Λίγα λόγια για το έργο...
Το έργο βασίζεται σε μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων και σε δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής, που αφορούν πραγματικά περιστατικά της καθημερινής ζωής στη Γερμανία της περιόδου 1933-1938, όταν δηλαδή δεν είχε αποκαλυφθεί στο σύνολό του το μέγεθος της φρίκης της φασιστικής εξουσίας, αλλά ήταν ήδη εμφανής η επίδρασή του στη δημόσια και ιδιωτική ζωή, στις σχέσεις των ανθρώπων ακόμα και μέσα στην ίδια την οικογένεια. Οπου ο γιος κατέδιδε τον πατέρα, ο μαθητής τον δάσκαλο, ο γείτονας τον γείτονα. Οπου η καχυποψία δηλητηρίαζε τις σχέσεις τους και η υποκρισία και ο φόβος έδιναν ανοχή στα εγκλήματα του ναζισμού.
Ομως ο Μπρεχτ δεν περιγράφει απλά τον Τρόμο και την Αθλιότητα του φασισμού. Τον αποκαλύπτει μεθοδικά. Δεν μένει στο ολοφάνερο. Το αξιοποιεί για να εμβαθύνει στην ανάδειξη των πραγματικών αιτίων που οδήγησαν στην άνοδο του φασισμού. Γνωρίζοντας ότι κανείς δεν ανεβαίνει ποτέ τα σκαλοπάτια της εξουσίας τυχαία, αξιοποιεί γεγονότα, άλλα πολύ κραυγαλέα και άλλα φαινομενικά ασήμαντα, για να φτάσει να μας εξηγήσει ότι ο φασισμός δεν είναι ένα φαινόμενο αυτοτελές. Είναι πραγματικό δημιούργημα της κρίσης του καπιταλισμού.
Οι συντελεστές της παράστασης:
Μετάφραση: Αγγέλα Βερυκοκάκη
Σκηνοθεσία: Κερασία Σαμαρά
Animation: Κοσμάς Φιλιούσης
Σχεδιασμός Φώτων: Βασίλης Γιαννόπουλος
Στίχοι τραγουδιών: Κερασία Σαμαρά
Τραγουδά ζωντανά ο θίασος.
Στο πιάνο ο Γιώργος Κομπογιάννης
Η Ζωή Παπαδοπούλου και τα «Κίτρινα Ποδήλατα» στη σκηνή |
Στην παράσταση παρευρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Παρευρέθηκε ακόμα ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Αμπατιέλος. Παρούσα ήταν και η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη, Μαργαρίτα, η οποία ευχαρίστησε από μικροφώνου τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος και τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ για την παρουσία τους.
Η παράσταση θα επαναληφθεί την Τετάρτη 17 Μάη, στις 22.30.
Σκοπός του Φεστιβάλ, όπως σημειώνεται και στο δελτίο Τύπου, είναι «η προώθηση της συνεταιριστικής ιδέας και της συλλογικής εργασίας στο θέατρο. Παράλληλα, αποτελεί σημείο συνάντησης των συναδέλφων που αγωνιούν και παλεύουν για την τέχνη τους, που αντιπαλεύουν τη λογική της εμπορευματοποίησης του Πολιτισμού και της εκμετάλλευσης των ανθρώπων της Τέχνης».
Αναλυτικά, το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Σήμερα, στις 21.00: «Techou - Το Τεφτέρι» του Στέλιου Πετράκη, από την Ομάδα Akatsuki.
Σάββατο, 13 Μάη, στις 20.00: «Το 3%» της Βίλης Σωτηροπούλου, από την Ομάδα Μπουφόνοι.
Κυριακή, 14 Μάη, στις 11.30: Παιδική παράσταση, «Οι μουσικοί της Βρέμης και η Τόλμη των παραμυθιών» των Αδελφών Γκριμ, από την Ομάδα Τρομπετίνι.
Στις 17.00: Παιδική παράσταση, «Η Χώρα των Αραλυκών» της Ελεάννας Γρηγορίου, από την Ομάδα Δυναμό.
Δευτέρα, 15 Μάη, στις 21.00: «Τσετσέ» του Λουίτζι Πιραντέλο, από την Ομάδα Θέαμα.
Τρίτη 16/5, στις 21.00: «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, από την Ομάδα Συνάρτηση.
Τετάρτη, 17 Μάη, στις 21.00: «Η Θάλασσα» του Ανδρέα Καρκαβίτσα, από την Ομάδα Θέση.
Η Θεατρική Ομάδα Ενηλίκων του Δήμου Καισαριανής παρουσιάζει την παράσταση «Επιούσιο ποίημα...», που βασίζεται σε δραματοποιημένα αποσπάσματα από δεκατρείς ποιητικές συλλογές του Γ. Ρίτσου καθώς και τραγούδια με τη συνοδεία πιάνου, κιθάρας, μαντολίνου και κρουστών. Συμμετέχουν 45 μέλη της Ομάδας και σκηνοθετεί η Ευδοκία Σουβατζή.
Παραστάσεις θα δοθούν από σήμερα έως τη Δευτέρα 15 Μάη, στις 21.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων δημαρχείου Καισαριανής (Βρυούλων και Κλαζομενών).
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Τη Δευτέρα, 15 Μάη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία δημαρχείου Χαϊδαρίου θα πραγματοποιηθεί από τον δήμο η γιορτή «Ρυθμοί του Κόσμου». Στη γιορτή θα συμμετάσχουν η χορευτική ομάδα του δήμου Χαϊδαρίου και η χορευτική ομάδα του Συλλόγου Θεσσαλών Χαϊδαρίου «η Θεσσαλική Γη», οι οποίοι θα παρουσιάσουν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς. Επίσης, θα συμμετάσχουν χορευτικές ομάδες προσφύγων από τον καταυλισμό του Σκαραμαγκά που θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς από τις πατρίδες τους.