Μετά από συνομιλίες Αναστασιάδη - Ακιντζί με τον γγ του ΟΗΕ, ανακοινώθηκε ότι θα διαμορφωθεί «κοινό έγγραφο» για την Ασφάλεια και επισημάνθηκε ότι όλα τα θέματα «θα τύχουν αλληλένδετης διαπραγμάτευσης»
Από τη συνάντηση της περασμένης Κυριακής |
Σε τροχιά νέων, πυρετωδών διεργασιών φαίνεται ότι μπαίνουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, μετά την ανακοίνωση που έκανε ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, την Κυριακή, ότι θα προετοιμαστεί νέα συνάντηση στη Γενεύη, μέσα στον Ιούνη. Η ανακοίνωση έγινε μετά από πολύωρη συνάντηση που είχε ο Γκουτέρες με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, στη Νέα Υόρκη. Σε δηλώσεις του, ο Γκουτέρες τόνισε ότι «όλοι συμφώνησαν πως το κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων είναι ζωτικής σημασίας στις δύο κοινότητες» και ότι «η πρόοδος σε αυτό το κεφάλαιο αποτελεί ουσιώδες στοιχείο για την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας και στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων σε σχέση με τη μελλοντική τους ασφάλεια». Επισήμανε, ακόμα, ότι ο ειδικός σύμβουλός του για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, «θα εμπλακεί με όλους τους συμμετέχοντες στην προετοιμασία ενός κοινού εγγράφου, που θα καθοδηγεί τις συζητήσεις για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις», με βάση τα όσα έχουν διαμορφωθεί ως βάση συζήτησης στις προηγούμενες πολυμερείς συναντήσεις (Γενεύη και Μοντ Πελεράν).
Αλλωστε, ενδεικτικά της νέας ορμής με την οποία θα συνεχιστεί το αντιλαϊκό παζάρεμα είναι ότι, όπως ξεκαθάρισε και ο Γκουτέρες, στη Γενεύη θα συνεχιστούν παράλληλα και «οι διακοινοτικές διαπραγματεύσεις για όλα τα άλλα εκκρεμούντα θέματα, αρχής γενομένης από το εδαφικό, το περιουσιακό, τη διακυβέρνηση και την κατανομή εξουσιών», όπως και ότι «όλα τα θέματα θα τύχουν αλληλένδετης διαπραγμάτευσης και ότι τίποτε δεν θα συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα, όπως αναφέρει η κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου του 2014». Ακόμα, ο γγ θα έχει επαφές και με τους άλλους συμμετέχοντες της Διάσκεψης, δηλαδή Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία, αλλά και Ευρωπαϊκή Ενωση ως «παρατηρητή».
Ο Κύπριος Πρόεδρος, από το βήμα ετήσιας συνάντησης της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC - μία από τις σημαντικότερες οργανώσεις του εβραϊκού λόμπι στις ΗΠΑ) στη Νέα Υόρκη, υπογράμμισε ότι η γεωστρατηγική συνεργασία μπορεί να χρησιμεύσει ως τέλειο κίνητρο για την επίλυση του Κυπριακού και επανέλαβε ότι αναμένει από την Τουρκία να εκπληρώσει τις λεκτικές της δεσμεύσεις και να συμβάλει απτά στη διαδικασία.
Από τη μεριά του, ο Ακιντζί εκτίμησε πως «σε αυτό το στάδιο δεν μπορεί να βλέπεις τη Γενεύη σαν μια ενδιάμεση φάση. Είναι μια Διάσκεψη λύσης ή εάν (το Κυπριακό) δεν μπορεί να λυθεί, θα είναι μια φάση που θα το εξηγήσουμε πλέον αυτό στις κοινότητές μας. Πλέον δεν υπάρχει θέμα επιμήκυνσής του άλλο». Μεταξύ άλλων, δεν παρέλειψε να αναφερθεί ξανά στις «μονόπλευρες έρευνες φυσικού αερίου», τονίζοντας πως η «απόρριψη» των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων «υποχρεώνει την τουρκοκυπριακή πλευρά και την Τουρκία να πάρουν μέτρα».
Σχετικές με την ευρύτερη διπλωματική «κινητικότητα» στην περιοχή μας και τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο είναι, άλλωστε, οι επαφές που έχει αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης. Εκτός από τη συμμετοχή του στο συνέδριο της AJC, σήμερα θα μιλήσει σε εκδήλωση της «δεξαμενής σκέψης» «German Marshall Fund» για τις «ευκαιρίες» και τις «προκλήσεις» στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, αύριο ο Κύπριος Πρόεδρος αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Μάικλ Πενς, και στη συνέχεια να παραστεί σε δεξίωση που οργανώνει η κυπριακή πρεσβεία μαζί με τον αμερικανικό κολοσσό «Exxon Mobil», που πριν ένα μήνα υπέγραψε συμφωνίες για έναρξη ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ενδεικτικές του πόσο μπλεγμένο είναι το Κυπριακό με διάφορους ιμπεριαλιστικούς και μονοπωλιακούς σχεδιασμούς είναι οι επισημάνσεις που έκανε ο πρώην Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στην «Καθημερινή». Χαρακτηρίζοντας «συναρπαστική εξέλιξη» την ανακάλυψη φυσικού αερίου σε χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, τόνισε ότι αυτή «θα μπορούσε όχι μόνο να φέρει οικονομική ευημερία, αλλά και να ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια μέσω της συνεργασίας και της ενοποίησης».
Επιδοκίμασε, μάλιστα, τα αποτελέσματα της «ενεργειακής διπλωματίας» και τα «τρίγωνα» και «τετράγωνα» συνεργασίας που έχουν προχωρήσει, επισημαίνοντας ότι συνολικά η περιοχή «μπορεί, και πιστεύω πως θα το πετύχει, να καταστεί σημαντικό μέρος της λύσης, μέσω της διαφοροποίησης των πηγών, της ευρωπαϊκής κρίσης ενεργειακής ασφάλειας». Μεταξύ άλλων, ο Μπάιντεν έκανε λόγο για «σπάνιες» ευκαιρίες που υπάρχουν σήμερα για το Κυπριακό, που είναι όμως και «εξαιρετικά βραχύβιες».
Καταψήφισε το ΚΚΕ
H Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε το ψήφισμα στο οποίο η ΕΕ για μια ακόμα φορά εξισώνει το θύτη με το θύμα και στρέφεται ανοιχτά ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό.
Οπως σημειώνει: «Δίπλα στη χλιαρή καταδίκη των ισραηλινών εποικισμών και στις εκκλήσεις να σταματήσουν οι κατεδαφίσεις παλαιστινιακών κατοικιών και ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας, γίνονται συνεχείς αναφορές για "τρομοκρατικές ενέργειες κατά Ισραηλινών".
Νομιμοποιούνται θρασύτατα οι παράνομες φυλακίσεις χιλιάδων Παλαιστινίων, ακόμη και ανηλίκων, κάτω από άθλιες συνθήκες, καθώς εκφράζονται "ανησυχίες για την κατάσταση των κρατουμένων και στις δύο πλευρές". Σαν επιστέγασμα, το ψήφισμα ζητάει η ΕΕ και τα κράτη - μέλη να διασφαλίσουν την "...πλήρη εφαρμογή (...) των διμερών συμφωνιών ΕΕ - Ισραήλ". Συνολικά, επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά τη στήριξη του Ισραήλ από ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, αστικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αποθρασύνοντας την ισραηλινή επιθετικότητα, αθωώνοντας τα εγκλήματα του ισραηλινού κράτους ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και το απαράδεκτο νομοσχέδιο στην ισραηλινή βουλή, που προβλέπει τη λήψη αντιδραστικών μέτρων κατά των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων που ζούνε στο Ισραήλ, όπως ιδίως η προσπάθεια κατάργησης της αραβικής γλώσσας, ως δεύτερης επίσημης γλώσσας του κράτους. Το ΚΚΕ εκφράζει σταθερά την αμέριστη στήριξή του στο λαό της Παλαιστίνης και καλεί τους λαούς να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα του».
Προειδοποιήσεις Τουρκίας σε ΗΠΑ και Κούρδους
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--
Υπό το ανήσυχο βλέμμα της Τουρκίας, Κούρδοι μαχητές των δυνάμεων YPG, που συμμετέχουν στις λεγόμενες «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF), με τη στρατιωτική και πολιτική στήριξη των ΗΠΑ, ξεκίνησαν χτες και επίσημα την επιχείρηση ανακατάληψης της πόλης Ράκα, που αποτελεί πρωτεύουσα του λεγόμενου «χαλιφάτου» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη βόρεια Συρία.
Από τα χαράματα, Κούρδοι και Αραβες μαχητές άρχισαν συντονισμένες σφοδρές επιθέσεις σε βόρεια, ανατολικά και δυτικά προάστια της Ράκα, την περικύκλωση της οποίας ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβρη, υπό την καθοδήγηση και σε συντονισμό με Αμερικανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους. Ο Αμερικανός στρατηγός Στιβ Τάουνσεντ, διοικητής των δυνάμεων του λεγόμενου «διεθνούς συνασπισμού» των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους», προειδοποίησε ότι η μάχη κατά των τζιχαντιστών στη Ράκα θα είναι «μεγάλη και δύσκολη». Εκτίμησε ότι η ανακατάληψη της πόλης είναι θέμα χρόνου και ότι όταν επιτευχθεί αυτό θα αποθαρρύνει ή θα δυσκολέψει τη στρατολόγηση νέων μελών από το «Ισλαμικό Κράτος»...
Η επιχείρηση στη Ράκα, στην οποία η Τουρκία διεκδικούσε πρωταγωνιστικό ρόλο, και επί του προηγούμενου Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και επί του νυν, Ντ. Τραμπ, προκάλεσε νέα αντίδραση από την κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν: Ο πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, μιλώντας χτες στη Βουλή, προειδοποίησε τις ΗΠΑ και τους Κούρδους εταίρους τους με αντίποινα λέγοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε καμία κατάσταση που θα μπορούσε να θέσει κινδύνους για τη χώρα μας». Πρόσθεσε δε: «Εάν συναντήσουμε οποιαδήποτε κατάσταση στη Ράκα ή σε άλλο σημείο της περιοχής που απειλεί την ασφάλειά μας, θα δώσουμε την απαραίτητη απάντηση».
Το ίδιο 24ωρο, ο Αμερικανός πρέσβης στη Ρωσία, Τζον Τεφτ, δήλωσε πως οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν όλες τις προσπάθειες με στόχο τη μείωση των εντάσεων στη Συρία», ισχυριζόμενος ότι «δημιουργεί πολλά ερωτήματα» ο ρόλος του Ιράν στη δημιουργία των λεγόμενων «ζωνών αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» (που δρομολογήθηκε μετά από τη συμφωνία Ρωσίας - Ιράν - Τουρκίας στην Αστάνα στις 4 Μάη). Παράλληλα, Σύροι αξιωματούχοι εξέφρασαν χτες αβεβαιότητα εάν θα πραγματοποιηθεί νέος γύρος ενδοσυριακών διαβουλεύσεων στην Αστάνα του Καζακστάν στις 12 και 13 του μήνα, κυρίως επειδή δεν έχουν ακόμη καθοριστεί οι τέσσερις μεγάλες ζώνες «αποκλιμάκωσης συγκρούσεων».
Υψηλόβαθμοι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι κατήγγειλαν χτες τη συνέχιση της κατοχής της Παλαιστινιακής γης, μισό αιώνα από τον πόλεμο των Εξι Ημερών και την επίθεση που πραγματοποίησαν τον Ιούνη του 1967 τα ισραηλινά στρατεύματα, ξεριζώνοντας από τη γη τους πάνω από 1,2 εκατ. Παλαιστίνιους και χιλιάδες Σύρους, καταλαμβάνοντας την υπόλοιπη Δυτική Οχθη, τη Λωρίδα της Γάζας, τη Χερσόνησο του Σινά, τα υψώματα του Γκολάν.
Η πρεσβεία της Παλαιστίνης στην Αθήνα σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι το έγκλημα κατοχής της Παλαιστινιακής γης συνεχίζεται «κάτω από τα βλέμματα και τη σιωπή της Διεθνούς Κοινότητας, η οποία δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να βάλει τέλος στην ισραηλινή επιθετικότητα, ούτε να υποχρεώσει το Ισραήλ να δεσμευτεί στην εφαρμογή των αποφάσεων της διεθνούς νομιμότητας που συσχετίζονται με το Παλαιστινιακό ζήτημα». Καταγγέλλει επίσης την κλιμάκωση της ισραηλινής επιθετικής και εποικιστικής πολιτικής, που επιδίωκε τον διωγμό και τον αφανισμό του Παλαιστινιακού λαού σε όλα τα κατεχόμενα εδάφη της Παλαιστίνης, προωθώντας πολλές εκατοντάδες χιλιάδες Εβραίους εποίκους.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισε ότι τα Ηνωμένα Εθνη υποστηρίζουν ως λύση στο Παλαιστινιακό εκείνη των δύο «βιώσιμων κρατών» που θα συμβιώνουν ειρηνικά, με ανεξάρτητη Παλαιστίνη στα σύνορα ως τον πόλεμο του 1967 και πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. «Είναι ο μόνος τρόπος για διαρκή ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων», πρόσθεσε ο Γκουτέρες, αποκηρύσσοντας τη συνεχιζόμενη αύξηση των εβραϊκών εποικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη.
Παράλληλα, το αμερικανικό ίδρυμα «Woodrow Wilson» στην Ουάσιγκτον, επικαλούμενο πληροφορίες του Ισραηλινού ταξίαρχου Γιτζάκ Γιάκοφ, που συμμετείχε στον πόλεμο των Εξι Ημερών το 1967, δημοσιοποίησε απόρρητο ισραηλινό σχέδιο με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Σαμψών», που φέρεται πως αφορούσε τη χρήση «μικρού βομβιστικού μηχανισμού με πυρηνικά» στη Χερσόνησο του Σινά, σε περίπτωση που οι εξελίξεις φωτογράφιζαν ως πιθανή τη στρατιωτική ήττα των Ισραηλινών έναντι των αραβικών στρατευμάτων.