ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Διαδηλώνουν οι μαθητές τη Δευτέρα για το σχολείο των αναγκών τους

Στις 10 π.μ. στα Προπύλαια καλούν οι Συντονιστικές Επιτροπές Αθήνας και Πειραιά

Ξανά στους δρόμους βγαίνουν οι μαθητές τη Δευτέρα 13 Φλεβάρη. Οι Συντονιστικές Επιτροπές Μαθητών Αθήνας και Πειραιά και η Συντονιστική Επιτροπή ΕΠΑΛ Αθήνας έχουν καλέσει σε συλλαλητήριο στις 10 το πρωί στα Προπύλαια.

«Κινητοποιούμαστε για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εμείς και οι γονείς μας, ενάντια στις αλλαγές και τα μέτρα που φέρνουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι συνεργάτες τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση», δηλώνουν οι μαθητές που στο στόχαστρό τους μπαίνουν οι νέες ρυθμίσεις για την ημερομηνία των πανελλαδικών και τις επαναληπτικές εξετάσεις, οι ελλείψεις στα σχολεία, το νέο Λύκειο που ετοιμάζεται. «Η κατάσταση που ζούμε στο σπίτι είναι εκρηκτική, με τους γονείς μας να κοιτάνε κάθε μέρα τι θα κόψουν για να τα βγάλουμε πέρα», δηλώνουν και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στα παιδιά των προσφύγων, καταδικάζοντας τη Χρυσή Αυγή που στοχοποιεί τα προσφυγόπουλα, παιδιά που είναι θύματα πολέμου.

Οπως δηλώνουν οι μαθητές, «παλεύουμε για: Ενα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει! Το υπουργείο και η κυβέρνηση να εξασφαλίσουν τώρα χρηματοδότηση για να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία μας. Θέρμανση σε κάθε σχολείο και τάξη! Ούτε 1 ευρώ από την τσέπη των γονιών μας για τη μόρφωσή μας. Κανένας αιφνιδιασμός και αλλαγή στις ημερομηνίες των πανελλαδικών. Καμία σκέψη για κατάργηση των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων! Να μπορούμε να δίνουμε εισαγωγικές εξετάσεις όσες φορές θέλουμε, κρατώντας βαθμολογία στα μαθήματα που επιθυμούμε. Καμία σκέψη για κατάργηση ειδικοτήτων και τομέων στα ΕΠΑΛ με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Δωρεάν - ασφαλή μεταφορά για όλους τους μαθητές, όλες τις ώρες της μέρας. Ενα γεύμα για όλους τους μαθητές. Με ευθύνη του κράτους να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για ουσιαστική εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων, τόσο στους χώρους φιλοξενίας, όσο και στα σχολεία κατά βάση τις απογευματινές ώρες. Υγειονομική περίθαλψη και εμβολιασμό ελληνόπουλων και προσφυγόπουλων. Διεκδικούμε Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για όλους».

Τη συμπαράστασή της στον αγώνα των μαθητών εκφράζει η Ενωση Γονέων Καισαριανής, καλώντας τους γονείς στη συγκέντρωση στα Προπύλαια.

Πολύμορφες πρωτοβουλίες

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται για την ίδια μέρα και σε άλλες πόλεις της χώρας, ενώ παράλληλα αυτό το διάστημα ξεδιπλώνονται μια σειρά πολύμορφες πρωτοβουλίες από τους μαθητές.

Αύριο Κυριακή, στην Κρήτη, μαθητές από τα Γυμνάσια Καντάνου και Βάμου Χανίων έχουν αποφασίσει να επισκεφτούν το αγροτικό μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των αγροτών.

Στις 17 Φλεβάρη, στα Γιάννενα, μαθητές από σχολεία της πόλης διοργανώνουν το δικό τους «School Art Festival» με κεντρικό σύνθημα «Αγωνιζόμαστε, δημιουργούμε, τραγουδάμε για τα όνειρα και τις ανάγκες μας». Το φεστιβάλ θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων 2ου Λυκείου Ιωαννίνων, από τις 6 το απόγευμα, με συναυλία μαθητικών μουσικών σχημάτων, παρουσίαση σκετς και χορευτικών επιδείξεων, ενώ θα υπάρχει και χώρος για γκράφιτι.

Στις 18 Φλεβάρη, το Μουσικό Σχολείο Πειραιά και το Συντονιστικό Σχολείων του Πειραιά διοργανώνουν στο χώρο του μουσικού σχολείου συναυλία αλληλεγγύης στα προσφυγόπουλα. Και καλούν, αντί για είσοδο, όσοι συμμετέχουν στην εκδήλωση να φέρουν σχολικά είδη και ρούχα για τα προσφυγόπουλα.

Μαζικοί διορισμοί για την κάλυψη των μορφωτικών αναγκών

Σύσκεψη της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών την Τρίτη. Μέρα Πανελλαδικής Δράσης η Πέμπτη 23 Φλεβάρη

Σε σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης καλεί η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων και ελαστικά εργαζομένων στην Εκπαίδευση τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τις ΕΛΜΕ και όλους τους αναπληρωτές, την Τρίτη 14 Φλεβάρη, στις 6 το απόγευμα, στα γραφεία της ΔΟΕ (Ξενοφώντος 15Α 3ος όροφος).

Καλεί επίσης σε συμμετοχή στη Μέρα Πανελλαδικής Δράσης στις 23 Φλεβάρη, με συγκέντρωση στις 2 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα και σε κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στην υπόλοιπη χώρα, με αίτημα «Μαζικοί - Μόνιμοι Διορισμοί στα Σχολεία, Κάλυψη των Σύγχρονων Μορφωτικών Αναγκών».

Απόφαση συμμετοχής στις παραπάνω πρωτοβουλίες έχουν πάρει ήδη οι ΕΛΜΕ Γ' Αθήνας και Πειραιά και οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης», «Θουκυδίδης», «Ρόζα Ιμβριώτη», «Σωκράτης».

Οπως αναφέρει η «Πρωτοβουλία» στο κάλεσμά της, «περίπου 23.000 αναπληρωτές εργάστηκαν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία για να καλύψουν τις ανάγκες. Πάνω από 7 χρόνια έχουν να γίνουν μόνιμοι διορισμοί. Τέρμα με την αδιοριστία και την ελαστική εργασία. Η κυβέρνηση συστηματικά μας εξαπατά με τους δήθεν διορισμούς που εξαγγέλλει. Κοροϊδεύει όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση. Αντί για διορισμούς εξαφάνισε τα κενά. Θα ξανακάνει το ίδιο, θα κάνει και άλλες περικοπές. Για αυτούς προτεραιότητα είναι η πιστή εφαρμογή των μνημονίων, το τσάκισμα του λαού για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Καλούμε σε ετοιμότητα όλους τους συναδέλφους, μόνιμους και αναπληρωτές. Το υπουργείο Παιδείας με δηλώσεις του κ. Γαβρόγλου ετοιμάζεται να ξαναπαίξει το παιχνίδι της διάσπασης, στήνει νέα "φάκα" μέσα από τη συζήτηση για τα κριτήρια διορισμού. Ετοιμάζεται να επαναφέρει το νόμο Διαμαντοπούλου και την τροπολογία Φίλη (με τη μια ή την άλλη μορφή). Δεν θα φαγωθούμε μεταξύ μας για τα κριτήρια διορισμών. Σε τίποτα δεν ωφελούν οι ομαδοποιήσεις, η ανθρωποφαγία, η λογική "ο σώζων εαυτόν σωθήτω"».

Το «Μικρόβιο» τιμά τον Αϊζενστάιν

Μια σειρά προβολών ταινιών του Σεργκέι Αϊνζενστάιν, με αφορμή τη συμπλήρωση σήμερα 69 χρόνων από το θάνατό του, ξεδιπλώνονται μέσα στο Φλεβάρη στον πολυχώρο δημιουργίας της ΚΝΕ στην Καλαμάτα, «Μικρόβιο - Γιώργος Βουβαλέας». Οι προβολές ξεκινούν από σήμερα και το πρόγραμμά τους έχει ως εξής:

  • Σήμερα, Σάββατο, στις 7 μ.μ., «Απεργία» (1925).
  • Αύριο, Κυριακή, στις 7 μ.μ., «Θωρηκτό Ποτέμκιν» (1925).
  • Τρίτη 14 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., «Οκτώβρης (Δέκα Μέρες Που Συγκλόνισαν τον Κόσμο)» (1927).
  • Πέμπτη 16 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., «Ιβάν ο τρομερός» (1944).
  • Σάββατο 18 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., «Αλέξανδρος Νιέφσκι» (1938).
Ενας ακόμη θεραπευόμενος στη φυλακή

Με αφορμή τη φυλάκιση ενός ακόμη θεραπευόμενου - αυτή τη φορά από το θεραπευτικό πρόγραμμα του «18 ΑΝΩ» - για αδικήματα που έκανε όσο ήταν στη χρήση ναρκωτικών, το ΚΕΘΕΑ με ανακοίνωσή του σημειώνει: «Ενας ακόμα νέος άνθρωπος σε διαδικασία απεξάρτησης και επανένταξης στην κοινωνία, ο Γιώργος, θεραπευόμενος του "18 ΑΝΩ", οδηγήθηκε πριν από λίγες μέρες στη φυλακή. Συνελήφθη σε συνέχεια ερήμην εις βάρος του απόφασης για "παρών" που αγνοούσε ο ίδιος ότι έπρεπε να δίνει στο παρελθόν. Παρόλο που εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια ο Γιώργος έχει κάνει πλήρη στροφή στη ζωή του, μακριά από τη χρήση και την παραβατικότητα, και βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της θεραπευτικής του προσπάθειας, κρίθηκε προφυλακιστέος. Η φυλάκιση μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει για τον Γιώργο, απαξιώνοντας και τον προσωπικό του αγώνα και τα ίδια τα προγράμματα απεξάρτησης, που είναι η μόνη διέξοδος και ελπίδα για χιλιάδες εξαρτημένους και τις οικογένειές τους. Το ΚΕΘΕΑ ενώνει τη φωνή του με το "18 ΑΝΩ" για άμεση αποφυλάκιση του Γιώργου, ώστε να δικαιωθεί η προσπάθειά του για ομαλή επανένταξη στο κοινωνικό σύνολο, και ζητά να μπει τέλος σε ανάλογες ενέργειες και αποφάσεις που υπονομεύουν το δικαίωμα στη θεραπεία».

Επιτροπή για τα οικονομικά της Εκπαίδευσης

Η πρώτη σύσκεψη της λεγόμενης «Επιτροπής για τη Μελέτη των Οικονομικών της Εκπαίδευσης», που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας, έγινε χτες σε αίθουσα της Βουλής, υπό την παρουσία μάλιστα του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, προκειμένου να της προσδώσει την απαραίτητη επισημότητα.

Το στίγμα του αντικειμένου της Επιτροπής έδωσε ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, μιλώντας την περασμένη Πέμπτη στην Ολομέλεια, επί του νομοσχεδίου για τη γλωσσομάθεια, λέγοντας ότι «θα είναι μια επιτροπή» εμπειρογνωμόνων «που θα μελετήσει τα οικονομικά της Εκπαίδευσης και η κυβέρνηση δεσμεύεται σε τρία χρόνια να κλείσει τουλάχιστον τις ψαλίδες ως προς τις ανελαστικές δαπάνες, για να μην υπάρχει τουλάχιστον η παθογένεια που υπάρχει μέχρι σήμερα ως προς αυτό το σημείο. Πιστεύουμε μέχρι τον Ιούνιο να έχουμε τα πρώτα πολύ καλά αποτελέσματα».

«Πολύ φοβόμαστε ότι θα γίνει το επιστημονικό περιτύλιγμα της νομιμοποίησης της υποχρηματοδότησης της Παιδείας», απάντησε στον υπουργό ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, αποκαλύπτοντας τους σκοπούς της κυβέρνησης. Οπως τόνισε: «Εχουμε εμπειρία από τέτοιες επιτροπές αρκετή. Θυμίζω την Επιτροπή των σοφών του Ασφαλιστικού, που κατέληξε στο γνωστό νόμο - λαιμητόμο. Ακολούθησε η Επιτροπή των σοφών για τα Εργασιακά, όπου ούτε λίγο - ούτε πολύ προτείνει την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την απελευθέρωση των απολύσεων»... Πρόσθεσε ότι η νομιμοποίηση της υποχρηματοδότησης που προωθείται, από ό,τι φαίνεται, μέσω της Επιτροπής «θα ταιριάζει κιόλας και με την αυτονομία, που όλοι σας υποστηρίζετε, της σχολικής μονάδας, η οποία αυτονομία δεν περιορίζεται ασφαλώς στην επιλογή του περιεχομένου των μαθημάτων, αλλά επεκτείνεται και στην οικονομική λειτουργία των σχολείων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ