ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Αεροπορικές επιδρομές από τις ΗΠΑ

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Την έναρξη αεροπορικών επιδρομών με πρόσχημα την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» ξεκίνησαν χτες οι ΗΠΑ στη Λιβύη, με αίτημα της διορισμένης (από τον ΟΗΕ) λιβυκής κυβέρνησης «ενότητας», δηλαδή των τσιρακιών των ιμπεριαλιστών.

Την είδηση ανήγγειλε το απόγευμα της Δευτέρας σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός της χώρας, Φαγιέζ Σάρατζ, διευκρινίζοντας ότι οι επιδρομές εστιάστηκαν και θα περιοριστούν στην ευρύτερη περιοχή της πόλης της Σύρτης και ότι (επί του παρόντος...) δεν αναπτύχθηκαν αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις. «Το προεδρικό Συμβούλιο, ο διοικητής του στρατού ζήτησαν την άμεση υποστήριξη των ΗΠΑ σε συγκεκριμένες αεροπορικές επιδρομές που προκάλεσαν μεγάλες απώλειες», σημείωσε ο Σάρατζ στο διάγγελμα. Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι η κυβέρνησή του δεν έχει δώσει το «πράσινο φως» για στρατιωτικές επιχειρήσεις άλλων ξένων δυνάμεων και ότι σε μία τέτοια περίπτωση αυτές θα πρέπει να συνεννοηθούν και να συντονίσουν τις ενέργειές του με τη λιβυκή κυβέρνηση...

Τις νέες (από τον περασμένο Φλεβάρη) αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στη Λιβύη ανακοίνωσε στη συνέχεια και ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον, σημειώνοντας ότι εξουσιοδοτήθηκαν από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε συνέχεια των συστάσεων του υπουργού Αμυνας, Αστον Κάρτερ, και του αρχηγού του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, Τζόζεφ Ντάνφορντ. Ισχυρίστηκε πως επιδιώκουν τάχα «τη στήριξη των κυβερνητικών δυνάμεων που πολεμούν σήμερα τους ενόπλους του Ισλαμικού Κράτους». Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου πρόσθεσε ακόμη ότι οι αεροπορικές επιδρομές θα «βοηθήσουν στο να αποτρέψουν τη δημιουργία ασφαλούς καταφυγίου του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη από όπου θα μπορούν να επιτίθεται στις ΗΠΑ και στους συμμάχους μας».

Ο νέος κύκλος αμερικανικών αεροπορικών επιχειρήσεων στη Λιβύη με πρόσχημα τους τζιχαντιστές που οι ΗΠΑ σε συνεργασία με τους Δυτικούς και Αραβες συμμάχους τους δημιούργησαν, έρχεται μετά από σειρά σποραδικών αεροπορικών επιθέσεων της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας σε βάρος του «Ισλαμικού Κράτους» στη Λιβύη, αφού, βεβαίως προηγουμένως, επέτρεψαν την (από θαλάσσης) μεταφορά δυνάμεων ισλαμιστών μισθοφόρων από τη Συρία και το Ιράκ στο λιβυκό έδαφος.

Οι πληροφορίες για την πραγματοποίηση των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών δημοσιοποιούνται επίσης, ενώ εδώ και πολλούς μήνες διεθνή ΜΜΕ μετέδιδαν τη δράση Αμερικανών, Γάλλων, Ιταλών και άλλων κομάντος στο πλευρό τμήματος του λιβυκού στρατού με πρόσχημα την «καταπολέμηση» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη χώρα.

Ας σημειωθεί, τέλος, πως οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν τις επιδρομές, λίγα 24ωρα μετά τις νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της περασμένης Παρασκευής στη λιβυκή πρωτεύουσα Τρίπολη και στις πόλεις Γκάργιαν και Ζαουία, με αφορμή τα νέα «έκτακτα μέτρα ασφαλείας», που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Σάρατζ την Πέμπτη, όπως περιορισμό των διαδηλώσεων, της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθεροτυπίας κ.λπ.

ΣΥΡΙΑ
Εντείνονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά τζιχαντιστών

Πριν αλλά και μετά τη συντριβή ρωσικού ελικοπτέρου «Mi-8» και το θάνατο πέντε Ρώσων στρατιωτικών στο Ιντλίμπ της βόρειας Συρίας...

Μετά την κατάρριψη του ρωσικού ελικοπτέρου
Μετά την κατάρριψη του ρωσικού ελικοπτέρου
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Αεροσκάφη και ελικόπτερα της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας κλιμακώνουν τις επιχειρήσεις στη Συρία κατά θέσεων τζιχαντιστών αλλά και «μετριοπαθών» αντικαθεστωτικών, ιδιαίτερα μετά την κατάρριψη ελικοπτέρου «Mi-8» στη βόρεια συριακή επαρχία Ιντλίμπ, που ελέγχεται κυρίως από τζιχαντιστές του «Μετώπου Νούσρα», που μετονομάστηκε πρόσφατα σε «Τζαμπχάτ Φατέχ αλ Σαμ» («Μέτωπο για την Κατάκτηση του Λεβάντε/Συρίας»). Κατά την κατάρριψη του ρωσικού ελικοπτέρου, που έγινε, σύμφωνα με τη Μόσχα, από το έδαφος του Ιντλίμπ, σκοτώθηκαν το τριμελές πλήρωμα και δύο Ρώσοι αξιωματικοί. Τζιχαντιστές που συγκεντρώθηκαν στον τόπο της κατάρριψης βιντεοσκόπησαν τα συντρίμμια όπως και τη διαπόμπευση της σορού ενός Ρώσου πιλότου...

«Την 1η Αυγούστου, στην επαρχία Ιντλίμπ (βορειοδυτικά), πυρά από το έδαφος κατέρριψαν ένα στρατιωτικό μεταγωγικό ελικόπτερο "Mi-8" ενώ επέστρεφε στην αεροπορική βάση Χμέιμιμ μετά την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη Χαλέπι», ανέφερε σε λιτή ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, σημειώνοντας ότι ο θάνατος των πέντε Ρώσων ήταν «ηρωικός» γιατί το ελικόπτερό τους είχε επιχειρήσει να αλλάξει πορεία ώστε να αποφύγει κατοικημένες περιοχές και απώλειες αμάχων...

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, διεμήνυσε πως η Ρωσία θα συνεχίσει να μάχεται κατά της διεθνούς τρομοκρατίας «σε όλα τα μέτωπα», παρά τις απειλές του «Ισλαμικού Κράτους».

Αξίζει να σημειωθεί πως την Κυριακή το «Ισλαμικό Κράτος» ανάρτησε βίντεο διάρκειας 9 λεπτών στο «YouTube» καλώντας τα μέλη του να εξαπολύσουν τζιχάντ (ιερό πόλεμο) εναντίον της Ρωσίας.

Απειλές τζιχαντιστών κατά Ρωσίας και χριστιανών

«Ακου, Πούτιν, θα έρθουμε στη Ρωσία και θα σας σκοτώσουμε στα σπίτια σας (...) Αδελφοί μου, προβείτε σε τζιχάντ και σκοτώστε και πολεμήστε τους», ξεκινούσε το 9λεπτο βίντεο των τζιχαντιστών στο «YouTube», εκτοξεύοντας απειλές κατά των ρωσικών αρχών, ενόψει της κλιμακούμενης στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.

Το βίντεο των τζιχαντιστών δείχνει σε αποσπάσματα οπλισμένους άντρες να επιτίθενται σε τεθωρακισμένα οχήματα και σκηνές και να συλλέγουν όπλα στην έρημο. Δεν ήταν δυνατό να εξακριβωθεί η γνησιότητα του βίντεο, τμήματα του οποίου είχαν δημοσιοποιηθεί νωρίτερα σε λογαριασμό που χρησιμοποιεί το «Ισλαμικό Κράτος» στην ιστοσελίδα κρυπτογραφημένων συνομιλιών και μηνυμάτων «Telegram». Κάλεσαν πάντως τους απανταχού υποστηρικτές τους να δράσουν «με οποιαδήποτε όπλα» μπορούσαν να βρουν εναντίον ρωσικών στόχων...

Είναι ενδιαφέρον πως νέες απειλές κατά χριστιανών (Ορθόδοξων και Καθολικών) εκτόξευσε το ίδιο διάστημα και το επίσημο περιοδικό του «Ισλαμικού Κράτους» «Νταμπίκ» στο 15ο τεύχος του, που κυκλοφόρησε στο ίντερνετ με τον τίτλο «Σπάστε το σταυρό».

Η κυκλοφορία του τεύχους έγινε μετά τη σφαγή του 86χρονου ιερέα Ζακ Αμέλ σε εκκλησία της Νορμανδίας από δύο 19χρονους. Στο τεύχος αυτό καλούνται οι τζιχαντιστές στη Δύση να εξαπολύσουν επιθέσεις κατά χριστιανικών εκκλησιών, αναφέρεται στα πρόσφατα μακελειά σε Ορλάντο, Νίκαια, Μόναχο και Ντάκα (του Μπαγκλαντές), ενώ προαναγγέλλει νέα «χτυπήματα» κατά Δυτικών μέχρι την έκδοση του επόμενου τεύχους...

Ανάμεσα στους στόχους των τζιχαντιστών συγκαταλέγεται ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Ορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος Γ', φωτογραφία του οποίου δημοσιεύεται στο τεύχος αυτό.

Ρωσική απόκρουση επίθεσης στο Χαλέπι

Στο μεταξύ, ο Ρώσος υποστράτηγος Σεργκέι Ραντσκόι, κάνοντας χτες έναν απολογισμό των επιχειρήσεων, αναφέρθηκε στην απώθηση μαζικών επιθέσεων τζιχαντιστών και αντικαθεστωτικών στο Χαλέπι σε μία προσπάθεια να σπάσουν την πολιορκία της πόλης από το συριακό στρατό. Ο Ραντσκόι σημείωσε ότι οι επιθέσεις «άνω των 5.000 αντικαθεστωτικών και τζιχαντιστών» ξεκίνησαν το βράδυ της Κυριακής και απωθήθηκαν πλήρως έως τις 4 χτες τα ξημερώματα από το συριακό στρατό, με την εναέρια κάλυψη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Ρώσος υποστράτηγος υποστήριξε ότι κατά τις επιχειρήσεις αυτές οι αντικαθεστωτικοί και τζιχαντιστές «έχασαν πάνω από 800 ενόπλους», 14 άρματα μάχης, 10 οχήματα με φορητά συστήματα πυροβολικού, πάνω από 60 οχήματα με βαρύ οπλισμό.

Στη Μόσχα ανακοινώθηκε πως στο Χαλέπι αυξήθηκαν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι από τέσσερις σε επτά και ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο εγκατέλειψαν την πόλη πάνω από 320 Σύροι άμαχοι και πάνω από 80 τζιχαντιστές, που επέλεξαν να φύγουν παραδίδοντας τα όπλα τους.

Τέλος, χτες, εκπρόσωπος της συριακής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι η τελευταία αποδέχθηκε πρόσκληση του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν Ντε Μιστούρα, για συμμετοχή σε νέο γύρο ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων στο τέλος του τρέχοντος μηνός στη Γενεύη.

ΓΑΛΛΙΑ
Συλλήψεις και διεύρυνση του καθεστώτος τρομοφοβίας

Απαγγελία κατηγοριών και προφυλακίσεις σε δύο άνδρες που συνδέονται με έναν εκ των δύο δραστών της δολοφονίας ιερέα την περασμένη Τρίτη στη Γαλλία ανακοίνωσε χτες η εισαγγελία του Παρισιού.

Πρόκειται για τον Φαρίντ Κ., ξάδελφο του Αμπντέλ Μαλίκ Πετιζάν, ενός εκ των δραστών της επίθεσης στην εκκλησία του Σεντ Ετιέν ντι Ρουβρέ στη βορειοδυτική Γαλλία στον οποίο απαγγέλθηκαν κατηγορίες και προφυλακίστηκε.

Η δεύτερη απαγγελία κατηγοριών έγινε σε βάρος του Ζαν Φιλίπ Ζ., ενός 20χρονου που προσπάθησε να ταξιδέψει στη Συρία τον Ιούνη μαζί με τον Πετιζάν. Επίσης, συνεχίζεται το καθεστώτος έκτακτης ανάγκης στη χώρα στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας - ιδιαίτερα μετά την επίθεση στη Νίκαια - και γι' αυτό μεγαλώνει η παρουσία στρατού σε πολυσύχναστες περιοχές.

  • Την ίδια ώρα, συνεχίζεται για δεύτερη βδομάδα, η απεργία των πληρωμάτων καμπίνας στην «Air France», καθώς οι εργαζόμενοι διεκδικούν ανανέωση των συμβάσεων και καλύτερες μισθολογικές και εργασιακές συνθήκες.
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
«Επίθεση φιλίας» στη Ρωσία...

ΡΙΑΝΤ.--

Η Σαουδική Αραβία θέλει να κτίσει τις «καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσία» σε διάφορους τομείς συνεργασίας, δήλωσε την Κυριακή ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, Αντέλ αλ Τζουμπέιρ, μετά τις συνομιλίες που είχε στο Ριάντ με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Μαυρίκιου, Σουκατάλι Σόντχουν.

Ο Τζουμπέιρ, δίχως να είναι ξεκάθαρο τι τον ώθησε να αναφερθεί στις σχέσεις της Σ. Αραβίας με τη Ρωσία, χαρακτήρισε τη Μόσχα «σημαντική χώρα με πάνω από 20.000.000 μουσουλμάνους» και σημείωσε ότι πολλά από τα διμερή προγράμματα συνεργασίας που έχουν υπογραφεί σε τομείς όπως η Ενέργεια, η δημιουργία υποδομών και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, «συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων ανάπτυξης της σαουδαραβικής οικονομίας» στο πλαίσιο του σχεδίου που είναι γνωστό ως «Οραμα 2030». Το 2030 έχει οριστεί από τις σαουδαραβικές αρχές ως χρονιά - ορόσημο για την ενεργειακή και οικονομική απεξάρτηση της Σ. Αραβίας από το πετρέλαιο.

Ο Σαουδάραβας υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον πόλεμο της Συρίας, εκτιμώντας ότι οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε Ριάντ και Μόσχα «δεν θα επηρεάσουν τις διμερείς σχέσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ