ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Τουρκική χερσαία επέμβαση

Ανακατάληψη της πόλης Τζαραμπλούς, δίχως ουσιαστική αντίσταση από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους»

Τουρκικά άρματα μάχης λίγο πριν εισέλθουν στο συριακό έδαφος...

Copyright 2016 The Associated

Τουρκικά άρματα μάχης λίγο πριν εισέλθουν στο συριακό έδαφος...
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Επικίνδυνη χερσαία επέμβαση, με την κωδική ονομασία «Ασπίδα του Ευφράτη», στο συριακό έδαφος, και συγκεκριμένα στη μεθοριακή πόλη Τζαραμπλούς, ξεκίνησε χτες γύρω στις 4 τα ξημερώματα ο τουρκικός στρατός. Εκατοντάδες Τούρκοι κομάντος και στρατιώτες, με την αεροπορική κάλυψη και χωρίς αντίδραση δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, πραγματοποίησαν την επιχείρηση χρησιμοποιώντας δεκάδες άρματα μάχης και αεροσκάφη, που ξανάρχισαν βομβαρδισμούς στο συριακό έδαφος για πρώτη φορά μετά την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους (Νοέμβρης 2015). Στην επιχείρηση συμμετείχαν και αρκετές χιλιάδες μισθοφόροι αντικαθεστωτικών ομάδων που συμμετέχουν σε ό,τι έχει απομείνει από τον λεγόμενο «Ελεύθερο Συριακό Στρατό».

Μέσα στις πρώτες ώρες, από τα πυρά των Τούρκων σκοτώθηκαν τουλάχιστον 30 άτομα και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους άλλα 3.000. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», που έφυγαν, δίχως να προβάλουν ιδιαίτερη αντίσταση, κατευθυνόμενοι νοτίως της πόλης Αλ Μπαμπ...

Εως χτες στις 8 μ.μ. δυνάμεις του τουρκικού στρατού, χρησιμοποιώντας ως εμπροσθοφυλακή ομάδες αντικαθεστωτικών, είχαν καταφέρει να καταλάβουν σχεδόν όλη την πόλη Τζαραμπλούς ελέγχοντας όλα τα κυβερνητικά κτίρια.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο στόχος της «Ασπίδας του Ευφράτη» είναι διττός: Πρώτον, εκκαθάριση της περιοχής από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» και, δεύτερον, από τους Κούρδους των δυνάμεων YPG, τους οποίους η Αγκυρα θεωρεί «τρομοκράτες» και «παρακλάδι του ΡΚΚ», καθώς δεν θέλει με τίποτε να δει τη δημιουργία κουρδικού θύλακα στα νότια σύνορά της...

Οι απειλές Γιλντιρίμ και οι «συστάσεις» Μπάιντεν

Στη χτεσινή πολύωρη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Γιλντιρίμ στην Αγκυρα με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, κάλεσε τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν τη στήριξη που δίνουν στους Κούρδους της Συρίας, προειδοποιώντας ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει «νέο κουρδικό σχηματισμό στα νότια σύνορά της». Την ίδια προειδοποίηση είχε κάνει νωρίτερα και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημειώνοντας ότι εάν δεν αποσυρθούν οι Κούρδοι από τη μεθόριο με τη Συρία, η Αγκυρα «θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο»...

Ο Μπάιντεν, από την πλευρά του, μολονότι η Ουάσιγκτον στηρίζει τους Κούρδους της Συρίας επειδή, για την ώρα, τους θεωρεί ως τη μόνη αξιόπιστη δύναμη της αντιπολίτευσης στις μάχες κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», κάλεσε τους Κούρδους να μην περάσουν δυτικά του Ευφράτη ποταμού, απειλώντας τους πως θα χάσουν την αμερικανική υποστήριξη.

Ενδιαφέρον προκάλεσαν και οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, για τη στάση των ΗΠΑ στο ζήτημα των Κούρδων της Συρίας πως «κανείς δεν θα πρέπει να σκεφθεί ότι το συριακό ζήτημα είναι ανεξάρτητο από τα εσωτερικά ζητήματα της Τουρκίας» και πως «οι χώρες που υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις είναι σαν να κρατούν ενεργές, απασφαλισμένες χειροβομβίδες»...

Η απάντηση των Κούρδων της Συρίας

Από την πλευρά του, ο Ρεντούρ Ξελίλ, εκπρόσωπος των κουρδικών δυνάμεων YPG της Συρίας, δήλωσε ότι η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση συνιστά «κατάφωρη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας» και απορρέει από μια συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία, στο Ιράν και την κυβέρνηση της Συρίας.

Παράλληλα, ο ηγέτης του κόμματος των Κούρδων της Συρίας PYD, Σαλίχ Μουσλίμ, προέβλεψε ότι η τουρκική χερσαία επέμβαση θα αποδειχθεί «βάλτος» για την Αγκυρα και ότι «θα χάσει πολλά». Σημείωσε δε ότι είναι «εύκολο να μπαίνεις σε έναν πόλεμο, αλλά πολύ δυσκολότερο να βγαίνεις από αυτόν» και υπογράμμισε ότι «ο συριακός λαός, οι "Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις" Κούρδων και Αράβων μαχητών (σ.σ. που στηρίζονται από τις ΗΠΑ) και το Στρατιωτικό Συμβούλιο (σ.σ. Κούρδων) στο Τζαραμπλούς είναι αντίθετοι με την επέμβαση της Τουρκίας...».

Οι αντιδράσεις της συριακής κυβέρνησης

Εντονη ήταν η αντίδραση της Δαμασκού στη χερσαία τουρκική επέμβαση. Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών την καταδίκασε ως προφανή, κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Απαίτησε τον άμεσο τερματισμό της, σημειώνοντας: «Οποια κι αν είναι η πλευρά που διεξάγει τη μάχη κατά της τρομοκρατίας στο συριακό έδαφος, πρέπει να το κάνει σε συντονισμό με τη συριακή κυβέρνηση και τον συριακό στρατό που διεξάγει αυτή τη μάχη εδώ και πέντε χρόνια (...) Η μάχη κατά της τρομοκρατίας δεν συνίσταται στην εκδίωξη του "Ισλαμικού Κράτους" και στην αντικατάστασή του από τρομοκρατικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία».

«Βαθύτατη ανησυχία» εκφράζει η Μόσχα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέφρασε «βαθύτατη ανησυχία» για την κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών σημείωσαν πως οι αντιτρομοκρατικές προσπάθειες στην τουρκο-συριακή μεθόριο «είναι σημαντικότερες από ποτέ αλλά χρειάζεται να γίνουν σε συνεργασία με τη Δαμασκό για να είναι πιο αποτελεσματικές».

Προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, όπου συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και τις συνεχιζόμενες συναντήσεις Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων στη Γενεύη σε σχέση με τις δυνατότητες μεγαλύτερης στρατιωτικής συνεργασίας στις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών. Επιβεβαίωσαν πως θα συναντηθούν στη Γενεύη για δύο μέρες προκειμένου να συζητήσουν όσα διαδραματίζονται εντός και εκτός Συρίας και το ενδεχόμενο ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων στα μέσα Σεπτέμβρη.

Η Γερμανία στηρίζει την Αγκυρα

Η Γερμανία πρόσφερε την υποστήριξή της στη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργικού Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η τουρκική επιχείρηση «συνάδει προς τους στόχους και τις προθέσεις του συνασπισμού κατά του ΙΚ» και ότι το Βερολίνο «σέβεται» την απόφαση της Αγκυρας να πολεμήσει εναντίον των κουρδικών οργανώσεων στη Συρία.


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Διαβεβαιώσεις για τα φιλικά αισθήματα των ΗΠΑ

Από τη χτεσινή συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν
Από τη χτεσινή συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν
ΑΓΚΥΡΑ.--

Οτι «ο καλύτερος φίλος της Τουρκίας είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής» υποστήριξε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, από την Αγκυρα όπου χτες έκανε επίσημη επίσκεψη και είχε συναντήσεις, με βασικά θέματα τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» αλλά και το τουρκικό αίτημα έκδοσης από τις ΗΠΑ του Φετουλάχ Γκιουλέν (του ισλαμιστή επιχειρηματία που η Αγκυρα θεωρεί πρωταγωνιστή της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιούλη).

Η παραπάνω επισήμανση Μπάιντεν έγινε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ενώ ο πρώτος απαντούσε σε ερώτημα δημοσιογράφου για την καθυστερημένη καταδίκη της Ουάσιγκτον στην προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης ΑΚΡ. Ακόμα, ο Μπάιντεν διέψευσε ξανά τα «σενάρια» περί γνώσης ή συνενοχής της Ουάσιγκτον στην απόπειρα πραξικοπήματος. Οσον αφορά την έκδοση Γκιουλέν, δήλωσε ότι κατανοεί «τα έντονα αισθήματα» που τρέφει για το συγκεκριμένο άτομο «η κυβέρνηση και ο λαός της Τουρκίας», προσθέτοντας ωστόσο ότι οι αμερικανικές αρχές συνεργάζονται για το ζήτημα με τις τουρκικές για την «αξιολόγηση» των στοιχείων. Συμπλήρωσε, πάντως, ότι η Ουάσιγκτον δίνει μεγάλη σημασία στη σχέση της με την Αγκυρα, μια σχέση μεταξύ συμμάχων, εταίρων και φίλων.

Από την πλευρά του, ο Γιλντιρίμ τόνισε - σύμφωνα με το «Αναντολού» - πως «η πίκρα κι η απογοήτευση του τουρκικού λαού για το ζήτημα (της έκδοσης Γκιουλέν) θα αντιστραφεί γρήγορα αν η έκδοσή του επιταχυνθεί», αλλά και ότι «ούτε η απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιούλη ούτε άλλα προβλήματα θα πρέπει ποτέ να βλάψουν τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ».

Η επίσκεψη Μπάιντεν έγινε ενώ οι «τριβές» μεταξύ των δύο πλευρών γίνονται όλο και πιο καθαρές, ως μέρος ενός σύνθετου ενδοϊμπεριαλιστικού παζαριού με πολλούς παίκτες και ενώ οι εξελίξεις σε Συρία - Ιράκ επιδρούν πολλαπλά στους σχεδιασμούς πολλών αστικών επιτελείων (βλ. και πρώτο θέμα στην ίδια σελίδα). Πάντως, ενδεικτικό είναι το κεντρικό άρθρο που «ανέβασε» η ιστοσελίδα της φιλοκυβερνητικής «Σαμπάχ» ελάχιστη ώρα μετά τη συνέντευξη Μπάιντεν - Γιλντιρίμ, με τίτλο «ο Μπάιντεν έχασε ένα ταξίδι, η Τουρκία έχασε την ώρα της», εκφράζοντας προφανώς τις διαψευσμένες προσδοκίες πολλών από τη χτεσινή επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου.

Ο Μπάιντεν είχε συνάντηση και με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο - σύμφωνα με τα πρώτα τουρκικά ρεπορτάζ - τόνισε ότι μόνο η Τουρκία πρέπει να ελέγχει τα σύνορά της και όχι άλλες ομάδες, παραπέμποντας για το θέμα του Γκιουλέν στα δικαστήρια και όχι στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, χτες έγινε γνωστό ότι παύτηκαν από τα καθήκοντά τους πάνω από 2.800 δικαστές και εισαγγελείς στο πλαίσιο των ερευνών για τα γεγονότα της 15ης Ιούλη.

  • Στη σύλληψη ενός άνδρα 40 ετών, τουρκικής καταγωγής, προχώρησαν χτες το μεσημέρι άνδρες του Λιμενικού Σώματος στη Σάμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συλληφθείς είχε στην κατοχή του έγγραφα που τον παρουσίαζαν να έχει βουλγαρική υπηκοότητα. Μετά τη σύλληψή του, εξετάζεται το ενδεχόμενο να πρόκειται για Τούρκο στρατιωτικό που συμμετείχε στο αποτυχημένο πραξικόπημα ή για υπάλληλο που διέφυγε.


Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ