ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Πολύμορφες πρωτοβουλίες για την εργατική απάντηση στην ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου

Προετοιμασία πανεργατικής απεργίας ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα και σειρά δραστηριοτήτων για τον γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Καθώς η κυβέρνηση για να υπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου ετοιμάζεται να φέρει για νομοθέτηση τα νέα αντεργατικά μέτρα που συμφώνησε με το κουαρτέτο και, ταυτόχρονα, βαθαίνει την εμπλοκή του λαού σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ ξεδιπλώνουν μια πολύμορφη δραστηριότητα για να δώσουν οι εργαζόμενοι τη δική τους απάντηση σε αυτήν την ολομέτωπη επίθεση.

Με σύνθημα «Ούτε ώρα χαμένη - Ολες οι δυνάμεις στη μάχη!», παίρνουν μέτρα προετοιμασίας για γενική απεργιακή απάντηση όποτε και αν φέρει η κυβέρνηση τα νέα βάρβαρα μέτρα, ενώ παράλληλα προγραμματίζουν μια σειρά από πρωτοβουλίες με επίκεντρο τον γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στην οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Στην Αθήνα, η Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 10 π.μ., στο Σύνταγμα, ενώ στη Θεσσαλονίκη, στις 10 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Αντίστοιχες απεργιακές συγκεντρώσεις θα γίνουν σε όλη τη χώρα.

Σημαντικές παρεμβάσεις

«Προετοιμάζουμε την απεργία και τα συλλαλητήρια της Πρωτομαγιάς με σύνθημα "Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά"», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΠΑΜΕ.

Στην κατεύθυνση αυτή, μεταξύ άλλων, αποφάσισε τις παρακάτω πρωτοβουλίες:

  • «Η βδομάδα 24 - 30 Απρίλη θα είναι βδομάδα δράσης των Συνδικάτων, των Ομοσπονδιών, των Εργατικών Κέντρων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με κορύφωση την Πρωτομαγιά. Με πλατιά συζήτηση στους τόπους δουλειάς, με εκδηλώσεις, πρωτοβουλίες για το χαρακτήρα και τις αιτίες του ιμπεριαλιστικού πολέμου, τις εξελίξεις στην περιοχή μας, όπως συνδέονται με την κατάσταση των εργαζομένων και τα προβλήματά τους σήμερα.
  • Τα Εργατικά Κέντρα στα νησιά Λέσβο, Σάμο, Κω θα οργανώσουν ανοιχτές εκδηλώσεις με συμμετοχή Τούρκων συνδικαλιστών, αγωνιστών, περιοδείες, συνεντεύξεις Τύπου. Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και σε Ρόδο, Χίο κ.α.
  • Θα απευθυνθούμε με διακήρυξη σε συνδικάτα και μαζικούς φορείς της Ελλάδας και των γειτονικών χωρών της ευρύτερης περιοχής, με συλλογικές αποφάσεις και συζήτηση στα σωματεία να γίνει ψήφισμα των Πρωτομαγιάτικων απεργιακών συγκεντρώσεων.
  • Την Παρασκευή 26/5 θα πραγματοποιηθεί αντιιμπεριαλιστική, διεθνιστική συναυλία στην Πετρούπολη, στο Θέατρο Πέτρας, με τη συμμετοχή του συγκροτήματος "Ναζίμ Χικμέτ" της Κωνσταντινούπολης.
  • Το Σαββατοκύριακο 24 - 25 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη Φεστιβάλ Βαλκανικής Αντιπολεμικής και Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης Συνδικάτων, με μεγάλη διαδήλωση στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Θεσσαλονίκης στις 24/6».
Στη Λάρισα

Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα έχουν προχωρήσει στον δικό τους προγραμματισμό.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας προχωρά στην προετοιμασία της Εργατικής Πρωτομαγιάς, με τη διοργάνωση μιας σειράς δράσεων που θα κορυφωθούν με την Πρωτομαγιάτικη απεργία - συγκέντρωση τη Δευτέρα 1/5, στις 10 π.μ, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν:

-- Τρίτη 25/4 και Πέμπτη 27/4: Τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5 με ομάδες σωματείων.

-- Τετάρτη 26/4: Αντιπολεμική συναυλία στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

-- Πέμπτη 27/4: Εκδήλωση - συζήτηση για τη στάση του εργατικού κινήματος απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στην αίθουσα του ΕΚΛ, με έκθεση αντιπολεμικής φωτογραφίας.

-- Παρασκευή 28/4: Προβολή αντιπολεμικής ταινίας στο ΕΚΛ.

-- Πέμπτη 27/4 και Παρασκευή 28/4: Μία ώρα στάση εργασίας για να γίνουν εκδηλώσεις σε χώρους δουλειάς (με ομιλίες, φωτογραφίες, DVD), με στόχο να φτάσουν σε όσο γίνεται περισσότερους χώρους και εργαζόμενους οι θέσεις του ταξικού εργατικού κινήματος για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Στην Αρτα

Αντίστοιχα, το Εργατικό Κέντρο Αρτας αποφάσισε να διοργανώσει τις εξής εκδηλώσεις:

-- Την Παρασκευή 28/4, στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Αγίου Δημητρίου, Μέρα αφιερωμένη στην πάλη ενάντια στο φασισμό και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλία για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και συναυλία αφιερωμένη στο αντιπολεμικό τραγούδι και στη μουσική πράξη στον Μπρεχτ. Το αφιέρωμα επιμελείται και παρουσιάζει ο μουσικοσυνθέτης Δημήτρης Φωτιάδης με το συγκρότημα «Καπνισμένο Τσουκάλι», που θα εμφανιστεί πρώτη φορά στην Αρτα.

-- Το Σάββατο 29/4, στις 8.30 μ.μ. στο προαύλιο του 2ου Δημοτικού Σχολείου (κάτω από το Κάστρο), Μέρα αφιερωμένη στην κατάσταση της εργατικής τάξης σήμερα, και στην ανάγκη ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος. Θα πραγματοποιηθούν ομιλία με αυτό το περιεχόμενο, καθώς και αφιέρωμα στο χτες και το σήμερα του εργατικού - λαϊκού τραγουδιού. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με λαϊκό γλέντι. Θα παίξουν οι μουσικοί από το συγκρότημα «Πέντε σε δράση»: Φώτης Παπανικολάου (κιθάρα - φωνή), Γιάννης Σωτήρης (μπουζούκι), Ανδρέας Φλούδας (φωνή).

-- Την Κυριακή 30/4, στις 8 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, προβολή της ταινίας «Και οι δήμιοι πεθαίνουν», του Φριτς Λανγκ, σε σενάριο Μπέρτολτ Μπρεχτ.

Στη Ζάκυνθο

Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης απεργίας, με ανοιχτή ημερομηνία, για όποια μέρα η κυβέρνηση φέρει τα νέα αντιλαϊκά μέτρα στη Βουλή.

Παράλληλα, αποφάσισε να οργανώσει τριήμερο δράσης για την Πρωτομαγιά, στο οποίο καλεί τους εργαζόμενους, τα σωματεία, τους φορείς, τη νεολαία του νησιού:

-- Το Σάββατο 29/4, στις 11.30 π.μ., θα προβάλει αντιπολεμική ταινία στο «Cine Foskolos».

-- Την Κυριακή 30/4, στις 11 π.μ., οργανώνει ποδηλατοδρομία.

-- Το τριήμερο θα κορυφωθεί με την Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στις 10 π.μ., στο παλιό Εργατικό Κέντρο, στο πλαίσιο της οποίας θα δοθεί και συναυλία.

Εκδήλωση αφιερωμένη στους εργάτες των παράνομων τυπογραφείων

Η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στην ιστορία των εργατών Τύπου και Χάρτου που την περίοδο 1940 - 1949 εργάστηκαν στην έκδοση των παράνομων αντιστασιακών εντύπων. Η εκδήλωση θα γίνει την Τρίτη 25/4 στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων κάτω από τα γραφεία των Λιθογράφων (Αριστοτέλους 11 - 15, 5ος όροφος). Θα περιλαμβάνει προβολή βίντεο, ομιλία, ενώ στο χώρο θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας. Επίσης, στους συμμετέχοντες θα μοιραστεί μπροσούρα αφιερωμένη στους εργάτες που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα, με υλικό του παράνομου Τύπου της περιόδου 1940 - 1949.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται μέχρι την Πρωτομαγιά η έκθεση βιβλίου της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, τις καθημερινές (9.00 - 15.00 και 18.00 - 20.00) στα γραφεία της Ενωσης (Αριστοτέλους 11 - 15).

Συνδικάτα στις Κατασκευές

Εκδήλωση με θέμα τη στάση των εργατών στον πόλεμο διοργανώνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου των Κατασκευών, την Πέμπτη 27/4, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος).

Την εκδήλωση διοργανώνουν από κοινού η Ομοσπονδία Οικοδόμων, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής, το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών Κατεργασίας Ξύλου Αττικής και η Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών Τεχνικών στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχουν αποφασίσει για την Πρωτομαγιά.

Πολιτιστική έκθεση από το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ

Με αφορμή τη συμπλήρωση 131 χρόνων από την αιματοβαμμένη εξέγερση των εργατών στο Σικάγο, το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ διοργανώνει έκθεση ζωγραφικής, φωτογραφίας, ποίησης, χειροτεχνίας και άλλων μορφών πολιτιστικής παρέμβασης με θέμα «Εργαζόμενοι όλων των χωρών, για έναν κόσμο χωρίς πολέμους, εκμετάλλευση, προσφυγιά». Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δώσουν τις δημιουργίες τους στο γραφείο του Σωματείου έως τις 25/4, για να προβληθούν στους χώρους του νοσοκομείου σε δημόσια εκδήλωση που θα διοργανώσει το Σωματείο για την Πρωτομαγιά.

Σύσκεψη για την Πρωτομαγιά

Σε σύσκεψη με θέμα την οργάνωση της Πρωτομαγιάτικης απεργίας προχωρά το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, την Τρίτη 18/4, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων. Στη σύσκεψη θα αποφασιστούν οι πρωτοβουλίες του Εργατικού Κέντρου στο πλαίσιο της Βδομάδας Δράσης που θα οργανώσει (24 - 30 Απρίλη).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ