέρνησης ο γγ Υποδομών και Μεταφορών Θ. Βούρδας, αναφερόμενος σε στοιχεία του «Σχεδίου Δράσης για την Εφοδιαστική Αλυσίδα» που έχει συντάξει το υπουργείο Υποδομών, σε συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία. Σημείωσε μεταξύ άλλων την επικείμενη ολοκλήρωση της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας στον άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη-Ειδομένη, τις σιδηροδρομικές συνδέσεις με τις υπό ένταξη στην ΕΕ χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και στη σύνδεση του σιδηροδρόμου με τα λιμάνια του Νέου Ικονίου, της Θεσσαλονίκης, της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας, της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας. Παράλληλα στάθηκε στην προοπτική κατασκευής της «Σιδηροδρομικής Εγνατίας», έργο που όπως είπε πρόκειται να ενώσει τα λιμάνια της βόρειας Ελλάδας, όλους τους κάθετους άξονες εξόδου σε Βαλκάνια, Κεντρική, Ανατολική και Δυτική Ευρώπη και να γίνει ο διάδρομος που θα μεταφέρει επιβάτες και εμπορεύματα από την Κωνσταντινούπολη προς τη Θεσσαλονίκη και την Αδριατική και αντίστροφα.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ένα σημαντικό κομμάτι στην «πίτα» των σιδηροδρομικών μεταφορών της Ευρώπης μπορεί να διεκδικήσει η Ελλάδα μέσω του εκσυγχρονισμού της Σιδηροδρομικής Γραμμής Αλεξανδρούπολης - Μπουργκάς, που θα ενισχύσει τις εμπορευματικές ροές από και προς τη Μαύρη Θάλασσα, παρακάμπτοντας τα στενά του Βοσπόρου. Υπογράμμισε πάντως ότι η κατασκευή του συγκεκριμένου έργου «είναι πολιτική απόφαση να προχωρήσει».

Για τη χρηματοδότηση των σιδηροδρομικών έργων και διασυνδέσεων με λιμάνια, εμπορευματικά κέντρα και βιομηχανικές περιοχές της χώρας μίλησε πιο συγκεκριμένα ο Γ. Λογοθέτης, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας. Στις προτεραιότητες του κυβερνητικού σχεδιασμού, όπως είπε, τίθεται καταρχήν η ανάπτυξη του «Ανατολικού Διαδρόμου/Ανατολικής Μεσογείου», ο οποίος έχει αφετηρία το Αμβούργο της Γερμανίας και μέσω των χωρών Τσεχίας, Σλοβακίας, Αυστρίας, Ουγγαρίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και της Ελλάδας καταλήγει στην Κύπρο. Ο εν λόγω διάδρομος περιλαμβάνει μια σειρά έργα υποδομών μεταφορών και φυσικά ο σιδηρόδρομος αποτελεί σημαντικό τμήμα του. Παράλληλα περιλαμβάνει την ανάπτυξη λιμανιών και εμπορευματικών κέντρων. Οπως ανέφερε ο Γ. Λογοθέτης, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει κονδύλια ύψους 580 εκατ. ευρώ για την εκτέλεση των σχετιζόμενων έργων, ενώ ετοιμάζει την υποβολή νέων προτάσεων προς την Επιτροπή, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Συνεχίζονται οι καταθέσεις

Με την κατάθεση του δημοσιογράφου - φωτορεπόρτερ Γιάννη Λιάκου συνεχίστηκε η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Ο μάρτυρας κατέθεσε για την επίθεση των χρυσαυγιτών σε συναδέλφους του φωτορεπόρτερ, τον Ιούλη του 2014, τη μέρα που έγινε η μεταγωγή του αρχηγού Ν. Μιχαλολιάκου, του υπαρχηγού Χρ. Παππά και του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γ. Λαγού στο Εφετείο της Αθήνας, για να απολογηθούν. Να υπενθυμίσουμε ότι για την υπόθεση είχε καταθέσει και ο φωτορεπόρτερ Γιάννης Κέμμος, που υπέστη επίθεση εκείνη τη μέρα.

Ο χτεσινός μάρτυρας κατέθεσε και για τις επιθέσεις που υπέστησαν οι φωτορεπόρτερ Συμέλλα Παζαρτζή και Λουίζα Γουιλελμάκη από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο: «Η Συμέλλα δέχτηκε κλωτσιά στη λεκάνη και η Λουίζα γροθιά στο πίσω μέρος της κεφαλής». Σημείωσε ότι οι χρυσαυγίτες «δεν το είπαν ρητά, αλλά δεν ήθελαν να τραβάμε τη συμπλοκή τους με την αστυνομία». Ο μάρτυρας τόνισε στο δικαστήριο ότι «έδρασαν σαν ομάδα όταν χτύπησαν (...) 7-10 άτομα κινήθηκαν, ένας χτύπησε τη μια συνάδελφο και άλλος την άλλη (...) όταν βλέπω 7-10 άτομα να κινούνται έτσι, καταλαβαίνω πως είναι οργανωμένοι, δρούσαν σαν ομάδα (...) φορούσαν μαύρα μπλουζάκια κάποιοι με διακριτικά της Χρυσής Αυγής, ομοιόμορφη αμφίεση, χαρακτηριστικό σωματότυπο, γυμνασμένοι». Κατέθεσε, επίσης, ότι οι αστυνομικοί αδιαφόρησαν, δεν έκαναν τίποτα. Μαζί με τους 200 χρυσαυγίτες που περίμεναν στο Εφετείο, όπως είπε ο μάρτυρας, βρίσκονταν ο Γ. Μίχος και ο Ηλ. Παναγιώταρος. Απαντώντας σχετικά, ανέφερε ότι ο Ηλ. Κασιδιάρης δήλωσε στην τηλεόραση ότι «το επεισόδιο δεν έγινε, δεν χτύπησαν φωτορεπόρτερ και ότι λέμε ψέματα και θα μας μηνύσουν»...

Νωρίτερα, ολοκλήρωσε την κατάθεσή της η δικηγόρος και δημοτική σύμβουλος (2011-2014) Μαρία Κουβέλη, που είχε αναλάβει την προεδρία του συμβουλίου ένταξης μεταναστών του δήμου της Αθήνας.

Πολιτικό μνημόσυνο για την σ. Κατερίνα Γιαννουλέλλη

Την Κυριακή 2/7, στις 11 το πρωί, οι ΚΟ Πρόνοιας του ΚΚΕ διοργανώνουν πολιτικό μνημόσυνο της συντρόφισσας Κατερίνας Γιαννουλέλλη που «έφυγε» από κοντά μας στις 16/5/2017. Το μνημόσυνο θα γίνει στην αίθουσα του πέμπτου ορόφου κτιρίου επί της Χαλκοκονδύλη 37, στην πλατεία Βάθης.

Η συντρόφισσα Κατερίνα «έφυγε» σε ηλικία 70 ετών, παλεύοντας όρθια για 40 χρόνια μέσα απ' τις γραμμές του Κόμματος, παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε από μικρό παιδί. Αντεξε σε όλες τις δυσκολίες του αγώνα και τις προσωπικές, και υπεράσπισε το Κόμμα με τον πιο αποφασιστικό τρόπο τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, του 1989 - '91. Ηταν στέλεχος του αναπηρικού κινήματος και μέλος της Γραμματείας της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων. Το παράδειγμά της έδινε δύναμη στους συντρόφους, στους φίλους, στους συναγωνιστές, στους νέους και τις νέες που τη γνώρισαν και την είχαν δίπλα τους στους καθημερινούς αγώνες, στις μικρές και μεγάλες μάχες.

Περιοδεία στην Ημαθία

Στην Ημαθία θα περιοδεύσει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, σήμερα, Πέμπτη και αύριο, Παρασκευή.

Σήμερα, Πέμπτη, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

-- Στις 6.30 μ.μ., σύσκεψη - συζήτηση στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, με θέμα «Οι εξελίξεις στην ΕΝΚΛΩ και οι θέσεις του ΚΚΕ».

-- Στις 8 μ.μ., συνάντηση με το ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου «Μαρίνος Αντύπας».

-- Στις 8.30 μ.μ., ομιλία σε πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία Επισκοπής Νάουσας.

Αύριο, Παρασκευή, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

-- Στις 8.30 π.μ., περιοδεία στους εργαζόμενους στα διαλογητήρια του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΜΙΕΖΑ, στον Στενήμαχο Νάουσας.

-- Στις 10 π.μ., περιοδεία στην ΑΛΜΕ στη Βέροια.

-- Στις 11.30 π.μ., συνέντευξη Τύπου στην Ελιά στη Βέροια.

ΕΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση στη Σπανούρα Κοτύλης

Η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας - Διδάγματα και υποθήκες για το μέλλον», την Κυριακή 2 Ιούλη, στις 11.30 το πρωί, στη Σπανούρα Κοτύλης (Γράμμος). Θα μιλήσει ο Θανάσης Χαστάς, Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει γλέντι στο χωριό Κοτύλη.

Ακύρωση εκδήλωσης στις Φυλακές της Αίγινας

Η προγραμματισμένη εκδήλωση στις Φυλακές της Αίγινας από τις ΚΟ Αίγινας, Α' Πειραιά του ΚΚΕ και τα Παραρτήματα Πειραιά, Κερατσινίου, Κοκκινιάς και Κορυδαλλού της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, για την Κυριακή 2 Ιούλη, ακυρώνεται λόγω του ισχυρού καύσωνα που αναμένεται γι' αυτήν τη μέρα.

Πόθεν έσχες, πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις

Διοικητικές κυρώσεις για καθυστέρηση έως και ένα μήνα και ποινικές κυρώσεις για καθυστέρηση πάνω από ένα μήνα προβλέπονται για την υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες, όπως επισημαίνει η Γενική Γραμματεία κατά της Διαφθοράς. Υπενθυμίζεται ότι την 30ή Ιούνη λήγει η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων για το 2015. Επισημαίνεται επίσης ότι ελλείψεις ή ανακρίβειες μπορούν να συμπληρωθούν από τον υπόχρεο αυθορμήτως εντός μηνός από την υποβολή της.

Συμπληρωματική κατάθεση Γιαννουσάκη

Κατέθεσε, χτες, συμπληρωματικά, στην ανακρίτρια Πειραιά για την υπόθεση «Noor 1» ο Μ. Γιαννουσάκης, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια. Η κατάθεση αφορά τη συνεχιζόμενη έρευνα σχετικά με τους χρηματοδότες του επίμαχου φορτίου ηρωίνης, καθώς και άλλα αδικήματα που ενδέχεται να προκύψουν. Υπενθυμίζεται ότι το δεξαμενόπλοιο μετέφερε 2,12 τόνους ηρωίνης. Το φορτίο εντοπίστηκε και δεσμεύτηκε τον Ιούνη του 2014 στη Βλύχα Ελευσίνας. Ο ισοβίτης κλήθηκε για συμπληρωματική κατάθεση λόγω των όσων έχει δηλώσει σε πρόσφατες συνεντεύξεις του για το θέμα της χρηματοδότησης του πλοίου. Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να καταθέσει στον εισαγγελέα Εφετών Πειραιά Ι. Μπρακουμάτσο, που χειρίζεται τη δικογραφία, για τις συνομιλίες του με τον υπουργό Αμυνας, Π. Καμμένο, τον λιμενικό Χριστοφορίδη και την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πειραιά, Ειρ. Τζίβα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ