«Επτά επί Θήβας» |
Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Κακλέας. Μετάφραση: Λουίζα Μητσάκου. Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης. Κοστούμια: Εύα Νάθενα. Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα. Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας. Χορογραφίες: Χρήστος Παπαδόπουλος. Επιμέλεια κίνησης: Αγγελική Τρομπούκη. Σπαθογραφίες: Κωνσταντίνος Μπουμπούκης. Παίζουν επίσης: Γιώργος Παπαγεωργίου, Κώστας Μπερικόπουλος, Ιφιγένεια Αστεριάδη, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, Στέλιος Ξανθουδάκης, Θάνος Κοντογιώργης, Αγγελική Τρομπούκη, Στράτος Τρογκάνης, Λάμπρος Κτεναβός, Θάνος Μπίρκος, Κωστής Μπούντας, Αλέξιος Φουσέκης. Βιολί παίζει η Βασιλική Μαζαράκη.
Στη συνέχεια και στις 2 Σεπτέμβρη, παρουσιάζονται οι «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, η καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, σε νέα μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα και σε σκηνοθεσία του Λιθουανού σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις.
Σκηνικά - Κοστούμια: Κέννυ Μακ Λέλλαν. Μουσική: Δημήτρης Θεοχάρης. Χορογραφία - Κίνηση: Εντι Λάμε. Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος. Διανομή: Ετεοκλής: Γιάννης Στάνκογλου / Χρίστος Στυλιανού, Πολυνείκης: Γιάννης Στάνκογλου / Χρίστος Στυλιανού, Αγγελος: Γιώργος Καύκας, Κήρυκας: Αλέξανδρος Τσακίρης, Αντιγόνη: Νάντια Κοντογεώργη, Ισμήνη: Ιώβη Φραγκάτου. Χορός: Λουκία Βασιλείου, Δημήτρης Δρόσος, Δάφνη Κιουρκτσόγλου, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Κλειώ-Δανάη Οθωναίου, Βασίλης Παπαγεωργίου, Σταυριάννα Παπαδάκη, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Αλεξία Σαπρανίδου, Εύη Σαρμή, Πολυξένη Σπυροπούλου, Γιώργος Σφυρίδης, Ευανθία Σωφρονίδου, Κωνσταντίνος Χατζησάββας.
Ενώ, στις 3 Σεπτέμβρη θα παρουσιαστεί η «Σταματία, το γένος Αργυροπούλου» του Κώστα Σωτηρίου, σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, με την Ελένη Ουζουνίδου. Σταματία, το γένος Αργυροπούλου. Γεννημένη στην Αθήνα στα μέσα της δεκαετίας του '30, κόρη ανώτερου δημοσίου υπαλλήλου, διαπαιδαγωγημένη με τα χρηστά ήθη της εποχής και αρραβωνιασμένη με λοχαγό του Εθνικού Στρατού. Ζει στην αυλή του σπιτιού της, αδυνατώντας να παρακολουθήσει τη ζωή που προχωράει δίπλα της... Προσκολλημένη σε αυτό που η ίδια θεωρεί εθνικά, ηθικά και θρησκευτικά σωστό, καταλήγει να έρθει σε ρήξη με το περιβάλλον της και να κάνει την αναδρομή της ζωής της, απομένοντας μόνη.
Σκηνικά - Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού. Μουσική επιμέλεια: Νέστορας Κοψιδάς. Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην ίδια περιοχή το 2015, βρέθηκε εκτεταμένος οχυρωμένος οικισμός της Εποχής του Χαλκού. Ο οικισμός, που χρονολογείται στην Πρωτοελλαδική Περίοδο (μέσα 3ης χιλιετίας π.Χ.), βρίσκεται σε βάθος 1-3 μ. στην περιοχή του όρμου που βρίσκεται στην παραλία του «Λαμπαγιαννά».
Σκοπός του προγράμματος για το 2016 ήταν να αναζητηθούν τα όρια του ανωτέρω οικισμού στο χώρο και το χρόνο. Από τις 11 Ιούλη έως τις 12 Αυγούστου 2016, διεξήχθη έρευνα με υποβρύχια τοπογραφική αποτύπωση και γεωφυσικές μετρήσεις, όπως μαγνητική διασκόπηση και ηλεκτρική τομογραφία, ώστε να αποτυπωθεί το ορατό τμήμα του οικισμού και να αναζητηθούν κατασκευές που πιθανόν βρίσκονται κάτω από τον αμμώδη πυθμένα και τον αιγιαλό. Με βάση τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, γίνεται σαφές ότι ο οικισμός παρουσιάζει μεγαλύτερη πολυπλοκότητα και μέγεθος από ό,τι είχε υποτεθεί αρχικά και εκτείνεται σε τουλάχιστον 20 στρέμματα.
Η υποβρύχια ανασκαφή, σε δοκιμαστική τομή εντός του οικισμού, στην εξωτερική παρειά ενός τοίχου της Πρωτοελλαδικής ΙΙ Περιόδου, αποκάλυψε παχύ στρώμα με κεραμική που χρονολογείται στην Πρωτοελλαδική Ι Περίοδο (αρχές της 3ης χιλιετίας π.Χ.) ή και πρωιμότερα.
O Kώστας Τσιατάς γνώρισε και έπαιξε με τον Δ. Γκόγκο ή Μπαγιαντέρα, τον Σπύρο Καλφόπουλο, τον Γιάννη Μωραΐτη. Επίσης, μικρός ακόμα είχε συνοδεύσει την Ρόζα Εσκενάζυ στην τελευταία της εμφάνιση στην Πάτρα, το 1977.
Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, Βασίλης Θωμόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η απώλεια του Κώστα Τσιατά κάνει το λαϊκό τραγούδι και ό,τι απορρέει από το μεγαλείο του ρεμπέτικου πιο φτωχό. Ο Κώστας Τσιατάς, στη διάρκεια της ζωής του, πορεύθηκε με γνώμονα όχι το φαίνεσθαι, αλλά όπως αρμόζει σε έναν γνήσιο εκφραστή της λαϊκής μουσικής. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους οικείους του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».
Σε κάθε τους εμφάνιση στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, οι «Μελωδιστές» κρύβουν και μια έκπληξη. Αυτήν τη φορά, πάντα στο πλαίσιο της «Ανοιχτής Σκηνής», στις 26 Αυγούστου θα παρουσιάσουν μια συναυλία - απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας τους, από την ίδρυσή τους πριν από 19 χρόνια!
Η συναυλία περιλαμβάνει αποσπάσματα από τα αφιερώματα στους Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρο Ξαρχάκο και Θάνο Μικρούτσικο, αλλά και στιγμές από τις κοινές συναυλίες που έδωσαν με τον Σταύρο Κουγιουμτζή, τον Γιάννη Σπανό και τον Γιώργο Καζαντζή. Βέβαια, θα ακουστούν κι εκείνα τα τραγούδια που οι στίχοι τους και η μουσική τους γράφτηκαν από μέλη του συγκροτήματος. Τη μουσική ομάδα διδάσκει και διευθύνει ο Πέτρος Μαυρόπουλος.
Η «Ανοιχτή Σκηνή» είναι μια ενότητα του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών που δίνει την ευκαιρία σε νέους καλλιτέχνες και σχήματα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σ' ένα ευρύτερο κοινό. Η είσοδος σ' αυτές τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.Ωρα έναρξης: 21.30.
Τα «Μικρασιάτικα - Λαϊκή Παράδοση 2016», που διοργανώνονται από τον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο Πατρών και Περιχώρων, θα πραγματοποιηθούν αύριο Παρασκευή 26 Αυγούστου και το Σάββατο 27 Αυγούστου στην πλατεία Ελευθερίας. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινούν στις 20.30. Ηδη πραγματοποιούνται χορευτικές παραστάσεις στα Προσφυγικά, τους προσφυγικούς συνοικισμούς Λαδοπούλου και Αγίου Ιωάννη Πράτσικα, με το χορευτικό του Συνδέσμου.
Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
Παρασκευή 26 Αυγούστου: Παράσταση Καραγκιόζη, παιδικό και παραδοσιακό χορευτικό από τον Παμμικρασιατικού, όπως επίσης και παρουσίαση μουσικού προγράμματος σε μικρασιάτικα τραγούδια από το μουσικό εργαστήρι του Συνδέσμου.
Σάββατο 27 Αυγούστου: Ταχυδακτυλουργίες, χορευτικό του Λαογραφικού Ομίλου Πατρών, του Δήμου Πάτρας και χορευτικό με σκοπούς από Μ. Ασία, Καππαδοκία, Πόντο και Θράκη από τον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο. Ακόμα, θα παρουσιαστεί λαϊκό - ρεμπέτικο πρόγραμμα, αφιέρωμα στον Μπάμπη Γκολέ, από το μουσικό εργαστήρι του Παμμικρασιατικού.
Μετά τη μεγάλη επιτυχία των συναυλιών της στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, η Τάνια Τσανακλίδου επαναλαμβάνει τη μουσική παράσταση «Μείναν τα τραγούδια μόνα», στο Ηρώδειο, τη Δευτέρα 5 Σεπτέμβρη, στις 21.00.
Την Τάνια Τσανακλίδου τη γνωρίζουμε κυρίως μέσα από την πολύχρονη μουσική της πορεία, αφού παραμένει μία από τις πιο αγαπημένες ερμηνεύτριες του ελληνικού τραγουδιού. Ομως, η σχέση της με το θέατρο, αν και λιγότερο γνωστή, είναι το ίδιο έντονη και διαρκής. Στην παράσταση στο Ηρώδειο παρουσιάζει μία ιδιαίτερη μουσική βραδιά, που συνδυάζει τις δύο μεγάλες της αγάπες, καθώς θα ερμηνεύσει μόνο τραγούδια που γράφτηκαν αποκλειστικά για το θέατρο.
Παίζουν: Τάκης Φαραζής, Γιάννης Παπαζαχαριάκης, Παναγιώτης Τσεβάς, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Τάσος Μισυρλής.
Ενορχήστρωση: Γιάννης Παπαζαχαριάκης
Σχεδιασμός - επιμέλεια ήχου: Παναγιώτης Πετρονικολός
Σχεδιασμός - επιμέλεια φωτισμού: Περικλής Μαθιέλλης