«Αποτέλεσμα όλων αυτών των εντάσεων, των πολέμων, που σε ορισμένες μάλιστα χώρες κρατάνε χρόνια, είναι ένα μεγάλο κύμα προσφύγων και μεταναστών που χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως πύλη εισόδου για να περάσουν στην ειρήνη κυνηγημένοι από τις πατρίδες τους», ανέφερε η Σπ. Παναγή για να προσθέσει: «Ο καπιταλισμός αξιοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες για να ρίχνει τα μεροκάματα των ντόπιων εργατών, για να περιορίσει εργατικά δικαιώματα και ελευθερίες, για να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στην ενότητα της εργατικής τάξης, για να δηλητηριάσει συνολικά την εργατική τάξη με το ρατσιστικό εθνικιστικό δηλητήριο. Οι καπιταλιστές των διαφόρων χωρών προσπαθούν να διαχωρίσουν τους εργάτες, συνεργάζονται μια χαρά μεταξύ τους για να τους εκμεταλλεύονται όλους πιο εύκολα. Διάφοροι προσπαθούν να φορτώσουν στους πρόσφυγες τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ντόπιοι εργάτες. Προβάλλουν αυτά που περνάνε αυτοί οι κατατρεγμένοι άνθρωποι για να φοβίσουν, για να ξεχνούν οι ντόπιοι τα δικά τους βάσανα, καλλιεργώντας την αντίληψη "καθίστε ήσυχα, να αισθάνεστε τυχεροί γιατί υπάρχουν και χειρότερα". (...) Στο εύλογο ερώτημα που μπορεί να έχει κάθε λαϊκός άνθρωπος για το πώς μπορεί να σταματήσει η προσφυγιά, εμείς απαντάμε καθαρά και λέμε ότι αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί εάν δεν αντιμετωπιστούν οι αιτίες που το προκαλούν, δηλαδή ο καπιταλισμός και ο πόλεμος, που πάνε μαζί».
Οι ΚΟ στου Ζωγράφου συναντήθηκαν μετά από πορεία, με το Παράρτημα Καισαριανής ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, στο σημείο που ο ΕΛΑΣ έδωσε μάχη για να πάρει τα πτώματα των πέντε απαγχονισμένων ώστε να ταφούν, ενάντια στη διαταγή των Γερμανών να μείνουν τρεις μέρες στις κρεμάλες για παραδειγματισμό. Η πορεία κατέληξε στον τόπο της θυσίας, όπου και πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, το άνοιγμα της οποίας έγινε με σύντομη θεατρική αναφορά με ποιήματα και αποσπάσματα από το χρονικό.
Ακολούθησαν χαιρετισμός από τον πρόεδρο της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Ζωγράφου Λάζαρο Κυρίτση και πολιτική ομιλία από τον Κώστα Γιαννόπουλο, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΤΕ Ανατολικού Τομέα. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων και το συγκινητικό «προσκλητήριο» των Ζωγραφιωτών αντιστασιακών που έπεσαν στις μάχες του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ.
Στις 25 Μάρτη του 1944, συνεργεία της ΕΠΟΝ κάνουν έρανο στις συνοικίες του Ζωγράφου. Ενα συνεργείο φτάνει στα Ιλίσια, στη διασταύρωση της οδού Παπαδιαμαντοπούλου με την οδό Ξενίας και την οδό Μικράς Ασίας. Το συνεργείο αποτελείται από τρεις νεολαίους ΕΠΟΝίτες, από τα Κουπόνια (σημερινά Ανω Ιλίσια) και το συνόδευαν διακριτικά δυο ΕΛΑΣίτες.
Ο Λ. Κυρίτσης |
Στο χώρο του απαγχονισμού, είχε τοποθετηθεί ένας λόχος γερμανοτσολιάδων - φρουρών που δεν επέτρεπαν στον κόσμο να τους ξεκρεμάσει για να τους κηδέψει, μαζί με μια ομάδα τοποθετημένη στο ύψωμα του Αγίου Γερασίμου. Σε δυο δέντρα, στην ίδια πλατεία, είχαν κρεμάσει δυο άδειες αγχόνες με πινακίδες πάνω στις οποίες έγραφαν: «Γιώργος Σιδέρης - τον περιμένει κρεμάλα», «Θανάσης Νικολαΐδης - τον περιμένει κρεμάλα». Οι δυο τελευταίοι είχαν καταφέρει να ξεφύγουν από το μπλόκο του Νοσοκομείου Συγγρού και έτσι δεν μπόρεσαν να τους πιάσουν. Για πρώτη φορά στην Αθήνα στήθηκαν κρεμάλες. Οι Γερμανοί και οι ντόπιοι συνεργάτες τους πίστευαν ότι με αυτό τον τρόπο θα τρομοκρατούσαν τον αθηναϊκό λαό, θα έσπαγαν το αγωνιστικό του φρόνημα. Οι γερμανοτσολιάδες ήταν σκορπισμένοι μπουλούκια - μπουλούκια στα γύρω πεζοδρόμια, ενώ οι αξιωματικοί τους προκλητικά έπιναν τον καφέ τους σε ένα τραπεζάκι καφενείου, κάτω από τα πτώματα των κρεμασμένων κομμουνιστών.
Ο Κ. Γιαννόπουλος |