ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
Το φαγοπότι μένει ίδιο

Περί διαφθοράς ο λόγος χτες στη Βουλή, με τον πρωθυπουργό να λέει ανάμεσα σε άλλα, απαντώντας σε Ερώτηση του επικεφαλής του Ποταμιού: «Δεν μπορεί, λοιπόν, παρά να είναι προτεραιότητα η αντιμετώπιση της διαφθοράς. Αλλά, ξέρετε, αυτό έχει και πολιτικό κόστος για μια κυβέρνηση. Κι εμείς αυτό το πολιτικό κόστος το αναλαμβάνουμε, αφού τα ισχυρά συμφέροντα που έμαθαν να πορεύονται με αυτούς τους όρους και να κερδίζουν μέσα σε αυτό το πολύπλοκο δίκτυο, αντιστέκονται και εξαπολύουν καθημερινά μια λυσσαλέα επίθεση. Ξέρετε κάτι, ακριβώς αυτή η επίθεση είναι που αποτελεί για εμάς ένα δείκτη ότι κάτι κάνουμε καλά. Θα αρχίσω να ανησυχώ, όταν οι επιθέσεις σταματήσουν». Η συζήτηση περί διαφθοράς και διαπλοκής ήταν πάντα το ασφαλές καταφύγιο των αστικών κυβερνήσεων, για να αποπροσανατολίσουν το λαό από την ουσία της αντιλαϊκής τους πολιτικής, κυρίως σε περιόδους που αυτή κλιμακωνόταν. Το ίδιο κάνει και τώρα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παριστάνοντας μάλιστα το θύμα (!). Η αλήθεια είναι ότι με την πολιτική της η κυβέρνηση επιδρά σε επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς και στην αναμόρφωση του επιχειρηματικού τοπίου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πρώην δυσαρεστημένοι που γίνονται ευχαριστημένοι και το αντίστροφο. Με άλλα λόγια, το φαγοπότι της διαπλοκής του κεφαλαίου με τα κόμματα και τις κυβερνήσεις του παραμένει, ακόμα κι αν κατά καιρούς αλλάζουν οι συνδαιτυμόνες και οι καλεσμένοι.

Δικαίωμα επιλογής

Η φράση που αποδίδεται στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη, στην προχτεσινή του ομιλία στο London School of Economics, είναι η εξής: «Καλύτερα μια χειρότερη λύση τώρα, παρά μια καλύτερη σε μερικούς μήνες». Ακόμα και αν η συγκεκριμένη αποστροφή μεταφέρεται με απόλυτη ακρίβεια, καμιά αίσθηση δεν προκαλεί, αφού αυτό είναι το «μότο» όσων καίγονται να κλείσει η «αξιολόγηση» για να μην εκτροχιαστεί ο «οδικός χάρτης» προς την καπιταλιστική ανάκαμψη. Και η κυβέρνηση συγκαταλέγεται βέβαια σ' αυτούς. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που μαθαίνει έστω και τώρα ο λαός είναι ότι η διαπραγμάτευση (η συγκεκριμένη και όλες οι άλλες) μπορεί να οδηγήσει σε ένα χειρότερο ή σε ένα πολύ χειρότερο αποτέλεσμα για τον ίδιο. Οπότε, ας μη διαμαρτύρεται. Τουλάχιστον έχει το δικαίωμα της επιλογής...

Αλληλοσυμπληρώνονται

Στο χτεσινό κύριο άρθρο της, η «Καθημερινή» ασχολείται με τα «φαινόμενα διάλυσης» της χώρας, που, όπως γράφει, πληθαίνουν με την ανοχή της κυβέρνησης. Σ' αυτά τα φαινόμενα, δίπλα στις καταστροφές σε Μέσα Μεταφοράς, τις καταλήψεις και τις βιαιοπραγίες, συμπεριλαμβάνει και τα αγροτικά μπλόκα. Η εφημερίδα αναρωτιέται αν η κυβέρνηση πιστεύει πως με την ανοχή της θα αποκλιμακωθούν όλα αυτά και απαντάει η ίδια ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο και πως, αντίθετα, τα φαινόμενα «φουντώνουν και σε λίγο δεν θα μαζεύονται». Δεν πρωτοτυπεί η «Καθημερινή» στην προσπάθεια που κάνει να συνδέσει τους κάθε είδους βανδαλισμούς και τραμπουκισμούς με τον δίκαιο αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, που παλεύει να επιβιώσει. «Παλιά μου τέχνη κόσκινο» για την εφημερίδα, αν σκεφτούμε τη στάση που κρατάει διαχρονικά απέναντι στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες. Προκύπτει όμως και κάτι άλλο από το δημοσίευμα της «Καθημερινής». Οτι οι τσαμπουκάδες και οι καταστροφές των αυτοαποκαλούμενων «αντιεξουσιαστών» το μόνο που κάνουν είναι να αξιοποιούνται από τους διάφορους αναμεταδότες της προπαγάνδας του συστήματος για να συκοφαντηθούν οι εργατικοί - λαϊκοί αγώνες και να δυναμώσει η καταστολή. Αυτό κάνει η «Καθημερινή». Και όπως φαίνεται, οι ρόλοι τους αλληλοσυμπληρώνονται.

Ενα διάλειμμα...

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 55 - 64 ετών, που βρέθηκε εκτός αγοράς εργασίας το τελευταίο δωδεκάμηνο, σκαρφάλωσε τον περασμένο Νοέμβρη στο 19,3%, από 17,3% τον ίδιο μήνα του 2015. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το ίδιο διάστημα, το γενικό ποσοστό ανεργίας, σύμφωνα πάντα με την ΕΛΣΤΑΤ, μειώθηκε κατά 1,5 μονάδα (23% από 24,5% τον Νοέμβρη του 2015). Τι σημαίνει αυτό; Οτι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας, με σχετικά καλύτερους μισθούς και δικαιώματα, χάνουν τη δουλειά τους, προφανώς για να αντικατασταθούν από νεότερους και φτηνότερους. Τη θλιβερή πρωτιά πάντως στην ανεργία τη διατηρούν ακόμα οι νέοι 15 - 24 και 25 - 34 ετών, όπου καταγράφονται ποσοστά 45,7% και 29,9% αντίστοιχα, ενώ ανάλογη είναι η διασπορά της ανεργίας και στις άλλες ηλικιακές ομάδες. Που σημαίνει ότι στο σάπιο σύστημα που ζούμε, η εργασία κατέληξε να είναι το ...διάλειμμα ανάμεσα σε μεγάλες περιόδους ανεργίας.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1650 Πεθαίνει ο Γάλλος φιλόσοφος και μαθηματικός Ρενέ Ντεκάρτ (Καρτέσιος), που μεταξύ άλλων έμεινε στην ιστορία και για τη ρήση του «σκέφτομαι, άρα υπάρχω».

1847 Γεννιέται ο Αμερικανός εφευρέτης Τόμας Εντισον. Σ' αυτόν οφείλονται πάνω από 300 εφευρέσεις, ανάμεσα στις οποίες ο φωνογράφος και η ηλεκτρική λάμπα. Τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ το 1915.

1929 Ο φασίστας Ιταλός δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι και ο αντιπρόσωπος του Πάπα Πίου του XI καρδινάλιος Γκασπάρι υπογράφουν τη συνθήκη του Λατερανού, με την οποία το Βατικανό αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο κράτος.

1934 Διεξάγονται δημοτικές και κοινοτικές εκλογές. Το Ενιαίο Μέτωπο Εργατών - Αγροτών (ΚΚΕ) κατακτά την πλειοψηφία στην Καβάλα, όπου εκλέγεται ο πρώτος κομμουνιστής δήμαρχος (ο Δημήτρης Παρτσαλίδης). Το ψηφοδέλτιο του ΕΜΕΑ πλειοψηφεί επίσης σε Καισαριανή, Ποντοκώμη, Χωριστή, Γιάνετζικ, Τσαριτσάνη, Γιάνουλη, Τσερέπλιανη, Αγγίτσα, Δερελή, Δογάνη, Ρετσάνη, Καρίτσα, Ιμέμπεη κ.α. Συνολικά, σε όλη την Ελλάδα σε 60 κοινότητες αναδείχθηκαν κοινοτικά συμβούλια από τους υποψηφίους του ΕΜΕΑ. Στις εκλογές αυτές ψήφισαν για πρώτη φορά και οι γυναίκες.

1948 Πεθαίνει ο πρωτοπόρος σοβιετικός σκηνοθέτης Σεργκέι Αϊζενστάιν. Εργα του η «Απεργία», «Θωρηκτό Ποτέμκιν», «Οκτώβρης», «Ιβάν ο Τρομερός» κ.ά.

1949 Ξεκινά μεγάλη επιχείρηση του Δημοκρατικού Στρατού για την κατάληψη της Φλώρινας (11-13/2/1949), που έχει καταγραφεί ως η δυσκολότερη και μεγαλύτερη μάχη που έδωσε ο ΔΣΕ σε κατοικημένες περιοχές. Απέναντί του είχε μια πολύ καλά οχυρωμένη πόλη, που την υπεράσπιζαν μεγάλες δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού. Ο ΔΣΕ στη Μάχη της Φλώρινας είχε πολύ μεγάλες απώλειες, πάνω από 800 νεκρούς και 930 τραυματίες. Μετά το τέλος των επιχειρήσεων, ο κυβερνητικός στρατός μάζεψε τους νεκρούς μαχητές του ΔΣΕ μαζί με πολλούς τραυματίες και με μπουλντόζες όλους μαζί, ζωντανούς και νεκρούς, τους παράχωσε σε ένα λάκκο, στο χωράφι που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της πόλης, στην Περιοχή Αγιος Γεώργιος. Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ στις 16-10-2010 ανακοίνωσε ότι μετά από πολύχρονες προσπάθειες κατόρθωσε και αγόρασε το χωράφι όπου βρίσκεται ο ομαδικός τάφος των ηρώων, ενώ το Φλεβάρη του 2016 το μνημείο των νεκρών μαχητών του ΔΣΕ έγινε πραγματικότητα.

1959 Ξεκινά στην Αθήνα η δίκη του Μαξ Μέρτεν, του ναζί εγκληματία πολέμου που υπηρέτησε στη Θεσσαλονίκη τη διετία 1942-1944, ως σύμβουλος της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης. Ηταν ο άνθρωπος που υπέγραψε τη μεταφορά των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αουσβιτς. Ο Μέρτεν καταδικάστηκε σε 25ετή κάθειρξη. Επειτα όμως από πιέσεις της Γερμανίας, η κυβέρνηση Καραμανλή αποφυλάκισε τον Μέρτεν και τον απέλασε στη Γερμανία, με την προϋπόθεση να εκτίσει εκεί την ποινή του. Τα γερμανικά δικαστήρια τελικά τον απάλλαξαν τελείως «ελλείψει στοιχείων».

1959 Υπογράφεται από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας (Κωνσταντίνο Καραμανλή) και της Τουρκίας (Αντνάν Μεντερές) η Συμφωνία της Ζυρίχης, που μαζί με τη Συμφωνία του Λονδίνου που υπογράφτηκε μια βδομάδα αργότερα (19/2), οδήγησε στη δημιουργία τυπικά ανεξάρτητης Δημοκρατίας της Κύπρου. Το περιεχόμενο των Συμφωνιών της Ζυρίχης και του Λονδίνου, με τις οποίες τρία κράτη (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία) γίνονταν «εγγυητές» της ανεξαρτησίας μιας άλλης χώρας, δεν μπόρεσε να αποτελέσει έναν μόνιμο συμβιβασμό. Ετσι, μετά από μια ολιγόχρονη ανάπαυλα, ακολούθησε νέα φάση όξυνσης των εσωτερικών και εξωτερικών αντιθέσεων στην Κύπρο. Το ΚΚΕ, με ανακοίνωση της ΚΕ του (27/2/1959), κατήγγειλε τις εν λόγω Συμφωνίες.

1975 Η Μάργκαρετ Θάτσερ γίνεται η πρώτη γυναίκα επικεφαλής πολιτικού κόμματος στη Βρετανία, καθώς εκλέγεται αρχηγός των Συντηρητικών της χώρας.

1979 Ο ιρανικός λαός ανατρέπει το φιλοαμερικανικό καθεστώς του Σάχη (μονάρχη του Ιράν). Στη χώρα εγκαθιδρύεται ισλαμική δημοκρατία με επικεφαλής τον Αγιατολάχ Χομεϊνί.

1990 Μετά από 27 χρόνια φυλάκισης, απελευθερώνεται ο ηγέτης των μαύρων της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, επικεφαλής του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, σύμβολο της εναντίωσης στο ρατσιστικό καθεστώς του απαρτχάιντ και κατοπινός Πρόεδρος της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ