ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Μάη 2017
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 24 ΜΑΗ
Κάλεσμα ενίσχυσης της Πανσπουδαστικής ΚΣ

Ανακοινώσεις της ΚΝΕ για την αντιπαράθεση με τις άλλες δυνάμεις στις σχολές

Κάλεσμα στους φοιτητές και σπουδαστές απευθύνει η ΚΝΕ, για να κάνουν το βήμα στις 24 Μάη και στις φοιτητικές εκλογές να επιλέξουν τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ, ανοίγοντας ταυτόχρονα την αντιπαράθεση με τις άλλες δυνάμεις που δρουν στις σχολές για τη στάση τους απέναντι στα προβλήματα και τα δικαιώματα των φοιτητών, αλλά και για τις ευθύνες τους για την κατάσταση του φοιτητικού κινήματος.

Η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ χρησιμοποιεί στα κεντρικά της προεκλογικά υλικά όρους παρμένους από το «Survivor» και η ΚΝΕ δανείζεται αυτούς τους όρους για να πει στους φοιτητές ότι «η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, η ΔΑΠ είναι ο πιο συνεπής υποστηρικτής της σημερινής άθλιας κατάστασης που ζούμε στις σπουδές, τη δουλειά και τη ζωή. Πρέπει να καταδικαστεί από κάθε φοιτητή και σπουδαστή γιατί: Είναι "Μαχητές" στην υπεράσπιση της αντιλαϊκής πολιτικής μέσα στις σχολές (...) Είναι "Διάσημοι" στον συμβιβασμό, στην ενσωμάτωση και διάλυση του φοιτητικού κινήματος...». Η ΚΝΕ τεκμηριώνει τα παραπάνω μέσα από τα πεπραγμένα της ΔΑΠ και παραλληλίζει προτάσεις της ΔΑΠ με αυτά που υλοποιεί η κυβέρνηση.

Με άλλη ανακοίνωσή της η ΚΝΕ απευθύνεται στους φοιτητές που νιώθουν προδομένοι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που στηρίχτηκαν στις πολιτικές δυνάμεις των ΕΑΑΚ - ΑΡΕΝ για να παλέψουν και τώρα βλέπουν τα αδιέξοδα όπου οδηγεί η πολιτική και η δράση αυτών των δυνάμεων, και σημειώνει: «Αυτή την ώρα, που πρέπει οι φοιτητές μαζί με τους εργαζόμενους γονείς μας να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να πολεμήσουμε για το μέλλον μας, αυτή την ώρα, που δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για νέες ήττες και απογοητεύσεις, πρέπει κάθε φοιτητής που αισθάνεται αριστερός και ριζοσπάστης, και στήριζε τα ΕΑΑΚ ή την ΑΡΕΝ, να σκεφτεί: Μπορεί να εμπιστευτεί τις ηγεσίες των ΑΝΤΑΡΣΥΑ - ΛΑΕ; Που συνεχίζουν το sequel no2 "πρώτη φορά αριστερά"; (...) Που σε κάθε φάση του αγώνα μπαίνουν εμπόδιο στη ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος, θέτοντας στο κίνημα διλήμματα που ο αντίπαλος χρησιμοποιεί για να το τσακίσει;». Η ΚΝΕ φέρνει εμπειρία από την ίδια στάση που κρατούσαν αυτές οι δυνάμεις και παλιότερα και καλεί τους φοιτητές «στον αγώνα που συγκρούεται με κυβερνήσεις, την ΕΕ, τους επιχειρηματικούς ομίλους και το κράτος τους, που διεκδικεί τις σύγχρονες ανάγκες μας, για να φέρουμε πραγματικές ριζικές ανατροπές», τονίζοντας ότι «μαζί είμαστε πιο δυνατοί!».

Αντίστοιχα, η ΚΝΕ σε ανακοίνωσή της για την ΠΑΣΠ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η παράταξη του ΠΑΣΟΚ σε όλα τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ κάνει προσπάθεια να αποκρύψει τις ευθύνες της για την κατάσταση που βιώνουμε στις σπουδές και τη ζωή μας. Οσο κι αν θέλει να κρυφτεί η ΠΑΣΠ, που παρουσιάζεται ως "ανεξάρτητη" ή ως "υπεύθυνη" δύναμη, που νοιάζεται για τα συμφέροντα των φοιτητών, οι θέσεις και η στάση της δεν την αφήνουν...». Καλεί λοιπόν τους φοιτητές να γυρίσουν την πλάτη και στην ΠΑΣΠ, τονίζοντας: «Κανένας φοιτητής και σπουδαστής δεν πρέπει να δείξει ανοχή στις πολιτικές δυνάμεις που μας έφεραν έως εδώ! Δεν θα πάρουν συγχωροχάρτι οι δυνάμεις που ψήφισαν και τα τρία μνημόνια, που ματώνουν τις οικογένειές μας με ατελείωτα χαράτσια και φόρους. Οι φοιτητές μέσα από τους συλλόγους, τον οργανωμένο αγώνα, την αλληλεγγύη μπορούν να βγουν πιο δυνατοί ενάντια στις κυβερνήσεις, το κράτος, την ΕΕ και τα μονοπώλια. Να ανοίξουν δρόμο διεκδίκησης αυτών που έχουμε πραγματικά ανάγκη».

ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μεγάλη εκδήλωση για την Ρόζα Ιμβριώτη

Το Σάββατο 20 Μάη, στις 6.30 μ.μ., στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, στον Περισσό

Μεθαύριο, Σάββατο, είναι η μεγάλη εκδήλωση που διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για την κομμουνίστρια δασκάλα Ρόζα Ιμβριώτη. Η εκδήλωση, που έχει τίτλο «Ρόζα Ιμβριώτη, η μεγάλη δασκάλα, η συντρόφισσα του λαού», θα γίνει στις 18.30, στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, στον Περισσό, και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Την κεντρική ομιλία θα κάνει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα γίνουν ακόμα παρεμβάσεις για:

  • «Το πρωτοπόρο έργο της Ρόζας Ιμβριώτη», από την Ρένα Κιαγιά, δασκάλα, μέλος του ΚΚΕ.
  • «Αντίσταση - Διώξεις - Εξορίες», από την Ελένη Μπιμπίρη, φιλόλογο, μέλος του ΚΚΕ και της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού «Θέματα Παιδείας».

Επίσης, θα παρουσιαστεί, σε τρία μέρη, μελοποιημένο το ποίημα «Το Μνημείο», το οποίο ο Βασίλης Ρώτας έγραψε για την Ρόζα Ιμβριώτη, θα προβληθούν βίντεο για τη ζωή της, ενώ θα ακουστεί και αφήγηση κειμένων της από την ηθοποιό Λίλα Καφαντάρη.

Η θέση των απεξαρτημένων είναι στην κοινωνία και όχι στη φυλακή

Την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προωθεί με κάθε τρόπο τη νομιμοποίηση της χρήσης ναρκωτικών, μέσω και των ρυθμίσεων που ετοιμάζει για την υποτιθέμενη φαρμακευτική χρήση της κάνναβης, για πολλοστή φορά άλλος ένας άνθρωπος που δίνει τη μάχη της απεξάρτησης από τα ναρκωτικά βρίσκεται στη φυλακή. Ο λόγος για την Ε.Γ., 27 ετών, θεραπευόμενη της Μονάδας Απεξάρτησης «18 ΑΝΩ», η οποία πηγαίνοντας να δώσει «παρών» στο ΑΤ Καλλιθέας στις 4/5/2017, κρατήθηκε για ένταλμα σύλληψης που εκκρεμούσε εναντίον της και την Παρασκευή 5 Μάη οδηγήθηκε στις Φυλακές Κορυδαλλού.

«Ως θεραπευτική ομάδα, εκφράζουμε την αγανάκτησή μας, καθώς η κράτησή της θέτει σε κίνδυνο τη θεραπευτική της πορεία. Η Ε.Γ. βρίσκεται στο στάδιο της κοινωνικής επανένταξης, το τρίτο και τελευταίο στάδιο της θεραπείας της, μετρώντας 291 μέρες περίπου καθαρή. Η παρουσία της στην κοινωνική επανένταξη ήταν συνεπής, συμμετέχοντας σε πολλές ψυχοεκπαιδευτικές ομάδες», σημειώνει η Μονάδα Απεξάρτησης «18 ΑΝΩ» και ζητάει η Ε.Γ. να επανέλθει άμεσα στις θεραπευτικές διαδικασίες.

Την άμεση αποφυλάκιση της θεραπευόμενης του «18 ΑΝΩ» και εφαρμογή του νόμου απαιτεί και το ΚΕΘΕΑ, επισημαίνοντας: «Το ΚΕΘΕΑ εκφράζει την αλληλεγγύη του στην 27χρονη Ε.Γ. θεραπευόμενη του "18 ΑΝΩ", και ενώνει τη φωνή του με τη Μονάδα Απεξάρτησης, για άμεση απελευθέρωσή της και επάνοδό της στις θεραπευτικές διαδικασίες. Μια ακόμα φορά φαίνεται ότι ο καινοτόμος νόμος 4139/2013, που προσφέρει μια εναλλακτική οδό για τον εξαρτημένο χρήστη, εφαρμόζεται προβληματικά, με αρνητικές συνέπειες για τη ζωή πολλών ανθρώπων που αγωνίζονται να σταματήσουν τη χρήση ή να παραμείνουν ενταγμένοι στην κοινωνία. Για να γίνεται πράξη το δικαίωμά τους στη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη, χρειάζεται να ληφθούν άμεσα οι αναγκαίες νομοθετικές και θεσμικές πρωτοβουλίες, ώστε να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες που συνδέονται τόσο με τα κρίσιμα για τα εναλλακτικά της φυλάκισης μέτρα άρθρα του νόμου, όσο και με τη λειτουργία των προβλεπόμενων οργάνων και διαδικασιών για τον εθνικό σχεδιασμό και συντονισμό».

Νέα εκδοχή του σχεδίου για τα Προγράμματα Σπουδών της Ιστορίας

Σε μια νεότερη εκδοχή του σχεδίου για τα νέα αναλυτικά προγράμματα του μαθήματος της Ιστορίας, θα δουλέψει πλέον η επιτροπή που έχει συσταθεί γι' αυτό το σκοπό στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), η οποία όμως εκδοχή, όπως φαίνεται, θα κινείται στο ίδιο πνεύμα με το αρχικό σχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το ΙΕΠ. Οπως ανακοίνωσε χτες το ΙΕΠ μετά από τις δύο συναντήσεις που έγιναν (με πανεπιστημιακούς Ιστορικών Τμημάτων η μία και με σχολικούς συμβούλους και εκπροσώπους επιστημονικών ενώσεων η δεύτερη), ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο και τώρα η επιτροπή που έχει συσταθεί θα ενσωματώσει παρατηρήσεις που ακούστηκαν.

Μάλιστα το ΙΕΠ ισχυρίζεται ότι σε αυτές τις συναντήσεις, στην πλειοψηφία τους οι ομιλητές «συναίνεσαν στις προτεινόμενες αλλαγές και τοποθετήθηκαν θετικά απέναντι στη γενικότερη φιλοσοφία του προτεινόμενου σχεδίου», ωστόσο η αρμόδια επιστημονική ένωση που συμμετείχε και στη δεύτερη συνάντηση, η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων (ΠΕΦ), με εκτενή ανακοίνωσή της που έδωσε στη δημοσιότητα «εκφράζει τη συνολική της αντίθεση στο προτεινόμενο σχέδιο, το οποίο μεταβάλλει ριζικά τον χαρακτήρα του μαθήματος της Ιστορίας, εκτρέποντάς το προς κατευθύνσεις που δεν πληρούν τους επιστημονικούς και παιδαγωγικούς του στόχους».

ΚΝΕ
Εκδήλωση αλληλεγγύης για τους Παλαιστίνιους

Εκδήλωση - συζήτηση, με αφορμή την απεργία πείνας που ξεκίνησαν στις 17 Απρίλη εκατοντάδες Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι, διοργανώνει η ΚΝΕ αύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36, πλ. Βικτωρίας).

Στην εκδήλωση θα μιλήσει εκπρόσωπος της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Φοιτητών στην Αθήνα, ο οποίος θα αναφερθεί στις συνθήκες κράτησης των Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων και στον αγώνα που δίνουν με την απεργία πείνας. Επίσης, θα περιγράψει τις συνθήκες μέσα στις οποίες ζει, μεγαλώνει, σπουδάζει ή δουλεύει, αλλά και παλεύει η νεολαία στην Παλαιστίνη. Επίσης, στέλεχος της ΚΝΕ θα παρουσιάσει τις θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για το Παλαιστινιακό, τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που αναπτύχθηκαν και αυτές που θα αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα. Θα διαβαστούν επίσης ποιήματα Παλαιστινίων αγωνιστών ποιητών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ