ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Χυδαίος αντικομμουνισμός μέσω κοκορομαχίας με ΣΥΡΙΖΑ

Βρώμικη επίθεση, με στόχο το λαϊκό κίνημα, την κάλπικη απόδοση στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικών που δεν έχει και τη συσκότιση της στρατηγικής σύμπλευσης ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

Eurokinissi

Σε αντικομμουνιστικό παραλήρημα που χρεώνεται συνολικά στην ηγεσία της ΝΔ, επιδόθηκε ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αδ. Γεωργιάδης, ο οποίος ζηλεύοντας τις τέτοιες δόξες «δημοκρατικότητας» της ΕΕ, εμφανίστηκε παραπονούμενος που ο ελληνικός λαός τιμά τους αγώνες και τις θυσίες των κομμουνιστών και δεν γίνεται κι εδώ ό,τι σε άλλες χώρες, δηλαδή να κλείνονται φυλακή. Μια βρώμικη προσπάθεια, με διττό στόχο, δηλαδή, χώρια τον χυδαίο αντικομμουνιστικό δηλητήριο, να αποδώσει, ταυτόχρονα, στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά που δεν έχει, συντηρώντας τη μεταξύ τους δικομματική κοκορομαχία.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε κομματική συγκέντρωση στη Χίο, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ είπε: «Εγώ ήμουν πάντα από αυτούς που έλεγαν ότι οι Αριστεροί δεν είναι δημοκράτες. Οταν το έλεγα αυτό, πέφταν όλοι να με φάνε, μου καίγαν το βιβλιοπωλείο, μου βάζαν βόμβες. Ξέρετε εδώ στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί μια τεράστια ιστορική παρεξήγηση (...) Πουθενά στον κόσμο, η Αριστερά, η Κομμουνιστική Αριστερά μιλάμε - δε μιλάμε για τη Σοσιαλδημοκρατία - δεν έχει ταιριάξει με τη δημοκρατία. Η Κομμουνιστική Αριστερά - και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διάσπαση του ΚΚΕ, κι αυτοί οι άνθρωποι είναι κομμουνιστές - όπου κυβέρνησε, κυβέρνησε με ολοκληρωτισμό. Στην Ελλάδα όμως, κυρίως λόγω του εμφυλίου και μετά λόγω της χούντας, δημιουργήθηκε αυτό που ονομάζουμε "ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς (...) αν πας στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στη Λετονία, στην Εσθονία, στην Τσεχία, στην Ουγγαρία, στην Πολωνία, και πεις "είμαι κομμουνιστής" σε βάζουν φυλακή. Δεν μπορείς να το πεις. Με το που το λες είσαι φυλακή. Στην Ελλάδα, μόνο αν είσαι Αριστερός είσαι καλός»...

Στη γραμμή της ηγεσίας

Η τοποθέτηση αυτή δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά σε κάποια ...ιδιαιτερότητα, εκφραστική ή άλλη, του Αδ. Γεωργιάδη.

Αλλωστε, ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, στις 10/10 στη συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τη λεγόμενη διαπλοκή, διακήρυσσε, ανάγοντας σε κεντρική γραμμή της ΝΔ το αντικομμουνιστικό δηλητήριο, ότι «η χώρα δε θα γίνει λαϊκή δημοκρατία. Τη λύσαμε αυτήν την εκκρεμότητα ιστορικά», έλεγε επιχαίροντας, παραπέμποντας στο μαχαίρι που πέρασε η τάξη του και οι ξένοι σύμμαχοί της τους αγωνιστές του λαού.

Χτες, βέβαια, σε μια προσπάθεια να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, περιοδεύοντας στην Ελευσίνα, ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα για αυτό που σε αγαστή συνεργασία στήνουν μεταξύ τους, ανταλλάσσοντας πάσες, δηλαδή για «τεχνητή πόλωση», «ψεύτικο διχασμό», «ακραία ρητορική, η οποία δεν νομίζω ότι ταιριάζει στο επίπεδο του πολιτικού διαλόγου το οποίο περιμένουν οι πολίτες» και «ολισθηρό κατήφορο»...

Παραπέρα, μιλώντας σε εκπροσώπους τοπικών φορέων στο δημαρχείο, υποστήριξε επιχειρώντας να συγκαλύψει τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ κεφαλαίου και λαού: «Σήμερα δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ δεξιάς, κέντρου και αριστεράς, αλλά διαχωριστικές γραμμές μεταξύ αλήθειας και αποτελεσματικότητας και λαϊκισμού και ψέματος», όπου ως «αλήθεια» σερβίρει αυτό που εξυπηρετεί την υπόθεση διεύρυνσης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ ως προς την «αποτελεσματικότητα» αναφέρεται στη ...δική του διαχειριστική ικανότητα ως καλύτερη απ' αυτή του Αλ. Τσίπρα για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Αλλωστε και σε επόμενες τέτοιες δηλώσεις του, ο Κυρ. Μητσοτάκης φρόντισε να προβάλει την προσήλωσή του στο καθήκον που έχει αναλάβει για λογαριασμό της τάξης του, να στοιχίσει το λαό στο μονόδρομο του κεφαλαίου: «Χρέος μου και χρέος της ΝΔ είναι να ενώσουμε τους Ελληνες και να προτάξουμε ένα συνολικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, με μεθοδικότητα, με συνέπεια και με προσήλωση στον τελικό στόχο».

Υπεράκτιες και ΕΣΡ

Στο μεταξύ, από πλευράς ΝΔ κρατούν ψηλά και την υπόθεση - που παρουσιάζεται ως αποκάλυψη της εφημερίδας «Ελ. Τύπος» - ότι ο Κύπριος δικηγόρος, ειδικευμένος στη δημιουργία υπεράκτιων («ofshore») εταιρειών, Αρτ. Αρτεμίου, το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται στα λεγόμενα Panama Papers (σύνολο διαρροών περίπου 11,5 εκατ. εμπιστευτικών εγγράφων που παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με περισσότερες από 214.000 υπεράκτιες εταιρείες), επισκέφτηκε το Μέγαρο Μαξίμου, στις 10/10, λίγο πριν τη συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών Αρχηγών, με θέμα τη διαπλοκή. Χαρακτηριστικά, σε ερώτηση που κατέθεσαν 36 βουλευτές του κόμματος, προς τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς Ν. Παππά και Ν. Παρασκευόπουλο, αναφέρουν: «Εύλογα ερωτήματα δημιουργούνται από την παρουσία του στο Μαξίμου, καθώς και από το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης εκείνη τη μέρα στη Βουλή ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, στη δευτερολογία του, αφού πήρε στα χέρια του ένα μικρό χαρτάκι διάβασε το όνομα της κυπριακής εταιρείας Atlas Cyprus International Trust υποστηρίζοντας ότι είναι η εταιρεία που μετέχει στη μετοχική σύνθεση της ''Αυγής''. Δεν μπορεί παρά να αναρωτιέται κανείς γι' αυτές τις περίεργες ... ''συμπτώσεις''». Παραπέρα ρωτούν, γιατί βρέθηκε στο Μαξίμου, και μέχρι πού φθάνει η συνεργασία του με την κυβέρνηση.

Να καταγραφεί, τέλος, και η τοποθέτηση του τομεάρχη Δικαιοσύνης της ΝΔ Κ. Τζαβάρα, στο ραδιοσταθμό του ΑΠΕ, ότι «Εάν κριθεί συνταγματικός ο νόμος Παππά, δεν θα υπάρξει πρόβλημα για τη ΝΔ στη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, καθώς αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα θεσμικά και θα μας δεσμεύει η απόφαση του ΣτΕ».

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
«Συνεννόηση» για τα ζητούμενα του κεφαλαίου

Ενότητα για την προώθηση βασικών ζητούμενων των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων προς διεύρυνση της κερδοφορίας τους ζητά (και) η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

Ειδικότερα, μιλώντας στην ομογενειακή εφημερίδα της Νέας Υόρκης «Εθνικός Κήρυξ», επέμεινε για «ενότητα και συνεννόηση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί. Χρειάζεται όμως μια άλλη κυβέρνηση. Κλειδί για τις εξελίξεις είναι η αλλαγή συσχετισμών και η ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης».

Επανήλθε επ' αυτού: «Η χώρα χρειάζεται εθνική γραμμή και συνεννόηση. Εχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να γίνουμε συμπλήρωμα κανενός. Ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της ΝΔ. Διαμορφώνουμε έναν αυτόνομο πόλο και επιδιώκουμε να γίνει η προοδευτική παράταξη ξανά δυνατή».

Αλλωστε, σηματοδοτώντας τη στρατηγική σύμπλευση των αστικών κομμάτων στα ζητούμενα του κεφαλαίου ώστε να απελευθερωθούν πόροι από τη διευθέτηση του χρέους προς παραπέρα επιδοτήσεις και ενισχύσεις του, ζήτησε «αναδιάρθρωση, απομείωση του χρέους και μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, βελτίωση των όρων της συμφωνίας με τους εταίρους μας», «επιτάχυνση τολμηρών προοδευτικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος και την οικονομία», «ένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα οδηγήσει σε αναπτυξιακό σοκ», πράγματα που λίγο - πολύ λένε κι όλοι οι άλλοι.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Θέλει «ένωση δυνάμεων» για να τρέξουν οι αναδιαρθρώσεις

Τη γραμμή τους «υπέρ μιας μεγάλης ένωσης δυνάμεων στο προοδευτικό κέντρο - φιλελεύθεροι, σοσιαλδημοκράτες», για την αστική διαχείριση και επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, επανέλαβε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, με δηλώσεις του στην Κρήτη, ενώ ξόρκισε, ξανά, τις πρόωρες εκλογές.

Συγκεκριμένα, είπε: «Πρέπει να υπάρξει ένα μεγάλο κίνημα αλλαγής για να μπορέσει να φύγει η χώρα μπροστά (...) Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις, χρειαζόμαστε τομές. Και όχι να γυρίσουμε στο παρελθόν, σε παλιές αποτυχημένες συνταγές. Εμείς λοιπόν προσπαθούμε να πείσουμε και άλλο κόσμο να μπει, γιατί έχουμε πεισθεί ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στη χώρα αν οι νέοι πολίτες δεν ασχοληθούν με τα πολιτικά πράγματα. Αυτή είναι η μεγάλη μας έγνοια. Η μεγάλη μας έγνοια δεν είναι να συνεργαστούμε με κάποιους κομματικούς μηχανισμούς: το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, να τα βρούμε μεταξύ μας»...

Πρόσθεσε: «Το Ποτάμι εξαρχής είναι υπέρ μιας μεγάλης ένωσης δυνάμεων στο προοδευτικό κέντρο - φιλελεύθεροι, σοσιαλδημοκράτες, άνθρωποι που πιστεύουν στις μεγάλες αλλαγές (...) Αυτή τη στιγμή, ο κατακερματισμός των δυνάμεων δε βοηθάει την προβολή λογικών μεταρρυθμιστικών θέσεων από την πλευρά του κέντρου. Θα ήταν καλό να ήμασταν όλοι μαζί αλλά με μια ηγεσία που θα είχε νέους ανθρώπους».

Απ' αφορμή την πρόσφατη αποχώρηση του βουλευτή Ι. Φωτήλα από το Ποτάμι, καθώς ...γλυκοκοίταζε Μητσοτάκη και ΝΔ, σημείωσε: «Προφανώς υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν ότι είναι πιο ασφαλές - γι' αυτούς - να αναζητήσουν τώρα σε μια περίοδο σύγκρουσης, μια περίοδο δύσκολη που τρέμουν τα πόδια τους, ασφαλέστερα λιμάνια. Ωρα τους καλή (...) Ανθρωποι οι οποίοι λένε "το κόμμα τελείωσε, εγώ θα πάω στη ΝΔ" ή αύριο μπορούν να πουν ένα άλλο κόμμα, όπως αντιλαμβάνεται ο κάθε νοήμων πολίτης δεν μπορούν να έχουν θέση στο Ποτάμι».

Τέλος, για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είπε: «Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα γίνουν εκλογές ή τουλάχιστον ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να τις αποφύγει μέχρι να χτίσει το κομματικό κράτος όπως το έχει ονειρευτεί (...) Σημασία όμως έχει να λύνουμε τα προβλήματα της κοινωνίας και όχι να συζητάμε τις εκλογές. Είναι δυσάρεστο που συνεχίζονται οι εκκρεμότητες με την ΕΕ, με τους θεσμούς και τους συμμάχους μας».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αντικομμουνιστικό παραλήρημα προηγούμενων δεκαετιών

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για το αντικομμουνιστικό παραλήρημα του αντιπροέδρου της ΝΔ:

«Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδης όχι μόνο καταφεύγει σε αντικομμουνιστικό παραλήρημα προηγούμενων δεκαετιών, αλλά φτάνει και στο σημείο να διαφημίζει - στο όνομα μάλιστα της δημοκρατίας - τις αυταρχικές φασιστικές πρακτικές χωρών με τις ευλογίες της ΕΕ, οι οποίες απαγορεύουν Κομμουνιστικά Κόμματα και διώκουν την κομμουνιστική ιδεολογία. Είναι προφανές ότι το παραλήρημα αυτό βαρύνει την ηγεσία της ΝΔ, καθώς έχει - μεταξύ άλλων - και στόχο να προσδώσει στον ΣΥΡΙΖΑ κομμουνιστικά χαρακτηριστικά, τα οποία όλοι γνωρίζουν ότι δεν έχει, ασκώντας του μια βολική κριτική για να συντηρείται το διπολικό - δικομματικό παιχνίδι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ