Διεργασίες σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο, καθώς φουντώνουν ανταγωνισμοί σε όλα τα μέτωπα
Russian Defense Ministry Press |
Πλάνα που μοίρασε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας από τα χτεσινά νέα πλήγματα της Μόσχας κατά τζιχαντιστών στη Συρία |
Νέες πυραυλικές επιθέσεις σε θέσεις τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία εξαπέλυσαν χτες ρωσικές ναυτικές δυνάμεις, προκαλώντας την καταστροφή σημαντικών διοικητικών κέντρων ελέγχου, αποθηκών με πυρομαχικά καθώς και σε οχήματα σε περιοχές της επαρχίας Χάμα.
Ρώσοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως οι φρεγάτες «Ναύαρχος Εσεν» και «Ναύαρχος Γκριγκόροβιτς», καθώς και το υποβρύχιο «Κρασνοντάρ», έριξαν έξι πυραύλους Kalibir, αφού προηγήθηκε επικοινωνία με Τούρκους και Ισραηλινούς στρατιωτικούς αξιωματούχους. Τόνισαν ότι οι πυραυλικές επιθέσεις έγιναν «με χειρουργική ακρίβεια» και αφού ελήφθησαν όλα τα μέτρα για να αποφευχθούν θύματα μεταξύ αμάχων. Μετά τις πυραυλικές επιθέσεις στη Χάμα ανέλαβαν δράση ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, που στοχοποίησαν όσους τζιχαντιστές του ΙΚ επέζησαν από τις προηγούμενες επιθέσεις.
Η νέα αυτή ρωσική στρατιωτική κίνηση, λίγες μέρες μετά την κατάρριψη συριακού αεροσκάφους από τις ΗΠΑ, αλλά και ιρανικού «drone» επίσης από τις ΗΠΑ, έρχεται να αναδείξει τις διαστάσεις που αποκτούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις βαθαίνουν πολύπλευρα στην περιοχή. Στο μεταξύ, Ρώσος γερουσιαστής επανέλαβε πως είναι «σχεδόν 100%» οι πιθανότητες να έχει ήδη σκοτωθεί από ρωσικά πλήγματα ο αρχηγός των τζιχαντιστών Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, φέρνοντας ως πιθανή ένδειξη την πολύμηνη «σιγή ασυρμάτου» και απουσία του από προπαγανδιστικά βίντεο της οργάνωσης.
Το ίδιο διάστημα, φονικές για τους Σύρους αμάχους αποδεικνύονται αρκετές από τις αεροπορικές επιδρομές του «διεθνούς συνασπισμού» των ΗΠΑ, καθώς εκτιμάται πως προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 472 αμάχων τις τελευταίες 30 μέρες, αριθμό διπλάσιο από εκείνον του προηγούμενου μήνα.
Πληροφορίες του συριακού αντικυβερνητικού «Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που εδρεύει στο Λονδίνο αλλά θεωρείται πως διαθέτει ευρύ δίκτυο πληροφοριών σε πολλές συριακές περιοχές, ανέφεραν πως από τις 23 Μάη έως τις 23 Ιούνη σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων αμάχων στις επιδρομές αφότου ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις του «συνασπισμού» στις 23 Σεπτεμβρίου 2014!
Επιπλέον, χτες ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Φίκρι Ισίκ επιβεβαίωσε με δηλώσεις του σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο πως δέχτηκε επιστολή του Αμερικανού ομολόγου του Τζέιμς Μάτις, στην οποία αναφέρει πως οι Κούρδοι μαχητές των δυνάμεων SDF, YPG της Συρίας θα παραδώσουν τον βαρύ οπλισμό που τους έχουν δώσει οι ΗΠΑ για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών και την ανακατάληψη της Ράκα.
Πρόσθεσε πως η χώρα του θα επιδιώξει να συμμετάσχει σε έναν «κοινό» όπως είπε μηχανισμό με τις ΗΠΑ, ώστε να επιβεβαιωθεί η παράδοση του οπλισμού από οργανώσεις Κούρδων της Συρίας, που η Αγκυρα θεωρεί «τρομοκρατικές», και επισήμανε ότι θα θέσει το θέμα στον Αμερικανό ομόλογό του στις 28 του μήνα, στο περιθώριο ΝΑΤΟικής συνάντησης στις Βρυξέλλες.
ΝΤΟΧΑ.--
Το βάθος και την έκταση των αντιθέσεων που κρύβονται πίσω από τη διπλωματική κρίση στον Περσικό Κόλπο αποτυπώνει η λίστα 13 αιτημάτων που υπέβαλαν χτες οι περισσότερες χώρες του «Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου» (GSC) και η Αίγυπτος που έχουν επιβάλει οικονομικό, εμπορικό και διπλωματικό εμπάργκο στο πλούσιο κρατίδιο του Κατάρ από τις 5 του Ιούνη. Τη λίστα παρέδωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης στον Καταριανό εμίρη, Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, αξιωματούχος του Κουβέιτ που είχε αναλάβει ρόλο «μεσολαβητή» για την εκτόνωση της έντασης.
Η λίστα αιτημάτων που θα πρέπει να απαντηθεί και να ικανοποιηθεί σε 10 μέρες (δηλαδή περίπου έως τις 2 Ιούλη) αξιώνει από το Κατάρ μεταξύ άλλων να κλείσει την εκεί τουρκική στρατιωτική βάση, να φιμώσει το αραβόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα», να περιορίσει ή και να «παγώσει» τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν, να θεσπίσει μηχανισμό εφαρμογής των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, να απελάσει όσους βρίσκονται στο Κατάρ και κατηγορούνται από τις χώρες του Κόλπου για «τρομοκρατία», να δώσει αδιευκρίνιστο ποσό «αποζημιώσεων» στις χώρες της περιοχής με πρόσχημα τη στήριξη που θεωρείται πως παρέχει στην τρομοκρατία, διακόπτοντας παράλληλα τις σχέσεις με τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», το «Ισλαμικό Κράτος» την «Αλ Κάιντα», με τη «Χαμάς», ακόμη και τη λιβανέζικη σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ», που εκπροσωπείται δημοκρατικά στο λιβανέζικο κοινοβούλιο κ.ά.
Το Κατάρ απέφυγε να απαντήσει άμεσα στη λίστα των αιτημάτων των άλλων πλούσιων μοναρχιών του Κόλπου και της Αιγύπτου. Ωστόσο, είχε διαμηνύσει πριν από μερικές μέρες πως δεν πρόκειται να ενδώσει στις πιέσεις των γειτόνων του για παρέμβαση σε υποθέσεις εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, πολύ δε περισσότερο να κλείσει το δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» που πολλές φορές επέκριναν ως «ενοχλητικό» και «προπαγανδιστικό» σε βάρος τους κυβερνήσεις της περιοχής.
Ξεκάθαρη ήταν επίσης και η στάση της Τουρκίας που ανακοίνωσε πως δεν σκοπεύει να κλείσει τη στρατιωτική της βάση στο Κατάρ. Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Φικρί Ισίκ, μιλώντας χτες το πρωί στο δίκτυο NTV τόνισε πως η τουρκική βάση στο Κατάρ «είναι εκεί για να εκπαιδεύει Καταριανούς στρατιώτες» και «να ενισχύει την ασφάλεια» στο κρατίδιο. Κάλεσε τις χώρες της περιοχής να άρουν τις αξιώσεις τους, δηλώνοντας πως «κανείς δεν πρέπει να ενοχλείται από την τουρκική παρουσία στο Κατάρ».
Αποκαλυπτική η στάση των δυνάμεων ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ΝΔ, που το απέρριψαν
Ο ελληνικός λαός εκφράζει σταθερά την αλληλεγγύη τους στους αγωνιζόμενους Παλαιστίνιους (φωτ. από κινητοποίηση της ΟΓΕ) |
Το ψήφισμα, μεταξύ άλλων, κατάγγελλε την κλιμάκωση της επιθετικότητας του ισραηλινού κράτους, που, εκμεταλλευόμενο τη στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, συνεχίζει τους εποικισμούς, τις φυλακίσεις και κάθε είδους καταστολή, στερώντας από τους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους βασικά δικαιώματα, όπως επισκεπτήρια συγγενών, συνηγόρων, πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κ.λπ.
Αναδείκνυε τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που αναβαθμίζει την πολιτική, στρατιωτική και οικονομική συνεργασία με το κράτος του Ισραήλ και απαιτούσε την απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατούμενων από τις φυλακές του Ισραήλ. Καλούσε, τέλος, το λαό της πόλης να δυναμώσει την αλληλεγγύη του στον αγώνα των Παλαιστινίων.
Η στάση της δημοτικής αρχής (ΣΥΡΙΖΑ) ήταν αποκαλυπτική της σύμπλευσης με τα συμφέροντα της αστικής τάξης της χώρας και τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Κατέληξε να «βγάζει λάδι» την κυβερνητική πολιτική και να προτείνει ένα ψήφισμα άνευρο, βασισμένο σε πασιφιστικές απόψεις, του τύπου «η ειρήνη είναι καλό πράγμα» και «να τα βρούνε οι αντιμαχόμενες πλευρές με ειρηνική συνύπαρξη και διάλογο».
Από την άλλη, οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της ΝΔ έφτασαν στο σημείο να εξισώνουν το θύτη με το θύμα, ισχυριζόμενοι πως το Δημοτικό Συμβούλιο είναι αναρμόδιο να κάνει εξωτερική πολιτική, συμβάλλοντας από τη μεριά τους στη συγκάλυψη των βαθύτερων αιτιών του προβλήματος.
Εν κατακλείδι, όλοι τους συμφώνησαν ότι δεν αμφισβητούν τη συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες και ότι αυτές εξασφαλίζουν τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ασφάλεια στο λαό, αρνούμενοι να καταγγείλουν τις ευθύνες της κυβέρνησης και του κράτους του Ισραήλ.
Οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καταγγέλλουν αυτήν τη στάση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας και καλούν τους εργαζόμενους και το λαό της πόλης να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό λαό.
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--
Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Νατζί Αγμπάλ, δήλωσε χτες ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ κατέβαλε αποζημίωση ύψους συνολικά 20 εκατομμυρίων δολαρίων στις οικογένειες των Τούρκων που το 2010 είχαν σκοτωθεί κατά την επέμβαση των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων στο στολίσκο που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα. Με την καταβολή των αποζημιώσεων εκπληρώνεται ένας από τους όρους που η Τουρκία είχε θέσει για την αποκατάσταση των διμερών διπλωματικών σχέσεων, πριν αρκετούς μήνες. Η αναθέρμανση των σχέσεων Ισραήλ - Τουρκίας εντάσσεται στις ευρύτερες διεργασίες που «τρέχουν» στη Μέση Ανατολή, επιδρώντας και σε επιχειρηματικά σχέδια όπως ο αγωγός μεταφοράς αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας.