ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΑΤΡΕΩΝ ΚΩΣΤΑ ΠΕΛΕΤΙΔΗ
Στο επίκεντρο το πρόβλημα της ανεργίας και οι πρωτοβουλίες του δήμου

Το ΚΚΕ συμπαρίσταται στην πρωτοβουλία του δήμου Πάτρας για την κινητοποίηση κατά της ανεργίας, την ερχόμενη Κυριακή, με την πορεία από την πόλη της Πάτρας μέχρι τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου

Ο δήμαρχος Πατρέων υποδέχεται τον Δ. Κουτσούμπα στο Δημαρχείο
Ο δήμαρχος Πατρέων υποδέχεται τον Δ. Κουτσούμπα στο Δημαρχείο
Στην Πάτρα βρέθηκε την περασμένη Κυριακή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο της πόλης, Κώστα Πελετίδη, ενώ το απόγευμα παραβρέθηκε και παρακολούθησε τους αγώνες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Στίβου που διεξήχθη στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο.

Το μεσημέρι της Κυριακής τον Δ. Κουτσούμπα υποδέχθηκε στο Δημαρχείο ο Κ. Πελετίδης. Στο επίκεντρο της συνάντησής τους βρέθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που μαστίζουν την περιοχή και ιδιαίτερα αυτό της μεγάλης ανεργίας, καθώς και οι προσπάθειες του δήμου Πάτρας, υπό δύσκολες συνθήκες και χωρίς κρατική βοήθεια, να ικανοποιήσει βασικές λαϊκές ανάγκες.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πάτρας εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Δ. Κουτσούμπα για τη συμπαράσταση που έχει δείξει το ΚΚΕ σε πλήθος σημαντικών ζητημάτων που αφορούν στο δήμο. Ειδικά μάλιστα για το μείζον πρόβλημα της ανεργίας, ο Κ. Πελετίδης ανέφερε πως πέραν των συνεπειών στις λαϊκές οικογένειες έχει άμεσες συνέπειες στη λειτουργία του δήμου και την πρόθεσή του να ικανοποιήσει επαρκώς τις λαϊκές ανάγκες. Μάλιστα, στο σημείο αυτό, απευθυνόμενος προς τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, υπενθύμισε τις περσινές προτάσεις με σειρά μέτρων που το Κόμμα έφερε στη Βουλή, οι οποίες όμως δεν έγιναν αποδεκτές ούτε από την κυβέρνηση ούτε από τα άλλα κόμματα.

Από τη συνάντηση, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε το θέμα της ανεργίας
Από τη συνάντηση, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε το θέμα της ανεργίας
Στη συνέχεια, ο Κ. Πελετίδης αναφέρθηκε στο σημαντικό πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού και στο γεγονός ότι την ώρα που αρκετοί υπάλληλοι του δήμου συνταξιοδοτούνται δεν γίνονται προσλήψεις ή γίνονται ελάχιστες, το οποίο μεγαλώνει λόγω της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κρίνει άκυρες τις παρατάσεις των συμβάσεων των συμβασιούχων. Οπως είπε, την όλη κατάσταση δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο η έλλειψη χρηματοδότησης και κονδυλίων από πλευράς κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο δήμος να κάνει προσλήψεις αλλά και να καλύψει βασικές κοινωνικές ανάγκες. «Ενώ παίρνουμε πρωτοβουλίες για να φτιάξουμε κατασκηνώσεις, παιδικούς σταθμούς, πάρκα, δρόμους, πράσινο και καθετί που θα υπηρετεί τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, αυτά δεν μπορούν να γίνουν γιατί δεν διαθέτουμε τον απαραίτητο αριθμό εργαζομένων για να τα φέρουμε σε πέρας και αυτό είναι κάτι που έπρεπε να είχε λυθεί από χτες», τόνισε ο Κ. Πελετίδης. Μάλιστα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρακρατώντας τα χρήματα από τον ίδιο τον δήμο, ουσιαστικά ζητά να πληρώσει ο λαός για τις προσλήψεις που η ίδια υποχρεούται να χρηματοδοτήσει μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Με αφορμή τη διεξαγωγή του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Στίβου ανδρών - γυναικών, ο Κ. Πελετίδης έκανε ειδική αναφορά στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο, που, όπως είπε, είναι στη διαχείριση του δήμου, αλλά από τη μέρα που χτίστηκε έως σήμερα δεν έχει δοθεί δεκάρα από πλευράς του κράτους. Οπως είπε, εδώ και τρία χρόνια ο δήμος παλεύει, υπό αντίξοες συνθήκες, με τη βοήθεια των υπαλλήλων, οι οποίοι είναι απλήρωτοι με ευθύνη του κράτους, να κρατήσει το Στάδιο σε ένα υψηλό επίπεδο λειτουργίας για την άθληση των αθλητών και των λαϊκών οικογενειών της περιοχής. «Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί το να μη δίνονται χρήματα για τον Αθλητισμό όπως και σε όποιους άλλους χώρους που έχουμε, που θα έπρεπε να χρηματοδοτούνται γιατί ό,τι χρήματα δίνονται για τον Αθλητισμό είναι η συμβολή στη μάχη που δίνουμε ενάντια στα ναρκωτικά, που μαζί με τη μάχη κατά της ανεργίας θα αποτελέσουν ένα στήριγμα στη νεολαία μας να σταθεί στα πόδια της», ανέφερε.

Σημαντική πρωτοβουλία η πορεία κατά της ανεργίας

Από την πλευρά του, ο Δ. Κουτσούμπας έκανε λόγο για μια αγωνιστική δημοτική αρχή και ένα Δημοτικό Συμβούλιο που τηρεί τις δεσμεύσεις του προς το λαό της περιοχής και στέκεται αγωνιστικά απέναντι στην κεντρική εξουσία προκειμένου να ικανοποιήσει ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Μιλώντας ειδικά για τη σημαντική κινητοποίηση του δήμου Πάτρας κατά της ανεργίας, την ερχόμενη Κυριακή, με τη μεγάλη πορεία από την πόλη στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου και σύνθημα «Δουλειά για όλους - δουλειά με δικαιώματα», ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε:

«Είναι πολύ σημαντική πρωτοβουλία, έρχεται σαν συνέχεια - όπως όλοι ξέρουμε - της περσινής μεγάλης πορείας στην Αθήνα, είναι ένας δυναμικός τρόπος και για να ενημερωθεί ο λαός, αλλά κυρίως να σταλεί μήνυμα προς τις ηγεσίες, προς την κεντρική εξουσία, την κυβέρνηση αυτού του τόπου, όλους αυτούς δηλαδή στους οποίους οφείλεται η μεγάλη ανεργία και όλα αυτά για τα οποία δεινοπαθεί και ο πατρινός λαός, αλλά και όλος ο λαός της πατρίδας μας, έτσι ώστε να υπάρχουν και μέτρα άμεσα ανακούφισης των ανέργων, επιδόματα κ.λπ. και όχι περικοπές, που έκανε πρόσφατα και η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα και βεβαίως να ανοίξει ο δρόμος για ένα φωτεινό μέλλον, όπου θα υπάρχει μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και για όλες. Αυτό είναι το ζητούμενο κι αυτός ο δρόμος πρέπει να ανοίξει κι αυτός ο δρόμος ανοίγει με τις πρωτοβουλίες και του δήμου Πάτρας και των ταξικών εργατικών σωματείων και άλλων μαζικών φορέων της περιοχής».

Οπως είπε ο Δ. Κουτσούμπας, το ΚΚΕ είναι αλληλέγγυο και συμπαραστέκεται στο δήμο Πάτρας στον αγώνα που έχει ξεκινήσει για να προβληθεί το ζήτημα της ανεργίας και ταυτόχρονα σε ένα πλαίσιο συγκεκριμένων αγωνιστικών διεκδικήσεων που έχουν αναφορά στην εκάστοτε κυβέρνηση και τη σημερινή κυβέρνηση για μια σειρά ζητήματα, όπως τα χρήματα που πρέπει να δώσει, οι προσλήψεις που θα πρέπει να κάνει, η ανακούφιση των ανέργων. Μέσω όλων αυτών, τόνισε, τίθεται και το ζήτημα της αναγκαιότητας να πάρει τέλος αυτή η κατάσταση, κάτι που δεν είναι δυνατόν να συμβεί μέσα σε αυτό το σάπιο σύστημα.

«Θα πρέπει να ανοίξει και ένας άλλος δρόμος ή τουλάχιστον να αρχίσει να σκέφτεται ο λαός μας όχι μόνο στην Πάτρα αλλά σε όλη την Ελλάδα ότι θα πρέπει να βάλει πλάτη γι' αυτόν τον άλλο δρόμο. Για την εναλλακτική λύση που δίνει μόνιμη και σταθερή δουλειά σε όλους και σε όλες, χωρίς τον φόβο της απόλυσης, εάν διεκδικήσει τα δικαιώματά του ή τον φόβο να απολυθεί από κάποιον μνημονιακό νόμο όπως γίνεται τώρα με χιλιάδες συμβασιούχους στους δήμους», τόνισε μεταξύ άλλων ο Δ. Κουτσούμπας.


Σύσκεψη για την προετοιμασία της κινητοποίησης

Σύσκεψη με στόχο την οργάνωση και προετοιμασία της κινητοποίησης κατά της ανεργίας πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα, στο κεντρικό δημαρχείο, με τη συμμετοχή σωματείων, οργανώσεων και φορέων. Στη σύσκεψη που έγινε κατόπιν πρόσκλησης του δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, συμμετείχαν οι διοικήσεις των σωματείων και άλλων φορέων που έχουν λάβει απόφαση συμμετοχής στην κινητοποίηση, στις 25 Ιούνη, στη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου. Θυμίζουμε ότι θα προηγηθεί πορεία αγώνα, που θα ξεκινήσει από τις 8 το πρωί από την πλατεία Γεωργίου.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι προγραμματισμένες συγκεντρώσεις των εργαζομένων του δήμου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την κινητοποίηση. Χτες ο δήμαρχος επισκέφθηκε τους εργαζόμενους του Τμήματος Αυτεπιστασίας και του Τομέα του Ηλεκτροφωτισμού, ενώ στη συνέχεια παρέστη και μίλησε σε συγκέντρωση που είχαν στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο. Ο Κ. Πελετίδης κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά και να πρωταγωνιστήσουν μαζί με τον υπόλοιπο λαό και τη νεολαία της πόλης στη μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση, γιατί, όπως τόνισε, ο αγώνας για σταθερή απασχόληση με πλήρη δικαιώματα αφορά «το σήμερα» και «το αύριο» των λαϊκών οικογενειών και της νεολαίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ