ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Νέες τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά στο Αιγαίο
  • Στη Γερμανία ο Α/ΓΕΣ για βαθύτερη εμπλοκή στα ΝΑΤΟικά σχέδια
  • Κι άλλα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ σε Πειραιά και Σούδα

Η ναυαρχίδα του 6ου στόλου των ΗΠΑ, USS Mount Whitney, κατέπλευσε χτες στον Πειραιά
Η ναυαρχίδα του 6ου στόλου των ΗΠΑ, USS Mount Whitney, κατέπλευσε χτες στον Πειραιά
Κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα σε βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, με κινήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο στο Αιγαίο, σε έμπρακτη υπενθύμιση πάγιων επιδιώξεων της τουρκικής αστικής τάξης εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου.

Συγκεκριμένα, χτες, σε συνέχεια αντίστοιχων ενεργειών τις προηγούμενες μέρες, 11 τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 8 παραβάσεις στο FIR Αθηνών και 14 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Εκ των παραβιάσεων 2 ήταν υπερπτήσεις. Η πρώτη από ζεύγος τουρκικών «F-16» πάνω από τη νησίδα Παναγιά, ανατολικά της Χίου. Η δεύτερη από ζεύγος τουρκικών «F-16» πάνω από τη νησίδα Ζουράφα, ανατολικά της Σαμοθράκης.

«Τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική», αναφέρεται από το ΓΕΕΘΑ.

Σε άλλη μία σύνοδο της ΝΑΤΟικής λυκοσυμμαχίας

Ταυτόχρονα, βέβαια, κατά... πάγια πρακτική, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, υπηρετώντας πιστά τους στρατηγικούς προσανατολισμούς της ελληνικής αστικής τάξης, καλλιεργεί εφησυχασμό στο λαό, και, επιπλέον, παραπέμπει προς «προστασία» των ελληνικών δικαίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Εκεί, δηλαδή, όπου ενισχύεται η τουρκική προκλητικότητα στο όνομα των «ίσων αποστάσεων» και εντείνονται οι σχεδιασμοί για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή, ανοίγοντας, αντικειμενικά, ζητήματα αλλαγής συνόρων και αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Διεκδικώντας αναβάθμιση του εγχώριου κεφαλαίου, μέσα από την ανάληψη ενεργότερου ρόλου σε αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς, η κυβέρνηση σπεύδει να μετάσχει σε όλα τα σχετικά διαβούλια, προσφερόμενη να συμβάλει με βάσεις, δυνάμεις και υπηρεσίες.

Ενδεικτικά, σε μια τελευταία τέτοια εξέλιξη, ο αρχηγός ΓΕΣ μετέβη στο Βισμπάντεν της Γερμανίας για να μετάσχει σήμερα και αύριο στη Σύνοδο των Αρχηγών των Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, η οποία συνέρχεται ενώ εντείνονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της λυκοσυμμαχίας και διαφόρων «συνασπισμών» των κρατών - μελών της.

Η ναυαρχίδα του 6ου στόλου στον Πειραιά

Προς σύσφιξη, άλλωστε, των τέτοιων σχέσεων, που επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σφυρηλατούνται και παραπέρα, μες στη φωτιά που ζώνει την Ανατολική Μεσόγειο, από Λιβύη έως Συρία, τις τελευταίες μέρες έχουμε εντονότατη παρουσία πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ στο Αιγαίο.

Χτες, κατέπλευσε στον Πειραιά το USS Mount Whitney, η ναυαρχίδα του 6ου στόλου του αμερικανικού Ναυτικού (οι ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ σε Ευρώπη και Αφρική). Ηταν προηγούμενα στη Μαύρη Θάλασσα, στα θαλάσσια σύνορα με Ρωσία, για την άσκηση PASSEX με το Πολεμικό Ναυτικό της Ρουμανίας.

Ο διοικητής του πλοίου, Αμερικανός πλοίαρχος Κ. Σαρντιέλο δήλωσε σχετικά: «Διεξάγουμε επίσκεψη στον Πειραιά, στο πλαίσιο της μακρόχρονης σχέσης ασφάλειας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελληνικής Δημοκρατίας, που χρονολογείται από το τέλος του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Είμαστε ευγνώμονες για την ευκαιρία και την υποστήριξη από μέρους των οικοδεσποτών μας»...

Μία μέρα νωρίτερα, κατέπλευσε στον Πειραιά και το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Mason, που πριν από δυο βδομάδες είχε δεχτεί επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα στις ακτές της Υεμένης, χωρίς όμως να πληγεί το σκάφος.

Κινητικότητα και στη Σούδα

Κινητικότητα παρατηρείται και στην αμερικανική βάση στη Σούδα, όπου κατέπλευσε χτες το ελικοπτεροφόρο, σχεδιασμένο για υποστήριξη αμφίβιων επιθέσεων, «USS Wasp». Τις προηγούμενες μέρες αγκυροβόλησε στη Σούδα, πριν συνεχίσει τον πλου του προς Ισπανία, και το περιπολικό κατευθυνόμενων βλημάτων «USS Carney», και τα δύο ενταγμένα στις επιχειρήσεις του 6ου στόλου.

Σ' αυτά προσθέστε και τα πλοία της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 που κάλεσε και καλωσόρισε στο Αιγαίο η ελληνική κυβέρνηση, τάχα προς διαχείριση του Προσφυγικού, η οποία στην πραγματικότητα απλώθηκε πάνω στον πλου ρωσικών πολεμικών προς τη Συρία, εντείνοντας την επικίνδυνη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.

Σε Τουρκία, Ελλάδα και Κύπρο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών

Επίσκεψη σε Τουρκία, Ελλάδα και Κύπρο πραγματοποιεί από χτες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Ανάπτυξης, Ζαν Μαρκ Ερό, σε μια περίοδο κατά την οποία το «θερμόμετρο» των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή χτυπάει «κόκκινο» και οι αστικές τάξεις ισχυρών καπιταλιστικών κρατών σπεύδουν να δηλώσουν «παρουσία»...

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα, θα συναντηθεί σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα και τον ομόλογό του, Ν. Κοτζιά. Σύμφωνα και με όσα σημειώνει σχετικά η γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα, ο Γάλλος υπουργός θα εστιάσει στο Μεταναστευτικό, ενώ θα συζητήσει με γαλλικές επιχειρήσεις που βρίσκονται στην Ελλάδα σχετικά με την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων. Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, «η Γαλλία είναι ο 4ος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα».

Στην Τουρκία, ο Γάλλος ΥΠΕΞ ήταν προγραμματισμένο να προεδρεύσει χτες με τον ομόλογό του στη δεύτερη συνάντηση του «Γαλλο-τουρκικού Στρατηγικού Πλαισίου» (διμερές όργανο Γαλλίας - Τουρκίας, που δημιουργήθηκε το Γενάρη του 2014). Αναμενόταν να αναφερθεί στα σημαντικότερα θέματα της ευρωπαϊκής και της διεθνούς επικαιρότητας, ειδικότερα στη Συρία, το Ιράκ, τον αγώνα κατά των τζιχαντιστών και το Μεταναστευτικό.

Στην Κύπρο, τέλος, θα έχει διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, τον ομόλογό του Ι. Κασουλίδη, με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπαμ Μπαρθ Αϊντε και με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μ. Ακιντζί.

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Ξεκινά η εξέταση της υπόθεσης για την επίθεση στους κομμουνιστές στο Πέραμα

Ολοκληρώθηκε χτες με το σχολιασμό των συνηγόρων των χρυσαυγιτών, στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, η εξέταση της υπόθεσης για την άγρια δολοφονική επίθεση κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών στο Πέραμα. Βασικό στοιχείο του σχολιασμού ήταν οι αντιφατικοί ισχυρισμοί που προβλήθηκαν από τους συνηγόρους των χρυσαυγιτών.

Στην επόμενη δικάσιμο, τη Δευτέρα 31/10, ανοίγει η δικογραφία για τη δολοφονική επίθεση στις 12/9/2013, από το οργανωμένο τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής, σε βάρος των κομμουνιστών στο Πέραμα, λίγες μέρες πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Οι μαρτυρικές καταθέσεις θα ξεκινήσουν με τον πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου, Σωτήρη Πουλικόγιαννη, στέλεχος του ΚΚΕ, ο οποίος είχε υποστεί ισχυρά χτυπήματα στο κεφάλι από το τάγμα εφόδου.

Κατηγορούμενοι είναι ο πυρηνάρχης Περάματος, Αναστάσιος (Τάσος) Πανταζής και οι Χρήστος Χατζηδάκης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος και Ιωάννης Καστρινός, που συμμετείχαν στο τάγμα εφόδου, περίπου 50 ατόμων, με επικεφαλής τον Αναστάσιο Πανταζή.

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
Την Τετάρτη θα συνεχιστεί η διαδικασία στο ΣτΕ

Αύριο Τετάρτη, με την πέμπτη διάσκεψη, θα συνεχιστεί η διαδικασία στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και την εξέταση της συνταγματικότητας ή μη του σχετικού νόμου της κυβέρνησης.

Χτες ολοκληρώθηκε η τέταρτη διάσκεψη, χωρίς, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχουν τοποθετηθεί όλοι οι ανώτατοι δικαστικοί.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, μετά την ολοκλήρωση της εισήγησης από τον σύμβουλο της Επικρατείας, Γ. Παπαγεωργίου, και την ανάπτυξη των απόψεων από τους μετέχοντες δικαστές, το δικαστήριο θα προχωρήσει σε ψηφοφορία επί της συνταγματικότητας ή μη του νόμου. Ο εισηγητής σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά τάσσεται υπέρ της συνταγματικότητας.

Αναβολή της συνεδρίασης με τους υπερθεματιστές στη Βουλή

Στο μεταξύ, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με θέμα την ακρόαση των 4 υπερθεματιστών του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Η σχετική συνεδρίαση είχε οριστεί μετά από αίτημα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν έγινε καμία επίσημη ενημέρωση για τους λόγους της αναβολής, ενώ από το προεδρείο της Επιτροπής αυτό που διαρρεόταν ως αιτία ήταν η άρνηση των υπερθεματιστών να παραστούν αυτοπροσώπως στην Επιτροπή αλλά οι διευθύνοντες ή νομικοί τους σύμβουλοι. Από την πλευρά τους, μέλη της Επιτροπής που ανήκουν σε αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης εκτιμούσαν ότι η κυβέρνηση περιμένει τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ανέλαβαν οι νέοι πρέσβεις ΗΠΑ και Τουρκίας

Ανέλαβαν και επισήμως χτες τα καθήκοντά τους οι νέοι πρέσβεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας στην Αθήνα, Τζ. Πίατ (υπηρετούσε πριν στην Ουκρανία) και Χ. Τσεβίκ (είχε προηγούμενα τη θέση του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ) αντίστοιχα, καθώς χτες επέδωσαν τα διαπιστευτήριά τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο.

Βιβλιοπαρουσίαση

Βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ «Το ΚΚΕ στον ιταλοελληνικό πόλεμο 1940-41» διοργανώνεται την Κυριακή 6/11, στις 6.30 μ.μ., στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου (πεζόδρομος Παπασιδερή), με ομιλήτρια την Τούλα Μητσέα, μέλος της ΕΟΕ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ