ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές

Δυναμώνει ο προβληματισμός για τους τρόπους υπεράσπισης της ανταγωνιστικότητας των γαλλικών μονοπωλίων

Κορυφώνεται η διαχειριστική αντιπαράθεση στην Γαλλία

Copyright 2017 The Associated

Κορυφώνεται η διαχειριστική αντιπαράθεση στην Γαλλία
ΠΑΡΙΣΙ.--

Οσο πλησιάζει η επόμενη Κυριακή, 23 Απρίλη, που θα διεξαχθεί ο α' γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία (στις 7 Μάη ο β' γύρος), φαίνεται πόσο έχει δυναμώσει στο εσωτερικό της ντόπιας αστικής τάξης η συζήτηση για το μείγμα διαχείρισης που θα επιτρέψει ανάκαμψη των ρυθμών ανάπτυξης της γαλλικής καπιταλιστικής οικονομίας. Αυτό αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, που το τελευταίο 20ήμερο εμφανίζουν ενισχυμένες διάφορες υποψηφιότητες με έντονο ευρωσκεπτικιστικό «άρωμα» (βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι γενικά, η συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ είναι κάτι που ακόμα και «φιλο-ευρωπαϊκές» δυνάμεις εξετάζουν κριτικά).

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Ζαν Λικ Μελανσόν, πρώην επικεφαλής του οπορτουνιστικού «Μετώπου της Αριστεράς», όπου συμμετείχε και το μεταλλαγμένο ΚΚ Γαλλίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρόγραμμά του προβλέπει τη λήψη «επειγόντων και μονομερών ενεργειών για τη διαφύλαξη εθνικών συμφερόντων». Ακόμα, προτείνει ένα «σχέδιο Α, με πρόταση δημοκρατικής, κοινωνικής και οικολογικής επανίδρυσης των ευρωπαϊκών Συνθηκών μέσα από διαπραγμάτευση» και «ενίσχυση ενός σχεδίου Β αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν», όπως και «υπεράσπιση και ανάπτυξη συνεργασίας με άλλους λαούς της Ευρώπης». Επίσης, ο Μελανσόν μιλά για «απόρριψη του ελεύθερου εμπορίου» και «καθιέρωση αλληλέγγυου προστατευτισμού και οικονομικής συνεργασίας». Πρόκειται για προτάσεις που αποτυπώνουν καθαρά τον προβληματισμό του γαλλικού κεφαλαίου, σε ένα φόντο σκληρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και ανακατατάξεων, εντός αλλά και εκτός ΕΕ. Κατά τα άλλα, ο Μελανσόν, που αναζητά τρόπους υπεράσπισης των σύγχρονων αναγκών της γαλλικής πλουτοκρατίας είχε το θράσος να επιστρατεύσει και στίχους του κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσου, σε πρόσφατη συγκέντρωση στη Μασσαλία, για να εμφανιστεί ως υποψήφιος της ειρήνης...

Στο επίκεντρο η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου

Στο μεταξύ, χτες, στη «Λε Μοντ» κυκλοφόρησε κοινό άρθρο γνωστών αστών οικονομολόγων που ασκεί κριτική στο πρόγραμμα της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «οι πολιτικές απομονωτισμού και προστατευτισμού και οι ανταγωνιστικές υποτιμήσεις, εφαρμοζόμενες όλες κατά άλλων χωρών, αποτελούν επικίνδυνα μέσα για να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία οικονομικής ανάπτυξης», εκτιμώντας ότι «τελικά, θα αποδειχθούν βλαπτικές για την Γαλλία και τους εμπορικούς της εταίρους». Υπογράφουν μεταξύ άλλων οι Τζόζεφ Στίγκλιτς, Ζαν Τιρόλ, Κρις Πισαρίδις, Αλβιν Ροθ κτλ.

Από τη μεριά της, η Μαρίν Λεπέν, με συνέντευξή της στην εφημερίδα «Ουέστ Φρανς», υπογράμμισε ότι θα εφαρμόσει «εναν έξυπνο προστατευτισμό για να αντιμετωπίσουμε τον αθέμιτο διεθνή ανταγωνισμό» και έτσι «η οικονομία θα πάρει τελείως άλλη κατεύθυνση».

Στο μεταξύ, την περασμένη Δευτέρα, δημοσκόπηση της εταιρείας «Elabe» έδινε στον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων Ολάντ - Βαλς, υπέρμαχο διευρυμένων μεταρρυθμίσεων υπέρ του κεφαλαίου και νυν επικεφαλής της κίνησης «Εμπρός!» Εμανουέλ Μακρόν 24%, και στη Λεπέν 23%. Ακόμα, στον επίσημο υποψήφιο των «Ρεπουμπλικάνων» Φρανσουά Φιγιόν 19,5% και στον Ζ. Λ. Μελανσόν 18%. Τέλος, στον επίσημο υποψήφιο του κυβερνώντος Γαλλικού Σοσιαλιστικού κόμματος (PS) Μπενουά Αμόν 8%.

Αλλη έρευνα, του ινστιτούτου «Ifop-Fiducial», έδινε στον Μακρόν 23%, στη Λεπέν 22,5%, στον Φιγιόν και τον Μελανσόν από 19,5% και στον Αμόν 7,5%.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέα συνάντηση αύριο

Ο Ακιντζί επαναφέρει τα περί χρονοδιαγράμματος έως τον Ιούλη

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Συνέχεια στο παζάρεμα για το σχέδιο διχοτόμησης της Κύπρου δίνεται αύριο, με τη νέα συνάντηση που έχει προγραμματιστεί ανάμεσα στον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί. Την αυριανή συνάντηση θα ακολουθήσουν τουλάχιστον τρεις ακόμα μέσα στο Μάη (2, 11 και 17), στις οποίες οι δυο πλευρές έχουν δηλώσει ότι πρέπει να συζητηθούν συνολικά οι εκκρεμότητες.

Σε νέες του δηλώσεις, ο Ακιντζί ανέδειξε ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι «σκληρές», καθώς αυτό που αναζητείται είναι ένα είδος συμβιβασμού προς όφελος μονοπωλιακών και ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών που εγκυμονούν πλήθος κινδύνων για τους λαούς όλης της περιοχής.

«Στις ομοσπονδίες δεν γίνεται να είσαι φιγούρα, είσαι συνέταιρος, έχεις αποτελεσματική συμμετοχή λαμβάνοντας αποφάσεις» ανέφερε για να επιχειρηματολογήσει υπέρ της ανάγκης να είναι ακριβώς ίδια η εκπροσώπηση των δύο πλευρών στα όργανα του νέου κράτους, υποστηρίζοντας ότι «εάν λαμβάνονται αποφάσεις με απλή πλειοψηφία, το κράτος θα βρεθεί στο σημείο μη λειτουργικότητας και δεν θα μπορεί να δουλέψει». Επανέλαβε μάλιστα ότι υπάρχει ένα «φυσικό χρονοδιάγραμμα» για τις συνομιλίες, αναφερόμενος στις γεωτρήσεις που προγραμματίζονται, και εκτίμησε: «Θα γίνουν γεωτρήσεις ενώ δεν θα υπάρχει συμφωνία στην Ανατολική Μεσόγειο, και η τουρκική πλευρά θα εξωθηθεί σε παρόμοιες συμπεριφορές». Συμπλήρωσε ότι μέχρι τον Ιούλη πρέπει να δημιουργηθούν οι παράμετροι μιας λύσης και επισήμανε ότι στον πλούτο του φυσικού αερίου δικαιώματα και μερίδιο έχουν και οι δύο κοινότητες, που μπορούν να επωφεληθούν σε κλίμα ειρήνης και λύσης, στο πλαίσιο μιας συνεργασίας.

Στο μεταξύ, μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία, και με δεδομένο ότι στα Κατεχόμενα (όπου ψήφισαν Τούρκοι ή Τουρκοκύπριοι που διαθέτουν τουρκική υπηκοότητα) επικράτησε το «όχι», ενισχύθηκε η επιχείρηση καλλιέργειας αυταπατών για την επιτάχυνση αντιλαϊκών διεργασιών. Επιστρατεύτηκαν πάλι εκτιμήσεις ότι ένα μέτωπο αντι-Ερντογάν (στο οποίο συχνά περιλαμβάνεται και ο Ακιντζί ως «μετριοπαθέστερος») μπορεί να συμβάλει σε μια πιο ευνοϊκή λύση για το Κυπριακό, όταν η ίδια η βάση στην οποία προχωρούν οι διαπραγματεύσεις είναι «σημαδεμένη» από την αρχή, αφού υπαγορεύει συμφέροντα αντίθετα με αυτά του λαού της Κύπρου. Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο (συμμετέχουν πρώην Πρόεδροι της χώρας και επικεφαλής κοινοβουλευτικών κομμάτων) για να εξεταστούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, σε συνάρτηση και με το δημοψήφισμα στην Τουρκία.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με κυπριακά δημοσιεύματα, η Τουρκία εξέδωσε νέα «Navtex», δεσμεύοντας παράνομα περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ για στρατιωτικές ασκήσεις τις επόμενες μέρες, ενώ σύντομα αναμένονται και οι σεισμογραφικές έρευνες που έχει αναγγείλει για Μεσόγειο (και Μαύρη Θάλασσα) στο πλαίσιο των σχεδιασμών της να προχωρήσει σε γεωτρήσεις αερίου.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ
Πυκνώνουν τα ερωτήματα

Πυκνώνουν τα ερωτήματα σχετικά με την τριπλή βομβιστική επίθεση στο λεωφορείο που μετέφερε την ποδοσφαιρική ομάδα της Μπορούσια Ντόρτμουντ την περασμένη Τρίτη, με δύο τραυματίες. Πέρα από τα ακριβή κίνητρα και το «υπόβαθρο» της επίθεσης, που παραμένουν αδιευκρίνιστα, τώρα απασχολεί τις αρχές και η προέλευση των εκρηκτικών μηχανισμών, αλλά και μια τέταρτη «επιστολή ανάληψης της ευθύνης».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης «Welt», «τα εκρηκτικά στους σωλήνες - βόμβες που ήταν γεμάτες με μεταλλικά καρφιά, είναι πιθανό να προέρχονται από αποθέματα των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ωστόσο, το ενδεχόμενο αυτό βρίσκεται ακόμη υπό διερεύνηση». Η ίδια πηγή δήλωσε στην εφημερίδα ότι για τη χρήση των πυροκροτητών απαιτούνταν ειδικές γνώσεις, οι οποίες δεν είναι εύκολο ν' αποκτηθούν. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η έκρηξη των μηχανισμών έγινε με τηλεχειρισμό και ότι οι δράστες είχαν οπτική επαφή με το λεωφορείο.

Στο μεταξύ, στις τρεις επιστολές ανάληψης ευθύνης, που βρέθηκαν στον τόπο της έκρηξης, ήρθε να προστεθεί το Σάββατο το βράδυ άλλη μία, που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην εφημερίδα «Tagesspiegel» του Βερολίνου. Αυτήν τη φορά, όμως, το περιεχόμενο παραπέμπει σε ακροδεξιό και όχι ισλαμιστικό υπόβαθρο. Στην επιστολή επικρίνεται η προσφυγική πολιτική της Α. Μέρκελ, γίνεται λόγος για «τελευταία προειδοποίηση» και σημειώνεται ότι θα «τρέξει αίμα» στις 22 Απρίλη στην Κολωνία, όπου αναμένονται διαδηλώσεις κατά του συνεδρίου του λαϊκιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία».

Μέχρι χτες πάντως οι γερμανικές αρχές δεν είχαν πιστοποιήσει την αυθεντικότητα καμίας από τις συνολικά τέσσερις επιστολές ανάληψης ευθύνης.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η γερμανική αστυνομία συνέλαβε τρεις ανθρώπους (σ.σ. από το Αφγανιστάν, την Τουρκία και τη Γερμανία), για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι υποστήριζαν έναν φερόμενο ως ισλαμιστή μαχητή και βοηθούσαν να προετοιμαστεί μια σοβαρή ενέργεια βίαιης ανατροπής εναντίον του κράτους, ανέφερε το περιοδικό «Focus» στην ιστοσελίδα του την περασμένη βδομάδα. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, ο σαλαφιστής, τον οποίο φέρεται να υποστήριζαν, συνελήφθη το Φλεβάρη και έχει προφυλακιστεί.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ
Παραμένει πρώτη «δημοσκοπικά» η Μέρκελ

Συνεχίζονται οι δημοσκοπήσεις ενόψει των γερμανικών εκλογών στις 24 Σεπτέμβρη, καλλιεργώντας κλίμα πόλωσης και σε μια προσπάθεια να εγκλωβιστεί ο λαός στους βασικούς πολιτικούς εκφραστές του γερμανικού κεφαλαίου και στα «παρακλάδια» τους.

Πάντως και οι δυο τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν εκ νέου «πρωτιά» των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) υπό την Αγκελα Μέρκελ και πτώση των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του Μάρτιν Σουλτς. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Emnid για λογαριασμό της «Μπιλντ» της Κυριακής, το SPD χάνει δυο ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την περασμένη βδομάδα και βρίσκεται στο 31%, πίσω από τη χριστιανική ένωση CDU/CSU που παραμένει στο 35%.

Από μια μονάδα κερδίζουν το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Αριστερά» (Die Linke) και οι Φιλελεύθεροι (FDP), που συγκεντρώνουν 9% και 6% αντίστοιχα. Στο 7% παραμένουν την ίδια ώρα οι Πράσινοι, ενώ στο 9% το ακροδεξιό - αντιμεταναστευτικό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD). Τα λοιπά κόμματα συγκεντρώνουν 3%.

Στη σφυγμομέτρηση του Ινστιτούτου Infratest Dimap που έγινε για λογαριασμό του ARD και της εφημερίδας «Welt», αν οι Γερμανοί ψηφοφόροι είχαν τη δυνατότητα να εκλέξουν απευθείας καγκελάριο, το 46% θα ψήφιζε Μέρκελ και το 40% τον Σουλτς. Στο υποθετικό ενδεχόμενο άμεσης εκλογής της, η καγκελάριος καταγράφει σημαντικά ποσοστά στήριξης και από άλλα κόμματα. Το 91% των οπαδών της Χριστιανικής Ενωσης θα έδινε ψήφο στην Μέρκελ, όπως επίσης το 77% των οπαδών των Φιλελεύθερων (FDP), το 47% από τους Πράσινους. Τον Μ. Σουλτς θα ψήφιζε το 79% των συμπαθούντων του κόμματός του και το 54% των οπαδών της «Αριστεράς».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ