ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Επιβεβαίωσαν το πλαίσιο των επόμενων ανατροπών

Κεκτημένα για το κεφάλαιο τα αντεργατικά μέτρα του 1ου και 2ου μνημονίου. Με το «καλημέρα» συμφωνία για περισσότερη «ευελιξία», με πρόσχημα τις ομαδικές απολύσεις

Ο υπουργός Εργασίας προσέρχεται την Κυριακή στη συνάντηση με το κουαρτέτο

Eurokinissi

Ο υπουργός Εργασίας προσέρχεται την Κυριακή στη συνάντηση με το κουαρτέτο
Από την πρώτη κιόλας συνάντηση κυβέρνησης - κουαρτέτου προχτές Κυριακή για τα Εργασιακά, επιβεβαιώθηκε η συμπαιγνία που στήνεται σε βάρος των εργαζομένων, αλλά και οι νέες ανατροπές που επωάζονται για τα δικαιώματά τους. Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί μεθαύριο Πέμπτη.

Οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας μετά το τέλος της πρώτης συνάντησης, για «ακραίους παίκτες που κράτησαν ακραία στάση», αναπαράγουν το γνωστό επικοινωνιακό σχήμα περί «σκληρών» (βλέπε ΔΝΤ), απέναντι στην κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους της, οι οποίοι εμφανίζονται να κρατούν διαλλακτικότερη τάχα στάση σε ό,τι αφορά τον επόμενο γύρο των ανατροπών.

Αυτό που προσπαθεί να αποκρύψει η κυβέρνηση είναι το εξής: Οτι η διαπραγμάτευση, που ξεκίνησε και επίσημα την Κυριακή, είτε πάρει ως βάση το πόρισμα της Επιτροπής των «εμπειρογνωμόνων», είτε την «Κοινή Δήλωση» των κοινωνικών εταίρων (κυβέρνησης, εργοδοτών και πλειοψηφίας ΓΣΕΕ), είτε τις «ευρωπαϊκές πρακτικές», είτε όλα μαζί, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις, οδηγεί στην παγίωση της εργασιακής ζούγκλας και στη διεύρυνσή της, προς όφελος του κεφαλαίου.

Σε κάθε περίπτωση, όπως άφησε να εννοηθεί ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, στην προχτεσινή συνάντηση τέθηκε καθαρά από την πλευρά του κουαρτέτου ότι δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα απ' όσα επιβλήθηκαν στα Εργασιακά με τα δύο πρώτα μνημόνια, που σημαίνει ότι οι νόμοι για τον κατώτερο μισθό, την ευελιξία, τις Συλλογικές Συμβάσεις και άλλα, είναι κεκτημένα της εργοδοσίας που δεν χωρούν αμφισβήτηση. Το ίδιο προβλέπει, άλλωστε, και το τρίτο μνημόνιο, το οποίο συνυπογράφει η σημερινή κυβέρνηση, όπως και όλα τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, από την πρώτη κιόλας συνάντηση τέθηκαν τα ζητήματα των ομαδικών απολύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου, του ΟΜΕΔ και της μονομερούς προσφυγής στη Διαιτησία, αλλά και του «υπο-κατώτατου» μισθού. Οσο κι αν ο υπουργός επιχειρεί να «ξεφύγει» με γενικές διατυπώσεις περί «σεβασμού της νομιμότητας», το σίγουρο είναι ότι αυτή ακριβώς η «ευρωπαϊκή νομιμότητα» δεν εμπόδισε έως τώρα - αντίθετα επέβαλλε - την κατάργηση των συμβάσεων, τη μείωση του κατώτερου μισθού και τη θέσπιση του «υπο-κατώτατου» για τους νέους κάτω των 25 ετών, την αύξηση των απολύσεων.

Ψάχνουν προσχήματα για την «ευελιξία»

Απόδειξη ότι όλη η παραπάνω «φιλολογία» δεν έχει την παραμικρή αξία για τα εργατικά δικαιώματα, είναι και η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Εργασίας σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις, με τον τρόπο που καταγράφεται στο πόρισμα της Επιτροπής. Σε ραδιοφωνική εκπομπή, ο Γ. Κατρούγκαλος είπε μεταξύ άλλων:

«...Εκανε μια σκέψη η Επιτροπή των ειδικών, που θα μπορούσαμε να συζητήσουμε. Αντί να γίνονται απολύσεις, ένα μέρος του προσωπικού να μπαίνει σε μερική εργασία και για να μην χάνει το εισόδημά του, αυτό που χάνει από την επιχείρηση να μπορεί να πληρώνεται από άλλους δημοσίους πόρους. Ας πούμε, όπως έχουμε χρησιμοποιήσει σε άλλες περιπτώσεις το επίδομα ανεργίας σαν επιδότηση της θέσης εργασίας, να κάναμε κάτι ανάλογο. Τέτοια πράγματα που βελτιώνουν τη θέση των εργαζομένων και δεν την επιδεινώνουν, είμαστε προφανώς διατεθειμένοι να συζητήσουμε, γιατί αυτός είναι ο σκοπός μας».

Να, λοιπόν, που η διαπραγμάτευση έχει αρχίσει ήδη να αποδίδει για το κεφάλαιο. Μια μέρα μετά την πρώτη συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας σπεύδει να υιοθετήσει την πρόταση για περισσότερη ευελιξία στην αγορά εργασίας και για παράδοση του επιδόματος ανεργίας στα σαγόνια των επιχειρήσεων, στο όνομα τάχα του να αποτραπούν οι ομαδικές απολύσεις.

Κι αφού ο ίδιος ο υπουργός αρχίζει να «ξηλώνει το πουλόβερ», η ΕΣΕΕ παίρνει την πάσα και χτες στο υπόμνημά της προς τους «θεσμούς» τάσσεται και αυτή υπέρ «του μειωμένου ωραρίου που μπορεί να αποτρέψει τις ομαδικές απολύσεις». Στη συνέχεια, μάλιστα, δηλώνει πως «συζητούμε την αύξηση του ποσοστού απολύσεων στο 10% μηνιαίως σε εναρμόνιση και με τη σχετική κοινοτική νομοθεσία»! Να, λοιπόν, ποια είναι η πραγματική θέση της ΕΣΕΕ για τις ομαδικές απολύσεις, την οποία η κυβέρνηση συγκαλύπτει πίσω από την «κοινή δήλωση» των κοινωνικών εταίρων.

Στήνουν αγχόνη για κοινωνικά επιδόματα και παροχές

Εκτός από τον Γ. Κατρούγκαλο, συνάντηση με το κουαρτέτο είχε χτες και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Θεανώ Φωτίου, με θέμα την «αναδιάρθρωση των προνοιακών επιδομάτων», όπως εύσχημα λέγεται η σχεδιαζόμενη περικοπή τους. Σημειώνουμε ότι με το 3ο μνημόνιο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συμφώνησε σε μείωση του κονδυλίου για την Πρόνοια κατά 0,5% του ΑΕΠ ή κατά 900 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Το επικοινωνιακό «ισοδύναμο» ήταν η θέσπιση του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), ενός γλίσχρου βοηθήματος για τους πλέον εξαθλιωμένους και τις οικογένειές τους. Μάλιστα, το χαράτσι αυτό σχεδιάζεται τη στιγμή που, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία, οι δαπάνες για την Πρόνοια βρίσκονται στο ναδίρ και υποχωρούν κάθε χρόνο, με μόλις 2,1% του ΑΕΠ για το 2014. Για φέτος, οι δαπάνες αυτές συρρικνώθηκαν στο 1,85%, του χρόνου θα περιοριστούν στο 1,46%, ενώ το 2018 θα πέσουν στο 1,33%!

Κεντρικό ρόλο στις περικοπές για την Πρόνοια θα παίξει η Παγκόσμια Τράπεζα, που έχει αναλάβει αυτόν τον τομέα από την κυβέρνηση. Στόχος είναι να εξασφαλιστούν μόνιμου χαρακτήρα πόροι για τη χρηματοδότηση του ΚΕΑ, μέσω της αναμόρφωσης όλων των κοινωνικών παροχών και επιδομάτων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Παγκόσμια Τράπεζα, υποδεικνύει σε μελέτη της σχεδόν 200 επιδόματα από διάφορους φορείς του κράτους και κάνει την εκτίμηση πως σχεδόν τα 145 από αυτά πρέπει να «εξορθολογιστούν, με την πρώτη φάση να περιλαμβάνει περίπου 30 επιδοματικού τύπου παροχές σε χρήμα ή/και είδος (π.χ. φοροαπαλλαγές, επιδόματα για κατασκηνώσεις κ.ά.). Εναλλακτικά, προτείνει ακόμη και μείωση του αφορολογήτου, προκειμένου να βρεθούν 760 εκ. ευρώ για το 2017, οπότε προβλέπεται η γενικευμένη εφαρμογή του ΚΕΑ.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση εφ' όλης της ύλης στην Κομισιόν για τα Εργασιακά

Με τέσσερις Ερωτήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αναδεικνύει τις ευθύνες και το ρόλο της ΕΕ, όσο και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που με εργαλείο το αντιδραστικό πόρισμα των «εμπειρογνωμόνων» για τα Εργασιακά επιδιώκουν να δώσουν τη χαριστική βολή σε όσα εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες έχουν απομείνει όρθια.

Απευθύνει ερωτήματα που αποκαλύπτουν τις αντεργατικές στοχεύσεις της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τις οποίες πρέπει οι εργαζόμενοι με την πάλη τους να ανατρέψουν. Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα παρακάτω καίρια ερωτήματα:

  • Για τη διευκόλυνση της εργοδοσίας για ομαδικές απολύσεις. Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ότι, στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, το πόρισμα λύνει τα χέρια της εργοδοσίας δίνοντάς της τη δυνατότητα είτε ομαδικών απολύσεων είτε ελαστικών μορφών εργασίας, ενώ οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται αντιμέτωποι είτε με την ανεργία είτε με δουλειά - λάστιχο για ψίχουλα;
  • Για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Ποια είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις προτάσεις του πορίσματος που επικαλούνται το «ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ», με δεδομένη την προτεραιότητα της ΕΕ (βλ. Εκθεση Πέντε Προέδρων) για σύνδεση μισθού - κερδοφορίας επιχειρήσεων; Πώς τοποθετείται στο γεγονός ότι το πόρισμα με τις προτάσεις του ακυρώνει στην πράξη τις ΣΣΕ, αφού δίνεται η δυνατότητα σύναψης επιχειρησιακών - ατομικών συμβάσεων και αίρεται η υπερίσχυση της ευνοϊκότερης σύμβασης για τον εργαζόμενο, με επιβολή εύρους διαπραγμάτευσης με βάση προτάσεις εμπειρογνωμόνων με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων;
  • Για το λεγόμενο «υπο-κατώτατο μισθό» πείνας των νεοπροσλαμβανόμενων εργαζομένων. Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ότι προφανής και εξόφθαλμη επιδίωξη της ΕΕ και των κυβερνήσεών της, για τη μέγιστη δυνατή κερδοφορία των εργοδοτών, είναι η διαιώνιση των απαράδεκτων διακρίσεων για τους νέους εργαζόμενους με μισθούς πείνας, «υπο-κατώτατους» και του ελάχιστου;
  • Για το άνοιγμα του δρόμου για άρση της απαγόρευσης του λοκ άουτ. Ποια είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ισχύουσα απαγόρευση του λοκ άουτ στην Ελλάδα; Οι νομοθετικές διευκρινίσεις που ζητά το πόρισμα θα δίνουν το δικαίωμα στους εργοδότες να διακόπτουν τη μισθοδοσία εργαζομένων που δεν απεργούν, αλλά δεν μπορούν να παρέχουν εργασία λόγω απεργίας των συναδέλφων τους;
Προετοιμάζουν την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ

Τις επόμενες μέρες, προγραμματίζονται οι εξής Γενικές Συνελεύσεις σωματείων, όπου θα συζητηθεί και η εκπροσώπησή τους στην 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ: Αύριο, Τετάρτη, από το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «360 Connect ΑΕ» (4 μ.μ., κτίριο Πειραιώς). Από τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, την Κυριακή 30/10, (10.30 π.μ., Αγίας Φιλοθέης 5β). Από το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ιωαννίνων, την Κυριακή 30/10 (6 μ.μ., Εργατικό Κέντρο). Από το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Αττικής, τη Δευτέρα 31/10 (5 μ.μ., ΕΚΑ). Από το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, την Κυριακή 6/11 (9 π.μ., κινηματογράφος «Αλκυονίς»). Από το ΣΕΤΗΠ, τη Δευτέρα 7/11 (6.30 μ.μ., γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ