ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Διαβήματα διαμαρτυρίας χτες σε ΟΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ

Από την κινητοποίηση στη Λάρισα

Eurokinissi

Από την κινητοποίηση στη Λάρισα
Με παραστάσεις και διαβήματα σε καταστήματα των ΟΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ συνεχίστηκαν και χτες οι κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών σε μεγάλες πόλεις. Συγκέντρωση έγινε στη Λάρισα με οργανωτή τις Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας. Οι αγρότες συναντήθηκαν με τους προϊστάμενους και των τριών φορέων και τους επισήμαναν τις διεκδικήσεις τους:

-- Να μείνει στα χαρτιά ο ασφαλιστικός νόμος - έκτρωμα. Ασφάλιση όλων των βιβλιαρίων του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, κατάργηση του τέλους 6,95% για την Υγεία.

-- Αμεσα να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν έγκαιρα οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που έχουν γίνει από τα καιρικά φαινόμενα. Να υπάρξει ολική αποζημίωση όλων των πληγέντων αγροτών.

-- ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα αποζημιώνει για όλα τα φυσικά φαινόμενα και τις νόσους την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.

-- Επιτέλους να δοθούν τα χρωστούμενα σε αγρότες - κτηνοτρόφους. Οι ελληνικές κυβερνήσεις χρωστάνε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από προγράμματα, ενισχύσεις, αποζημιώσεις και την ίδια στιγμή κάνουν κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, μεταφέρουν τα χρέη των αγροτών στο δημόσιο ταμείο, πληρώνουν τόκους υπερημερίας.

Οπως τονίζουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι που συμμετείχαν «ό,τι κατακτήσαμε ήταν αποτέλεσμα των αγώνων μας, κανείς και ποτέ δεν μας χάρισε τίποτε. Ακόμη και αυτό το κουτσουρεμένο αφορολόγητο το κατακτήσαμε μετά από 40 μέρες στα μπλόκα. Αυτός είναι ο δικός μας δρόμος, ώστε να ικανοποιούνται τα αιτήματά μας. Μπορούμε με τους αγώνες και τη συμμετοχή μας να βάλουμε φρένο στην επίθεση που δεχόμαστε και που θα οδηγήσει χιλιάδες από μας στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα. Μπορούμε με την οργάνωση στους Αγροτικούς Συλλόγους και την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας να συσπειρώσουμε και άλλους».

Στα Γιάννενα

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στα γραφεία του ΕΛΓΑ Ιωαννίνων από αντιπροσωπείες διοικήσεων των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Αρτας και Πρέβεζας, του Αμπελουργικού, του Αγροτικού Συλλόγου Ζίτσας με τη συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων. Οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων συναντήθηκαν με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ όπου και παρέδωσαν το υπόμνημα με τα αιτήματά τους. Αιχμή αποτέλεσε το ζήτημα των σοβαρών ζημιών που έχουν σημειωθεί σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και τα σοβαρά εμπόδια που βάζει η κυβέρνηση για την εκτίμηση και την αποκατάστασή τους. Αναφέρθηκαν μια σειρά περιοχές στην Ηπειρο όπως Φανάρι, Θεσπρωτικό, Καναλάκι, Ζίτσα, Πετσάλι Κόνιτσα, κ.ά. όπου η παραγωγή έχει χτυπηθεί από ασθένειες και καιρικά φαινόμενα. Επισημάνθηκε το γεγονός ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι όχι μόνο συντηρούν τον ΕΛΓΑ, τα λειτουργικά του έξοδα ακόμη και τους μισθούς των εργαζομένων, αλλά «χαρατσώνονται» επιπλέον για να ξεκινήσει η διαδικασία των εκτιμήσεων.

Καταγγέλθηκε ότι και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ - όπως και οι προηγούμενες - όχι μόνο δεν βάζει ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό στον ΕΛΓΑ αλλά κόβει και από τα οδοιπορικά στους εκτιμητές του ΕΛΓΑ. Η κυβέρνηση επισημάνθηκε ότι με την πολιτική της αρπάζει τα χρήματα των αγροτών, στερεί την έγκαιρη και ολοκληρωμένη εκτίμηση των ζημιών, καθυστερεί την καταγραφή τους με σοβαρό κίνδυνο να χαθούν τα αποδεικτικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τη ζημιά και τελικά να μην καταβληθούν αποζημιώσεις.

Οι σημερινές κινητοποιήσεις

Οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Πελοποννήσου (Λακωνίας, Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορίνθου), ο Αγροτικός Σύλλογος Μεσσήνης, ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και το Συνδικάτο Οικοδόμων Μεσσηνίας, καλούν σε κινητοποίηση στην Τρίπολη, σήμερα Παρασκευή 29 Ιούλη, στις 10 π.μ., στα γραφεία του ΟΓΑ.

Σήμερα, επίσης, στις 10.30 το πρωί, σε διαμαρτυρία στα γραφεία του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη και στη συνέχεια στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, καλούν η Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου των Καστανεών και το ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα». Η αναχώρηση θα γίνει με αυτοκίνητα στις 9 το πρωί μπροστά από την παλιά γεφυροπλάστιγγα της Ορεστιάδας.

Τη Δευτέρα

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αρχανών, Αστερουσίων και Ηρακλείου και οι Επιτροπές Αγώνα Αγροτών ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων, θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα 1 Αυγούστου, συγκέντρωση στις 9.00 π.μ. στον κόμβο των Πεζών, όπου καλούν τους μικροπαραγωγούς της περιοχής.

«ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ»
Χτυπάνε την απεργία με ένταση της κρατικής καταστολής

Εντατικοποιείται η καταστολή κατά των απεργών στα «Λιπάσματα Καβάλας». Χτες το πρωί, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, άνδρες των ΜΑΤ και μπράβοι της επιχείρησης απέκλεισαν τη δυτική πύλη του εργοστασίου για να «διευκολύνουν» την είσοδο του απεργοσπαστικού μηχανισμού στο εργοστάσιο. Μάλιστα, δεν δίστασαν να προσαγάγουν τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Ευθύμιο Θεοχάρη. Η Ομοσπονδία έχει κηρύξει από την Τρίτη επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες. Κάτω από τη δυναμική παρέμβαση των απεργών στο Αστυνομικό Τμήμα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας αφέθηκε ελεύθερος λίγο μετά τις 8.30 π.μ.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αμετακίνητοι και συνεχίζουν τον αγώνα τους, κόντρα στο κλίμα φόβου και τρομοκρατίας που επιχειρούν κράτος και εργοδοσία, απαιτώντας ανάκληση των απολύσεων και υπογραφή ΣΣΕ με σύγχρονα δικαιώματα. Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται, όπως τονίζουν οι απεργοί, ότι η δημοκρατία τους σταματά έξω από την πύλη των εργοστασίων, σταματά εκεί που οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Από την Τρίτη, οπότε και άρχισε η απεργία, αλλά και η επίδειξη του αυταρχισμού, γίνονται καθημερινές παρεμβάσεις από τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, προς τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα, για το γεγονός ότι η Αστυνομία κάνει πλάτες στην εργοδοσία, για να υλοποιήσει τους αντεργατικούς της σχεδιασμούς.

Την εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, καλώντας τα σωματεία να εκφράσουν την αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων στα «Λιπάσματα», να καταδικάσουν την εργοδοσία και την κυβέρνηση για το καθεστώς γαλέρας που επιδιώκουν να επιβάλουν, να εντείνουν την προετοιμασία ενάντια στα μέτρα που θέλουν να φέρουν για τα Εργασιακά.

Στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί του αστικού κράτους διαθέτουν τις δυνάμεις καταστολής και ό,τι άλλο μπορεί να κάμψει τους εργαζόμενους, όπως οι συλλήψεις ηγετικών στελεχών των εργαζομένων και του κλάδου, για να στηρίξουν τον επιχειρηματία των "Λιπασμάτων Καβάλας" ενάντια στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι για τη διασφάλιση της δουλειάς τους και των δικαιωμάτων τους. Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τις συλλήψεις ηγετικών στελεχών του αγώνα καθώς και του προέδρου της Ομοσπονδίας Χημικής Βιομηχανίας που έγινε την Πέμπτη 28 Ιούλη. Αυτή τη δημοκρατία, την ασύδοτη δράση των επιχειρηματικών ομίλων, θέλει να βαθύνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Καλούμε τα σωματεία να εκφράσουν την αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων στα "Λιπάσματα", να καταδικάσουν την εργοδοσία και την κυβέρνηση για το καθεστώς γαλέρας που επιδιώκουν να επιβάλουν, να εντείνουν την προετοιμασία ενάντια στα μέτρα που θέλουν να φέρουν για τα Εργασιακά. Η εργατική τάξη μπορεί να τους εμποδίσει, να τους δυσκολέψει, να ανατρέψει αυτήν την πολιτική».

  • Το νέο κύμα τρομοκρατίας σε βάρος των εργαζομένων στα «Λιπάσματα Καβάλας» καταδικάζει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αλληλεγγύη και συμπαράστασή του στον απεργιακό αγώνα τους.
ΛΙΒΑΔΕΙΑ
Οργάνωση της πάλης για ανεργία και Συμβάσεις

Σε διευρυμένη σύσκεψη της Γραμματείας Λιβαδειάς του ΠΑΜΕ, που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς, με θέμα την ανεργία και τους παράγοντες που την προκαλούν, αναπτύχθηκε ο προβληματισμός και συζητήθηκαν προτάσεις για τις δράσεις που χρειάζονται να κάνει το ταξικό κίνημα για την αντιμετώπιση αυτού του τόσο σοβαρού προβλήματος που έχει αντίκτυπο σε κάθε οικογένεια.

Η βασική διαπίστωση που προέκυψε ήταν ότι, οι οποιεσδήποτε δράσεις πρέπει να γίνονται συντονισμένα από τα ταξικά σωματεία και από τους ανέργους.

Για το συντονισμό αυτό, απαραίτητη είναι, και αποφασίστηκε να προωθηθεί άμεσα, η σύσταση Επιτροπών Ανέργων κατά εργασιακό κλάδο, ξεκινώντας από τους πιο βαριά πληττόμενους κλάδους όπως των Κατασκευών (οικοδόμων και συναφών κλάδων) και των ιδιωτικών υπαλλήλων.

Η δημιουργία και ανακοίνωση των επιτροπών αυτών θα γίνει μέσα στον Αύγουστο με στόχο να επεξεργαστούν πρόγραμμα δράσεων ενημέρωσης και συσπείρωσης των ανέργων, αλλά και των εργαζόμενων/συνταξιούχων.

Αποφασίστηκε, επίσης, η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ενόψει μάλιστα του παζαριού της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, των εργοδοτικών οργανώσεων και των δανειστών για τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα που έχει ξεκινήσει στο παρασκήνιο.

Στη σύσκεψη, παρουσιάστηκε και το Σχέδιο Νόμου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, που συντάχθηκε και υιοθετήθηκε από δεκάδες Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες και το οποίο διεκδικούν οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Η Γραμματεία Λιβαδειάς του ΠΑΜΕ καλεί άνεργους, εργαζόμενους και συνταξιούχους σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα γιατί, όπως κάθε προηγούμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση έτσι και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επιλέγει μέσα στο κατακαλόκαιρο να καταστρέψει ό,τι έχει απομείνει από τα εργατικά δικαιώματα, προκειμένου να ικανοποιήσει τις ορέξεις του ΣΕΒ και των υπόλοιπων εργοδοτικών οργανώσεων.

Συνεχίζουν την απεργία στον «Τοξότη»

Το ΔΣ του Κλαδικού Σωματείου Ενέργειας αποφάσισε συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων έως και την Κυριακή 31 Ιούλη για τους εργαζόμενους της εταιρείας ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ που απασχολούνται στα έργα ΔΕΔΔΗΕ στην περιφέρεια Αττικής και στο νομό Κορίνθου, ύστερα από συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί στα εργοτάξια της εταιρείας στην Αττική και στην Κόρινθο. Βασικό αίτημα των εργαζομένων είναι η καταβολή των δεδουλευμένων των τελευταίων μηνών.

«ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ»
Απόλυση συνδικαλιστή

Κινητοποίηση στις αποθήκες της «ΑΒ Βασιλόπουλος» στη Μάνδρα Αττικής, για την ανάκληση της απόλυσης του εργαζόμενου - συνδικαλιστή Πέτρου Αντζούς πραγματοποίησε το πρωί της Πέμπτης, το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής - Βοιωτίας και Νήσων Αργοσαρωνικού με τη συμμετοχή μελών του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής. Τα μέλη των συνδικάτων μοιράζοντας την ανακοίνωση του Σωματείου Ιδ. Υπαλλήλων, αλλά και την απόφαση του Σωματείου Επαγγελματιών Οδηγών ενημέρωσαν τους εργαζόμενους των αποθηκών για την απόλυση του εργαζόμενου - συνδικαλιστή και τόνισαν την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα για την επαναπρόσληψή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ