«Είμαι χαρούμενος που είμαι στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, το ραντεβού είναι σταθερό με την ΚΝΕ και θα είναι σταθερό πάντα όσο είμαστε καλά», λέει ο Μανώλης Μητσιάς κι εύχεται καλή διασκέδαση, προσφέροντας με τους συνεργάτες και συνάδελφους ένα πλούσιο και όμορφο πρόγραμμα. Στον αποχαιρετισμό του θυμίζει: «Χωρίς αγώνες δε γίνεται τίποτα. Εσείς μπροστά κι εμείς ακολουθούμε, πάντα μαζί σας!».
Μια ξεχωριστή στιγμή. Ο ποιητής Φ. Λάδης (δεξιά), στη σκηνή του 42ου Φεστιβάλ τραγουδάει μαζί με τον Γ. Μεράντζα και την Μπ. Χαρλαύτη τα «Γράμματα απ' τη Γερμανία» |
Η μουσική παράσταση «Γράμματα από τη Γερμανία» σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και ποίηση του Φώντα Λάδη καθήλωσαν τους θεατές και ήταν πολλοί εκείνοι που σιγοτραγουδούσαν μαζί με τους Ρίτα Αντωνοπούλου, Γιώργο Μεράντζα, Δημήτρη Μπάση και Μπέτυ Χαρλαύτη, που συνοδεία εξαιρετικών μουσικών και σε ενορχήστρωση του Γιάννη Παπαζαχαριάκη από τη σκηνή τραγούδησαν τον καημό και την αγωνιστικότητα των Ελλήνων μεταναστών εργατών που ξενιτεύτηκαν στοιβαγμένοι σε βαγόνια και έζησαν μια ζωή στα ξένα. Που έφυγαν από τη φτώχεια της Ελλάδας και έζησαν στη νύχτα της ξενιτιάς.
Μεταξύ των θεατών και ο ποιητής Φώντας Λάδης, που, όπως εύστοχα ειπώθηκε από τους συντελεστές, είναι από τους ανθρώπους «που κάνουν για μας το συναίσθημα λέξεις». Ξεχωριστή, φορτισμένη στιγμή όταν στο τέλος του πρώτου μέρους ο ποιητής ανέβηκε στη σκηνή για να τονίσει πως 50 χρόνια μετά ο κόσμος είναι ακόμα έτσι, αλλά «και εμείς βρισκόμαστε εδώ οπότε θα πολεμήσουμε όλοι μαζί, για να αναστραφεί»... Και αμέσως μετά σιγοτραγούδησε μαζί με το συγκρότημα το τραγούδι «Προς το υπουργείο Εργασίας».
Το αφιέρωμα ξεκίνησε με την ανάγνωση κειμένου του Μίκη Θεοδωράκη: «Τα "Γράμματα από τη Γερμανία" πρωτοτραγουδήθηκαν στον Πρώτο Μουσικό Αύγουστο στα 1966 στον Λυκαβηττό, από το Γιώργο Ζωγράφο. Ηταν θα έλεγα, τραγούδια επίκαιρα, καθαρά πολιτικά, γιατί άγγιζαν το πιο καυτό πρόβλημα εκείνης της εποχής: Τη μετανάστευση. (...) Ολοι εμείς, που ανήκαμε στις προοδευτικές δυνάμεις, βλέπαμε την πατρίδα μας να αιμορραγεί. Εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας που μεγάλωσαν από το υστέρημα και με το αίμα του ελληνικού λαού, θα πήγαιναν τώρα να προσφέρουν το μυαλό και τα μπράτσα τους σε ξένους λαούς, τη στιγμή που το όραμα της κοινωνικής ανάπλασης και της εθνικής αναγέννησης άρχισε να γιγαντώνει μέσα στις τάξεις του λαού και προ παντός της νεολαίας μας. (...) Ισως αυτές οι σκέψεις να είναι πικρές. Γι' αυτό όμως υπάρχει η μουσική και το τραγούδι. Για να δίνουν κουράγιο και να γλυκαίνουν τον πόνο».
Οι πρώτες νότες και οι στίχοι του τραγουδιού «χτες τ' απόγευμα στο Ααχεν» ζωντάνεψαν τα πάντα επίκαιρα επί 50 χρόνια «Γράμματα από τη Γερμανία». Αμέσως μετά ακούστηκε το «Κίνησε ο Μάης για να 'ρθεί» αφιερωμένο στον δολοφονημένο Γιώργο Λαμπράκη. Ιδιαίτερη στιγμή ήταν εκείνη που το τραγούδι «Εστειλα στο Κόμμα» διαπέρασε την κεντρική σκηνή και χειροκροτήθηκε θερμά, όπως επίσης και το τραγούδι «Βγήκε η ζωή μας στο σφυρί» αφιερωμένο στους ανθρώπους ξενιτεύτηκαν σ' Αμερική κι Ευρώπη.
Μαζί τους ο Οδυσσέας Τσάκαλος, πρώην ντράμερ των «Φατμέ», αλλά και τραγουδοποιός, και ο Βαγγέλης Μαρκαντώνης, πολυοργανίστας και τραγουδοποιός. Ολοι μαζί συνθέτουν το «ιδανικό κουαρτέτο» και βέβαια τραγουδούν άλλοτε συμπληρωματικά κι άλλοτε «ανταγωνιστικά», μπαίνοντας ο ένας μέσα στη σκιά του άλλου με το θράσος της συνάφειας. Το αποτέλεσμα εκπληκτικό.
Η βραδιά «έκλεισε» στη Λαϊκή Σκηνή με Ικαριώτικο γλέντι από τον Νίκο Φάκαρο, το γνωστό βιολιστή και την ορχήστρα του, που μετέφεραν τη μοναδική αίσθηση των ξακουστών Ικαριώτικων πανηγυριών. Ωμο με ώμο άντρες και γυναίκες, πιάνουν το χορό και συνοδεύουν την ορχήστρα του Ν. Φακάρου σ' ένα γλέντι με πολύ κέφι και ζωντάνια.
Δεν έλειψαν και εξειδικευμένες συζητήσεις με αφορμή τα υλικά της έκθεσης, όπως π.χ. μια κουβέντα με τοπογράφους μπροστά στους χάρτες του ΔΣΕ για το πώς μπορούμε να μεταγράψουμε σε σύγχρονους χάρτες τα μονοπάτια εκείνων των χαρτών, ώστε να μπορούν και σήμερα να περπατηθούν ξανά. `Η, μια κουβέντα για τις νάρκες κατά προσωπικού που με πατέντα και φτηνά υλικά είχε φτιάξει ο ΔΣΕ. Πιο «βαριές» κουβέντες αφορούσαν την ενότητα γυναίκες και ΔΣΕ καθώς ακόμα και σήμερα είναι μακρινό όνειρο για μεγάλο τμήμα των γυναικών όσα κατάκτησαν οι γυναίκες με το όπλο στο χέρι εκείνο τον καιρό. Κι εκείνο που σίγουρα έκανε το βήμα ειδικά νεολαίων επισκεπτών να κοντοστέκεται ήταν ο μεγάλος τοίχος με τις φωτογραφίες των μαχητών του ΔΣΕ που στη μεγάλη πλειοψηφία τους ήταν ανάμεσα στα 18 και 25.
Ο Θάνος Μικρούτσικος ευχαρίστησε την ΚΝΕ για την πρόσκληση και χαρακτήρισε το Φεστιβάλ ως το σημαντικότερο θεσμό από τη μεταπολίτευση και μετά, ενώ είπε πως έχει διπλή αξία. Τόσο πολιτική όσο και πολιτιστική. «Είναι άξιο λόγου το γεγονός ότι τα 42 αυτά χρόνια πέρασε από 'δω η συντριπτική πλειοψηφία των σημαντικότερων καλλιτεχνών, το άνθος του ελληνικού τραγουδιού και συγχαίρω την ΚΝΕ που επιμένει προς αυτή την κατεύθυνση».
Ο Θάνος Μικρούτσικος, με το πιάνο του και τους εκπληκτικούς αυτοσχεδιασμούς του, «συνομίλησε» με τον τρυφερό ακροβάτη μεταξύ της ροκ και της παράδοσης, τραγουδοποιό Μίλτο Πασχαλίδη. Κάθε τραγούδι είναι μία ιστορία και ο Θάνος Μικρούτσικος μαζί με τον Μίλτο Πασχαλίδη μας διηγήθηκαν τις δικές τους, παλιές και καινούργιες, με ένα πρόγραμμα εφ' όλης της ύλης, τραγούδια από την προσωπική τους δισκογραφία, αγαπημένες συνθέσεις. «Στα είπα όλα» είπε ο Μίλτος. Βιάζεσαι, γιατί είσαι «Αγύριστο κεφάλι», του απάντησε ο Θάνος. Ελα μαζί μου για να δούμε την «Ρόζα», τον «Γουίλι», τους «7 νάνους» πάνω σε «Μια πιρόγα» να σηκώνουν τις «Βυθισμένες άγκυρες» σε μια «Λίμνη», τραγούδησαν εναλλάξ αλλά και οι δύο μαζί. Και «Ακροβάτης» να ήμουνα, πώς θες ν' ανάψω τη «Φωτιά μου», απάντησε ο Μίλτος. Με ένα «Μαχαίρι», του είπε αινιγματικά ο Θάνος και πριν το καταλάβεις, θα σου φέρω τη «Θάλασσα στη σκάλα».
Οι ομιλίες του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Ν. Αμπατιέλου, στο 42ο Φεστιβάλ, θα δημοσιευτούν στον «Ριζοσπάστη» της ερχόμενης Τρίτης. Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα μεταδοθεί τηλεοπτικά σε μαγνητοσκόπηση, σήμερα, Κυριακή 25 Σεπτέμβρη, στις 10 π.μ. από την ΕΡΤ1.