ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Οχτώβρη 2016
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Με καινούργια εφόδια στη μάχη για κλιμάκωση με πανεργατική απεργία

Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων για τη συνέχεια μετά τα συλλαλητήρια της περασμένης Δευτέρας

Στιγμιότυπο από το συλλαλητήριο της περασμένης Δευτέρας στο Σύνταγμα

Copyright 2016 The Associated

Στιγμιότυπο από το συλλαλητήριο της περασμένης Δευτέρας στο Σύνταγμα
Τη Δευτέρα που μας πέρασε, στην Αθήνα και σε περισσότερες από 25 ακόμα πόλεις, χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν με τα σωματεία τους ότι «Εμείς δεν ζούμε με 400 ευρώ» και απαίτησαν: Επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ, κατάργηση του αντεργατικού πλαισίου για τις Συλλογικές Συμβάσεις και επαναφορά των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων, ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και με κριτήριο τις τεράστιες απώλειες στο εργατικό εισόδημα σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, επαναφορά των κομμένων συντάξεων και επιδομάτων, προστασία των ανέργων με αύξηση του επιδόματος ανεργίας.

Τα αιτήματα αυτά ξεχωρίζουν στο κείμενο - κάλεσμα, με το οποίο, από τον περασμένο Ιούλη, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ απηύθυναν κάλεσμα σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις «να οργανώσουμε με τόλμη το μεγάλο μέτωπο αγώνα για τη διεκδίκηση των απωλειών που είχαμε σε μισθούς, μεροκάματα, συντάξεις και κυρίως την κατάργηση των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν ή καταργούν τις ΣΣΕ».

Σ' αυτήν την πρωτοβουλία, που κλιμακώνεται και εμπλουτίζεται με πολλές και πολύμορφες δράσεις, έχουν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής 514 συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες καλούσαν και στα συλλαλητήρια της Δευτέρας.

Την ίδια μέρα, αντιπροσωπεία των συνδικάτων κατέθεσε σε όλα τα κόμματα της Βουλής, πλην της Χρυσής Αυγής, το σχέδιο νόμου που συντάχθηκε με πρωτοβουλία Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις, με την απαίτηση να στηριχθεί, να συζητηθεί και να ψηφιστεί. Την αμέσως επόμενη μέρα, ανταποκρινόμενη στο αίτημα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε το σχέδιο νόμου στη Βουλή.

Οι πρωτοβουλίες αυτές και η απήχηση που συναντάνε είναι η απάντηση εκατοντάδων σωματείων και δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στην προσπάθεια της κυβέρνησης να προωθήσει ανεμπόδιστα το νέο γύρο της επίθεσης στα Εργασιακά, αξιοποιώντας γι' αυτόν το σκοπό το πόρισμα της επιτροπής των «ειδικών» και την κοινή δήλωση των «κοινωνικών εταίρων», που νομιμοποιούν τις αξιώσεις της εργοδοσίας σε ό,τι αφορά το πλαίσιο των νέων ανατροπών. Η επίθεση αυτή κλιμακώνεται από σήμερα, που είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνάντηση του υπουργού Εργασίας με το κουαρτέτο για τα Εργασιακά, μετά τις επαφές του Σεπτέμβρη.

Βάλαμε στο επίκεντρο τους όρους για αντεπίθεση

«Η πρωτοβουλία των Ομοσπονδιών που συσπειρωνόμαστε στο ΠΑΜΕ για το μεγάλο ζήτημα των ΣΣΕ βρήκε ανταπόκριση, αγκαλιάστηκε από 514 Σωματεία, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, που συνυπέγραψαν το σχέδιο νόμου που καταθέσαμε στα κόμματα της Βουλής», λέει στον «Ριζοσπάστη» ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, μιας από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που πήραν τη σχετική πρωτοβουλία τον περασμένο Ιούλη.

Οπως εξηγεί, «ο στόχος μας ήταν να τεθεί στο επίκεντρο της προσοχής, της συζήτησης και της δράσης ένα θέμα που συνδέεται με όλους τους όρους ζωής και δουλειάς των εργαζομένων και εκ των πραγμάτων οξύνει την αντιπαράθεση με την αντιλαϊκή πολιτική, τα αντεργατικά μέτρα και τους σχεδιασμούς, τη γραμμή του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού και τη στρατηγική του κεφαλαίου που υλοποιείται στους χώρους δουλειάς, και συνολικά, με βαριές συνέπειες για την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Εγινε προσπάθεια μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία να φωτίσουμε τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να βρεθεί το εργατικό κίνημα σε θέση να αποκρούσει, να μπλοκάρει την αντεργατική πολιτική και να περάσει στην αντεπίθεση, με επίκεντρο την ικανοποίηση των αναγκών της εργατικής τάξης και των συμφερόντων της.

Προϋποθέσεις, που συνδέονται με την αναγκαία αναζωογόνηση της λειτουργίας και δράσης των συνδικάτων, με επίκεντρο τη σταθερή παρέμβαση στους χώρους δουλειάς, την ενίσχυση της ευθύνης, της πρωτοβουλίας για να ανέβει το επίπεδο οργάνωσης των αγώνων, της συσπείρωσης, να ενισχύονται η δράση και ο αγώνας από τα κάτω, να ενισχύεται ο ταξικός προσανατολισμός».

Σχεδιάζουμε κλιμάκωση με απεργία

Για τη συνέχεια που χρειάζεται να δοθεί, ο Γιάννης Τασιούλας συμπληρώνει: «Είναι θετικό το γεγονός ότι εκατοντάδες σωματεία ανταποκρίθηκαν. Ο αγώνας δεν τελείωσε. Χρειάζεται να πάρει σάρκα και οστά σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, με επίκεντρο τις ΣΣΕ, αλλά και όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Μέσα από τον αγώνα να ενισχύεται το ταξικό κριτήριο που είναι βασική προϋπόθεση για να δυναμώσει η αποτελεσματικότητα των αγώνων.

Από το συλλαλητήριο της περασμένης Δευτέρας απευθύναμε κάλεσμα, καταρχήν, στα σωματεία, στα συνδικάτα που υπέγραψαν το σχέδιο νόμου για τις ΣΣΕ, να προετοιμάσουμε πανελλαδική, πανεργατική απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, για να απαντήσουμε στο νέο αντεργατικό κύκλο που επιταχύνεται από την κυβέρνηση, το κουαρτέτο και το κεφάλαιο με επίκεντρο τα Εργασιακά, το συνδικαλιστικό νόμο, τους μισθούς και τις συντάξεις.

Ταυτόχρονα, με την προετοιμασία της απεργίας, επιδιώκουμε σε κάθε κλάδο, στους χώρους δουλειάς, να συνεχιστεί και να ενισχυθεί με ανάπτυξη αγώνων το περιεχόμενο που θέσαμε με την πρωτοβουλία μας για τη διεκδίκηση ΣΣΕ, αυξήσεων στα μεροκάματα, συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, αλλά και την παρέμβαση για τα οξυμένα προβλήματα της εργατικής οικογένειας στην Παιδεία, στην Υγεία, τη φοροκαταιγίδα.

Θεωρούμε πως υπάρχουν δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιηθούν. Η αναγκαία ανάπτυξη αγώνων, παρεμβάσεων των συνδικάτων θα τροφοδοτήσει και τη γενική απεργία, αλλά θα βοηθήσει και την κλιμάκωση των αγώνων και της αντιπαράθεσης με το κεφάλαιο και τις δυνάμεις που υλοποιούν τη στρατηγική του. Σε αυτήν την κατεύθυνση προσανατολίζουμε και σχεδιάζουμε τη δουλειά μας».

Η θετική πείρα αφήνει παρακαταθήκη

«Η Ομοσπονδία μας από την πρώτη στιγμή απευθύνθηκε στα σωματεία του κλάδου. Συντονισμένα, με συσκέψεις σε περιοχές όπως η Αττική και η Κ. Μακεδονία, κάλεσε τα σωματεία να πάρουν αποφάσεις για το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή και αφορούσε τις ΣΣΕ», λέει στον «Ριζοσπάστη» ο Μανώλης Καραντούσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, που συγκαταλέγεται επίσης στις Ομοσπονδίες που πήραν την πρωτοβουλία.

Στα θετικά της προσπάθειας που έγινε τους προηγούμενους μήνες ήταν το γεγονός ότι η πρωτοβουλία και το πλαίσιο συζητήθηκαν και σε Γενικές Συνελεύσεις, όπως στην ΕΒΓΑ, στην «Coca - Cola» Αθήνας, στην «Pepsi», στην «Tasty», στη «Ροδόπη», στην «Παυλίδης», στη «Ζούρας» και αλλού.

«Σε αυτήν την προσπάθεια συμφώνησαν 25 σωματεία του κλάδου, που είναι σημαντικός αριθμός, καθώς πρόκειται για επιχειρησιακά σωματεία σε μεγάλους χώρους δουλειάς, αλλά και τα κλαδικά συνδικάτα ανά την επικράτεια που συσπειρώνουν χιλιάδες εργαζόμενους», λέει ο Μανώλης Καραντούσας, και συνεχίζει: «Αυτή η σημαντική παρέμβαση των Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και πρωτοβάθμιων Σωματείων ανέδειξε καλύτερα το ζήτημα των ΣΣΕ και την ανάγκη για σύγκρουση με την κυβέρνηση, τον ΣΕΒ και τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους.

Η Ομοσπονδία θα προχωρήσει παραπέρα αυτήν την πρωτοβουλία. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για να συμφωνήσουν και να μπουν σε δράση ακόμα περισσότερα σωματεία που ταλαντεύτηκαν τη δεδομένη στιγμή, με καλύτερη επαφή μαζί τους, αλλά και με περιοδείες μέσα στους χώρους δουλειάς και στα εργοστάσια, ώστε να ενημερωθούν προπάντων οι εργαζόμενοι. Ηδη, σε αυτήν την κατεύθυνση προχωράμε με σχέδιο ανά χώρο και περιοχή, όπου έχουν διαταχθεί όλα τα συνδικαλιστικά στελέχη της Ομοσπονδίας».

Προχωράμε με αποφασιστικότητα

Ο «Ριζοσπάστης» απευθύνθηκε και σε ένα σωματείο που συνδύασε την προετοιμασία της δουλειάς για τα συλλαλητήρια με την οργάνωση κινητοποιήσεων για οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο. Τέτοια περίπτωση είναι το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, το οποίο, μια βδομάδα σχεδόν πριν από το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, κλιμάκωσε με απεργία τον αγώνα ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για το εφάπαξ του κλάδου.

Στην ερώτηση για το πώς συνδυάστηκαν τα δύο αυτά μέτωπα, ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου, απάντησε: «Συνδέονται πρώτα απ' όλα εκ των πραγμάτων, αφού το ίδιο το περιεχόμενο των Συλλογικών Συμβάσεων καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις συντάξεις και τις παροχές σε Υγεία - Πρόνοια.

Κυρίως, όμως, για μας, την εξέλιξη με την κατάργηση του εφάπαξ για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και την απάντηση που δώσαμε αρχικά με τις δύο 4ωρες στάσεις εργασίας και την 24ωρη απεργία στη συνέχεια, την εντάξαμε στο συνολικό σχεδιασμό μας για προετοιμασία μαχητικής αναμέτρησης και μεγάλου απεργιακού αγώνα, που προτάσσουν τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ.

Εχουμε συζητήσει και αποφασίσει ότι αν δεν δώσουμε κλαδικά και κατά χώρο τη μάχη για να γεννηθούν εστίες αντίστασης παντού, για κάθε ζήτημα που καίει την εργατική οικογένεια και που αυτές θα ενοποιούνται σε διακλαδικό και πανελλαδικό επίπεδο στο περιεχόμενο, δεν θα μπορέσουμε με αξιώσεις να αναμετρηθούμε με το μαύρο μέτωπο εργοδοσίας, κυβέρνησης και των υποταγμένων σε αυτούς ηγεσιών μέσα στο κίνημα.

Η στάση όλων αυτών, που προσπαθούν να μας πείσουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ότι είναι μονόδρομος η χειροτέρευση των όρων επιβίωσης της εργατικής τάξης, σπέρνοντας ψεύτικες προσδοκίες για μελλοντική βελτίωση της ζωής μας, δεν αποκαλύπτεται χωρίς να απαντάς σε όλα τα μέτωπα πάλης που παραμένουν ανοιχτά ή που δημιουργούνται από την όξυνση της επίθεσης. Σε αυτόν το δρόμο έχουμε αποφασίσει να συνεχίσουμε, με επόμενο σταθμό τη Γενική μας Συνέλευση στις 24/10, που θα επιβεβαιώσει τη γραμμή μας ως ιδρυτικού μέλους του ΠΑΜΕ και θα καθορίσει την κλιμάκωση των αγώνων μας το επόμενο διάστημα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ