Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς με τον ομόλογό του Γιουσούφ Καλλά |
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς ανακοίνωσε χτες από τη Τζακάρτα ότι υπογράφηκαν συμφωνίες συνολικής αξίας πάνω από 10 δισ. δολαρίων, σχολιάζοντας ότι αυτές «αντιπροσωπεύουν τον τρομερό ενθουσιασμό που οι αμερικανικές εταιρείες αισθάνονται για τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ινδονησία».
Ο Πενς βρέθηκε στην Ινδονησία στο πλαίσιο 10ήμερης περιοδείας του σε Ασία - Ειρηνικό, που επιβεβαιώνει την αυξανόμενη σημασία που αποκτά όλη η περιφέρεια για τα αμερικανικά μονοπώλια. Ενδεικτική είναι άλλωστε και η ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή, καθώς εδώ και μέρες κατευθύνεται στα ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου το αεροπλανοφόρο «USS Carl Vinson» στο όνομα της αντιμετώπισης της «βορειοκορεατικής απειλής».
Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν αφορούν κύρια την Ενέργεια και την Αμυνα. Πιο συγκεκριμένα, ο ενεργειακός κολοσσός «Exxon Mobil» ανέλαβε να προμηθεύει με φυσικό αέριο στην κρατική εταιρεία «Pertamina» της Ινδονησίας. Το μεγαθήριο της «General Electric» θα αναλάβει τον τεχνολογικό εξοπλισμό για διάφορες μονάδες παραγωγής ενέργειας, ενώ η γνωστή πολυεθνική «Lockheed Martin» θα αναλάβει να εφοδιάσει τη χώρα με νέα οπλικά συστήματα για μαχητικά αεροπλάνα F-16.
Σημειώνουμε ότι η Ινδονησία είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και μια από τις πολυπληθέστερες του πλανήτη, σε κρίσιμη γεωγραφική θέση - σημείο, όπου όχι απλά «ενώνονται» Ειρηνικός και Ινδικός Ωκεανός, αλλά και μέσα στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, πεδίο σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, εξαιτίας και του μεγάλου φυσικού πλούτου που «φιλοξενεί».
Αλλες εταιρείες τις οποίες αφορούν οι συμφωνίες είναι οι: «Greenbelt Resources Corp.», η «Halliburton Co.», «Honeywell International Inc.», «Ormat Technologies Inc».
Πριν την Ινδονησία ο Πενς βρέθηκε σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα, ενώ από χτες αναμενόταν να φτάσει στην Αυστραλία.
Το βράδυ της Πέμπτης, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε τελικά ομόφωνο ψήφισμα καταδίκης των νέων βαλλιστικών δοκιμών της ΛΔ Κορέας, επικρίνοντάς την για μη συμμόρφωση με διεθνείς Συμφωνίες. Μεταξύ άλλων γίνονται προειδοποιήσεις για επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Πιονγιάνγκ, αλλά και σημειώνεται ότι θα γίνουν νέες προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης και νέες διαπραγματεύσεις για την κατάσταση στη Χερσόνησο. Η Ρωσία δέχτηκε να το ψηφίσει, αφού έγιναν δεκτές οι προτάσεις της να συμπεριληφθεί το ζήτημα του «διαλόγου για επίλυση της κρίσης».
Πιέσεις στους αιτούντες άσυλο να δεχτούν χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας ασκεί το υπουργείο Εργασίας
Την ενσωμάτωση των προσφύγων και την ένταξή τους στην αγορά εργασίας ως φτηνό εργατικό δυναμικό προωθεί τα τελευταία χρόνια η γερμανική κυβέρνηση και θα συνεχίσει να το κάνει. Οπως είπε προχτές σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι ομοσπονδιακές και τοπικές αρχές στη Γερμανία δαπάνησαν περίπου 30 δισ. ευρώ το 2016 γι' αυτόν το σκοπό. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας, στη χώρα εισήλθαν 890.000 πρόσφυγες το 2015 και 280.000 το 2016, ενώ στη συνέχεια έκλεισε τα σύνορά της.
Η γερμανική κυβέρνηση ανοιγοκλείνει την «κάνουλα» της προσφυγιάς και της μετανάστευσης ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρηματικών της ομίλων και «επενδύει» στην κατάρτισή τους. Χαρακτηριστικά, πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος των Γερμανών εργοδοτών (BDA), Ινγκο Κράμερ, δήλωνε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως οι εργοδότες ζητούν από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη, μια πολιτική για τη μετανάστευση, πιο προσανατολισμένη στην αγορά εργασίας. «Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στους πολιτικούς ότι η Γερμανία χρειάζεται τη μετανάστευση όπως τις δεκαετίες '50 και '60», είπε.
Πάντως, σύμφωνα με προχτεσινή ανακοίνωση του γερμανικού Ινστιτούτου Ερευνών για την Απασχόληση (IAB) είναι εφικτός στόχος το 50% των προσφύγων που θα αιτηθούν άσυλο να έχουν βρει εργασία τα επόμενα 5 χρόνια. Ομως, το Ινστιτούτο προειδοποιεί ότι ο ρυθμός αυτός θα μπορούσε να μειωθεί από έναν ιδιαίτερα υψηλό αριθμό αιτούντων άσυλο και από την επένδυση που χρειάζεται, ώστε να ενσωματωθούν στην αγορά εργασίας.
Η εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung» είπε σε έρευνά της ότι μόνο 25.000 από τις 100.000 χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας (ονομάζονται one - euro - jobs/θέσεις εργασίας του ενός ευρώ) που θέλει να δημιουργήσει το υπουργείο Εργασίας είχαν ζητήσει εργασία. Αυτό, λέει το ρεπορτάζ, οδηγεί το υπουργείο Εργασίας να μειώσει τη χρηματοδότηση των προσφύγων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αίτησης ασύλου σε 60 εκατ. ευρώ, από τα 300 εκατ. που σχεδίαζε να δαπανήσει για το διάστημα 2017 - 2019.
Μες στο Μάη θα συναντήσει τον Ρώσο αλλά και τον Αμερικανό ομόλογό του
ΑΓΚΥΡΑ.--
Σειρά επισκέψεων σε διάφορες χώρες ξεκινά την επόμενη βδομάδα ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, στον απόηχο του δημοψηφίσματος της περασμένης Κυριακής και ενώ οι ενδοαστικές τριβές παραμένουν δυνατές στη χώρα του, με δεδομένη και την αμφισβήτηση του αποτελέσματος της εκλογικής διαδικασίας από την αντιπολίτευση.
Την επόμενη βδομάδα ο Ερντογάν θα βρεθεί στο Νέο Δελχί (30 Απρίλη) για να πάρει μέρος σε τουρκο-ινδικό επιχειρηματικό φόρουμ. Στις 3 Μάη, θα βρεθεί στο Σότσι της Ρωσίας, όπου θα έχει επίσημες συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά την προηγούμενη συνάντησή τους στις αρχές Μάρτη (για την πραγματοποίηση του 6ου Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Ρωσίας - Τουρκίας). Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Χουριέτ», ο Ερντογάν πρόκειται να αναπτύξει γιατί «η σύγκρουση στη Συρία μπορεί να λυθεί αν η Ρωσία υιοθετήσει μια εποικοδομητική στάση και ξεκινήσει μια πολιτική διαδικασία μετάβασης». Το ίδιο ρεπορτάζ συνέδεε τη συνάντηση Ερντογάν - Πούτιν και με τη διαδικασία της εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων (μεταξύ άλλων η Αγκυρα θα ζητήσει διευκολύνσεις στη βίζα που εκδίδεται για επιχειρηματίες).
Στα μέσα του Μάη, ο Ερντογάν θα βρεθεί στο Πεκίνο, όπου θα συναντήσει τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, και θα συμμετάσχει στη Σύνοδο που οργανώνει η Κίνα στο πλαίσιο της προώθησης της πρωτοβουλίας «One Belt One Road» (των νέων «Δρόμων του Μεταξιού», που αφορούν ενεργειακούς και εμπορικούς διαύλους στους οποίους πρωτοστατούν ανερχόμενοι κινεζικοί όμιλοι).
Στη συνέχεια, ο Ερντογάν θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον, μετά την επίσημη πρόσκληση που έλαβε από τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, για μία πρώτη κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο.
Τέλος, στα τέλη του Μάη, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου λέγεται ότι θα επιδιωχθούν συναντήσεις και με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΕ.
Στο μεταξύ, χτες, ο υπουργός Αμυνας, Φικρί Ισίκ, δήλωσε ότι οι συνομιλίες της Τουρκίας με τη Ρωσία για την αγορά του πυραυλικού αντιαεροπορικού συστήματος «S-400» «έχουν φτάσει σε τελικό σημείο», συμπληρώνοντας: «Ομως, το τελικό στάδιο δεν σημαίνει "ας υπογράψουμε μια συμφωνία αύριο το πρωί"». «Είναι σαφές πως η Τουρκία χρειάζεται ένα πυραυλικό αμυντικό σύστημα αλλά οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ δεν έχουν υποβάλει προσφορά που να είναι οικονομικά αποτελεσματική», πρόσθεσε ο Ισίκ, ο οποίος επανέλαβε ότι εφόσον τελικά η Τουρκία αγοράσει τους ρωσικούς «S-400» δε θα μπορέσει να τους ενσωματώσει στο σύστημα του ΝΑΤΟ.
OYAΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Ελον Μασκ, ιδρυτής και πρόεδρος εταιρειών υψηλής τεχνολογίας («Tesla Inc», «SpaceX» κ.ά.) δήλωσε ότι η νέα του εταιρεία, «Neuralink Corp», ερευνά τρόπους διασύνδεσης του ανθρώπινου εγκεφάλου με μηχανική διαδραστική επιφάνεια μέσω της δημιουργίας κατάλληλων μικροσυσκευών. Ο Μασκ υποστήριξε ότι στόχος του προγράμματος θα είναι η δημιουργία προϊόντων που θα βοηθούν ανθρώπους που έχουν υποστεί σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες, εξαιτίας εγκεφαλικών, καρκίνου, αλλά και άλλων σοβαρών παθήσεων και ασθενειών. Νωρίτερα, οι αρχές της πολιτείας του Αρκανσο εκτέλεσαν τον πρώτο θανατοποινίτη εδώ και 12 χρόνια, έπειτα από μια μακρά δικαστική διαμάχη για τους τρόπους που εφαρμόζεται η θανατική ποινή στις ΗΠΑ. Ο θανατοποινίτης ήταν 51 ετών και λεγόταν Λέντελ Λι.
Με «συγκρατημένη αισιοδοξία» ότι θα πετύχουν οι συζητήσεις για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού στην Ολλανδία εμφανίστηκε προχτές η συντονίστρια των διαπραγματεύσεων και νυν υπουργός Υγείας, Εντιθ Σίπερς. Τα κόμματα που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις είναι: Το συντηρητικό «Κόμμα του Λαού για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία» (VVD) του σημερινού πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε, η «Χριστιανοδημοκρατική Εκκληση» (CDA), οι φιλελεύθεροι «Δημοκράτες 66» και η σοσιαλδημοκρατική «Πράσινη Αριστερά». Επίσης, ο πρωθυπουργός, Μ. Ρούτε, είπε ότι «έχει σημειωθεί πρόοδος».
Στο μεταξύ, νωρίτερα αυτήν τη βδομάδα ο υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενημέρωσε την Σίπερς ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει στη διάθεσή της πιο περιορισμένα οικονομικά και μειωμένο προϋπολογισμό. «Η νέα κυβέρνηση θα έχει πολλά προβλήματα και τρέχοντα ζητήματα να αντιμετωπίσει, ωστόσο οι μέρες διαπραγμάτευσης έχουν αξιοποιηθεί καλά και το κλίμα είναι εξαιρετικά καλό», είπε η συντονίστρια υπουργός. Κανένας από τους δύο δεν προσδιόρισε αριθμητικά τι σημαίνει αυτό, όμως σύμφωνα με την κυβερνητική μακροοικονομική «δεξαμενή σκέψης» (CPB) τον προηγούμενο μήνα, το πλεόνασμα του προϋπολογισμού για φέτος αναμενόταν στα 3,5 δισ. ευρώ.
Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν προχτές περίπου 1.500 βιομηχανικοί εργάτες και εργάτες στον κλάδο του Μετάλλου σε περισσότερες από 16 επιχειρήσεις στην περιοχή Τάμπερε στη Φινλανδία. «Διαμαρτυρόμαστε για τις κυβερνητικές πολιτικές που υποβαθμίζουν τη ζωή των εργαζομένων, ενώ οι επιχειρήσεις "γιορτάζουν" την άνοδο των κερδών και των μετοχών τους. Για παράδειγμα, το λεγόμενο "μοντέλο ενεργοποίησης" για τις παροχές ανεργίας έχει σαν τελικό σκοπό τις επιπλέον περικοπές στις παροχές για τους ανέργους», είπαν εκπρόσωποι των συνδικάτων σε τοπικά ΜΜΕ.