ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ο λαός πληρώνει το σχεδιασμό κυβέρνησης - Περιφέρειας για τα απορρίμματα

Σε εξέλιξη βρισκόταν μέχρι αργά χτες το βράδυ η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής σχετικά με την έγκριση ή μη της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ). Κατά τη διάρκειά της, υπήρχαν αρκετές στιγμές έντασης (ιδιαίτερα στην εισήγηση για το θέμα) μεταξύ συμβούλων της περιφερειακής διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ και κατοίκων από τη Φυλή, το Μαραθώνα και το Γραμματικό που βρέθηκαν στο χώρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των εντάσεων που υπήρξαν, ήταν η στιγμή που ο εισηγητής του θέματος, Αθ. Αναγνωστόπουλος, σημείωσε πως «συνεργαζόμαστε με τις τοπικές κοινωνίες για το θέμα» και οι κάτοικοι να φωνάζουν «να κλείσει η χωματερή στη Φυλή τώρα. Αυτό λέγατε».

Η συζήτηση για το νέο ΠΕΣΔΑ χαρακτηρίστηκε ως γενικόλογη και αόριστη από μαζικούς φορείς των παραπάνω περιοχών που πήραν το λόγο, καθώς επίσης και από παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Σημειώνεται ότι στην εισήγηση δεν αναφέρεται πού χωροθετούνται νέες μονάδες, ενώ αναφέρονται ως λύσεις η ενημέρωση του κοινού και των τοπικών αρχών, η διαλογή στην πηγή και άλλα. Παρ' όλα αυτά, στόχος της περιφερειακής διοίκησης είναι να συνεχίσει να λειτουργεί η Φυλή (τουλάχιστον μέχρι το 2019) και η δημιουργία νέων χώρων ΧΥΤΥ (άγνωστο πού).

Μέχρι λίγο πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η περιφερειάρχης, Ρ. Δούρου, δεν είχε πάρει το λόγο ούτε για να απαντήσει στα επιχειρήματα της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ούτε και σε όσα ειπώθηκαν από τους εκπροσώπους των μαζικών φορέων που πήραν το λόγο νωρίτερα.

Οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» περιφερειακοί σύμβουλοι στις τοποθετήσεις τους τεκμηρίωσαν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα και του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη διαχείριση των αποβλήτων που προωθούν από κοινού η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ των ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ.

Στην τοποθέτησή του, ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος, υπογράμμισε ότι ο σχεδιασμός είναι αντιλαϊκός, καθώς επιλέγονται μέθοδοι που υπηρετούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα και καλείται ο εργατόκοσμος, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, από το λεηλατημένο εισόδημά τους να ξαναπληρώσουν για την αποκομιδή, την επεξεργασία, την τελική διάθεση των απορριμμάτων. Πρόσθεσε ότι είναι αντιλαϊκός γιατί διατηρούνται οι επιβλαβείς εγκαταστάσεις στην υπερκορεσμένη Φυλή, που επιβαρύνουν την υγεία των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που κατοικούν στη Δυτική Αθήνα και το Θριάσιο.

Ο Γ. Μανουσογιαννάκης ανέλυσε διεξοδικά τις θέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τη διαχείριση των αποβλήτων, κάνοντας καθαρό ότι αυτές «πατούν» στη συνολικότερη αντίληψη του ΚΚΕ για την οργάνωση της κοινωνίας, δηλαδή στην αντίληψη ότι «η διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία του λαού, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα, μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου, ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, με λαϊκή εξουσία και οικονομία, μπορεί να εξασφαλιστεί. Η φιλολαϊκή λύση προϋποθέτει εξουσία και οικονομία που καταργεί τις αιτίες που δημιουργούν και οξύνουν τα σημερινά προβλήματα, που δημιουργεί τις στέρεες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της χώρας προς το συμφέρον της εργατικής τάξης, όλων των λαϊκών στρωμάτων, δημιουργών του κοινωνικού πλούτου. Τέτοιες προϋποθέσεις είναι: Ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός, ο ενιαίος κρατικός φορέας κατασκευών που θα υλοποιεί φιλολαϊκά έργα, η κοινωνική κρατική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, η κρατική ιδιοκτησία στη γη και στις τεχνικές υποδομές, ο εργατικός - λαϊκός έλεγχος, η εργατική - λαϊκή εξουσία».

Επιπλέον, ανέπτυξε τόσο τους άξονες του αναγκαίου εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης των αποβλήτων όσο και το πλαίσιο αιτημάτων γύρω από το ζήτημα. Στην προμετωπίδα των διεκδικήσεων είναι η αντίθεση στην εμπορευματοποίηση και στην ιδιωτικοποίηση, τις ΣΔΙΤ και τις συμβάσεις παραχώρησης, αλλά και η πάλη για την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζομένων στον τομέα αυτό χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Επίθεση με χειροβομβίδα στη γαλλική πρεσβεία

Eurokinissi

Χειροβομβίδα στην πρεσβεία της Γαλλίας πέταξαν, χτες στις 4.50 τα ξημερώματα, δύο άτομα τα οποία επέβαιναν σε δίκυκλο μεγάλου κυβισμού, μαύρου χρώματος, ενώ φορούσαν κράνη. Η αμυντικού τύπου χειροβομβίδα εξερράγη σε απόσταση περίπου τριών μέτρων από τη σκοπιά. Ο 33χρονος ειδικός φρουρός τραυματίστηκε ελαφρά στο μηρό από τα θραύσματα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο φρουρός σώθηκε γιατί, ενώ άνοιξε λίγο την πόρτα της σκοπιάς να δει τι συμβαίνει όταν αντιλήφθηκε την ύποπτη μοτοσικλέτα, δεν βγήκε έξω στο πεζοδρόμιο. Ο ίδιος αναμένεται να δώσει κατάθεση στην «Αντιτρομοκρατική», που ανέλαβε την υπόθεση. Διακομίστηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Στο σημείο, στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας 7, έσπευσαν πυροτεχνουργοί και στελέχη της «Αντιτρομοκρατικής», ενώ πραγματοποιήθηκαν έρευνες για τους δράστες στην ευρύτερη περιοχή. Από το σημείο της επίθεσης περισυνελέγησαν η περόνη, η κεφαλή και ο μοχλός απελευθέρωσης της χειροβομβίδας, που εξετάζονται στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. Αργότερα, βρέθηκε στα Εξάρχεια, στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Σόλωνος, μια κλεμμένη μοτοσικλέτα, η οποία μεταφέρθηκε στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. και εξεταζόταν, για να διαπιστωθεί αν ήταν αυτή στην οποία επέβαιναν οι δράστες. Τελικά, διαπιστώθηκε πως δεν είχε σχέση με την επίθεση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, δήλωσε πως η κυβέρνηση καταδικάζει την επίθεση στην πρεσβεία της Γαλλικής Δημοκρατίας και εκφράζει τη συμπαράστασή της στον ειδικό φρουρό που τραυματίστηκε από την επίθεση. Με ανάρτησή του στο «Twitter» σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, το περιστατικό γράφοντας: «Ανησυχία και αγανάκτηση για την επίθεση στη γαλλική πρεσβεία. Εκφράζω την συμπαράσταση όλων μας στον ειδικό φρουρό που τραυματίστηκε και σε όλους τους αστυνομικούς για την δύσκολη αποστολή τους». Η γαλλική πρεσβεία βρίσκεται «σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές αρχές για να διασφαλίσει την ασφάλεια όλων», τόνισε ο Γάλλος πρέσβης, Κριστόφ Σαντεπί, σε μήνυμά του για την επίθεση. Οπως ανέφερε, «η αντίδραση των ελληνικών αρχών ήταν άμεση και διεξάγεται έρευνα» για το περιστατικό.

Επεισόδια σε Σάμο και Χίο

Την ώρα που ο χειμώνας έρχεται και οι εγκλωβισμένοι στα νησιά του Αιγαίου πληθαίνουν, αυξάνονται και οι αντιδράσεις στα πρώην «hot spot». Την Τετάρτη σημειώθηκαν εντάσεις σε Χίο και Σάμο. Αιτία είναι οι συνθήκες «φιλοξενίας» τους και ο πολύμηνος εκτοπισμός τους. Υπενθυμίζεται πως στη Χίο ζοων εγκλωβισμένοι 4.173 άνθρωποι και στη Σάμο, 2.735.

Συγκεκριμένα, στη Χίο, στον καταυλισμό της Σούδας όλα ξεκίνησαν όταν ορισμένα άτομα από τον καταυλισμό, στις 3 το μεσημέρι, έκλεισαν με κάδους απορριμμάτων το δρόμο και στη συνέχεια έβαλαν φωτιά. Αποτέλεσμα ήταν να καταστραφεί ένας οικίσκος του ΟΗΕ και να γίνουν ζημιές σε δυο άλλους, όπου λειτουργούσαν το ιατρείο του καταυλισμού, η αποθήκη παραϊατρικών υλικών αλλά και ο χώρος διανομής των φαγητών. Στις έξι το απόγευμα έγινε επέμβαση ΜΑΤ και Λιμενικού. Στη Σάμο, λίγο μετά τις 8 το βράδυ και μετά από την έντονη βροχόπτωση, μετανάστες και πρόσφυγες διαμαρτυρήθηκαν στους δρόμους, ζητώντας στεγνά ρούχα καθώς η βροχή παρέσυρε σκηνές και το νερό κατέστρεψε ορισμένα από τα υπάρχοντά τους. Στις 10.30 το βράδυ έγινε επέμβαση της Αστυνομίας.

Παράλληλα, «ο δρόμος των τεχνοκρατικών λύσεων, ο δρόμος της ευημερίας των αριθμών, ο δρόμος του προσεταιρισμού βάσει ανταλλαγμάτων αντί της λύσης του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού, ο δρόμος της εναντίωσης στα θύματα των πολέμων αντί της αντίθεσης και της αντίστασης στους μακελάρηδες του ιμπεριαλισμού, έφεραν το μηδενικό αποτέλεσμα της σύσκεψης για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Χίου. Η ανακοίνωση αναφέρεται στο αποτέλεσμα της πολυδιαφημισμένης ευρείας σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη υπό τον υπουργό Επικρατείας, για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα της Χίου. Προσθέτει δε ότι «ο λαός της Χίου πρέπει να αντιδράσει εδώ και τώρα στην πορεία χωρίς φρένο που έχουν επιλέξει στο μεταναστευτικό η κυβέρνηση, οι τοπικοί βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ο δήμαρχος, ο αντιπεριφερειάρχης. Τώρα να αγωνιστεί μαζί μας για μέτρα προς όφελος και των κατοίκων και των μεταναστών - προσφύγων».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ενέργεια εχθρική προς το εργατικό - λαϊκό κίνημα

Σε ανακοίνωσή του για την επίθεση στη γαλλική πρεσβεία το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει την επίθεση στη γαλλική πρεσβεία. Τέτοιες ενέργειες, παντελώς εχθρικές προς το εργατικό - λαϊκό κίνημα, το μόνο που κάνουν, ιδιαίτερα σε αυτήν τη φάση, είναι να δίνουν άλλοθι στην ένταση της καταστολής, που οξύνεται με αφορμή και την επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα, αλλά και να τρομοκρατούν όσους θέλουν να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις καταδίκης αυτής της επίσκεψης».

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στο Κιλκίς

Σεισμός μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χτες, στις 2.12 μ.μ., δυτικά του Κιλκίς και έγινε αισθητός και στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το επίκεντρο του σεισμού ήταν 10 χλμ. δυτικά του Κιλκίς, κοντά στον οικισμό Γυναικόκαστρο και 40 χλμ. βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης. Μέχρι τις 3 μ.μ., ακολούθησαν τρεις ασθενέστεροι μετασεισμοί, με μεγέθη μικρότερα των 3 Ρίχτερ.

Με επίκεντρο το ίδιο σημείο, στις 8 Νοέμβρη, σημειώθηκαν δύο σεισμοί, μεγέθους 3,8 Ρίχτερ. Οι σεισμολόγοι αναφέρουν ότι στην περιοχή που εντοπίστηκε το επίκεντρο του σεισμού δεν υπάρχει κάποιο γνωστό - μεγάλο ρήγμα που να «έδωσε» στο παρελθόν ισχυρούς σεισμούς.

ΠΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκέντρωση για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Συγκέντρωση, με σύνθημα «Να κλείσει η χωματερή στη Φυλή - Διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του λαού και όχι των επιχειρηματικών ομίλων», διοργανώνει την Κυριακή 13 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., στον κινηματογράφο «Μελίνα» (Φυλής 165, Καματερό), η ΠΟ Δυτικής Αθήνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Θα μιλήσει ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής. Θα χαιρετίσουν ο Δημήτρης Τσιουμπρής, δημοτικός σύμβουλος Φυλής, και ο Δημήτρης Κατσαντώνης, δημοτικός σύμβουλος Αγίων Αναργύρων - Καματερού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ