Ο γλύπτης Κώστας Ρόθος |
Οπως καταγγέλλει ο ίδιος, προχτές, στις 7.15 μ.μ., ενώ πήγαινε με το αυτοκίνητό του στο εργαστήριό του στον Κολωνό, αντιλήφθηκε πίσω του ένα περιπολικό. Δεν έδωσε σημασία, αλλά μετά από μερικά τετράγωνα το περιπολικό συνέχισε να τον ακολουθεί. Στρίβοντας στο δρόμο όπου βρίσκεται το εργαστήριο (Χαονίας 11) και λίγο πριν παρκάρει, το περιπολικό τού έκανε σήμα με τον προβολέα του, ενώ με τηλεβόα οι δύο αστυνομικοί που επέβαιναν στο περιπολικό, του είπαν να ακινητοποιήσει το αυτοκίνητο και να ακουμπήσει τα χέρια στο τιμόνι. Ο Κ. Ρόθος υπάκουσε. Οι αστυνομικοί βγήκαν από το περιπολικό, άνοιξαν την πόρτα του, του είπαν να σηκώσει τα χέρια ψηλά και τον ρώτησαν αν έχει κάτι παράνομο πάνω του ή στο αυτοκίνητο. Τους απάντησε αρνητικά, αλλά εκείνοι του έκαναν σωματική έρευνα και ερεύνησαν και το αυτοκίνητο. Μέχρι εκείνη τη στιγμή οι αστυνομικοί του μιλούσαν στον ενικό, ενώ ο Κ. Ρόθος απαντούσε στον πληθυντικό.
Αφού δε βρήκαν τίποτα το παράνομο, του ζήτησαν όλα τα χαρτιά του αυτοκινήτου και την ταυτότητά του. Τους τα έδωσε, τα έλεγξαν, τα βρήκαν εντάξει και τότε, προφανώς βλέποντας την ιδιότητά του, άρχισαν να του μιλούν στον πληθυντικό. Αφού τέλειωσε η έρευνα, ο γλύπτης, όπως έχει δικαίωμα κάθε πολίτης, ζήτησε τον αριθμό κυκλοφορίας του περιπολικού και τους υπηρεσιακούς αριθμούς των αστυνομικών (όχι τα ονόματά τους) και τον αριθμό του περιπολικού. Εκείνοι, όχι μόνο δεν έδωσαν τους αριθμούς της στολής τους, αλλά και επιδεικτικά τους έκρυψαν. Ο Κ. Ρόθος σημείωσε τον αριθμό του περιπολικού και τους είπε είναι παράνομο να μη δίνουν τα στοιχεία τους και ότι θα το καταγγείλει. Εκείνοι απάντησαν «πάρε το "100", δώσε το νούμερο του περιπολικού για να μάθεις τα στοιχεία μας». Εκείνος επέμενε, αλλά οι αστυνομικοί έφυγαν λέγοντάς του «δεν τα δίνουμε και κάνε ό,τι θέλεις»...
«Καληνύχτα» στο θέατρο «Αμόρε» |
Η Μαλαίνα Ανουσάκη πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο με το θίασο της Κατερίνας. Η ιδεολογική της επιλογή έγινε στο Μεσοπόλεμο, υπό την επίδραση της Οχτωβριανής Επανάστασης και του ανερχόμενου λαϊκού και εργατικού κινήματος, αλλά και της εμφάνισης του φασισμού που απλωνόταν στην Ευρώπη. Ενταγμένη στο ΚΚΕ, πέρασε τη μεταξική δικτατορία, την Κατοχή, την Αντίσταση. Εζησε τη δίνη της μετεμφυλιακής Ελλάδας, καταδικάστηκε σε ισόβια, αλλά έμεινε πιστή στα ιδανικά της μέχρι το τέλος της ζωής της.
Στην έκθεση θα παρουσιαστούν οι πενήντα αντιπροσωπευτικότερες φωτογραφίες που καταγράφουν σκηνές ανθρώπινες από κάθε είδους δραστηριότητες και εκδηλώσεις, οι οποίες αποτυπώνουν με χαρακτηριστικό τρόπο, τα συναισθήματα, τα βιώματα και τις συνήθειες του κουβανέζικου λαού. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20 Μάρτη και θα λειτουργεί από τις 10πμ έως τις 10μμ.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ με επιτυχία η έκθεση έργων ζωγραφικής της Μαρίας Ζιάκα στην γκαλερί «Ανεμος» (Κυριαζή 36, Κηφισιά). Θεματική αφετηρία και πηγή έμπνευσης, για τα περισσότερα παρουσιαζόμενα έργα, αποτελεί ο ανεπιτήδευτος εσωτερικός κόσμος του παιδιού. Ακόμη εκτίθενται τοπία από την Υδρα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31/3.
ΔΕΚΑΕΞΙ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΕΣ επιστολές του Ελευθέριου Βενιζέλου, γραμμένες ανάμεσα στο 1901 και το 1932 θα δημοπρατηθούν από τη «Βιβλιοφιλία» στις 16/3, 7 μμ, στην Αίθουσα Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (Ακαδημίας 23). Επίσης, θα δημοπρατηθεί και μία χειρόγραφη ομιλία του Ε. Βενιζέλου γραμμένη το 1932 με θέμα «Περί οικονομικής κρίσεως».
ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΕΝΤΕΡΙΚΟ Γκαρθία Λόρκα θα μιλήσει η ποιήτρια Μαρία Μιστριώτου, στις 16/3, στο Θέατρο «Παπαδημητρίου» της Χαλκίδας. Η ομιλία εντάσσεται στη διημερίδα με τίτλο «Αθάνατο νερό», που διοργανώνουν η Εφορία του Αρχαιολογικού Μουσείου, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χαλκίδας, ο Δήμος Χαλκίδας και άλλοι φορείς. Στο πλαίσιο αυτό θα μιλήσει και η Αμαλία Καραπασχαλίδου, με θέμα «Ρωμαϊκά λουτρά Χαλκίδας», με συμμετοχή Ισπανίδων αρχαιολόγων.
«Η ΚΡΙΤΙΚΗ στην ιστορία της τέχνης» είναι το θέμα της διάλεξης που θα δώσει αύριο (7μμ) στην αίθουσα Ιωάννη Δρακόπουλου (πρώην αμφιθέατρο Ιατρικής), η επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαριλένα Κασιμάτη. Θα ακολουθήσει συζήτηση. Την εκδήλωση διοργανώνει το Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στην Ακρόπολη θα επιστρέψει ένα μικρό κομμάτι αρχαίου μαρμάρου που έφτασε στο υπουργείο Πολιτισμού, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, από τις ΗΠΑ.
Το αρχαίο αντικείμενο έστειλε ιδιώτης στο ελληνικό Προξενείο στο Χιούστον των ΗΠΑ. Στην ανώνυμη επιστολή που το συνόδευε εξηγούσε ότι το είχε αφαιρέσει ο ίδιος, κατά την επίσκεψή του στην Ακρόπολη, πριν από πολλά χρόνια. «Πήρα αυτό το κομμάτι από την Ακρόπολη πριν από αρκετό καιρό. Λυπάμαι πολύ. Σας παρακαλώ να το τοποθετήσετε εκεί όπου ανήκει» γράφει στην επιστολή του ο, μετανοημένος, τουρίστας.
Το αρχαίο αντικείμενο θα επιστραφεί στην Α` Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.