Επιλεκτική, για μια ακόμα φορά, είναι η ευαισθησία της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως προκύπτει από την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ σχετικά με το νέο αντικομμουνιστικό νόμο στη Βουλγαρία για «την κήρυξη του κομμουνιστικού καθεστώτος ως εγκληματικού». Πρόκειται για το νόμο που προκλητικά προβλέπει την απαγόρευση της χρήσης και της τοποθέτησης κομμουνιστικών συμβόλων και την αποκαθήλωση των ήδη αναρτημένων συμβόλων, συνθημάτων, επιγραφών κ.ά., από την περίοδο του σοσιαλισμού, απαράδεκτες κυρώσεις και υψηλά πρόστιμα για όσους δεν συμμορφώνονται. Επίσης, προβλέπει προειδοποιήσεις προς υπουργείο Παιδείας, πρυτάνεις, καθηγητές και δασκάλους για να εναρμονίσουν τα σχολικά και πανεπιστημιακά βιβλία με τον απαράδεκτο νόμο.
Η Επιτροπή στην απάντησή της στην Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη σημειώνει ότι «δεν προκύπτει πως το εν λόγω ζήτημα εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του δικαίου της ΕΕ» και προσθέτει ότι «συνεπώς, εναπόκειται στις εθνικές αρχές να καθορίσουν την εθνική τους πολιτική σύμφωνα με τη συνταγματική τους τάξη και τις διεθνείς υποχρεώσεις τους σχετικά με τα θεμελιώδη δικαιώματα».
Αποδεικνύεται έτσι για μια ακόμα φορά ότι η ΕΕ χρησιμοποιεί τις γνωστές εκθέσεις της για την «κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τόσο στα κράτη - μέλη όσο και σε τρίτες χώρες, ως εργαλείο και πρόσχημα για να νομιμοποιήσει τις κάθε είδους ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις της μόνο και όταν διακυβεύονται τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών επιχειρηματικών ομίλων που υπηρετεί.
Ανάμεσα στα «θεμελιώδη δικαιώματα» και τις «αξίες» της ΕΕ, που όπως δηλώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπερασπίζεται, είναι και η ποινικοποίηση της κομμουνιστικής ιδεολογίας και δράσης, η παραχάραξη της Ιστορίας και ο αντικομμουνισμός.
Οπως είχε τονίσει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην Ερώτησή της, «η ποινικοποίηση της κομμουνιστικής ιδεολογίας στη Βουλγαρία και σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, που εντάσσεται στην αντικομμουνιστική εκστρατεία της ΕΕ και πηγαίνει χέρι - χέρι με την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης, επιδιώκει να ταυτίσει τον κομμουνισμό με το τέρας του φασισμού, να σβήσει από τη μνήμη των λαών τις κατακτήσεις του σοσιαλισμού».
Οι λαοί μπορούν και πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα από το αντικομμουνιστικό μένος ΕΕ και αστικών κυβερνήσεων, που έναν αιώνα μετά τη μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση συνεχίζεται αμείωτο, και να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, οργανώνοντας την πάλη τους ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα, τα μονοπώλια, την εξουσία τους.
Συνελήφθη 39χρονος Ουζμπέκος για την επίθεση με φορτηγό σε εμπορικό κέντρο της Στοκχόλμης
Copyright 2017 The Associated |
Ειδικές δυνάμεις έχουν εμφανιστεί σε πολλές πόλεις της Σουηδίας |
Σύμφωνα με σουηδικά ΜΜΕ, ο φερόμενος ως βασικός ύποπτος - οικοδόμος και πατέρας 4 παιδιών - είχε κάνει αίτηση για άσυλο στη χώρα, η οποία απορρίφθηκε. Το Δεκέμβρη του 2016, του δόθηκαν τέσσερις βδομάδες διορία για να εγκαταλείψει τη χώρα. Από τότε εξαφανίστηκε και η αστυνομία τον αναζητούσε. Φέρεται δε να ήταν γνωστός ως οπαδός διαφόρων οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους». Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της σουηδικής εφημερίδας «Espressen», ο φερόμενος δράστης εμφανίζεται να έχει ομολογήσει και να δηλώνει «ικανοποιημένος με αυτό που έκανε» και πως «πέτυχε αυτό που είχε σχεδιάσει».
Οι έρευνες της αστυνομίας συνεχίζονται, με περισσότερα από 600 άτομα να έχουν ανακριθεί. Οπως ειπώθηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, «η αστυνομία είναι πεπεισμένη ότι συνέλαβε τον άνθρωπο που οδηγούσε το φορτηγό. Εχουμε πολλών ειδών αποδεικτικά στοιχεία. Εχουμε φωτογραφίες και τον έχουμε ανακρίνει».
Επιπλέον, ένας ακόμη άντρας έχει συλληφθεί και ανακρίνεται για «εγκλήματα τρομοκρατίας». Στο μεταξύ, η αστυνόμευση έχει ενταθεί, όπως και η «κινητικότητα» σε «ακροδεξιές ομάδες κρούσης», φανερώνοντας πως τέτοιες «τρομοκρατικές ενέργειες» αξιοποιούνται από το κράτος και το «παρακράτος» για ακόμη μεγαλύτερη καταστολή. Σύμφωνα με τη σουηδική μυστική αστυνομία (Sapo), υπάρχει μικρή πιθανότητα για «αντίποινα» και «η υπηρεσία ασφαλείας πρέπει να παρακολουθεί αυτές τις κινήσεις και να παρέμβει προτού συμβεί κάτι». Πάντως, η ισλαμική βία, σύμφωνα με την αστυνομία, παραμένει η βασική απειλή, ιδιαίτερα οι επιθέσεις από τους λεγόμενους «μοναχικούς λύκους», δηλαδή επιθέσεις από μεμονωμένα άτομα.
Το χτύπημα στη Στοκχόλμη αξιοποιείται ήδη από τους ακροδεξιούς για να ενταθούν οι απελάσεις των «παράνομων» μεταναστών. «Αν ισχύουν τα στοιχεία που έχουμε για αυτό το πρόσωπο, τότε πρέπει να απαιτήσουμε κάποιος να αναλάβει την ευθύνη γι' αυτό», είπε ο αρχηγός των ακροδεξιών, Τζίμι Ακεσον. Ενδεικτικά του κλίματος ξενοφοβίας που επιχειρείται να καλλιεργηθεί στη χώρα, είναι τα στοιχεία της αστυνομίας συνόρων της Σουηδίας για περίπου 12.000 πρόσφυγες που έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου τους και έχουν χαθεί τα ίχνη τους. Την Κυριακή έγινε σιωπηρή συγκέντρωση «ενάντια στο μίσος για την αγάπη» και χτες τελετή μνήμης για τα θύματα στη Στοκχόλμη και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή σε όλη τη χώρα.
ΤΙΡΑΝΑ.--
Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, απέκρουσε χτες, για μία ακόμη φορά, τις πιέσεις του Δημοκρατικού Κόμματος και άλλων δυνάμεων της αντιπολίτευσης για άμεση παραίτηση της κυβέρνησής του και διορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης ενόψει των βουλευτικών εκλογών στις 18 Ιούνη. Ωστόσο δήλωσε πρόθυμος να κάνει «διάλογο» με το Δημοκρατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για θέματα που αφορούν τις επικείμενες εκλογές, παρουσία, ενδεχομένως, στελεχών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
Η απάντησή του δεν έπεισε τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Σε συνάντηση που είχαν χτες στελέχη αντιπολιτευόμενων κομμάτων στα κεντρικά γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος στα Τίρανα, ανακοίνωσαν πως θα πραγματοποιήσουν από κοινού διαδήλωση διαμαρτυρίας στις 7 Μάη στην πόλη Καβάγιε της μεσοδυτικής Αλβανίας, σημειώνοντας ότι θα μποϊκοτάρουν τις επικείμενες επαναληπτικές τοπικές εκλογές και τις βουλευτικές του ερχόμενου Ιούνη εκτός και εάν ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα αποφασίσει να παραδώσει τη διακυβέρνηση της χώρας σε υπηρεσιακή κυβέρνηση...
Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπασά, κατήγγειλε τον Ράμα, για μία ακόμη φορά, για προσπάθεια χειραγώγησης του εκλογικού σώματος και «εξαγοράς» ψήφων χρησιμοποιώντας, όπως υποστηρίζει, «βρώμικο» χρήμα από παραγωγή και λαθρεμπόριο ναρκωτικών.
Το ίδιο 24ωρο, ο Κινέζος πρέσβης στα Τίρανα, Ζιανγκ Γου, μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ, αναφέρθηκε στην προγραμματισμένη για τις 16 και 17 Απρίλη επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Αλβανία ο Κινέζος αντιπρόεδρος, Ζιανγκ Γκαολί, σημειώνοντας πως βασικός στόχος είναι η αύξηση της διμερούς συνεργασίας στο πλαίσιο της Ζώνης και των Δρόμων του Μεταξιού.
ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Το θάνατο τουλάχιστον 35 ανθρώπων προκάλεσαν, Κυριακή και Δευτέρα, οι αυξανόμενες βομβιστικές επιθέσεις τζιχαντιστών της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου. Το ίδιο διάστημα, η Κίνα ανακοίνωσε πως απέτρεψε επίθεση πειρατών ανοικτά του Κόλπου του Αντεν, μη επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες πως η αποτροπή της επίθεσης έγινε σε συνεργασία με σκάφος του ινδικού Πολεμικού Ναυτικού που έπλεε στην περιοχή.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προωθεί σχέδια για την πώληση 12 μαχητικών αεροσκαφών αξίας 600.000.000 δολαρίων στην Πολεμική Αεροπορία της Νιγηρίας, με πρόσχημα την αντιμετώπιση τζιχαντιστών της «Μπόκο Χαράμ», που συνεχίζουν τις βομβιστικές επιθέσεις, προκαλώντας, σχεδόν καθημερινά, το θάνατο δεκάδων πολιτών.
Η αντιπαράθεση για την τύχη του αγγλόφωνου πανεπιστημίου της Κεντρικής Ευρώπης με έδρα τη Βουδαπέστη, που χρηματοδοτείται από τον ουγγρικής καταγωγής Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος, φέρνει στο προσκήνιο την ενδοαστική αντιπαράθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη και στην Ουγγαρία. Η εθνικιστική κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπαν, με νομοσχέδιο που ετοιμάζει, προωθεί το κλείσιμο του πανεπιστημίου με 335 Ούγγρους φοιτητές και γύρω στους 1.400 ξένους, γιατί το πανεπιστήμιο έχει έδρα στις ΗΠΑ και αμφισβητείται η αναγνώριση των σπουδών σε αυτό.
Το θέμα είναι μόνο η αφορμή, και την Κυριακή έγινε μια μεγάλη διαδήλωση στην πρωτεύουσα, που σιγοντάρισε ο Σόρος και αποτέλεσε ευκαιρία για την αστική αντιπολίτευση να προβάλει αντικυβερνητικά συνθήματα. Η ουσία βρίσκεται στο ότι η ουγγρική κυβέρνηση, μαζί με την πολωνική, την τσέχικη και τη σλοβάκικη (η λεγόμενη «Ομάδα του Βίσεγκραντ»), διεκδικούν μια άλλη σχέση με την ΕΕ, που θα έχει μεγαλύτερη ευελιξία, κάτι που εκφράστηκε με το Προσφυγικό, όταν οι κυβερνήσεις αυτές πρωτοστάτησαν στο κλείσιμο των συνόρων για τους πρόσφυγες, ενώ επίσης η κυβέρνηση Ορμπαν διατηρεί καλές σχέσεις με τη ρωσική και τον Πρόεδρο Πούτιν.
ΣΚΟΠΙΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--
Νέες πιέσεις στον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκε Ιβάνοφ, άσκησε χτες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, εκ μέρους του Ευρωπαίου επιτρόπου για τη Διεύρυνση και τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας, Γιοχάνες Χαν, και την επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, προκειμένου να συγκροτηθεί νέα κυβέρνηση στην ΠΓΔΜ «το συντομότερο δυνατόν, στη βάση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».
Η Κοτσιγιάντσιτς κάλεσε όλους τους πολιτικούς ηγέτες στην ΠΓΔΜ και τους θεσμούς να επισπεύσουν τις διαδικασίες εκλογής νέου Προέδρου της πρόσφατα εκλεγμένης Βουλής.
Οι προσπάθειες συγκρότησης νέας κυβέρνησης προσκρούουν ως γνωστόν στην άρνηση του Προέδρου της ΠΓΔΜ να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ζόραν Ζάεφ, επειδή πήρε την υποστήριξη όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων της αλβανόφωνης μειονότητας στο πλαίσιο της λεγόμενης συμφωνίας «Πλατφόρμα των Τιράνων», που ζητά μεταξύ άλλων αλλαγή εθνικών συμβόλων και συμμετοχή των αλβανόφωνων κομμάτων στη διαδικασία για ένταξη της χώρας στην ΕΕ.