ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Μάη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΣ ΟΤΑ
Η Προσχολική Αγωγή είναι ανάγκη και δικαίωμα των παιδιών μας

Στο ζήτημα της υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής αναφέρεται ανακοίνωση της ΔΑΣ ΟΤΑ, αποσπάσματα της οποίας παρουσιάζονται στη συνέχεια:

«Η αναγνώριση της υποχρεωτικότητας έχει να κάνει με την ευθύνη του κράτους. Το κράτος θα καλύψει τις ανάγκες (...) σημαίνει:

  • (...) να αναγνωρίσει το επιστημονικό έργο που επιτελείται, στους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία, και να αναπτύσσει όλες τις προϋποθέσεις για τη στήριξή του.
  • (...) να αναγνωρίσει τις σύγχρονες ανάγκες του παιδιού της προσχολικής ηλικίας και να τις ικανοποιήσει.
  • (...) υποχρεώνεται να προσλάβει χιλιάδες μόνιμο προσωπικό παιδαγωγικό και βοηθητικό.
  • (...) να διαμορφώσει ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα με στόχους που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές αναπτυξιακές ανάγκες των παιδιών και το ανάλογο ενιαίο πρόγραμμα σπουδών των παιδαγωγών.

Και επειδή τόσο αυτή η κυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες δεν θυσιάζουν τα κέρδη των καπιταλιστών για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες, γι' αυτό και δεν θεσμοθετούν την υποχρεωτική φοίτηση. Γι' αυτό, μετά την εξαγγελία του υπουργού, ΑΝΘΡΑΚΕΣ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ, καθώς παρέπεμψε το ζήτημα της υποχρεωτικότητας στο μέλλον, όταν το επιτρέψει η καπιταλιστική ανάπτυξη. (...)

Σε αυτές τις συνθήκες, η πλειοψηφία της ΠΟΕ - ΟΤΑ μαζί με το "επιστημονικό" και ταυτόχρονα κυβερνητικό δεκανίκι τους, τον ΠΑΣΥΒΝ, επιλέγει να ανοίξει μια αντιπαράθεση που ΒΟΛΕΥΕΙ την κυβέρνηση και διακυβεύει τα δικά μας δικαιώματα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. (...) μας καλεί να παλέψουμε ενάντια στην υποχρεωτικότητα της Προσχολικής Αγωγής (...) ουσιαστικά μας βάζει ενάντια στα σύγχρονα δικαιώματα του παιδιού της προσχολικής ηλικίας. Η υποχρεωτικότητα είναι πάγιο και χρόνιο αίτημα όλων των συνδικάτων της χώρας και όλων των Ενώσεων Γονέων. Η ΠΟΕ - ΟΤΑ με τα αιτήματα αυτά ξεπλένει την κυβέρνηση».

Ακόμα, η ΔΑΣ, απαντώντας στην ΠΟΕ ΟΤΑ που μαζί με την ΠΑΣΥΒΝ καθαγιάζουν την καπιταλιστική Ευρώπη, σημειώνει ότι σύμφωνα με την Εκθεση του Ευρωπαϊκού Δικτύου «Ευρυδίκη» (2013) για την κατάσταση στην Προσχολική Αγωγή σε όλη την Ευρώπη, «32.000.000 παιδιά προσχολικής ηλικίας ή αλλιώς το 25% στις 28 χώρες της ΕΕ ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, οι δομές της Προσχολικής δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν. Μόνο σε 4 από τις 28 χώρες καταγράφεται σωστή αναλογία ανάμεσα στην προσφορά και στη ζήτηση. Ζήτηση που πληρώνεται ακριβά από τους γονείς. Για το 1/3 των χωρών είναι δύσκολο για τους γονείς να βρουν μια θέση σε μια προσχολική δομή ακόμα και για τα μεγαλύτερα παιδιά, τριών και τεσσάρων χρόνων.

Μόλις στο 15%, στο μέσο όρο όλων των χωρών, τα παιδιά κάτω των 3 χρόνων συμμετέχουν σε κάποια δομή.

Σε όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ, το παιδαγωγικό προσωπικό στις μικρές ηλικίες είναι απόφοιτοι μεταλυκειακών αδιαβάθμητων σχολών.

Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο χιλιάδες παιδιά μένουν έξω από την Προσχολική Αγωγή, είτε τα 40.000 του ΕΣΠΑ είτε τα παιδιά των ανέργων. Την ίδια ώρα, το 86% των παιδικών σταθμών είναι υπεράριθμοι και το 68% λειτουργεί με ελλείψεις προσωπικού.

Διεκδικούμε:

  • Καμιά απόλυση εργαζόμενου. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους Σταθμούς χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προσλήψεις παραπέρα του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων σε παιδαγωγικό, βοηθητικό προσωπικό, με πλήρη μισθολογικά - εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους.
  • Αποκλειστικά Κρατικούς Δημόσιους Δωρεάν παιδικούς σταθμούς. Με γενναία και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ολα τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς, κανένας αποκλεισμός προνήπιου από την στιγμή που δεν διασφαλίζονται προϋποθέσεις για την υλοποίηση της 2χρονης Προσχολικής, με σύγχρονες και τις επιβεβλημένες για το παιδί συνθήκες. Κατάργηση κάθε εισφοράς των γονιών.
  • Να ολοκληρωθεί άμεσα ο έλεγχος καταλληλότητας των παιδικών σταθμών και να εκπονηθεί ταχύτατα πρόγραμμα επισκευών και άλλων αναγκαίων παρεμβάσεων. Δημιουργία νέων παιδικών σταθμών, τόσων που να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών. Αποκλειστική διάθεση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την επέκταση και ενίσχυση των δημόσιων δομών και όχι χρηματοδότηση των ιδιωτών.
  • Προτεραιότητα για τα παιδιά των μονογονεϊκών οικογενειών, των ανέργων, των μεταναστών, των φτωχών αυτοαπασχολουμένων που σήμερα δεν μπορούν να καταγραφούν ούτε καν στους καταλόγους των ανέργων, των φτωχών αγροτών.
  • Ενιαίο, παιδαγωγικά αναβαθμισμένο και επιστημονικά θεμελιωμένο πρόγραμμα αγωγής και φροντίδας του παιδιού με βάση τις ανάγκες της κάθε ηλικίας, ώστε να αναπτύσσεται σωματικά, νοητικά και να κοινωνικοποιείται ομαλά το παιδί.
  • Ενιαίες Παιδαγωγικές Σχολές, με Τμήματα Προσχολικής Ηλικίας που θα αποφοιτούν οι παιδαγωγοί αυτής της ηλικίας και θα έχουν τις γνώσεις και την παιδαγωγική κατάρτιση για να δουλέψουν με κάθε ηλικιακή ομάδα της προσχολικής ηλικίας.
  • Περιοδική επιστημονική, παιδαγωγική επιμόρφωση των παιδαγωγών, μέσα από τα Παιδαγωγικά Τμήματα προσχολικής ηλικίας, με ευθύνη του κράτους.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τις συνθήκες υγιεινής, ασφάλειας και διατροφής των παιδιών στους σταθμούς, με ευθύνη και έλεγχο του κράτους και των αρμόδιων δημοσίων υπηρεσιών Υγείας. Ολοκληρωμένο, πλούσιο, ποιοτικό πρόγραμμα διατροφής με βάση τις αναπτυξιακές ανάγκες κάθε ηλικίας».
ΧΙΟΣ
Πέθανε 43χρονη που εργαζόταν σε καταυλισμό προσφύγων

Την τελευταία της πνοή άφησε το περασμένο Σάββατο, στο νοσοκομείο της Λέσβου, 43χρονη, μητέρα τεσσάρων παιδιών, ύστερα από σοβαρό τροχαίο ατύχημα που είχε υποστεί τον περασμένο Φλεβάρη στην περιοχή Γρου, μετά το τέλος της εργασίας της στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ στη Χίο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο θάνατός της οφείλεται σε ενδονοσοκομειακή λοίμωξη. Η 43χρονη εργαζόταν στο τμήμα καθαριότητας του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης με τις οκτάμηνες συμβάσεις του ΟΑΕΔ. Το τελευταίο της μεροκάματο ήταν 19 ευρώ. Με αυτά τα χρήματα προσπαθούσε να ζήσει αυτή και τα παιδιά της.

Οι εργαζόμενοι του ΚΥΤ, που κατ' επανάληψη είχαν διεκδικήσει την ασφαλή μεταφορά τους στον εργασιακό τους χώρο, σημείωναν τότε σε ανακοίνωσή τους ότι «οι 96 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στη ΒΙΑΛ εκφράζουμε τη θερμή συμπαράστασή μας στη συνάδελφό μας, που την Πέμπτη 23/02/2017 και ώρα 15.05 τραυματίστηκε σοβαρά κατά την αποχώρησή της από το χώρο εργασίας και στη διαδρομή της προς το σπίτι της, ύστερα από τροχαίο ατύχημα. Ο σοβαρός τραυματισμός της συναδέλφου μας πρόκειται ξεκάθαρα για εργατικό ατύχημα που αναδεικνύει το πρόβλημα της μετακίνησής μας από και προς το χώρο εργασίας μας. Υπάρχει μεγάλη διάσταση μεταξύ των κανόνων ασφαλείας που πρέπει να εφαρμόζονται και στο τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Η δημοτική αρχή και η διοίκηση της ΒΙΑΛ οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογούν ως εργοδότες και να πάρουν όλα τα μέτρα ασφαλείας σε όλους τους χώρους της δουλειάς καθώς και στη μετακίνησή μας, διεκδικώντας τους απαραίτητους πόρους από το κράτος. Τους καλούμε να συνδράμουν με όλα τα μέσα στη συνάδελφο και την οικογένειά της. (...)

Το γεγονός θα είχε αποφευχθεί εάν ο δήμος μάς είχε αγκαλιάσει και είχε βρει λύση στο πρόβλημα της μετακίνησής μας, που εκ των προτέρων είχαμε αιτηθεί σύσσωμοι».

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Προετοιμασίες για τη νέα αγωνιστική πρωτοβουλία

Ξεκινά σήμερα συναντήσεις με τους δημάρχους των δήμων Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας

Σειρά συναντήσεων με τους δημάρχους των δήμων της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας έχει προγραμματίσει ο δήμος Πατρέων, στο πλαίσιο της απόφασης που έλαβε πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο για νέα αγωνιστική πρωτοβουλία στις 25 του Ιούνη στη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, με επίκεντρο και πάλι το αίτημα εργαζομένων και ανέργων «Δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα».

Αναλυτικά, ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, σήμερα Τρίτη, θα συναντηθούν με τον δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας Χρήστο Νικολάου και τον δήμαρχο Ερυμάνθου Θάνο Καρπή. Αύριο Τετάρτη θα συναντηθούν με τον δήμαρχο Καλαβρύτων Γιώργο Λαζουρά. Την Πέμπτη 25 Μάη θα συναντηθούν με τον δήμαρχο Αιγιαλείας Θανάση Παναγόπουλο και την Παρασκευή 26 Μάη με τον δήμαρχο Ναυπακτίας Παναγιώτη Λουκόπουλο.

Νέα κρούσματα κλοπής ιατρικού εξοπλισμού

Νέο κρούσμα κλοπής ιατρικού εξοπλισμού σημειώθηκε και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Πρόκειται για το τέταρτο κατά σειρά περιστατικό, μετά τον «Αγιο Σάββα», το Νοσοκομείο Βόλου και το Νοσοκομείο Λαμίας. Η σπείρα δείχνει να προτιμά τον γαστρεντερολογικό εξοπλισμό, αφού και στην περίπτωση της Λάρισας στόχος έγινε το γαστρεντερολογικό εξωτερικό ιατρείο της πανεπιστημιακής κλινικής του Νοσοκομείου, από όπου εκλάπηκαν δύο γαστροσκόπια και δύο κωλονοσκόπια. Τα δύο ήταν λειτουργικά και τα άλλα ήταν σε διαδικασία επισκευής.

Στο ΤΑΙΠΕΔ το ιστορικό κτίριο του ΕΑΤ/ΕΣΑ;

Στο ΤΑΙΠΕΔ «περνά» σύμφωνα με δημοσιεύματα το ιστορικό κτίριο του ΕΑΤ/ΕΣΑ στο πάρκο Ελευθερίας προς «αξιοποίηση» μέσω παραχώρησης σε επιχειρηματίες. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στα σχετικά ρεπορτάζ, επιδίωξή τους είναι στο χώρο να φτιάξουν εμπορικά κέντρα και κέντρα αναψυχής. Το συγκεκριμένο γεγονός, εάν ισχύει, γεννά πολλά ερωτήματα για τη στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τις επιδιώξεις της για το συγκεκριμένο χώρο, αφού ήταν και παραμένει ιστορικός τόπος μαρτυρίων, όπου βασανίστηκαν σκληρά κομμουνιστές, κομμουνίστριες, αγωνιστές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ