ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ
Συγκροτήθηκε τελικά το ΕΣΡ...

«Εισακούστηκαν» οι παρεμβάσεις της αστικής τάξης για κλείσιμο του ανοιχτού μετώπου και στοχοπροσήλωση στους βασικούς της στόχους

Εληξε χτες το «σίριαλ» της συγκρότησης του ΕΣΡ, καθώς η 6η κατά σειρά διάσκεψη των προέδρων της Βουλής «κατάφερε» - με τα παζάρια και τα αλισβερίσια να είναι σε εξέλιξη μέχρι και την τελευταία στιγμή, ανάμεσα σε κυβέρνηση, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - να συμφωνήσει σε πρόταση κοινής αποδοχής. Το σύνθημα εξάλλου της «λήξης» είχαν δώσει προ ημερών με ξεκάθαρες παρεμβάσεις μερίδες της αστικής τάξης, ζητώντας να επέλθει πλέον η απαιτούμενη στοχοπροσήλωση στα βασικά διακυβεύματα του κεφαλαίου.

Η «καλή μέρα» είχε φανεί από χτες το πρωί, με τη δήλωση στο ΑΠΕ του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής και ΜΜΕ, Ν. Παππά, που απευθυνόταν στη ΝΔ, ότι «το ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες» και ότι «ο αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως της Νέας Ανεξάρτητης Αρχής».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η εισηγητική τοποθέτηση, κατά την έναρξη της διάσκεψης, του προέδρου της Βουλής, Ν. Βούτση, ο οποίος σημείωσε ότι «ο αριθμός των αδειών δεν είναι κάτι που θα κλείσει με απόφαση του υπουργού Επικρατείας αλλά θα υπάρχει μία ευέλικτη και ανοιχτή αντίληψη και πιθανολογούμενη άποψη του αριθμού των αδειών», ενώ πρότεινε για πρόεδρο τον Θ. Κουτρομάνο, που είχε ήδη προτείνει η ΝΔ.

Από τη ΝΔ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν. Δένδιας αφού «καλωσόρισε» τη δήλωση Παππά, στη συνέχεια απαίτησε και ...πέτυχε τη «ρητή δέσμευση» του Ν. Βούτση, επειδή «ο υπουργός δεν έχει παίξει πάντοτε τον εποικοδομητικό ρόλο» για την υπόθεση του αριθμού των αδειών.

Στη συνέχεια, από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τέθηκε θέμα για την πρόταση του Ν. Βούτση όσον αφορά πια τα μέλη του ΕΣΡ. Ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος εξέφρασε την ανησυχία μήπως αυτή η σύνθεση που προτείνεται «δώσει τελικά στον υπουργό αυτό που θέλει», δηλαδή 4 άδειες.

Τελικά, μετά από ολιγόλεπτη διακοπή προκειμένου να συνεχιστούν οι ... διαβουλεύσεις, η διάσκεψη επανήλθε και με ψήφους 20 υπέρ και 4 παρών εξέλεξε πρόεδρο τον Θ. Κουτρομάνο, αντιπρόεδρο τον Ρ. Μορώνη, ενώ τα μέλη είναι: Ν. Κιάος, Π. Διαμαντάκου, Δ. Παπαδοπούλου, Β. Καραποστόλης, Λ. Μήτρου, Γ. Σαριδάκης και Γ. Πλειός.

Σχολιάζοντας τα παζάρια, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, κατά την παρέμβασή του στη διάσκεψη, ανέφερε πως «όταν υπάρχει σύμπτωση στην κοινή στρατηγική, ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι δηλαδή θα έχουν στα χέρια τους την ενημέρωση, μπορούν να βρεθούν πάρα πολλές λύσεις και τέτοια υπάρχει». Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ ψηφίζει παρών «για τους γνωστούς λόγους που έχουμε εξηγήσει πάρα πολλές φορές, που αφορούν το χαρακτήρα αυτών των ονομαζόμενων ανεξάρτητων αρχών και όχι τόσο τα πρόσωπα, παρότι μπορούμε να έχουμε κάποια άποψη. Αυτή η ψήφος μας δεν είναι συγκυριακή ούτε διαμορφώνεται ανάλογα με τις εξελίξεις. Αλλά είναι μια σταθερή άποψη που πιστεύουμε ότι η ίδια η εμπειρία μέχρι τώρα μας έχει δικαιώσει».

Σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, χαρακτήρισε τη «συναίνεση που επιτεύχθηκε» «ένα αποφασιστικό βήμα για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου», ενώ σημείωσε ότι η ΝΔ «αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να επιστρέψει στην νομιμότητα».

Παρών ψήφισαν Χρυσή Αυγή και Ενωση Κεντρώων.

ΒΟΥΛΗ
Νέες διευκολύνσεις σε ΝΑΤΟικούς μηχανισμούς

Υπερψηφίστηκαν και από την πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής οι τρεις συμβάσεις που κατέθεσε το υπουργείο Αμυνας, με μορφή νομοσχεδίων, με τις οποίες ενισχύεται παραπέρα η συμμετοχή της Ελλάδας στους στρατιωτικούς μηχανισμούς του ΝΑΤΟ.

Η πρώτη αφορά την «Κύρωση της Τροποποίησης υπ' αριθμ. 2 στη Συμφωνία Διοικητικής Φύσης», μεταξύ των υπουργείων Εθνικής Αμυνας της Γαλλίας και της Ελλάδας, «περί συνεργασίας στο πλαίσιο Τεχνολογικού Συστήματος Επίδειξης μη Επανδρωμένου Μαχητικού Αεροσκάφους (Vehicule Aerien de Combat sans Pilote, UCAV)». Η δεύτερη τη συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Εθνικής Αμυνας Ελλάδας και Βουλγαρίας «εντός του Πολυεθνικού Συντονιστικού Κέντρου Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών της Αθήνας (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ - AMSCC)».

Η τρίτη σύμβαση αφορά την «κύρωση της Τεχνικής Συμφωνίας» ανάμεσα στα υπουργεία Εθνικής Αμυνας Ελλάδας, Ιταλίας, Πολωνίας, Τουρκίας, Βελγίου, Γαλλίας, Γερμανίας, Λουξεμβούργου και Ισπανίας «σχετικά με την επάνδρωση, χρηματοδότηση, διοίκηση και υποστήριξη του Στρατηγείου EUROCORPS (Ευρωπαϊκό Στρατιωτικό Σώμα) Σώμα Ταχείας Ανάπτυξης NATO EUROCORPS (NRDC EC)».

ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Ενωση Κεντρώων υπερψήφισαν τις τρεις συμβάσεις. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή στην πρώτη ψήφισε παρών, στη δεύτερη και την τρίτη κατά, διότι σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του φασιστικού μορφώματος, Χρ. Παππά, θα πρέπει «να αναθεωρηθεί» η σχέση της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ μετά τη «θετική νίκη του Τραμπ».

Η κυβέρνηση διευρύνει τη συμμετοχή της Ελλάδας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς

Το ΚΚΕ καταψήφισε και τις τρεις συμβάσεις. Οπως επισήμανε η ειδική αγορήτρια, Λ. Κανέλλη, τόσο η διεύρυνση του ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ που έχει έδρα την Αθήνα, ανήκει στο ΓΕΕΘΑ, το οποίο ναυλώνει με τα λεφτά των λαϊκών οικογενειών εμπορικά πλοία των Ελλήνων εφοπλιστών για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, όσο και η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Στρατιωτικού Σώματος Ταχείας Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ, διευρύνουν τη συμμετοχή της Ελλάδας «στους πιο επικίνδυνους σχεδιασμούς», σε μία περιοχή όπου μαίνονται σφοδροί ανταγωνισμοί και ισχυρές συγκρούσεις για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών και ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους. Ενδεικτικά, το Στρατιωτικό Σώμα Ταχείας Ανάπτυξης έχει συμμετάσχει στους πολέμους σε Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κόσσοβο, Αφγανιστάν, συνεχώς εξελίσσεται ώστε σήμερα να αποτελεί μία ΝΑΤΟική δύναμη επιχειρήσεων υψηλής ετοιμότητας, που μπορεί βαθμιαία να φτάσει να διοικεί στρατεύματα μέχρι 60.000 άνδρες, ανάλογα με τις ανάγκες της λυκοσυμμαχίας.

Η Λ. Κανέλλη καταψήφισε επίσης και τις δύο τροπολογίες που αφορούσαν το Φεστιβάλ Αθηνών, με τις οποίες συντηρούνται το καθεστώς εμπορευματοποίησης και η ομηρία των εργαζομένων.

ΥΠΕΞ
Τρέχουν εντός και εκτός για την «εξωστρέφεια» του κεφαλαίου

Συνεχίζονται οι προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΞ και συνολικά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να συμβάλει στην «εξωστρέφεια» και το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας για το ντόπιο κεφάλαιο, να προσελκύσει κεφάλαια και «επενδύσεις» και να προχωρήσει σε συνεργασίες με άλλα καπιταλιστικά κράτη, με στόχο την αναβάθμιση του ρόλου της αστικής τάξης στην περιοχή.

Σε αυτή τη βάση, ο αν. υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Γ. Κατρούγκαλος, στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Πολωνία, υπέγραψε Πρωτόκολλο Οικονομικής Συνεργασίας Ελλάδας - Πολωνίας με τον Πολωνό αν. υπουργό Οικονομικής Διπλωματίας, ενώ συναντήθηκε και με τον Πολωνό υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με τον οποίο συζήτησαν μεταξύ άλλων και για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Ο Γ. Κατρούγκαλος βρίσκεται τώρα στο Λονδίνο, όπου προγραμματίζεται να έχει επαφές με τον υπουργό Εργασίας και Συντάξεων, τους υφυπουργούς Εξωτερικών, τους υφυπουργούς Διεθνούς Εμπορίου, καθώς και με τους «σκιώδεις υπουργούς» του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος με αρμοδιότητες επί των οικονομικών και επί ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής. «Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν σε ζητήματα ευρωπαϊκού και διμερούς ενδιαφέροντος, ιδίως υπό το φως του δημοψηφίσματος για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ», αναφέρεται από το ΥΠΕΞ.

Κατά την παραμονή Κατρούγκαλου στο Λονδίνο, έχει, επίσης, προγραμματιστεί ομιλία του σε εκδήλωση για «επενδυτές» που διοργανώνει το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο, καθώς και δύο διαλέξεις αναφορικά με την πορεία της Ελλάδας, στο περιλάλητο London School of Economics και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Στον ίδιο καμβά, ο υφυπουργός Γ. Αμανατίδης συναντήθηκε στην Αθήνα με τον πρέσβη του Καζακστάν, Αλ. Βοκλόφ, ο οποίος φέρεται να διαβεβαίωσε την ελληνική πλευρά ότι «οι διμερείς σχέσεις μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω, με ιδιαίτερη έμφαση στον πολιτισμό, όπως επίσης και στις οικονομικές ανταλλαγές, τομείς στους οποίους υπάρχει προοπτική».

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Στο Γοργοπόταμο στις 3 Δεκέμβρη

Το Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2016, ώρα 11.30 π.μ., στο Γοργοπόταμο, θα τιμήσει τη φετινή Επέτειο η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ). Καλούνται τα παραρτήματα της Αττικής αλλά και όλης της χώρας να οργανώσουν, με πούλμαν και άλλα μέσα, τη μετακίνηση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, των φίλων και απογόνων, για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση.

Εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Ιλίου

Η Επιτροπή Ειρήνης Ιλίου διοργανώνει συζήτηση σήμερα Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Καφενείο «Μελίνα Μερκούρη» (Αγ. Φανουρίου 99), με θέμα «Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, οι αποφάσεις και οι συνέπειες για τους λαούς της περιοχής, η εμπλοκή της χώρας μας. Αιγαίο - Ελληνοτουρκικά - Κυπριακό». Θα μιλήσει ο Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης ε.α., μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, μέλος της ΚΕΘΑ.

Εμπλοκή στο Αιγαίο

Η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, όπως εκδηλώνεται εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου, εκφράστηκε και χτες, καθώς σχηματισμός 4 μαχητικών αεροσκαφών, τα 2 οπλισμένα, προχώρησε σε μία παράβαση και 5 παραβιάσεις ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Βορειοανατολικό και το Κεντρικό Αιγαίο. Καταγράφηκε και μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για να τα αναχαιτίσουν.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Κι άλλο αμερικάνικο πλοίο

Συνεχίζονται τα πηγαινέλα πλοίων του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στα ελληνικά λιμάνια, και ευρύτερα στις ελληνικές θάλασσες. Χτες, κατέπλευσε στον Πειραιά το αντιτορπιλικό κλάσης «USS Carney», ενταγμένο στον αμερικάνικο 6ο στόλο που επιχειρεί σε Ευρώπη και Αφρική. Προηγουμένως είχε δέσει και στη Σούδα.

Επανόρθωση

Ο «δαίμων» χτύπησε και πάλι με αποτέλεσμα στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» στην παρουσίαση του ντοκιμαντέρ για τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, στη σελίδα 17, να αλλάξουμε το όνομα του συντρόφου Χρήστου Δίγκογλου και να τον εμφανίσουμε ως Κώστα.

ΚΟ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για το Ανεξάρτητο Τάγμα Εύβοιας του ΔΣΕ

Η ΚΟ Εύβοιας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, τιμώντας το Ανεξάρτητο Τάγμα Εύβοιας του ΔΣΕ και τους αρχηγούς του Θύμιο Καψή (καπετάν Ανάποδο) και Γιώργη Βλαχούτσικο (καπετάν Ευβοιώτη), την Κυριακή 13/11, στις 11.30 π.μ., στο μνημείο του Ανάποδου (Δερβένι). Θα μιλήσει ο Μάκης Μακρής, Γραμματέας της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι στην ταβέρνα «Ο Ικαρος» των αδελφών Κουτσουφλάκη, στο Προκόπι.

ΧΑΝΙΑ
Τιμούν τους αγωνιστές στη μάχη της Παναγιάς

Το Παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ οργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 13 Νοέμβρη, στις 11.30 π.μ., στο χωριό Παναγιά Κεραμιών, στο χώρο του μνημείου, για να τιμήσει τους αγωνιστές και νεκρούς του ΕΛΑΣ στη Μάχη της Παναγιάς και τα θύματα των χιτλερικών επιδρομών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ