ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ούτε ένας γιατρός να μη λείψει από τα νοσοκομεία

Κινητοποίηση χτες για τους επικουρικούς στο υπουργείο Υγείας και συγκέντρωση σήμερα στο «Σωτηρία»

Από παλιότερη κινητοποίηση για την Υγεία
Από παλιότερη κινητοποίηση για την Υγεία
Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας προχώρησαν χτες το μεσημέρι υγειονομικοί, απαιτώντας να μην απολυθεί κανένας επικουρικός γιατρός, καθώς και να προσληφθεί άμεσα προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στα νοσοκομεία.

Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) είχε προκηρύξει στάση εργασίας για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, από τις 10 π.μ. έως τη λήξη της πρωινής βάρδιας. Σήμερα, Τρίτη, θα γίνει συγκέντρωση των επικουρικών γιατρών, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου «Σωτηρία».

Το υπουργείο Υγείας, με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, έδωσε τη δυνατότητα παράτασης της θητείας για ένα χρόνο μόνο στους επικουρικούς γιατρούς, των οποίων η θητεία έληγε στις 30/09/2016. Πρόκειται για ρύθμιση που οδηγεί στην απόλυση και την ανεργία ένα μεγάλο αριθμό γιατρών. Το πρόβλημα αφορά το σύνολο των επικουρικών, που φτάνουν τους 1.600 σε όλη τη χώρα και αργά ή γρήγορα θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη λήξη των συμβάσεών τους, ενώ επιτείνει τις ήδη μεγάλες ελλείψεις των νοσοκομείων σε προσωπικό.

Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών από την ΕΙΝΑΠ και την ΟΕΝΓΕ, μαζί με επικουρικούς γιατρούς από τα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», Παίδων «Αγία Σοφία», «Ασκληπιείο» και Γενικό Νίκαιας, συναντήθηκε στο πλαίσιο της κινητοποίησης με τον υπουργό, Α. Ξανθό. Ο τελευταίος, παρότι παραδέχθηκε ότι οι επικουρικοί γιατροί καλύπτουν μόνιμες ανάγκες στα νοσοκομεία της χώρας, ξεκαθάρισε πως οι συμβάσεις που λήγουν μετά τις 30/9/2016 δεν πρόκειται να ανανεωθούν, αφήνοντας μόνο ένα θολό ενδεχόμενο να επανεξετάσει την ανανέωση για ορισμένες περιπτώσεις.

Ετσι, το πρόβλημα παραμένει και στην πραγματικότητα αφορά όλους τους επικουρικούς γιατρούς, τόσο αυτούς που απολύονται άμεσα, όσο και εκείνους που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα σε έναν περίπου χρόνο.

Στο αίτημα των συνδικαλιστών να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, μεταξύ των οποίων και αυτή των επικουρικών, ο υπουργός αντέταξε ότι οι εργασιακές αυτές σχέσεις χρειάζονται για να καλύπτονται «έκτακτες ανάγκες». Στο ερώτημα, όμως, για το ποιες ανάγκες θεωρούνται «έκτακτες», απάντησε με το παράδειγμα μιας εργαζόμενης που βρίσκεται σε άδεια κύησης και πρέπει να αναπληρωθεί, όταν στην πραγματικότητα οι επικουρικοί καλύπτουν μόνιμες ανάγκες.

Οπως σημειώνει και η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών, απαιτώντας τη μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, «είναι γνωστό ότι οι επικουρικοί γιατροί, αν και καλύπτουν βασικές ανάγκες του συστήματος Υγείας, αντιμετωπίζονται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις σαν φτηνό ευέλικτο επιστημονικό δυναμικό με μειωμένα δικαιώματα (...) Ανάλογα λοιπόν με το κόστος και όχι με τις ανάγκες κρίνεται πόσοι γιατροί θα προσληφθούν, σε ποια νοσοκομεία, αν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους.

Τις απολύσεις των επικουρικών καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ). Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, η λήξη των συμβάσεων στο ΠΑΓΝΗ φέρνει επτά απολύσεις σε ειδικότητες οδοντίατρου, καρδιολόγου, δερματολόγου, οφθαλμολόγου, πυρηνικής ιατρικής, παθολογοανατόμου και μαιευτήρα γυναικολόγου.

Τέλος, με αφορμή τη στάση εργασίας που έχει προκηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ την Πέμπτη 3 Νοέμβρη (7 π.μ. - 3 μ.μ.), σωματεία νοσοκομείων της Αττικής οργανώνουν κινητοποιήσεις στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ). Συγκεκριμένα, το σωματείο στον «Ευαγγελισμό» καλεί σε συγκέντρωση στην 1η ΥΠΕ (Ζαχάρωφ 3, Αμπελόκηποι), ενώ το σωματείο στο «Θριάσιο» σε κινητοποίηση στη 2η ΥΠΕ (Θηβών 46).

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Σήμερα η κινητοποίηση για την προστασία των ανέργων

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας οργανώνει σήμερα, στις 11 π.μ., το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, απαιτώντας άμεσα μέτρα για τη στήριξη των άνεργων οικοδόμων και των οικογενειών τους, όπως: Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ για όσο καιρό είναι άνεργοι. Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μείωση των τιμολογίων ρεύματος, νερού και σταθερού τηλεφώνου κατά 50%. Καμία διακοπή των παροχών αυτών για όλη την περίοδο της ανεργίας. Αναγνώριση ως συντάξιμου χρόνου του διαστήματος της ανεργίας χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Να βαρύνονται κράτος και εργοδότες.

Στο μεταξύ, το Συνδικάτο προχωρά στη συγκρότηση Επιτροπής Νέων, καλώντας τους νέους σε ηλικία εργαζόμενους στον κλάδο των Κατασκευών να κάνουν το βήμα της οργάνωσης και της συλλογικής πάλης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η πρώτη συνάντηση της Επιτροπής έχει οριστεί για σήμερα, Τρίτη, στις 7 μ.μ., στα κεντρικά γραφεία του Συνδικάτου (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, πλατεία Κάνιγγος).

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με επίκεντρο το πρόβλημα της ανεργίας οργανώνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Ιωαννίνων αύριο, Τετάρτη, στις 9.30 π.μ., στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας (Β. Ηπείρου 20). Παράλληλα, το σωματείο έχει ζητήσει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα, για να παραθέσει τα αιτήματα των εργαζομένων και τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η ανεργία που στον κατασκευαστικό κλάδο αγγίζει το 90%.

Συγκέντρωση για την Υγεία στο Ναύπλιο

Δημόσιες και δωρεάν, σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας για όλο το λαό διεκδικούν σωματεία της Αργολίδας. Συγκεκριμένα, τα σωματεία Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας, Τεχνιτών Οικοδόμων Ναυπλίου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό, οργανώνουν συγκέντρωση σήμερα Τρίτη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Καποδίστρια, στο Ναύπλιο.

Στην κοινή τους ανακοίνωση, τα σωματεία τονίζουν πως τόσο τα δύο νοσοκομεία (σε Αργος και Ναύπλιο) όσο και τα Κέντρα Υγείας του νομού αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό και σε υλικοτεχνική υποδομή. Διεκδικούν τη δημιουργία ενός ενιαίου Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας, ανάμεσα σε Αργος και Ναύπλιο, στελεχωμένου και εξοπλισμένου, ώστε να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες σε υψηλής ποιότητας δευτεροβάθμια περίθαλψη. Επίσης, τη δημιουργία δύο αστικού τύπου Κέντρων Υγείας, σε Αργος και Ναύπλιο, που να καλύπτουν αντίστοιχα τις ανάγκες για Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Καταγγελία για το «Σικιαρίδειο Ιδρυμα»

Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στο «Σικιαρίδειο Ιδρυμα» εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής. Μεταξύ άλλων, καταγγέλλει ότι η εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ του ιδρύματος, «η οποία υποτίθεται ότι είναι εκεί για να υπερασπίζεται τα δικαιώματά τους», συνυπέγραψε τις απολύσεις συναδέλφων, ενώ συνολικά το ΔΣ προσπαθεί να πετάξει λάσπη σε όσους πραγματικά αντιστέκονται σε τέτοιου είδους πρακτικές.

Το ΣΕΜΙΣΕΑ σημειώνει ότι «όταν το 80% των παιδιών με κάποιου είδους αναπηρία ή δυσκολία βρίσκεται εκτός ειδικής εκπαίδευσης λόγω ανεπάρκειας δομών, υποδομών και προσωπικού, κανένας εργαζόμενος στην Ειδική Αγωγή δεν μπορεί να θεωρείται ότι "δεν δημιουργεί κανένα κενό"». Καλεί τόσο τους εργαζόμενους στην Πρόνοια και την Ειδική Αγωγή, όσο και τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους, «να συμπαραταχθούν με τόλμη με το ταξικό συνδικαλιστικό εργατικό κίνημα και το ριζοσπαστικό αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα και να διεκδικήσουν την εκπαίδευση και τη ζωή που τους αξίζει».

Διαμαρτυρία στον «Ευαγγελισμό»

Συγκέντρωση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» σήμερα Τρίτη, στις 8 π.μ., οργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο, καταγγέλλοντας την άδικη καταδικαστική απόφαση σε βάρος εργαζόμενου, που μαζί με άλλους συναδέλφους του βρέθηκαν κατηγορούμενοι για περιστατικό πυρκαγιάς, που είχε βάλει το 2010 γυναίκα ασθενής, με την ίδια να χάνει τη ζωή της και πολλούς ασθενείς και εργαζόμενους να κινδυνεύσουν σοβαρά. Ακόμα, το Σωματείο διεκδικεί ασφαλείς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, άμεσα μέτρα από τη διοίκηση για τη λειτουργία της ψυχιατρικής κλινικής με δέσμευση για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους. Εφαρμογή του κανονισμού λειτουργίας της κλινικής, ώστε να μην υπερβαίνει τους 20 ο αριθμός των νοσηλευομένων. Ασφαλείς, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας για τους ψυχικά πάσχοντες.

Ταλαιπωρούν στις ΔΟΥ τους ανάπηρους

Ταλαιπωρία χωρίς τέλος αντιμετωπίζουν οι ανάπηροι, προκειμένου να τους αναγνωριστούν ακόμα και οι ελάχιστες φοροαπαλλαγές που προβλέπονται για κάποιους απ' αυτούς. Οπως καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), οι εφορίες αναγκάζουν τον κάθε ανάπηρο να περάσει από «σαράντα κύματα», με σκοπό να τους κάνουν να παραιτηθούν και από τα λίγα που δικαιούνται. «Ενώ υπάρχει εγκύκλιος που αναγνωρίζει όλες τις αποφάσεις των υγειονομικών επιτροπών του κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων, οι εφορίες ζητάνε νέες αποφάσεις από τις υγειονομικές επιτροπές των σφαγείων των ΚΕΠΑ», σημειώνει η ΣΕΑΑΝ, η οποία γ' αυτό το θέμα ζήτησε και θα συναντηθεί με εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών αύριο Τετάρτη, στις 4 μ.μ.

Εμπόδισαν έλεγχο σε Ναυπηγείο

Την παρεμπόδιση από ιδιοκτήτη Ναυπηγείου στο Πέραμα στα μέλη της Μεικτής Επιτροπής για την Υγιεινή και Ασφάλεια Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος να εισέλθουν χτες στο χώρο για προγραμματισμένο έλεγχο, καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Οπως αναφέρει, ο ιδιοκτήτης του Ναυπηγείου, «με περίσσιο θράσος, υβρίζοντας και απειλώντας τα μέλη της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας, που, ενώ επέβαιναν σε υπηρεσιακό αυτοκίνητο του Λιμεναρχείου, παρουσία και εκπροσώπου του Λιμενικού Τμήματος Περάματος, δεν τους επέτρεψε να μπουν στο Ναυπηγείο».

Σύμφωνα με το Συνδικάτο, την Παρασκευή 21 Οκτώβρη κατά τη διάρκεια ελέγχου στο συγκεκριμένο ναυπηγείο, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε συνεργείο που εκτελούσε εργασίες χωρίς άδεια και με ανασφάλιστους εργαζόμενους, ενώ επιβλήθηκαν από την Επιτροπή οι ανάλογες κυρώσεις. Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που εργοδότες αντιμετωπίζουν τους συγκεκριμένους ελέγχους από τις Μεικτές Επιτροπές με ανάλογο τρόπο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ