ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Ψάχνουν τρόπους «επιτάχυνσης» της ιμπεριαλιστικής επέμβασης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Υπουργοί Αμυνας από τουλάχιστον 30 χώρες που συμμετέχουν στη λεγόμενη συμμαχία των ΗΠΑ κατά των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ εξέτασαν χτες στην αεροπορική βάση Αντριους στο Μέριλαντ τρόπους «επιτάχυνσης» των ιμπεριαλιστικών στρατιωτικών επιχειρήσεων που εντείνουν στην ευρύτερη περιοχή βάσει προτάσεων του «οικοδεσπότη» της συνόδου, δηλαδή του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Αστον Κάρτερ.

Ο Κάρτερ, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της συνόδου των ομολόγων του (από την οποία απουσίαζε, λόγω των «ρευστών» εξελίξεων στην Αγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Φικρί Ισίκ), ζήτησε από τους ομολόγους του «να κάνουν περισσότερα στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ. «Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε» είπε ο Κάρτερ. Σημειώνεται ότι η σύνοδος ήταν η τέταρτη που συγκαλεί ο συγκεκριμένος υπουργός στο πλαίσιο της «συμμαχίας» κατά του «Ισλαμικού Κράτους». Δεν ανακοινώθηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, οι επόμενες επιχειρησιακές αποφάσεις και κινήσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα που αποφάσισαν οι υπουργοί Αμυνας, πολλοί εκ των οποίων είχαν ξανασυναντηθεί στις αρχές του μήνα στη Βαρσοβία, στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ, όπου είχαν αποφασίσει μεταξύ άλλων ΝΑΤΟική «βοήθεια» στις επιχειρήσεις κατά του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ, με τη χρήση κατασκοπευτικών αεροσκαφών τύπου AWACS από το ερχόμενο φθινόπωρο για «συλλογή ευαίσθητων πληροφοριών» και τη δημιουργία «αντιτρομοκρατικού κέντρου» στην Τυνησία.

Το ίδιο 24ωρο, στην Ουάσιγκτον ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, φιλοξενούσε διάσκεψη διεθνών δωρητών για την αντιμετώπιση της «ανθρωπιστικής κρίσης» στο Ιράκ, την οποία βέβαια προκαλούν εδώ και χρόνια οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Στόχος του Κέρι ήταν να συγκεντρωθούν περίπου 2 δισ. δολάρια για τις ανάγκες των πάνω από 10.000.000 Ιρακινών που έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους και οι οποίοι αναμένεται να ξεπεράσουν τα 13.000.000 έως το τέλος τρέχοντος χρόνου, καθώς θα ξεδιπλώνεται η επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ, που είναι στα χέρια του «Ισλαμικού Κράτους» από τον Ιούνη του 2014.

Ο Κέρι θα προεδρεύσει σήμερα της συνόδου Υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας στην Ουάσιγκτον, στην οποία εκτός από τις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών, ενόψει των σχεδίων για την ανακατάληψη σημαντικών πόλεων όπως η Ράκα στη Συρία και η Μοσούλη στο Ιράκ, θα εξεταστεί και η κλιμάκωση των επιχειρήσεων στη Λιβύη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σημερινή σύνοδο θα συζητηθούν επίσης ο συντονισμός των πολιτικών - στρατιωτικών προσπαθειών κατά των τζιχαντιστών, η χρηματοδότηση αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων, η καταπολέμηση της ροής ξένων μισθοφόρων του ΙΚ, η σταθεροποίηση της κατάστασης σε περιοχές που ανακαταλαμβάνονται από τους τζιχαντιστές.

Ο ειδικός εκπρόσωπος του Προέδρου Ομπάμα στη συμμαχία κατά του ΙΚ, Μπρετ Μακ Γκερκ, δήλωσε χτες ότι υπάρχουν επιτυχίες στο έδαφος κατά των τζιχαντιστών «αλλά μένει ακόμη πολλή δουλειά γιατί οι προκλήσεις θα μας απασχολήσουν και τα επόμενα χρόνια».

Βίντεο με αποκεφαλισμό 12χρονου

Στο μεταξύ, σάλο προκαλεί διεθνώς αποτρόπαιο βίντεο που δείχνει μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης «Κίνημα Νουρ αλ Ντιν αλ Ζένκι» που συμμετέχει στο λεγόμενο «Ελεύθερο Συριακό Στρατό» και έχει εκπαιδευτεί από τη CIA, να αποκεφαλίζουν 12χρονο Παλαιστίνιο από προσφυγικό καταυλισμό, επειδή θεωρήθηκε πως πρόσκειται σε φιλοκυβερνητικές συριακές δυνάμεις στην πόλη Χαλέπι της Β. Συρίας. Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών έστειλε επιστολές στον γγ του ΟΗΕ και στον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ασφαλείας, απαιτώντας να καταδικαστεί αυτό και άλλα εγκλήματα που διαπράττονται κατά Σύρων πολιτών και όλων όσοι κατοικούν σε προσφυγικούς παλαιστινιακούς καταυλισμούς στη Συρία.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κληθείς να σχολιάσει, είπε πως η υπόθεση ερευνάται και πως εάν επιβεβαιωθεί, θα «μεταβληθούν οι σχέσεις με την οργάνωση».

ΛΙΒΥΗ
Νεκροί τρεις Γάλλοι κομάντος από πυρά τζιχαντιστών...

...ενώ η κυβέρνηση του Γάλλου Προέδρου, Φρ. Ολάντ, κλιμάκωσε χτες τις αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Την κλιμάκωση της δράσης των Γάλλων ιμπεριαλιστών και στη Λιβύη παραδέχτηκαν ουσιαστικά χτες οι γαλλικές αρχές, ανακοινώνοντας το θάνατο τριών Γάλλων κομάντος την Κυριακή, κατά τη συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου στο χωριό Μαγκρούν, 70 χλμ. δυτικά της Βεγγάζης στην ανατολική Λιβύη. Επιβεβαίωσαν έτσι για πρώτη φορά την ανάπτυξη εκατοντάδων Γάλλων κομάντος στη Λιβύη με πρόσχημα την καταπολέμηση τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

Η είδηση ανακοινώθηκε χτες νωρίς το πρωί από το Γάλλο υπουργό Αμυνας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, που εξήρε «το θάρρος και την αυταπάρνηση αυτών των στρατιωτικών που βρίσκονταν στην υπηρεσία της Γαλλίας» και στη συνέχεια από το Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, που ισχυρίστηκε ότι οι τρεις Γάλλοι κομάντος «έπεσαν στο καθήκον», στο πλαίσιο μίας «εξαιρετικά επικίνδυνης αποστολής».

Η εξέλιξη έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου του γεγονότος ότι μέχρι πρότινος η κυβέρνηση Ολάντ είχε αναγνωρίσει μόνο «αναγνωριστικές πτήσεις» γαλλικών στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από τη Λιβύη για «συλλογή πληροφοριών». Σημειώνεται, ωστόσο, ότι από την αρχή του τρέχοντος έτους, μέρος του γαλλικού Τύπου είχε αναφέρει τη δράση εκατοντάδων ξένων κομάντος στη Λιβύη, κυρίως στο πλευρό του ε.α. στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, όχι μόνο από τη Γαλλία αλλά και από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ιταλία...

Η επιβεβαίωση της δράσης των Γάλλων κομάντος στη Λιβύη συνέπεσε χτες με την κλιμάκωση των γαλλικών αεροπορικών επιδρομών στην περιοχή Τζιλιντίγια της Λιβύης, σύμφωνα τουλάχιστον με πληροφορίες της ηλεκτρονικής εφημερίδας «Libya Observer», που επικαλείται μέλη της «Ταξιαρχίας για την Υπεράσπιση της Βεγγάζης». Κατά τις επιδρομές αυτές, φέρεται πως σκοτώθηκαν τουλάχιστον 13 ένοπλοι της οργάνωσης.

Η έκθεση του Μπαν για τους τζιχαντιστές

Στο μεταξύ, δημοσιοποιήθηκαν χτες περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με την τελευταία έκθεση του γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού για την κατάσταση στη Λιβύη, όπου εκτιμά ότι είναι πλέον «πιθανή η ήττα των τζιχαντιστών» του «Ισλαμικού Κράτους» στην περιοχή.

Ο Μπαν εκτιμά, ακόμη, επικαλούμενος στοιχεία χώρας - μέλους του ΟΗΕ που δεν κατονομάζεται, πως σήμερα στη Σύρτη (αλλοτινό προπύργιο του «Ισλαμικού Κράτους» στη Λιβύη) βρίσκονται λιγότεροι από 1.000 τζιχαντιστές και ότι οι περισσότεροι από τους κάποτε 7.000 τζιχαντιστές μισθοφόρους μετέβησαν σε άλλες περιοχές και μικρότερες πόλεις της Λιβύης ή σε άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής όπως η Τυνησία. Σημειώνει, ακόμη, ότι δεκάδες Τυνήσιοι τζιχαντιστές έχουν επιστρέψει στη χώρα τους και σχεδιάζουν να εξαπολύσουν εκεί νέες επιθέσεις και πως η συνέχιση του διχασμού των πολιτικών δυνάμεων στη Λιβύη κάνει τη χώρα «ελκυστική» σε ξένους μισθοφόρους που στρατολογούνται από το «Ισλαμικό Κράτος» και την «Αλ Κάιντα».

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Αντιδράσεις από τη δολοφονία 12χρονου Παλαιστίνιου

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Σε κινητοποίηση κατά των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων μετατράπηκε χτες η κηδεία του 12χρονου Παλαιστίνιου που δολοφονήθηκε το βράδυ της Τρίτης από σφαίρα - καουτσούκ Ισραηλινού στρατιώτη, στη διάρκεια συγκρούσεων νεαρών Παλαιστινίων με στρατιώτες στην κοινότητα του Αλ Ραμ, έξω από την Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με ιατρικές παλαιστινιακές πηγές, ο Παλαιστίνιος έφηβος που έχασε τη ζωή του ονομαζόταν Μοχίγια αλ Ταμπάχι και χτυπήθηκε θανάσιμα στην καρδιά. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι τους τελευταίους εννιά μήνες τουλάχιστον 63 παιδιά και έφηβοι έως 18 ετών δολοφονήθηκαν από τις σφαίρες Ισραηλινών.

Στο μεταξύ, χτες για δεύτερο 24ωρο μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού κατεδάφισαν κτίρια (κυρίως αποθήκες) Παλαιστινίων κοντά στον εβραϊκό εποικισμό Αταρότ, σε βιομηχανικό πάρκο βορείως της Ιερουσαλήμ, όπως και στη συνοικία Μπέιτ Χανίνα και στο Σιλωάμ στα κατεχόμενα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Την περασμένη βδομάδα, άλλοι 43 Παλαιστίνιοι (ανάμεσά τους 25 παιδιά, μία έγκυος, ένας 48χρονος ασθενής με Πάρκισον) έμειναν άστεγοι, όταν μπουλντόζες των ισραηλινών δυνάμεων κατεδάφισαν τα σπίτια τους στην Αν. Ιερουσαλήμ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του οργανισμού του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες, UNRWA.

Τέλος, χτες η ισραηλινή Βουλή ενέκρινε νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την αποπομπή βουλευτή, εφόσον συγκεντρωθούν οι ψήφοι των 3/4 του κοινοβουλίου και εφόσον κριθεί πως ενεργεί εναντίον του ισραηλινού κράτους.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Χρόνο» στο Λονδίνο φαίνεται να δίνει η Μέρκελ...

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Πίστωση» χρόνου στη Βρετανία για τη «σωστή προετοιμασία» της διαδικασίας διαπραγμάτευσης προ της ενεργοποίησης του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας σε σχέση με την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ φάνηκε να δίνει χτες βράδυ στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ στην πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.

Η Μέρκελ διευκρίνισε αφενός ότι είναι κατανοητό πως το Λονδίνο χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα και αφετέρου ότι καμία πλευρά «δεν επιθυμεί η εκκρεμότητα να διαρκέσει επ' άπειρον».

Η ίδια επανέλαβε ότι η Βρετανία παραμένει μέλος της ΕΕ και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την έξοδο, τονίζοντας πως «θα συζητούμε με την Μ. Βρετανία για όλα τα θέματα που μας απασχολούν, ενώ ταυτόχρονα θα διεξάγουμε και τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο κάποια μέρα».

Η Μέι στην πρώτη επίσκεψη που πραγματοποίησε με την νέα της ιδιότητα στο εξωτερικό, τόνισε ότι οι Βρετανοί «δεν θα απομακρυνθούν από τους φίλους μας στην ΕΕ» ενώ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν προτίθεται να θυσιάσει το εμπόριο προς όφελος του ελέγχου της μετανάστευσης.

ΙΝΔΙΑ
Πακιστανικές και μαύρες σημαίες σήκωσαν στο Κασμίρ...

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Καζάνι που βράζει θυμίζει τις τελευταίες βδομάδες και πάλι το Κασμίρ, μετά από τις πρόσφατες αιματηρές πολύνεκρες διαδηλώσεις κατά των ινδικών αρχών, με αφορμή τη δολοφονία του 22χρονου ηγέτη μεγάλης αντικυβερνητικής οργάνωσης, Μπουρχάν Βάνι, στις 8 Ιούλη, και την έπαρση πακιστανικών και μαύρων σημαιών σε δεκάδες κτίρια στον ινδικό τομέα της περιοχής.

Χτες, Ινδοί αστυνομικοί και στρατιώτες κατέβασαν τις εκατοντάδες σημαίες που είχαν τοποθετήσει σε κτίρια κάτοικοι της πόλης Σπιναγκάρ, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τη «μαύρη ημέρα» δολοφονίας του Βάνι. Συνεχίστηκαν, επιπλέον, τα δρακόντεια μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας που έχουν επιβληθεί το τελευταίο 15ήμερο που έχουν ερημώσει τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και έχουν βάλει «λουκέτο» στις περισσότερες επιχειρήσεις.

Το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε το Πακιστάν πως βρίσκεται πίσω από την «εκστρατεία έντασης» στο Κασμίρ, αλλά και πίσω από τις εκδηλώσεις της «μαύρης μέρας» από τη δολοφονία του Βάνι, καλώντας το να σταματήσει «να ανακατεύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Ινδίας και να αποσταθεροποιεί την κατάσταση».

Η κυβέρνηση του Πακιστανού πρωθυπουργού, Ναουάζ Σαρίφ, δεν κρύβει από την πλευρά της ότι ευνοεί τις αντικυβερνητικές και αποσχιστικές δυνάμεις που ζητούν ή την ανεξαρτητοποίηση του Κασμίρ από την Ινδία ή την ένωσή του με το Πακιστάν, ισχυριζόμενη ότι παρέχει μόνον «πολιτική, ηθική και διπλωματική υποστήριξη».

Ινδία και Πακιστάν έχουν κάνει τρεις πολέμους με «μήλον της Εριδος» το Κασμίρ το 1947, το 1965 και το 1999.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ