Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο απαίτησε το ΚΚΕ, αναδεικνύοντας τις συνέπειες για τους εργαζόμενους, την αεροπορική ασφάλεια, αλλά και την άμυνα της χώρας
Από τις πρώτες γραμμές της αιτιολογικής έκθεσης του νομοσχεδίου, γίνεται σαφές ότι «η ΥΠΑ καλείται να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις του κλάδου των αερομεταφορών, σε ένα εντελώς καινούργιο περιβάλλον, ιδίως μετά την εφαρμογή στην εσωτερική έννομη τάξη, κανονισμών της ΕΕ, αλλά και αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια της Αεροπορίας (EASA). (...) Ενα νέο περιβάλλον, με νέες λειτουργικές παραμέτρους, όπως: Το νέο πλαίσιο ανταγωνισμού στον κλάδο των αερομεταφορών με την εγκατάσταση και λειτουργία νέων εταιρειών (...) η παροχή εκμετάλλευσης αερολιμένων σε ιδιώτες» κ.ο.κ.
Στη βάση αυτών των... «νέων προκλήσεων», συστήνεται η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ), της οποίας σκοπός είναι η «ρύθμιση και εποπτεία των αερομεταφορών, της αεροναυτιλίας και των τελών αερολιμένων, η εφαρμογή της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, καθώς και των διεθνών συμβάσεων σχετικά με την επιβολή τελών, τη λειτουργία του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού». Ακόμα, «αποτελεί τον ρυθμιστή της οικονομικής δραστηριότητας στο χώρο των αερομεταφορών». Αυτή η Αρχή, με τις ιδιαίτερα αυξημένες αρμοδιότητες, όπως αναφέρεται στο άρθρο 1, «απολαμβάνει λειτουργικής ανεξαρτησίας, διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας, δεν υπόκειται σε έλεγχο από κυβερνητικά όργανα ή άλλη διοικητική αρχή».
Ο διοικητής της, όπως αναφέρεται στο άρθρο 2, επιλέγεται μετά από ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, «δεν υπόκειται σε έλεγχο από κυβερνητικά όργανα», ενώ «δεσμεύεται από το νόμο και τη συνείδησή του»!
Οσον αφορά την ΥΠΑ, αυτή παραμένει δημόσια υπηρεσία και υποβαθμίζεται σε ένα όργανο παροχής υπηρεσιών της αεροναυτιλίας και διαχείρισης αεροδρομίων και υδατοδρομίων που δεν είναι ιδιωτικοποιημένα. Παράλληλα, δεν διασφαλίζεται καμία θέση εργασίας ούτε τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, αφού προβλέπονται μετατάξεις σε άλλους τομείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Ο υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Χρ. Σπίρτζης, χαρακτήρισε αυτό το νομοσχέδιο «ως θετικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης», δηλώνοντας μάλιστα και περήφανος γι' αυτό, ενώ πρόσθεσε δίνοντας και το στίγμα: «Αυτή η Αρχή (ΑΠΑ) προορίζεται να αποτελέσει το ρυθμιστή του οικονομικού περιβάλλοντος που δημιουργείται τόσο με την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, όσο και με το ότι έχουμε το "Ελευθέριος Βενιζέλος" που είναι σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά θα έχουμε σε λίγο και το Καστέλι. Αρα, θα έχουμε αεροδρόμια που δεν έχουν το ίδιο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Επομένως πρέπει να υπάρχει ένας ρυθμιστής και να έχει και ανεξάρτητο χαρακτήρα», προκειμένου προφανώς να ικανοποιεί απρόσκοπτα τα συμφέροντα των... επενδυτών.
Ο εισηγητής της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, κατέκρινε την κυβέρνηση ότι με την ΑΠΑ δημιουργεί μηχανισμό για ρουσφετολογικές προσλήψεις και πως πρόκειται για υδροκέφαλη Αρχή, ενώ από το ΠΑΣΟΚ ο ειδικός αγορητής, Γ. Κουτσούκος, ανέφερε ότι δεν διαφωνεί με έναν τέτοιου τύπου διαχωρισμό, αλλά εξέφρασε την «αγωνία» του αν η κυβέρνηση τον κάνει «με το σωστό τρόπο». Διαχειριστικού τύπου ήταν και η κριτική που άσκησαν Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων. Ολα αυτά τα κόμματα δήλωσαν επιφύλαξη.
«Κατά» ψήφισε η ναζιστική Χρυσή Αυγή, για το κόστος - σύμφωνα με την ειδική αγορήτρια Ελένη Ζαρούλια - που θα επιφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό η σύσταση της ΑΠΑ, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πλήττει τα «εθνικά συμφέροντα», όπως αυτά εννοούνται βέβαια από το φασιστικό μόρφωμα και τμήματα του κεφαλαίου.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, κατήγγειλε τις διαδικασίες με τις οποίες η κυβέρνηση έφερε το νομοσχέδιο και απαίτησε την απόσυρσή του ως επικίνδυνο. Επισήμανε ότι αποτελεί «συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ για την "απελευθέρωση" των μεταφορών, της Ενέργειας κ.λπ., αλλά και της συγκυβέρνησης η οποία προσαρμόζεται σε αυτές τις αποφάσεις. Είναι ενταγμένο στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, όπως έγινε με τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια και συμβάλλει στην "απελευθέρωση" των αερομεταφορών με στόχο τη δημιουργία νέων κερδοφόρων πεδίων για τους μονοπωλιακούς ομίλους».
Οπως τόνισε, «προωθεί το ξεπούλημα της ΥΠΑ και τη μείωση των αρμοδιοτήτων της, με αποτέλεσμα να υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στην ασφάλεια των πτήσεων, στο επιβατικό κοινό, αλλά και στα ζητήματα της εθνικής κυριαρχίας, με την υποβίβαση των αναγκών της Πολεμικής Αεροπορίας και της άμυνας της χώρας. Αυτή η αρνητική αλλαγή θα επιφέρει μια σειρά από αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις με την άνεση μείωσης μεγάλου μέρους των θέσεων εργασίας στο προσωπικό της ΥΠΑ, την παραπέρα ιδιωτικοποίηση, αλλά και την κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων».
Επισήμανε ότι συνολικά το νομοσχέδιο προωθεί τη στρατηγική της ΕΕ, όπως αυτή κωδικοποιείται στην ίδρυση του Οργανισμού Αεροπορικής Ασφάλειας, όπου το θέμα «της αεροπορικής ασφάλειας μπαίνει στη λογική του κόστους και οφέλους».
«Θέση μας είναι», τόνισε, «ότι η ΥΠΑ πρέπει να είναι ενιαία, δημόσια, να συμπεριλαμβάνονται βέβαια και η αεροναυτιλία με όλα τα αεροδρόμια στη δύναμή της και όλες οι αρμοδιότητες, όπως αυτές καθορίζονται από τον ιδρυτικό της νόμο, το νομοθετικό διάταγμα 714/70, όπως τροποποιήθηκε βέβαια από το ν. 1340/83 και τον ισχύοντα οργανισμό τον 56/89».
«Βέβαια», πρόσθεσε, «η ΥΠΑ θα πρέπει να είναι ενταγμένη και αυτή σε ένα ενιαίο φορέα αερομεταφορών, που θα έχει ως αποστολή την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών και όχι την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων».
Επικυρώθηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής
Υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία χτες από την Ολομέλεια της Βουλής η «Συμφωνία των Παρισίων στη Σύμβαση - πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή», όπου πίσω από τις βαρύγδουπες διακηρύξεις περί προστασίας του περιβάλλοντος, αυτό που πραγματικά βρίσκεται είναι η εξασφάλιση νέων πεδίων κερδοφορίας για τα μονοπώλια. Γι' αυτό, άλλωστε, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Ενωση Κεντρώων ψήφισαν υπέρ και η Χρυσή Αυγή «παρών», αφού πρώτα χαρακτήρισε θετική τη συμφωνία.
Το ΚΚΕ καταψήφισε τη συμφωνία, η οποία κατατέθηκε με μορφή νομοσχεδίου, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το πραγματικό της περιεχόμενο, του οποίου το στίγμα δίνεται με καθαρό τρόπο από την αιτιολογική έκθεση. Χαρακτηριστικά, στο Γ΄ Κεφάλαιο, με τίτλο «Οι μελλοντικές προκλήσεις στο πλαίσιο της Συμφωνίας», αναφέρει ότι «Η εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων αναμένεται να προσφέρει επιχειρηματικές ευκαιρίες για την ΕΕ», ενώ θα οδηγήσει προς «μια παγκόσμια μετάβαση που θα απαιτήσει σημαντικές αλλαγές τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα». Αναφέρεται, επίσης, πως αυτό υπό προϋποθέσεις θα τονώσει τις επενδύσεις και την καινοτομία σε ΑΠΕ.
Σημειώνεται ότι η συμφωνία είναι συνέχεια αυτής του Κιότο και θέτει χρονοδιάγραμμα για μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 40%.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, επισήμανε ότι αυτές οι συμφωνίες για το κλίμα, όπως έχει αποδειχτεί μέχρι τώρα, «στο επίκεντρό τους δεν έχουν την ικανοποίηση των αναγκών του ανθρώπου και τη βελτίωση των συνθηκών στις οποίες ζει και εργάζεται, αλλά την εξασφάλιση νέας κερδοφορίας στα μονοπώλια και τους ομίλους από νέους τομείς επιχειρηματικής δράσης». Πρόσθεσε ότι «το περιβάλλον βρίσκεται στο στόχαστρο των πολυεθνικών ως δεξαμενή όχι μόνο άντλησης πρώτων υλών, αλλά και απόρριψης των αποβλήτων τους, ως ένας ακόμη κερδοφόρος τομέας επενδύσεων, με αποτέλεσμα την επιδείνωση των μεγάλων προβλημάτων του πλανήτη».
Επομένως, όπως τόνισε, είναι τουλάχιστον πρόκληση οι πολιτικοί εκπρόσωποι των πολυεθνικών, ΕΕ και κυβερνήσεις, να εμφανίζονται ως προστάτες του περιβάλλοντος. Aπόδειξη της υποκρισίας της ΕΕ, όπως σημείωσε, είναι ότι την ώρα που το Ευρωκοινοβούλιο κυρώνει συμφωνίες σαν του Κιότο και του Παρισιού, εγκρίνει «την ελεύθερη κυκλοφορία για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς».
Και τόνισε: «Να γιατί το ΚΚΕ αναδεικνύει ότι μόνο η κοινωνικοποίηση του πλούτου και των μέσων παραγωγής, μία οικονομία και κοινωνία που δεν θα στηρίζεται στο καπιταλιστικό κέρδος, αλλά στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, μπορεί να εξασφαλίσει μία σταθερή, συμβατή, συνειδητή, προγραμματισμένη και ισόρροπη επίδραση του εργαζόμενου ανθρώπου στη φύση και κατ' επέκταση στο περιβάλλον».
Εκδήλωση τιμής για τα μέλη του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ, τα οποία δολοφονήθηκαν στην Παλαιοκώμη Σερρών το 1941, διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Κυριακή 9/10, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών μπροστά στα 100χρονα του ΚΚΕ.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει κατάθεση στεφανιών στις 10 π.μ., στο μνημείο προς τιμήν του Μακεδονικού Γραφείου, στη Μεσολακκιά Σερρών, από αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ.
Θα ακολουθήσει εκδήλωση - ομιλία στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία του Ροδολίβους, με ομιλητή τον Ζήση Λυμπερίδη, Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ και μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.
Σήμερα, Πέμπτη
-- Στις 7 π.μ., περιοδεία στο αμαξοστάσιο του Δήμου Πετρούπολης θα πραγματοποιήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
-- Στις 2 μ.μ., τον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha» θα επισκεφθεί κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος.
-- Στις 11.30 π.μ., περιοδεία στο εργοτάξιο καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, στους Αγίους Πάντες, με τον Αριστείδη Θάνο, στέλεχος του ΚΚΕ.
Αύριο, Παρασκευή
-- Σε πολιτική συγκέντρωση στην Πτολεμαΐδα, στις 7.30 μ.μ., στο Δημαρχείο, θα μιλήσει ο Γιάννης Βήττας, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
-- Στις 7.30 μ.μ., σε εκδήλωση στο Μπραχάμι, στο Γραμμόφωνο (Γράμμου 37), θα μιλήσει ο Κώστας Ζιώγας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
-- Στις 6 π.μ., περιοδεία στο εργοτάξιο καθαριότητας του Δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης, με τον Γιάννη Νοτάκη, στέλεχος του ΚΚΕ.
-- Στις 12 το μεσημέρι, η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας.