ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Την Κυριακή η σύσκεψη στη Νίκαια Λάρισας

Εντείνονται σε όλη τη χώρα οι προετοιμασίες για την επιτυχία της

Από τις κινητοποιήσεις των αγροτών στις αρχές του χρόνου
Από τις κινητοποιήσεις των αγροτών στις αρχές του χρόνου
Πανελλαδική σύσκεψη για το σχεδιασμό, την οργάνωση και τον πανελλαδικό συντονισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων οργανώνεται την ερχόμενη Κυριακή 30 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι, στη Νίκαια της Λάρισας, από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Στη σύσκεψη καλούνται να πάρουν μέρος, με εκπροσώπους τους, οι Επιτροπές των Μπλόκων, οι Ομοσπονδίες, οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Επιτροπές Αγώνα. Το ενωτικό κάλεσμα απευθύνεται στα Μπλόκα που έχουν τη διάθεση να αντιπαλέψουν την ΚΑΠ της ΕΕ και των κυβερνήσεων, σε όλους τους αγροκτηνοτρόφους, αλιείς που συνειδητοποιούν ότι μπορούν να υπάρξουν αποτελέσματα με μαζικούς λαϊκούς αγώνες ανατροπής.

Στη σύσκεψη θα ξεκαθαριστεί, για μια ακόμα φορά, προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι αντίπαλος της μικρομεσαίας αγροτιάς είναι οι εμποροβιομήχανοι, που στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους για κερδοφορία, αγοράζουν όσο μπορούν φθηνότερα τα αγροτικά προϊόντα και τα πουλούν όσο το δυνατόν ακριβότερα στους καταναλωτές, οι τράπεζες που ρουφούν το αίμα της εργαζόμενης αγροτιάς, η ΕΕ, οι ελληνικές κυβερνήσεις και τα κόμματα που υλοποιούν και στηρίζουν την πολιτική ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Ταυτόχρονα, θα γίνει σαφής διαχωρισμός από τη «γραμμή» στήριξης της ΚΑΠ της ΕΕ και των συμφερόντων των μεγαλοαγροτών, καθώς και της εξυπηρέτησης τωρινών και επόμενων κυβερνητικών σκοπιμοτήτων, την οποία υπηρετούν κάποια γνωστά από το παρελθόν αγροτοσυνδικαλιστικά σχήματα, που εμφανίζονται ξανά τώρα με στόχο να ξεστρατίσουν τον αγώνα από την πορεία του.

Στο μεταξύ, τη μαζική συμμετοχή των αγροτών στο συλλαλητήριο με δεκάδες τρακτέρ, που έγινε την περασμένη Παρασκευή στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου, χαιρετίζει, με ανακοίνωσή της, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, καλώντας όλους τους αγρότες του νομού να πάρουν μαζικά μέρος στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Οπως σημειώνει, «την Κυριακή 30 Οκτωβρίου, από τη Νίκαια Λάρισας στέλνουμε μήνυμα στην κυβέρνηση και σε όσους στηρίζουν αυτές τις πολιτικές και το μνημόνιο που ψηφίστηκε από τους 222 βουλευτές, πως δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω και ότι δεν θα ξεμπλέξει εύκολα με μας και το οργανωμένο αγροτικό κίνημα όπως εκφράζεται από τις Ενωτικές Ομοσπονδίες, τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Επιτροπές των Μπλόκων. Είναι ώρα ευθύνης για τον κάθε αγρότη και κτηνοτρόφο - να μη λείψει κανείς!».

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Αφημένοι στην τύχη τους μετά τις καταστροφές

Συζητήθηκαν οι Ερωτήσεις του ΚΚΕ για τους μελισσοκόμους της Θάσου και τους ελαιοπαραγωγούς των Γόννων Λάρισας

Κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν προβλέπεται από την κυβέρνηση για την αποζημίωση των αγροτοκτηνοτρόφων και μελισσοκόμων της Θάσου, αλλά και της περιοχής Γόννων στη Λάρισα, που είδαν να γίνονται στάχτη οι καλλιέργειές τους και οι περιουσίες τους από τις τελευταίες πυρκαγιές. Τα αιτήματα των φτωχομεσαίων αγροτών αυτών των περιοχών έφεραν στη Βουλή με Επίκαιρες Ερωτήσεις οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Γιώργος Λαμπρούλης.

Οπως ανέφερε ο Γ. Δελής, από τις πυρκαγιές στη Θάσο καταστράφηκαν 70.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων και γεωργικών καλλιεργειών, κάηκαν ελαιόδεντρα, σταβλικές εγκαταστάσεις και ζώα. Ειδικά το χτύπημα στη μελισσοκομία ήταν πολύ βαρύ, με γενικότερο αντίκτυπο, αφού το 36% της συνολικής παραγωγής ελληνικού μελιού παράγεται στη Θάσο. Από πάνω, οι κτηνοτρόφοι, για να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις στον ΕΛΓΑ για αποζημίωση, καταβάλλουν ένα ευρώ για κάθε ελαιόδεντρο που δηλώνουν και δυο ευρώ για κάθε ζώο!

Ολα αυτά έρχονται να προστεθούν στα αλλεπάλληλα πλήγματα που δέχονται από την αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, χώρια ότι καλούνται να πληρώσουν από πάνω τα αβάσταχτα χαράτσια (π.χ. ΕΝΦΙΑ) και δάνεια. Οσον αφορά την περιοχή Γόννων, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης σημείωσε ότι σύμφωνα με τις πιο πρόχειρες εκτιμήσεις, η πυρκαγιά κατέστρεψε γύρω στα σαράντα χιλιάδες ελαιόδεντρα, που είναι και η κύρια καλλιέργεια της περιοχής.

Οι βουλευτές απαίτησαν να γίνει καταγραφή όλων των ζημιών και να αποζημιωθούν οι αγρότες κατά 100%. Μέχρι τότε να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση, να «παγώσουν» οφειλές για δάνεια, χαράτσια προς Δημόσιο, εφορίες κ.λπ. Να ληφθούν τώρα μέτρα για την προστασία των καμένων περιοχών από πλημμύρες, να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί η αντιπυρική προστασία της χώρας.

Η απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, ήταν παρόμοια και για τις δύο περιπτώσεις. Οσον αφορά τη Θάσο, είπε ότι αυτές τις μέρες καταβάλλονται ποσά που αφορούν την κάλυψη των αγροτοκτηνοτρόφων για τις επόμενες 100 μέρες και ότι έχει εξασφαλιστεί το ποσό των 150.000 ευρώ για αποζημιώσεις, το οποίο ο βουλευτής του ΚΚΕ το χαρακτήρισε «αστειότητες» μπροστά στο μέγεθος της ζημιάς.

Από εκεί και πέρα, τόσο τους αγρότες της Θάσου όσο και τους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής Γόννων, τους παρέπεμψε στα περίφημα ΠΣΕΑ, που σημαίνει πενιχρές αποζημιώσεις και μετά από 3 - 4 χρόνια, κι αυτό αν το εγκρίνει η ΕΕ. Στην ερώτηση των βουλευτών «τι θα γίνουν, πώς θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι», ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει.

Αδρανοποίησε το σωματείο η συνδικαλιστική πλειοψηφία!

Τη στάση των συνδικαλιστικών παρατάξεων (ΕΑΜΕ - ΔΑΚΕ) που αποτελούν την πλειοψηφία στο ΔΣ της Ενωσης Τεχνικών ΔΕΗ (ΕΤΕ) να δημιουργήσουν τεχνητή ρήξη «οδηγώντας ουσιαστικά το σωματείο σε αδρανοποίηση» και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πλήρους ιδιωτικοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική παράταξη «Αγωνιστική Συνεργασία» (συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ).

Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΤΕ που έγινε στις 12 Οκτώβρη, σημειώνει, η παράταξη ΕΑΜΕ (δυνάμεις προερχόμενες κυρίως από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ) «με ανεξήγητη επιμονή, εκτός ημερήσιας διάταξης και με αντικαταστατικές διαδικασίες, έφερε για συζήτηση τη συμμετοχή του σωματείου σε πρόγραμμα ''επιμόρφωσης'' των μελών του μέσω ΕΣΠΑ με κονδύλι ύψους πάνω από 1.000.000... ευρώ. Κάποιοι δεν έχουν διδαχθεί τίποτα από το πρόσφατο παρελθόν (ΟΚΔΕ) και παραμένουν αμετανόητοι. Είναι τα γνωστά προγράμματα της ΕΕ που χρησιμεύουν για τον εκμαυλισμό της συνείδησης των εργαζομένων μακριά από τα πραγματικά και σύγχρονα προβλήματά τους.

(...) Η Αγωνιστική Συνεργασία καταψήφισε φυσικά το συγκεκριμένο θέμα και δεν νομιμοποίησε καμία απόφαση που πάρθηκε στο ΔΣ, πρόβαλε την ανάγκη η συζήτηση να επικεντρωθεί στα μεγάλα και εκρηκτικά προβλήματα όπως: ιδιωτικοποιήσεις, μειώσεις μισθών, ακόμα απολύσεων που έρχονται κ.λπ. (...) Η ΔΑΚΕ χρησιμοποιώντας αυτό το γεγονός παραιτήθηκε από όλες τις θέσεις της εκτελεστικής επιτροπής που κατείχε αποχωρώντας από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Οι μεθοδεύσεις αυτές με ό,τι άλλο επακολουθήσει ουσιαστικά οδηγούν το μεγαλύτερο σωματείο της ΓΕΝΟΠ στην αδρανοποίηση που σημαίνει, κυβέρνηση και διοίκηση να μπορούν χωρίς το παραμικρό εμπόδιο να προχωρήσουν τα σχέδιά τους. Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η αρνητική εξέλιξη στο ΕΚΑ που με δικαστική απόφαση ουσιαστικά καθαιρείται η διοίκηση του μεγαλύτερου Εργατικού Κέντρου της χώρας».

Δραστηριότητες σωματείων - φορέων
  • Σύσκεψη - συγκέντρωση, με σκοπό την ενημέρωση για το ζήτημα των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων και τις πρωτοβουλίες γύρω από το πρόβλημα αυτό οργανώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ - Τραπεζών σήμερα Τρίτη, στις 9.30 π.μ., στην αίθουσα ΠΑΣΑΣ - ΔΕΗ (Αριστοτέλους 11 - 15, 5ος όροφος).
  • Σήμερα Τρίτη, στις 7 μ.μ., στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής (Βρυούλων και Κλαζομενών), το Παράρτημα Βύρωνα - Καισαριανής - Ζωγράφου του Συνδικάτου Οικοδόμων καλεί σε πλατιά σύσκεψη σωματεία, συλλόγους και φορείς των Ανατολικών Συνοικιών, με θέμα την Υγεία και τα οξυμένα προβλήματα στις μονάδες της περιοχής.
  • Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για τα μεγάλα προβλήματα της ανεργίας και της απλήρωτης εργασίας, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων - Υπαλλήλων Ν. Λάρισας οργανώνει σύσκεψη για τους απολυμένους του κλάδου του Εμπορίου, τη Δευτέρα 31 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.
  • Οι εκλογές του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Καλλιθέας και γύρω δήμων ξεκινούν στις 30 Οκτώβρη και θα πραγματοποιηθούν με το παρακάτω πρόγραμμα: Καλλιθέα, από Κυριακή 30/10 μέχρι Σάββατο 5/11, 10 π.μ.- 5 μ.μ. στα γραφεία του Σωματείου (Αριστείδου 92). Ταύρος - Μοσχάτο, Κυριακή 30 και Δευτέρα 31/10, 10 π.μ.- 5 μ.μ. στα γραφεία της Επιτροπής Αγώνα Συνταξιούχων (πλ. Ατταλείας - έναντι πλ. Παναγίτσας). Νέα Σμύρνη, Κυριακή 30 και Δευτέρα 31/10, 10 π.μ.- 5 μ.μ. στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Ομηρείου 4, πλ. Τζέμου - έναντι 1ου Λυκείου Ν. Σμύρνης).
Εμποδίζουν την οργάνωση της πάλης

Την άρνηση της πλειοψηφίας στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό (ΠΑΣΕΝΤ) συνάντησε η πρόταση της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Ναυτιλιακών Υπαλλήλων (ΔΑΣ) για σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης και απόφαση για απεργία, ενόψει των νέων μέτρων της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα Εργασιακά. Τόσο η πρόταση για άμεση σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης, όσο και για την προκήρυξη απεργίας καταψηφίστηκαν από την πλειοψηφία, στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΠΑΣΕΝΤ την περασμένη Τρίτη 18/10. Μάλιστα, ο πρόεδρος του σωματείου και επικεφαλής της παράταξης ΜΕΤΑ στη ΓΣΕΕ, Θ. Βασιλόπουλος, είπε πως «δεν υπάρχει λόγος για Γενική Συνέλευση», αφού δεν έχει προκύψει κάτι έκτακτο!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ