Eurokinissi |
Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς |
Συγκεκριμένα, ο Ελληνας ΥΠΕΞ έκανε την εκτίμηση ότι «τμήματα των τουρκικών ελίτ πιστεύουν ακράδαντα αυτές τις εβδομάδες ότι το πραξικόπημα που εκδηλώθηκε δεν ήταν απλώς ένα πραξικόπημα υπό τον Γκιουλέν (...) αλλά ότι συμμετείχαν σε αυτό και τμήματα μυστικών υπηρεσιών, χωρίς τη συγκατάθεση των πολιτικών ηγεσιών τους. Με βάση αυτή τη συλλογιστική, προσπαθούν να καλλιεργήσουν σε χώρες που τις κατηγορούν (βλ. ΗΠΑ), την αντίληψη ότι τμήματα των μυστικών υπηρεσιών τους ενεπλάκησαν στο πραξικόπημα. Προσπαθούν να τους δημιουργήσουν τύψεις και με βάση αυτές τις τύψεις ν' απαιτήσουν κέρδη. Τι κέρδη; Κατ' αρχάς στο Συριακό».
Και πρόσθεσε: «Εγώ πάντα εκφράζω μια ανησυχία και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, αφού όταν οι Δυτικοί μπλέκουν σε αντιφάσεις και δεν ξέρουν ποιον από τους δύο(σ.σ. Ελλάδα - Τουρκία)να υποστηρίξουν, στο τέλος κάποιοι σκέφτονται ότι θα μπορούσαν να δώσουν τμήματα των Ελληνικών Δικαίων. Αυτό το αποτρέπουμε και δε θα το επιτρέψουμε». Σε ένα τέτοιο μοτίβο, έσπευσε να στείλει μήνυμα στην άλλη πλευρά: «Είμαστε ο καλύτερος γείτονας που μπορεί να έχουν, αρκεί να πάψουν οι αναθεωρητισμοί».
Επαναλαμβάνοντας, εξάλλου, τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, που ακουμπάνε και σε ζητούμενα κεφαλαίων των δύο πλευρών για διεύρυνση των μεταξύ τους μπίζνες, έβαλε πρόταγμα η Τουρκία «να εξευρωπαϊστεί, δηλαδή να εκδημοκρατιστεί περαιτέρω και να αποδεχθεί την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, ιδιαίτερα του Δικαίου Θαλάσσης, όπως και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου», αυτό το οποίο ανοίγει το ένα μετά το άλλο τα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αγκυρα, ενώ κατέχει τη μισή Κύπρο, κράτος - μέλος της ΕΕ.
«Δεύτερον, κρατάμε ταυτόχρονα όλα τα κανάλια ανοιχτά (...) Μάλιστα, πρέπει να πω ότι σε πάρα πολλούς τομείς, όπως είναι ο τουρισμός ή όπως είναι η οικονομική συνεργασία και τώρα τα προγράμματα που έχουμε για τις μεταφορές, έχουμε πάρα πολύ καλή σχέση και δημιουργική ανάπτυξη που βοηθάει την οικονομία συνολικά, όπως είναι τα μεγάλα σχέδια για ένα γρήγορο ηλεκτρικό συρμό ανάμεσα στην Κωνσταντινούπολη και Θεσσαλονίκη που μπορεί να φτάσει μέχρι την Ηγουμενίτσα ή οι νέες γραμμές φέρι μποτ ανάμεσα στη Σμύρνη και στη Θεσσαλονίκη. Γίνονται θετικά βήματα, αλλά ταυτόχρονα πάντα είμαστε προσεκτικοί, γιατί γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δυνάμεις του τουρκικού κατεστημένου που σκέφτονται αναθεωρητικά. Πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν τους παίρνει να ελπίζουν και ότι πρέπει να υλοποιήσουν αναθεωρητικά σχέδια».
Ο Ελληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στην υπόθεση που άνοιξε με το λεγόμενο «τσάμικο» ζήτημα, όταν την προηγούμενη βδομάδα ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, έλεγε:
«Η Επιτροπή επικρότησε το γεγονός ότι οι δύο χώρες (σ.σ. Ελλάδα και Αλβανία) εξετάζουν τη θέσπιση κοινού μηχανισμού, που θα συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την επίλυση των εκκρεμών διμερών ζητημάτων. Σε αυτά περιλαμβάνονται η οριοθέτηση της ελληνοαλβανικής υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών, τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες και τοτσάμικο ζήτημα», κάνοντας, εκ μέρους της Κομισιόν, πλάτες στις διεκδικήσεις των λεγόμενων Τσάμηδων, ως θέμα μάλιστα που εκκρεμεί να συζητηθεί και πρέπει να επιλυθεί ανάμεσα σε Αθήνα και Τίρανα...
Μάλιστα, ο Γ. Χαν έσπευδε να προσθέσει ότι η Κομισιόν «επικρότησε τις προσπάθειες αυτές, εκφράζοντας επιδοκιμασία για την εν λόγω σημαντική νέα διπλωματική δέσμευση, σε ανταλλαγή επιστολών με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας»! Λίγο αργότερα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Maja Kocijancic, δήλωνε σχετικά πως η Κομισιόν επαίνεσε πρόταση της ελληνικής πλευράς για σύσταση μιας πλατφόρμας διαλόγου για όλα τα ζητήματα που χρειάζονται διαλεύκανση.
Στα παραπάνω, το ελληνικό ΥΠΕΞ, με ανακοινώσεις και δηλώσεις αξιωματούχων του, απάντησε ότι πρόκειται περί ψευδολογίας.
Χτες, ο Ν. Κοτζιάς έσπευσε να εξηγήσει: «Για την Αλβανία ετοίμασα ένα non paper πριν 5 μήνες, στο οποίο τους πρότεινα να καθίσουμε να κουβεντιάσουμε τα προβλήματα που είναι ανοιχτά την τελευταία 50ετία. Εκείνοι μου έκαναν μια αντιπρόταση. Στην αντιπρόταση αυτή συμπεριέλαβαν και το "τσάμικο", γιατί είναι ένα θέμα που τους απασχολεί. Εμείς κατηγορηματικά, στο σημείο Β2 του δικού μας non paper, είπαμε ότι αυτό δεν είναι αντικείμενο προς συζήτηση, διότι βρίσκεται έξω από τη διαπραγμάτευση. Εκείνοι θέλουν, εμείς δε θέλουμε, δεν το διαπραγματευόμαστε».
Επέμεινε ότι αυτή είναι «η μόνη αναφορά που γίνεται επίσημα (...) στο non paper μας που καταθέσαμε στους Αλβανούς και όχι στους Ευρωπαίους, αφού τους Ευρωπαίους απλώς τους ενημερώσαμε, ουδέποτε τους βάλαμε να διαμεσολαβήσουν. Εμείς διαπραγματευόμαστε με τους Αλβανούς και οι Αλβανοί μ' εμάς».
Πρόσθεσε για την ΕΕ: «Ενημερώσαμε τους Ευρωπαίους ότι κάνουμε αυτή τη διαπραγμάτευση και επισημάνθηκε ότι αυτό το ζήτημα δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης για την ελληνική Πολιτεία. Να με συγχωρήσουν, αλλά δεν μπορούν να μας κατηγορούν ότι αναφερόμαστε στο συγκεκριμένο αντικείμενο γιατί αυτό δεν είναι προς διαπραγμάτευση».
Πάντως, ο Αλβανός ομόλογός του, Ντίτμιρ Μπουσάτι, δίνοντας μια δική του εκδοχή, φέρεται να δήλωσε ότι η Αθήνα έχει όντως συμπεριλάβει το «τσάμικο» στα υπό εκκρεμότητα διμερή ζητήματα, τα οποία συζητούν οι δύο χώρες. Οτι Ελλάδα και Αλβανία έχουν συντάξει καθεμία ειδικό «non paper» και τα έχουν επιδώσει στον επίτροπο Χαν, αλλά και στην ύπατη εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι. Οτι τα έγγραφα έχουν «κοινά σημεία» και ότι τα θέματα τα οποία έθιξε ο επίτροπος Χαν, «υπάρχουν και στο αλβανικό και στο ελληνικό non paper»...
Τέλος, ο Αλβανός ΥΠΕΞ εμφανίζεται βέβαιος ότι το «τσάμικο» δεν πρόκειται να αφαιρεθεί από την ατζέντα των Βρυξελλών...
Ολος αυτός ο θόρυβος οδήγησε το ελληνικό ΥΠΕΞ να εκδώσει, χτες το απόγευμα, νέα ανακοίνωση, όπου τονίζεται ξανά: «Η Ελλάδα δεν συζητά θέμα "τσάμικου"».
Αναγνωρίζει ότι «πράγματι, η Ελλάδα πρότεινε στην Αλβανία τη διαπραγμάτευση σειράς θεμάτων που είναι ανοικτά ανάμεσα στις δύο χώρες», αλλά επαναλαμβάνει ότι «σε αυτά δεν συμπεριέλαβε το "τσάμικο". Η αλβανική πλευρά το επιθυμούσε και το ζήτησε. Η ελληνική πλευρά δεν το αποδέχτηκε».
Οσον αφορά το «non paper» του ελληνικού ΥΠΕΞ που δόθηκε ως «πρόταση διαπραγμάτευσης» στην αλβανική πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι όντως «σε αυτό γίνεται μία και μοναδική αναφορά στο "τσάμικο", στη δεύτερη παράγραφο του άρθρου Β.2.». Οτι εκεί γράφει πως «σε καμία περίπτωση δεν προκύπτουν δικαιώματα για τους λεγόμενους τσάμηδες», προκειμένου - όπως λέει το ΥΠΕΞ - «να σημειωθεί με σαφήνεια ότι δεν μπορεί το "τσάμικο" να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης»...
Σε αναγκαστική προσγείωση προχώρησε προχτές πιλότος ελληνικού μαχητικού αεροσκάφους «F-16», που παίρνει μέρος σε ΝΑΤΟική τακτική εκπαίδευση στην αεροπορική βάση του Αλμπαθέτε στην Ισπανία. Ο χειριστής διαπίστωσε βλάβη στον κινητήρα, απέρριψε τις δεξαμενές καυσίμων και κατάφερε να προσγειώσει το μαχητικό με ασφάλεια.
Το «F-16», που έκανε την αναγκαστική προσγείωση, ανήκει στην 340 Μοίρα της 115 Πτέρυγας Μάχης (Αεροπορική Βάση Σούδας), που από τις 12 Σεπτέμβρη έως αύριο, 7 Οκτώβρη, συμμετέχει στην 3η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2016 του «Tactical Leadership Programme (TLP)», στην ισπανική Αεροπορική Βάση «Λος Γιάνος». Για το σκοπό αυτό, μεταστάθμευσαν από την 115 ΠΜ 4 αεροσκάφη «F-16 Block 52+» και ανάλογο προσωπικό.
Σκοπός του προγράμματος TLP είναι η εκπαίδευση των ιπταμένων του ΝΑΤΟ στη συγκρότηση και την ηγεσία μεικτών σχηματισμών (COMAO) καθώς και η εξοικείωση και η συνεργασία όλου του προσωπικού που υποστηρίζει τέτοιου είδους αποστολές, σύμφωνα με τα πρότυπα και τις διαδικασίες του ΝΑΤΟ.
Η επικινδυνότητα τέτοιων αποστολών και εκπαιδεύσεων για τα συμφέροντα της λυκοσυμμαχίας είναι δεδομένη και την έχουν ζήσει στο πετσί τους οι ιπτάμενοι της ΠΑ. Αλλωστε, το Γενάρη του 2015 στην ίδια βάση, σε ανάλογη εκπαίδευση συνετρίβη διθέσιο ελληνικό «F-16», σκοτώθηκαν οι 2 Ελληνες χειριστές, άλλοι 9 Γάλλοι στρατιωτικοί και τραυματίστηκαν άλλοι 20 άνθρωποι.
Διήμερη περιοδεία στην Κρήτη πραγματοποιεί ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο πλαίσιό της διοργανώνονται οι παρακάτω εκδηλώσεις:
Στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων στο υπουργείο Αμυνας βρέθηκε χτες το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, μαζί με τον υπουργό, Π. Καμμένο, και τη στρατιωτική ηγεσία, παρακολουθώντας φάσεις της διακλαδικής άσκησης μεγάλης κλίμακας «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2016», η οποία σχεδιάστηκε και διευθύνεται από το ΓΕΕΘΑ, σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο, και ολοκληρώνεται την Παρασκευή. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, από τους κύριους σκοπούς της άσκησης είναι και «η εξέταση και αντιμετώπιση της δημιουργούμενης από τις διεθνείς εξελίξεις κατάστασης, στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της χώρας μας».