Η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής |
Η δραστηριότητα της ορχήστρας την άνοιξη και το καλοκαίρι αφορά συναυλίες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με τρεις νέες παραγωγές και τέσσερις παλιότερες. Η πρώτη αφορά στον «Ηλιο της νύχτας», μια σύνθεση του Διονύση Σαββόπουλου ειδικά για την ορχήστρα, με τραγούδια και πρόζες, επιτυχίες του συνθέτη από τη δεκαετία του '60 έως σήμερα. Πρώτη φορά συνεργάζεται με την ΚΟΕΜ και ο Ηλίας Ανδριόπουλος που θα παρουσιάσει για πρώτη φορά μαζί και ολοκληρωμένους τους δυο γνωστούς κύκλους τραγουδιών του, «Γράμματα στο Μακρυγιάννη» και τα «Λαϊκά Προάστια», που θα ερμηνεύσουν οι Βασίλης Λέκκας, Ελένη Δήμου και Μαρία Δημητριάδη.
«Σεργιάνι στον παράδεισο» είναι ο τίτλος της τρίτης νέας παραγωγής, με τραγούδια του Βασίλη Δημητρίου και ερμηνευτές τους Σταμάτη Κόκκοτα, Μιχάλη Δημητριάδη, Κωνσταντίνα και Μαρία Κατινάρη.
Παράλληλα, οι Μανώλης Μητσιάς και η Μαρία Σουλτάτου θα ερμηνεύσουν τον «Επιτάφιο» και τα «Λαϊκά» του Μίκη Θεοδωράκη, καθώς και τραγούδια για τον κινηματογράφο σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου. Στο πρόγραμμα της ΚΟΕΜ περιλαμβάνονται και αξέχαστες μελωδίες του Βασίλη Τσιτσάνη, ενορχηστρωμένες από τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ορχήστρας στο γνωστό έργο του «Τσιτσάνη Διάλογοι».
Ν. Ζιώγαλας |
Στιγμή από τη «Μουσική» της Ζ. Νικολούδη |
«Συμφωνία της Ιασης» τιτλοφορείται το νέο μουσικό έργο του Γιάννη Μαρκόπουλου - παραγγελία του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», με αφορμή την ανακήρυξη του 2001 ως Ετους του Εθελοντισμού. Η επίσημη παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής, με τη συμμετοχή της Καμεράτας, της χορωδίας Fon Musicalis, δύο ερμηνευτών και ενός αφηγητή. Η συμφωνία βασίζεται σε ποίηση του γιατρού και ποιητή Μανόλη Πρατικάκη και χωρίζεται σε τέσσερα μέρη, ενώ στο έργο συμμετέχει με έναν ιδιότυπο τρόπο και ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός, ο οποίος θα εμπνευστεί «ζωντανά», παράλληλα με την εξέλιξη του έργου, τέσσερις εικαστικές δημιουργίες, μία για κάθε μουσικό μέρος.
Για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα τραγουδά ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, αύριο, στο «Στατχάλε» της Στουτγκάρδης. Τη συναυλία με τίτλο «Πού γυρνάς ξενάκι μου» διοργανώνει ο Ελληνικός Πανευρωπαϊκός Πολιτιστικός Σύλλογος. Εκτός από τον γνωστό ερμηνευτή τραγουδούν οι Λένα Αλκαίου, Δημήτρης Λογαράς και Νόνη Βουδούρη. Χτες, το βράδυ εξάλλου ο Γεράσιμος Ανδρεάτος παρουσίασε τη νέα του δισκογραφική δουλιά με τίτλο «Ολα πολύτιμα», σε μουσική του Παντελή Θαλασσινού. Οι στίχοι των τραγουδιών είναι των Μάνου Ελευθερίου, Μιχάλη Γκανά, Θοδωρή Γκόνη, Ηλία Κατσούλη, Π. Θαλασσινού, Βαγγέλη Βελώνια και Εφης Πανταζοπούλου.
Την τελευταία δεκαετία, οι ασθενέστερες οικονομικά ευρωπαϊκές χώρες και τα Βαλκάνια, είναι μόνιμος στόχος ευρωπαϊκών και αμερικανικών προπαγανδιστικών και άλλων κύκλων.
Μέσα στις γενικότερες ανακατατάξεις που έχουν συμβεί και θα συμβούν, η ελληνική γλώσσα και η ελληνική δημιουργία θα κινδυνέψουν ακόμη περισσότερο.
Γλώσσα και τέχνη πρέπει να αντισταθούν στις «γλώσσες» των ισχυρών καπιταλιστικών χωρών.
Παράλληλα με το γλωσσικό σχεδιασμό, πρέπει να δημιουργηθεί και ένας σοβαρός καλλιτεχνικός και ιδιαίτερα μουσικός σχεδιασμός, υποστήριξης και διάδοσης, μαζί με τη γλώσσα και των τεχνών, πρώτα της δημοτικής μουσικής παράλληλα με τη λόγια μουσική (τη μουσική που έχουν δημιουργήσει οι Ελληνες μουσουργοί και το Ν.Χ. Μάντζαρος μέχρι τις μέρες μας και τη συνέχεια αυτής).
Υπάρχουν χώρες που έχουν δείξει ενδιαφέρον για τη γλώσσα και τις τέχνες μας. Αυτό που επιβάλλεται τώρα να γίνει, είναι να διαδοθούν με μέθοδο και πείσμα, η ελληνική γλώσσα και τέχνη σε περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Είναι ανάγκη το δημοτικό τραγούδι να μπει για τα καλά, πιο βαθιά στις βαθμίδες της σχολικής εκπαίδευσης, παράλληλα με τη λόγια μουσική.
Αν η πολιτεία δε φροντίσει γι' αυτό πρέπει να φροντίσουν όπως μπορούν, πολιτιστικοί φορείς, ομάδες πολιτών, διάφορες προσωπικότητες, δημιουργοί, ερμηνευτές και καλλιτέχνες.