ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Συναγερμός για την υγεία
  • Περιοδεία αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, χτες, στο «Ωνάσειο»
  • Εντονες οι πιέσεις του ανταγωνισμού μετά την έκρηξη της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της υγείας

Στιγμιότυπο απ' τη χτεσινή περιοδεία
Στιγμιότυπο απ' τη χτεσινή περιοδεία
Την ανάγκη συναγερμού για την αντιμετώπιση των σχεδίων που οδηγούν την υγεία στην παραπέρα διατίμηση, με αποτέλεσμα τα λαϊκά στρώματα να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη τόνισε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα κατά την περιοδεία της στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ). Στην περιοδεία μετείχε και ο Δ. Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Σε δήλωσή της προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης η Αλ. Παπαρήγα είπε: «Εμείς προ πολλού, και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, απευθυνόμενοι στα λαϊκά στρώματα έχουμε κηρύξει συναγερμό, να το πούμε έτσι, βλέποντας ότι βρίσκεται προ των πυλών ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο στον τομέα της υγείας, το οποίο θα οδηγήσει στην εξής κατάσταση: Τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα, οι εργαζόμενοι, θα πρέπει τελικά να πληρώνουν πολύ περισσότερα απ' ό,τι πλήρωναν ως τώρα, προκειμένου να έχουν καλές υπηρεσίες. Αν δεν πληρώνουν, τότε θα βρίσκονται στο έλεος ενός συστήματος που περικλείει σημαντικές δυνατότητες ιατρικής και γενικότερης προσφοράς, αλλά από τη στιγμή που θα μπαίνουν στη διατίμηση του "δούναι και λαβείν" δε θα προσφέρονται έτσι όπως πρέπει να προσφέρονται».

Και η Αλ. Παπαρήγα κατέληξε: «Η επίσκεψή μας στο "Ωνάσειο" γίνεται για να διαμορφώσουμε μια ολοκληρωμένη γνώμη και για το συγκεκριμένο νοσοκομείο, αλλά αν θέλετε και να υπογραμμίσουμε τους κινδύνους που έρχονται».

Οι επιπτώσεις του ανταγωνισμού που δημιουργεί η έκρηξη του επιχειρηματικού τομέα στο χώρο της υγείας ήταν ιδιαίτερα έκδηλες στις επισημάνσεις που έγιναν στις συναντήσεις της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ τόσο με τη Διοίκηση του ΩΚΚ, όσο και με το σωματείο των εργαζομένων.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, συνοδευόμενη από το διοικητικό διευθυντή Ν. Πολύζο και τη διευθύνουσα Αγγ. Βασιλάκη επισκέφτηκε τα μαγειρεία, τα πλυντήρια, την τεχνική υπηρεσία και δυο ορόφους με θαλάμους ασθενών. Στη συνέχεια είχε συνάντηση με τους Κ. Στεφανή και Γ. Φιλοκύπρου, πρόεδρο και αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΩΚΚ, καθώς και αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου των εργαζομένων.

Το άγχος του ανταγωνισμού

Το ΩΚΚ είναι ανάμεσα στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και έχει εκπληρώσει τους σκοπούς του, είπε ο Κ. Στεφανής.

Το ΩΚΚ είναι ΝΠΙΔ και διαθέτει 127 κλίνες εκ των οποίων το 50% είναι τετράκλινοι θάλαμοι. Δέχεται ασφαλισμένους από όλα τα ταμεία. Το 45,6% των ασθενών προέρχονται από το ΙΚΑ, το 12,3% από το Δημόσιο, το 10,9% από τον ΟΓΑ, το 7,3% από το ΤΕΒΕ και 21,5% είναι άλλων ταμείων. Ιδιώτες είναι 2% και 0,4% άποροι.

Πέρα από το ενοποιημένο νοσήλιο, που ισχύει για όλα τα δημόσια νοσοκομεία, το ΩΚΚ εισπράττει -όπως και οι ιδιωτικές κλινικές- επιπλέον δύο εκατ. δραχμές για κάθε καρδιοχειρουργική επέμβαση. Επίσης επιχορηγείται και απ' τον κρατικό προϋπολογισμό κάθε χρόνο (για το 2001 είναι τρία δισ).

Συναντήσεις πάνω με τη διοίκηση κάτω με το σωματείο
Συναντήσεις πάνω με τη διοίκηση κάτω με το σωματείο
Στους τετράκλινους θαλάμους η λίστα αναμονής είναι 6-7 μήνες. Ο ασθενής μπορεί να παρακάμψει τη λίστα πληρώνοντας επιπλέον τη λεγόμενη αναβάθμιση: Δηλαδή για δέκα μέρες νοσηλείας πληρώνει ένα ποσό 1,35 εκατ. δραχμών για τους δίκλινους θαλάμους, 1,9 εκατ. για τους μονόκλινους και 2,5 εκατ. για τη σουίτα.

Παρ' όλα αυτά το ΩΚΚ έχει έλλειμμα 2,275 δισ. δραχμές για φέτος, ενώ πέρυσι ήταν 2,821 δισ. δραχμές.

Μια καρδιοχειρουργική επέμβαση κοστίζει διπλάσια απ' ό,τι τιμολογείται, είπε ο Κ. Στεφανής και αναρωτήθηκε πώς άλλα ιδιωτικά κέντρα -που προσδοκούν και κάποιο κέρδος- αναλαμβάνουν τα ίδια «πακέτα».

Υπήρξε μια ευρεία ανταλλαγή απόψεων για το πώς λειτουργούν σήμερα οι υπηρεσίες υγείας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και στο τέλος η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: Μετά την έκρηξη του επιχειρηματικού τομέα στο χώρο της υγείας, ως Κόμμα καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να είναι μόνο δημόσιο το σύστημα υγείας, με ισότιμες και δωρεάν υπηρεσίες.

Παγιδευμένοι οι εργαζόμενοι

Τις επιπτώσεις του ανταγωνισμού οι εργαζόμενοι τις εισπράττουν ως εντατικοποίηση της εργασίας.

Παντού υπάρχουν ελλείψεις, επισημάνθηκε στη συνάντηση με το σωματείο. Με τον ίδιο αριθμό προσωπικού αντιμετωπίζεται τετραπλάσιος όγκος δουλιάς, απ' αυτόν που υπήρξε στην αρχή της λειτουργίας του ΩΚΚ. Ηδη το προσωπικό έχει αλλάξει τρεις ή τέσσερις φορές, καθώς μετακινείται προς άλλες ιδιωτικές μονάδες.

«Είμαστε παγιδευμένοι με το νομικό καθεστώς που επικρατεί, είπαν οι εργαζόμενοι. Οταν διεκδικούμε αυξήσεις μας απαντούν ότι αυτά δίνει ο δημόσιος τομέας. Οταν όμως πρόκειται για αμοιβές ορισμένων στελεχών, τότε ισχύουν οι κανόνες του ιδιωτικού τομέα».

Η τύχη των εργαζομένων είναι προδιαγραμμένη όταν επικρατεί ο ανταγωνισμός, εκτός εάν υπάρξει αλλαγή συσχετικών στα συνδικάτα, είπε η Αλ. Παπαρήγα. Στην ίδια λογική και η επιχείρηση κατεδάφισης της Κοινωνικής Ασφάλισης, πρόσθεσε,και ανέφερε τις προχτεσινές δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν, Ρ. Πρόντι, ότι το επιχειρηματικό πνεύμα πρέπει να απαλλαγεί από την υπερβολική φορολόγηση και νομοθέτηση.

«Πάντως δε θα έχουμε ενιαία Κοινωνική Ασφάλιση και επομένως μπορούμε να αντισταθούμε. Πάνω απ' όλα οι εργαζόμενοι πρέπει βλέπουν τη συλλογική πορεία των πραγμάτων», κατέληξε η Αλ. Παπαρήγα.

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Ξανά «εθνικός σχεδιασμός»!

Θάνατοι από ναρκωτικά 1985-2000. Πηγή: ΣΟΝΔ-ΕΜΠ 2001
Θάνατοι από ναρκωτικά 1985-2000. Πηγή: ΣΟΝΔ-ΕΜΠ 2001
Λίγα μόλις μέτρα μακριά από τα «στέκια» των τοξικομανών της Ομόνοιας, ήταν το μέρος που διάλεξε ο πρώην υπουργός Υγείας -και νυν πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής για τα ναρκωτικά - Μ. Σκουλάκης, για να εκθέσει το «έργο» της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της κοινωνικής μάστιγας των ναρκωτικών, στα πλαίσια της χτεσινής ημερίδας που διοργάνωσαν το υπουργείο Υγείας και ο Οργανισμός Καταπολέμησης Ναρκωτικών με θέμα τον «εθνικό σχεδιασμό της πολιτικής κατά των ναρκωτικών».

Μια ημερίδα, η οποία πέρα από τα ευχολόγια και τις θεωρητικολογίες, αποτέλεσε την ουσιαστική ομολογία της υφυπουργού Υγείας Χρ. Σπυράκη και της προέδρου του ΟΚΑΝΑ Α. Κοκκέβη για την αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στην καταπολέμηση των ναρκωτικών ουσιών. Αυτό ακριβώς σημαίνει και η επισήμανση, σε όλους τους τόνους κατά τη διάρκεια της ημερίδας, της αναγκαιότητας «εθνικού σχεδιασμού» για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών πέντε χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του ΟΚΑΝΑ. Ενα επιπλέον συμπέρασμα που προκύπτει από τη χτεσινή ημερίδα είναι η προσπάθεια εναρμόνισης της χώρας μας με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, πολιτική που υπακούει στη λογική του περιορισμού της βλάβης του τοξικομανή και συντήρησης του φαινομένου στην κοινωνία.

Στην ημερίδα συμμετείχαν οι «εθνικοί συντονιστές» για τα ναρκωτικά από τις χώρες της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Βρετανίας οι οποίοι παρουσίασαν τις δομές και τα κύρια σημεία των σχεδίων δράσης για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών στις χώρες τους, μεταφέροντας φυσικά και τις «σύγχρονες» αντιλήψεις για την τοξικομανία: Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση της Γαλλίδας εκπροσώπου, η οποία ανάμεσα σε άλλα ανέφερε και την προσπάθεια που καταβάλλεται στη χώρα της για την «ταυτόχρονη αντιμετώπιση παράνομων και νόμιμων τοξικών ουσιών», εννοώντας με τον όρο «νόμιμες» τον καπνό και το αλκοόλ.

Υπέρ αυτής της άποψης, συνηγόρησαν τόσο η υφυπουργός Υγείας και η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, όσο και ο Κ. Στεφανής, πρώην πρόεδρος της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τα ναρκωτικά, ο οποίος στη σύντομη ομιλία του ζήτησε «συνολική αντιμετώπιση των τοξικών ουσιών».

Η αντίληψη αυτή - από επιστημονική άποψη - οδηγεί σε έναν αχταρμά και το σπουδαιότερο ελαχιστοποιεί τη σημασία της τοξικομανίας και της εγκατάστασής της ως τρόπου ζωής που διαλύει το άτομο και οδηγεί σε εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Υπουργικά τρικ και άλλοθι για την απραξία

Η επιδερμικότητα με την οποία αντιμετωπίζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας το σοβαρό πρόβλημα των ψυχικά πασχόντων στη χώρα μας, τη στιγμή που η κατάσταση στα δημόσια ψυχιατρεία, κυρίως μετά το σεισμό της 7.9.1999, είναι ασφυκτική, αποδείχτηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου για την καθιέρωση μιας ακόμα παγκόσμιας μέρας, της 7ης Απρίλη ως μέρας για την Ψυχική Υγεία.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρώντας να παρουσιάσει ένα ανύπαρκτο έργο στον κρίσιμο τομέα της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών και της απάλειψης της προκατάληψης για τους ψυχικά πάσχοντες, δημοσιοποίησε τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής Ψυχικής Υγείας που θα αναλάβει το ρόλο αυτό. Πρόκειται για μια ετερόκλητη Επιτροπή που απαρτίζεται από 39 σημαντικούς, αλλά ιδιαίτερα πολυάσχολους ανθρώπους διαφόρων χώρων και επαγγελμάτων.

Οσο για το έργο και τις συγκεκριμένες δράσεις που θα αναλάβει; Αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρό της καθηγητή Κ. Στεφανή, δεν έχει ακόμα καθοριστεί.

Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το τι μπορεί να προσφέρει μια ακόμα παγκόσμια μέρα και μια Επιτροπή στους ψυχικά πάσχοντες, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες - επιφυλάξεις που έχουν εκφραστεί και από μέλη της επιτροπής - ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «στόχος είναι η απάλειψη των προκαταλήψεων και η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού ώστε να σταματήσουν να υπάρχουν οι αποθήκες ασθενών». Απέφυγε ωστόσο να αναφερθεί στις δράσεις που θα αναλάβει το υπουργείο για την αντιμετώπιση της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατεί στα δημόσια, αλλά και ιδιωτικά ψυχιατρεία στη χώρα μας.

Προσπαθώντας μάλιστα να αντιστρέψει το κλίμα που είχε δημιουργηθεί δήλωσε ότι: «Δεν είναι στόχος του υπουργείου Υγείας να δημιουργεί άλλοθι επικοινωνίας, αυτά να τα αναζητήσετε αλλού. Το θέμα είναι αρκετά ευαίσθητο για να μπορούμε να διανοηθούμε ότι μπορούν να γίνουν σκυλεύσεις τέτοιου είδους οι οποίες δυστυχώς δεν είναι ασυνήθεις στη χώρα μας».

Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη κατάσταση της ψυχικής υγείας στη χώρα μας, ο υπουργός ανέφερε μόνο ότι «θα συνεχιστεί το πρόγραμμα αποασυλοποίησης σε όλη τη χώρα» και ότι «στόχος είναι η ανάπτυξη δομών σε όλη την Ελλάδα μέσα από το πρόγραμμα "Ψυχαργώ" για να αντιμετωπιστούν οι άνθρωποι που βρίσκονται στα άσυλα, στις αποθήκες ανθρώπων και να ενταχθούν στην κοινωνία».

Πάντως, η υφυπουργός Υγείας Χ. Σπυράκη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της ένταξης των ιδιωτικών νευροψυχιατρικών κλινικών στο σύστημα ψυχικής υγείας που σχεδιάζει το υπουργείο.

ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΝΕΟΠΛΑΣΙΕΣ
Κραυγή αγωνίας των γονιών

Τις ευθύνες της πολιτείας που δεν έχει φροντίσει να δημιουργήσει ένα δίχτυ προστασίας για τα παιδιά με νεοπλασίες και τις οικογένειές τους, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην απόγνωση - όπως στην περίπτωση του μικρού Παναγιώτη Βασιλέλλη, η ιστορία του οποίου έκανε το γύρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - επισήμαναν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, στην ουσία ανθρώπινη κραυγή αγωνίας, τα μέλη της «Φλόγας», του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια.

«Σεβαστείτε την αξιοπρέπεια όλων των παιδιών που παλεύουνε να γίνουν καλά», ήταν η έκκληση των γονιών που δίνουν μαζί με τα παιδιά τους καθημερινά τη μάχη με τον καρκίνο προς τη μερίδα εκείνη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και των δημοσιογράφων που μετέτρεψαν την ιστορία του μικρού Παναγιώτη σε τηλεοπτικό σόου. Των γονιών που τις μέρες αυτές κλήθηκαν να απαντήσουν στα αμείλικτα ερωτήματα των ίδιων τους των παιδιών: «Μαμά, θα πεθάνω κι εγώ σαν τον Παναγιώτη, που έδειχνε χθες η τηλεόραση;», «Μπαμπά, θα προλάβουμε εμείς να πάμε στην Αμερική για να γίνω καλά;», «Μαμά, έχουμε εμείς λεφτά;», «Φτάνουν τα δικά μας τα λεφτά για να δώσουμε στο νοσοκομείο στην Αμερική;».

«Εμείς έχουμε το νοσοκομείο για δεύτερο σπίτι μας! Εκεί δεν πάμε γιατί μας αρέσει, αλλά γιατί μας διάλεξε η μοίρα! Η "Φλόγα" είναι σε διαρκή επικοινωνία με το Memorial για παιδιά που βρίσκονται στην ίδια μοίρα με τον Παναγιώτη», είπαν οι γονείς, για να τονίσουν ότι κάποια παιδιά θα χάνονταν μες τις μυλόπετρες του ανάλγητου και χωρίς θεσμούς κράτους, αν δεν παρενέβαινε ο σύλλογος, αν δεν απειλούσε με μηνύσεις, αν δεν αναποδογύριζε γραφεία καρεκλοκένταυρων.

«Οι αποσπασματικές δημοσιεύσεις, τόνισαν, βοηθάνε προς στιγμήν, αλλά μακροπρόθεσμα δεν κάνουνε καλό - όπως γίνονται! Γιατί δε στοχεύουν στην καρδιά του προβλήματος. Και η καρδιά του πραγματικού τέρατος είναι η έλλειψη θεσμών! Γι' αυτό προσπαθούν να εκμεταλλεύονται τον καθένα μας χωριστά, γι' αυτό και ενωθήκαμε. Γι' αυτό και πεθαίνουν παιδιά από αφροντισιά και εγκληματική αδιαφορία!».

Οι εκπρόσωποι της «Φλόγας» αναφέρθηκαν στην απουσία εξοπλισμού και ειδικευμένου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού για την αντιμετώπιση των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους που υπάρχει στα κέντρα της χώρας (τέσσερα στην Αθήνα, δυο στη Θεσσαλονίκη, ένα στο Ηράκλειο Κρήτης). Επίσης, στη δαιδαλώδη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει η οικογένεια ενός παιδιού που χρειάζεται να πάει στο εξωτερικό για θεραπεία.

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΙΚΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αυθαίρετη απόφαση για μεταστέγαση

Την έντονη διαμαρτυρία τους για την αυθαίρετη απόφαση της διοίκησης του ΙΚΑ, να μεταστεγάσει τις υπηρεσίες του υποκαταστήματος του ιδρύματος στη Λάρισα, σε κτίριο που θα νοικιάσει μακριά από το κέντρο της Λάρισας (οδός Φαρσάλων), χρησιμοποιώντας αθέμιτα μέσα, καταγγέλλουν, σε ανακοίνωσή τους, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, τα Σωματεία των Συνταξιούχων και οι Σύλλογοι Εργαζομένων στο ΙΚΑ.

Στην ανακοίνωσή τους, υπενθυμίζουν ότι το Φεβρουάριο ο διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος και ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκης είχαν διαβεβαιώσει ότι το νέο υποκατάστημα θα χτιστεί στη θέση που είναι τώρα το παλιό (Ασκληπιού και Ηπείρου) και ότι μέχρι να οικοδομηθεί θα νοικιαστεί κτίριο στο κέντρο της πόλης (οδός Ρούσβελτ) για τις υγειονομικές υπηρεσίες, ενώ θα υπάρξει νέα προκήρυξη για να βρεθεί χώρος και για τις διοικητικές.

Τονίζουν, δε, ότι με έκπληξη μαθαίνουν πως ακυρώνεται η απόφαση και η Διοίκηση ζητά προφορικά από τον ιδιοκτήτη του κτιρίου που βρίσκεται στην οδό Φαρσάλων να γίνει μείωση της προσφερόμενης τιμής για να είναι ίση ή χαμηλότερη από τις άλλες, έτσι ώστε να γίνει δεκτή η δική του προσφορά.

Και καταλήγουν: «Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την απόφαση αυτή, την οποία θεωρούμε εμπαιγμό, καθώς δεν εξυπηρετεί ούτε τα οικονομικά συμφέροντα του ΙΚΑ, αλλά ούτε τους ασφαλισμένους που θα υποστούν αφάνταστη ταλαιπωρία και μεγάλη οικονομική επιβάρυνση, αφού ο κάθε ασφαλισμένος χρειάζεται για την υπόθεσή του να επισκέπτεται το ΙΚΑ τρεις και τέσσερις φορές ημερησίως για αντικειμενικούς λόγους (παρακλινικές εξετάσεις, επίσκεψη σε γιατρούς κ.ά.).

Για όλους αυτούς τους λόγους, είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με την απόφαση, η οποία μας δημιουργεί έντονα ερωτήματα για το αν υπάρχουν συμφέροντα απ' αυτήν την ενοικίαση, επιμένουμε στις αρχικές μας προτάσεις και ζητάμε να μην υλοποιηθεί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ